Махнете мораториума за шиста, врътна се Костов

Командира се позова на становище от учени геолози от БАН
Обновена: 2 фев 2012 15:19 | 2 фев 2012 12:30,
522
Махнете мораториума за шиста, врътна се Костов
Снимка: Impact Press Grouр

Лидерът на ДСБ Иван Костов и колегите му Михаил Михайлов и Иван Иванов поискаха отмяна на забраната за проучването за шистов газ в България.

Костов цитира становище на Геологическия институт на БАН, в което се казва, че институтът подкрепя проучванията за наличието на шистов газ у нас.

Командира даже зачете пред журналистите част от становището на БАН: "Счита се, че е неразумно България да не проучи потенциала си за този нов енергиен ресурс".

Искането на тримата тъмносини идва две седмици, след като парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники.

Още по темата
Мораториумът дойде след шумни скандали и няколкомесечни протести в страната.

"За" него гласуваха 166 народни представители , 6  "против" (сини депутати – бел. ред.) и трима "въздържали се".

Днес Иван Костов аргументира искането с това, че на територията на България са правени над 200 сондажа за газ по тази технология - "хидравлично разбиване". 

"Без никакви замърсявания за околната среда, с дълбочина на сондажите по-голяма от 2500 метра", разясни той.

Според него предварителното насаждане на страх у населението е неоснователно.

"Имаме два варианта - единият е да се поддадем на страхове, другият е на научните методи. Аз вярвам на учените. И призовавам вие да вярвате на учените, иначе се занимавате с шаманство", обърна се към журналистите Костов.

Колегата му Михаил Михайлов обясни, че внасят в парламента проекторешение за отмяна на забраната върху технологията "хидравлично разбиване" и метода на проучване на шистов газ на територията на България.

Според тях страната ни трябва да работи за енергийната си независимост и да проучи има ли залежи от шистов газ у нас.

Веднага след тъмносините взеха думата депутати от "Коалиция за България".

Петър Курумбашев и Георги Божинов обясниха, че сините вадят думите на академик Никола Съботинов, директора на БАН, от контекста.

"Изявлението на господата тук беше еклектика, изказване, което свързва различни неща", обясни Божинов.

Колегата му Петър Курумбашев обясни, че учените от БАН не потвърждават, че този метод може да бъде прилаган.

"Това, което те обясняват с писмото си, е, че не могат да се произнесат по този метод ("хидравлично разбиване") за проучване", допълни Курумбашев.

"Да, имало е сондажи, сондажи ще има и оттук нататък на територията на България. Само че ние говорим за този метод, който не бива да бъде прилаган и това забрани Народното събрание", заключи левият депутат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
347
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
KOSTOV ZNESH LI KAKVA GOLQMA K .........VA SI ?
346
3
 
15
 
! Отговори
Добруджанец преди 12 години
Много сте ми интересни във форумите! Защо по дяволите не вземете да проучвате за тоя газ и да вкарват тонове отрова в подпочвените води във/до вашето населено място? Мисля, че е най-малкото идиотско да рискуваме с най-плодородната земя в нашата страна! Нека не забравяме, че храната става все по-скъпа и защо не обърнем внимание на животновъдството което е почти унищожено? Така ще има работа за много хора, хубаво месо за всички, и естествено ще се стимулира икономиката като цяло! Ама е по-трудно!
345
5
 
11
 
! Отговори
ееееее преди 12 години
Котов е ***, за затвора. Кой се дупи на руснаците и ивреите? Сега пък на сащ-
344
0
 
7
 
! Отговори
кибиците в Либия преди 12 години
*** циркаджии , шистов мистов Аец газ , хората гладни и на студено , гърците с 100 млрд. евро напред с материала , кой за кво е учил *** шапкари.
343
5
 
15
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Костов отдавна е политически труп, но идва вече времето да се разкара и от парламента и медиите да спрат да ни занимават с него
342
5
 
15
 
! Отговори
Ангелов преди 12 години
Този до сега трябваше да е скъсал доста раирани пижами по наровете. И не само той.
341
7
 
20
 
! Отговори
jan преди 12 години
Дали Костов чете коментариите. И ако ги чете, защо още не се е гръмнал.Много просто - липса на всякакво достойнство. Съсипа селското стопанство, при неговото управление бяха най-големите кражби, за да се намърда пак в парламента се качи на гърба на Мартин, а сега и за газта лобира. На времето всички бяха против Долината на смъртта (Девня - и с право), затова не искаме отново такива изпълнения, независимо кой и с какви красиви лозунги ги украсява.
340
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
по хубаво да ни го обясниш измисленото че ни мързи да гледаме и ни е студено :))))))
339
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мислете, хора, мислете!В такава развита демокрация като Германия където зелените са много силни и успяха да приемат програма за поетапно закриване на АЕЦ и преминаване към възобновяеми източници на енергия никой не дръзва да забранява проучванията и добива на шистовия газ.Защо?А в нашата бедна и корумпирана родина където зелените нямат шанс да влязат в парламента самостоятелно - закон за безсрочна и тотална забрана на шистовия газ!!!Защо?
338
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Шистов газ в България ще се добива така или иначе, просто е въпрос на време колко дълго ще плащаме на газовите монополисти луди пари. Ако закона действа една година, ще се забави започването на промишлен добив на шистов газ с една година, което ще струва около един милиард евра които ние ще плащаме.
337
3
 
4
 
! Отговори
четете и мислете преди 12 години
...Според сините приетата преди време забрана лишава страната от добив на значителни количества суровини на по-ниски цени, намалена е конкурентоспособността на българския бизнес и обрича на бедност хората. Освен това според сините забраната постава под заплаха енергийната сигурност на страната....
336
4
 
9
 
! Отговори
:) преди 12 години
тоз Иванчо и той ли няма да помни че е бил премиер? а дали ще си спомни че е предлагал България да се превърне в опитно поле за газовите гиганти?
335
9
 
1
 
! Отговори
каква е разликата преди 12 години
Зелените от ЕП са срещу АЕЦ, за развиване на възобновяемите източници на енергия, и са срещу замърсяването на околната среда от ядрени отпадъци, добив на нефт и газ по неутвърдени технологии.Зелените от НС като част от Коалиция за България са против проучването и добива на шистов газ и туй то.
334
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а със псевдонаучни доклади на учЕните от БАН ли да ги правят законите...тия от БАН с нечувания им практико-торитичен опит в добива на шистов газ и ефектите от това върху околната среда...направо да се просълзиш от умиление ...
333
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Костов, не те ли е срам бе? Изпродаде България за жълти стотонки,налапа се с милион ,сега и земята ни ли искаш да дадеш на евреите да я тровят,водата за пиене ли да ни замърсят?Махай се омразнико,толкова си догнусял на народа,че в сонда ще те заврем,***!
332
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Драги ми господине с гледане на псевдонаучни филмчета не може да се правят законите на България - всички трябва да сме наясно че закончета надраскани за няколко часа ще ни създават проблеми, а няма да ги решават.
331
4
 
14
 
! Отговори
GASLAND Добруджа преди 12 години
Пуснете му на този филма GASLAND и да приключваме. Може и всички от НС да го изгледат за обща култура. Все пак говорим за места където се произвежда житото на БГ.
330
3
 
9
 
! Отговори
Azz преди 12 години
ясно е кой на чий долар се кланя. Природните закони, драги тъмно сини към черни душици, не могат да се купят с долАри, за разлика от тия закони дето ги практикуват в съда! не рушете природата, защото тя ще разруши всички ни...
329
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Забележете коментарите на противниците на шистовия газ - никакви аргументи и обидни квалификации. Това говори за ниска култура и липса на всякакво образование - това е профила на избирателите на БСП.
328
8
 
6
 
! Отговори
противниците преди 12 години
за шистовия газ са така наречените природозащитници, които протестират там, където плащат най-добре, правят наx-хубавите плакати за протеста и дори шият копринени униформи и раздават безплатни шалчета, те са нещо като Българския хелзински комитет, обажда се само срещу добро възнаграждение.:))))))