За кокала: Битката Първанов-Борисов

Коалиция БСП-ГЕРБ е невъзможна, каза президентът (2002 – 2012 г.)
Обновена: 3 фев 2012 15:02 | 3 фев 2012 09:45,
221
За кокала: Битката Първанов-Борисов
Снимка: Impact Press Grouр

Ще водя голямата, тежката битка с Бойко Борисов и с това слабо, бездейно и бих казал вече вредно за България управление, зарече се президентът (2002 – 2012 г.) Георги Първанов.

По думите му битката, която предстои с ГЕРБ, е и лидерска битка.

"Нека битката да бъде жестока за следващите избори, но - политическа. Да не влезе в персонална битка, защото нещата ще загрубеят", предупреди той.

Според него коалиция с ГЕРБ вече е невъзможна, дори и теоретично.

"В момента срещу мен се води персонална война, не политическа", смята още Георги Първанов.

Той смята, че срещу Бойко Борисов БСП трябва да противопостави силна фигура, която да е в състояние да вдъхва респект.

"Надявам се да не сме само ние двамата със Сергей Станишев лидерите, на които БСП да разчита", каза бившият президент.

"При никакво "ако" БСП няма да се разцепи, въпросът е в това – от конгреса БСП да излезе по-силна, защото точно след една година са изборите", припомни той и допълни, че най-убедителното за една партия е нейният лидер да бъде и кандидат за премиер. 

На въпрос дали ще се кандидатира за лидер на БСП, Първанов заяви: "Не е в мой стил да се кандидатирам, т.е. – да се самопредлагам. Бях издигнат за председател на БСП в трудна ситуация, в която беше трудно да се намери желаещ. Бях номиниран за президент, когато нямаше друг кандидат. Ако събитията го налагат, бих могъл да участвам в състезанието на идеи, на политики. Необходима е промяна в организационната политика на партията. БСП не излъчваше сила досега, а все повече трябва да излъчва", убеден е Първанов.

За връзките му с Октопода

"Цветан Цветанов е вътрешен министър, а не е махленска клюкарка. Ако той има доказателства за мен, нищо по-лесно от това – да ги даде на прокуратурата и да се видим в съда, коментира Първанов обвиненията, отправени му от вътрешния министър за връзки с "Октопода" и организираната престъпност.

Откъде започнаха атаките – от момента, в който казах, че с Борисов нашият идеен сблъсък предстои. Но – политически, а не – личностен. Но те пренесоха нещата на лична основа, Борисов се скри и пусна кохортите от подставени лица", каза Георги Първанов.

По думите му ако някой е имал връзка с Алексей Петров, той е този, който е правил обща фирма с него и този, който е отишъл на свиждане при него веднага след атентата.

"Това е дребно, елементарно, прехвърлят върху някого вината за нещо, за което сами са отговорни", убеден е  Първанов.

За помилванията на Марин

Бившият президент бе категоричен, че указът за вицепрезидента от 2002 г. няма срок. 

"Той е до присъствието на вицепрезидента в президентската институция. Когато изпращам дипломат в чужбина, подписвам безсрочен указ. Има дипломати, които са стояли по шест години в чужбина. Няма прекъсваемост в президентската институция, ние не сме напускали президентската институция. Документът важи. Нямам съмнения", допълни Първанов.

Все пак той обяви, че няма нищо лошо в това да бъде попитан Конституционният съд по казуса с указа и помилванията, осъществени от Ангел Марин.

Първанов бе категоричен, че процедурата по помилване включва четири инстанции - тя започва в министерството на правосъдието и завършва пак там, обяви той.

По обвиненията, че са прибрали рушвети от даването на гражданство, Първанов каза, че има пет – шест и повече инстанции при даването на гражданство.

"Аз самият нямам никакво отношение, освен, че го прави президентската институция, но имам пълно доверие на Ангел Марин", каза той.

За приемствеността Първанов-Плевнелиев

Според президента (2002 – 2012 г.) церемонията по предаване на властта на новия президент е била най-добрата, най-тържествената и е затвърдила приемствеността.

"С Росен Плевнелиев мисля, че се получи добър диалог. Неговата амбиция да се създадат много съвети е симпатична. Това е добра идея, за да привлечеш експертният потенциал на нацията, но неработеща", смята Георги Първанов.

"Той се държи разумно, достойно, направи балансирани изявления, президентски", отчете бившият държавен глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 155ГОЦЕ РИТАШЕ ТОПКА И ГО ДАВАХА ЧАС ПО ЧАС !Ти другарю може и да не помниш ,но ние тъпите избиратели помним!ГОЦЕ СПРЯ ДА РИТА ЗАЩОТО ТАКА МУ НАРЕДИХА ,за да може да КРЯКА АГИТКАТА *** РОТНИТОПКОВЕЦ!СМЕШНИЧКО е да се правиш днес на обикновен човечец от народа и модерен ляв и като се яви и друг да рита ГНУСЛИВО ДА СЕ "ИЗДЕГНЕШ"ИНТЕЛЕКТУАЛНО АХ,НЕДЕЙ *** МАРО!
136
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как да се води идейна и политическа битка между двамата "титани на мисълта".Нямат нито идеология,нито политическо поведение.Всичко е омаскарено и борбата на интереси е жестока.Затова и нападките са снишени до личностни охулвания.
135
0
 
16
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
Селска чест... И се взема на сериозно тоз дембелин, сякаш забрави, че в продължение на 10 (десет) години беше най-високоплатеният безработен в РъБъ, твореше долнопробни интриги, а на ласкателите си осигури топли местенца из посолствата. Сега е готов да разбие и партията, която го изтика във властта, само и само да бъде пак някакъв началник. Пази Боже сляпо да прогледа!
134
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Първанов е изпаднал в Параноя - този на който даде мандат да управлява 4-ри години сега му прави сечено за лидерския пост.Борисов който бил"некомпетентен" - щял да води с него тежки битки.Този некомпетентния го боготворят навън за разлика от Станишев.В тази безумна криза в която богати държави се разлюляха,смениха правителства малката България макар и с ниски доходи оцелява.Вижте какъв е % на хората които се жалят че не са "добре" а всъщност има собствен дом,спестявания в банка.Извън България квалификацията беден е друга - няма собствено жилище,няма спестявания а само просрочени кредити.
133
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много авторитарно и заплашително действа агент гоце ?! Битките на комунистите никога не са спирали, то затова живота на хората винаги е бил на рЪбЪ на оцеляването, а техният е затрупан с богатства, привилегии и ярост да не изпуснат някой, с който да водят "тежка битка"! Нереални упреци и закани от иначе привидно "уравновесения" агент гоце!Бог да пази България от комунистите!
132
9
 
4
 
! Отговори
пипи преди 12 години
Гласувахме за ГЕРБ но разбрахме че те искат този народ да го унищожат смачкат унижат с действията си. Какво направиха за безработицата нищо. Напротив с всеки изминат ден се увеличава .Съкращения съкращения само това чуваме е хората с какво ще се хранят с камъни ли. То не са БДЖ Пощите гаражните магазинчета и продължават нямат спиране . Магестрали ако можем да ядем ще бъде чудесно.
131
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ако *** се върнат по някакъв начин в управлението (с коалиция - то друг начин няма да им) ще ме е страх за всичко - знам, че цялата престъпност дето е гонена сега ще царува и ще ме е страх дори да пиша свободно, както сега. Тежко и горко на нас българите ако пак го допуснем това....
130
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скъпи и непоносим ГОЦЕ,преди време ти бях писал че местото на теб и Зорка вие в 97 СОУ където почнахте своята кариера.Отиваи там остави престъпната си партия на СЕРгея за да я унищожи .А може да оглавиш и ОКЗНИ откадето започна своята политическа кариера.АМИН.
129
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гоце , Гоце...червен *****раст такъв...Мазна ку**оо...
128
1
 
13
 
! Отговори
До 155 преди 12 години
Агентите-предатели нямат достойнство! За какво достойнство бълнуваш! Този човек сумати време лъга БЕЗОЧЛИВО цялата държава, че не е агент! Във вашите комунистически глави е достойно да прецакваш хората за шепа стотинки!
127
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво самочуствие! Първо, предстои му вътрешно партийна битка със Сергей. Едва след като победи Сергей (в което много се съмнявам) ще има възможността да се мери с Бойко. Но тъй като годините му в президенството бяха много слаби( отделяше по вече време да ходи на лов) и беше нежелан в Европа, за което пътуваше с една шайка червени милионери до Азъбайджан и други подобни държави, едва ли би имал някакъв шанс. Надявам се неговите съпартийци да са на моето мнение и Гоце да напусне за винаги сцената!
126
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ти с Борисов, а той с теб ще се бори! Борисов и Цветанов са тръгнали да се борят с Октопода. В какъв демагог и изпечен мошеник те е превърнала партията. А беше едно невинно селско момченце преди да дойдеш в София....
125
2
 
4
 
! Отговори
До 142 и 145 преди 12 години
Ти като си бивш българин значи, че си настоящ *** в някоя държава! Отишъл си да папаш наготово изработеното от друг народ! Гордееш се, че си поредния тумор за тези възпитани хорица! Дали случайно зад ъгъла не те гледа някой Брейвик? Махай се от българските сайтове! Не искаме мнението на някакви сенки от миналото!
124
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом като няма да е борба за премиерския пост, в какво се състои т.нар.лидерска битка? И защо, г-н Първанов, си помислихте, че БСП ще победи на следващите избори? Пълно мнозинство няма как да вземете, а коалиция с ДПС вече никога няма да допуснем. А и няма да ви стиска да поемете управлението на страната, ако сте малцинство, когато цял свят е в криза. Ще изчакате друг да извади горещия картоф, после е по-лесно.
123
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какви битки бе г-н Първанов, какви битки.В една нормална държава политическите лидери трябва да се конкурират, не да се бият.В интелигентната конкуренция се ражда победителя, не във варварските битките.Лидерите трябва да предлагат идеи, да дават решения,да разгъват стратегии, да мислят дългосрочно, да говорят кратко, точно, ясно и умно.Не просто да се бият на гърба и за сметка на нещастните хорица, предоставяйки им до болка втръснал цирк.Избирателите също нямат време за губене, ценете тяхното време и нерви.Вие се държите с нас като с електорат,с маса, която не умее да мисли, третирате ни като промити мозъци опияняващи се от безмислено ви дърдорене,това време и говорене остана в историята. И затова ще загубите изборите, затощото само битки са ви в главата, докато разсъждавате като комунист заклещен в бляскавото соц минало, докато не видите как живеят хората и не помислите наистина за тях,премиерски пост няма да видите.ПОмнете ми думата.
122
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Признавам си, че в началото имах съмнения относно ГЕРБ дали и те не са част от схемета на Луканов и част от мъглата на паралелната държава. И станах техен голям фен, когато усетих кои пищят от тях и кои се страхуват. *** така и не разбраха, че най-добрия атестат за работата на Бойко и Цецо е истеричната реакция на всички структури, създадени от БКП - БСП,СДС, ДПС, НДСВ и т.н. Всичките вопли и писъци на комомафията са мехлем за ушите на нормалните хора и гаранция, че в България най-сетне нещо хубаво се случва.
121
3
 
11
 
! Отговори
ФЕН преди 12 години
СТИГА БИТКИ БЕ ПЪРВАНОВ .....ЗА КАКВО СА ТИ ...НАЛИ НАЙ НАКРАЯ ДОЙДЕ ЧОВЕК ДЕТО ВЪРШИ РАБОТА.....ВАС ВИ ВИДЯХМЕ ...ВИДЯ ВИ И ЦЕЛИЯ СВЯТ...ТИ И БСП И ДРУГИТЕ *** ...МОЖЕТЕ САМО ДА КРАДЕТЕ ..
120
12
 
18
 
! Отговори
РЕФЕР преди 12 години
ЗА КАКВА БИТКА МОЖЕ ДА ИДЕ РЕЧ?БИТКА МЕЖДУ ОБРАЗОВАН, ДОСТОЕН МЪЖ И ИНФАНТИЛ С ФУТБОЛИСТСКИ МАНТАЛИТЕТ (АМА ФУТБОЛИСТ НА ГОДИНАТА) И КОМПЛЕКСИ?ИЗХОДА ОТ БИТКАТА Е ПРЕДРЕШЕН.
119
0
 
3
 
! Отговори
Think преди 12 години
Ще свършаат ножчетатааа
118
7
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
от тия двамата ....по алчен и жаден за власт е тиквата....гледайте и ми помнете думата...че в момента в който загуби изборите сег мин председател ЩЕ СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ПРЕЗИДЕНТ..няма как..неговата мания да скача от пост на пост в държавата няма да има край