За кокала: Битката Първанов-Борисов

Коалиция БСП-ГЕРБ е невъзможна, каза президентът (2002 – 2012 г.)
Обновена: 3 фев 2012 15:02 | 3 фев 2012 09:45,
221
За кокала: Битката Първанов-Борисов
Снимка: Impact Press Grouр

Ще водя голямата, тежката битка с Бойко Борисов и с това слабо, бездейно и бих казал вече вредно за България управление, зарече се президентът (2002 – 2012 г.) Георги Първанов.

По думите му битката, която предстои с ГЕРБ, е и лидерска битка.

"Нека битката да бъде жестока за следващите избори, но - политическа. Да не влезе в персонална битка, защото нещата ще загрубеят", предупреди той.

Според него коалиция с ГЕРБ вече е невъзможна, дори и теоретично.

"В момента срещу мен се води персонална война, не политическа", смята още Георги Първанов.

Той смята, че срещу Бойко Борисов БСП трябва да противопостави силна фигура, която да е в състояние да вдъхва респект.

"Надявам се да не сме само ние двамата със Сергей Станишев лидерите, на които БСП да разчита", каза бившият президент.

"При никакво "ако" БСП няма да се разцепи, въпросът е в това – от конгреса БСП да излезе по-силна, защото точно след една година са изборите", припомни той и допълни, че най-убедителното за една партия е нейният лидер да бъде и кандидат за премиер. 

На въпрос дали ще се кандидатира за лидер на БСП, Първанов заяви: "Не е в мой стил да се кандидатирам, т.е. – да се самопредлагам. Бях издигнат за председател на БСП в трудна ситуация, в която беше трудно да се намери желаещ. Бях номиниран за президент, когато нямаше друг кандидат. Ако събитията го налагат, бих могъл да участвам в състезанието на идеи, на политики. Необходима е промяна в организационната политика на партията. БСП не излъчваше сила досега, а все повече трябва да излъчва", убеден е Първанов.

За връзките му с Октопода

"Цветан Цветанов е вътрешен министър, а не е махленска клюкарка. Ако той има доказателства за мен, нищо по-лесно от това – да ги даде на прокуратурата и да се видим в съда, коментира Първанов обвиненията, отправени му от вътрешния министър за връзки с "Октопода" и организираната престъпност.

Откъде започнаха атаките – от момента, в който казах, че с Борисов нашият идеен сблъсък предстои. Но – политически, а не – личностен. Но те пренесоха нещата на лична основа, Борисов се скри и пусна кохортите от подставени лица", каза Георги Първанов.

По думите му ако някой е имал връзка с Алексей Петров, той е този, който е правил обща фирма с него и този, който е отишъл на свиждане при него веднага след атентата.

"Това е дребно, елементарно, прехвърлят върху някого вината за нещо, за което сами са отговорни", убеден е  Първанов.

За помилванията на Марин

Бившият президент бе категоричен, че указът за вицепрезидента от 2002 г. няма срок. 

"Той е до присъствието на вицепрезидента в президентската институция. Когато изпращам дипломат в чужбина, подписвам безсрочен указ. Има дипломати, които са стояли по шест години в чужбина. Няма прекъсваемост в президентската институция, ние не сме напускали президентската институция. Документът важи. Нямам съмнения", допълни Първанов.

Все пак той обяви, че няма нищо лошо в това да бъде попитан Конституционният съд по казуса с указа и помилванията, осъществени от Ангел Марин.

Първанов бе категоричен, че процедурата по помилване включва четири инстанции - тя започва в министерството на правосъдието и завършва пак там, обяви той.

По обвиненията, че са прибрали рушвети от даването на гражданство, Първанов каза, че има пет – шест и повече инстанции при даването на гражданство.

"Аз самият нямам никакво отношение, освен, че го прави президентската институция, но имам пълно доверие на Ангел Марин", каза той.

За приемствеността Първанов-Плевнелиев

Според президента (2002 – 2012 г.) церемонията по предаване на властта на новия президент е била най-добрата, най-тържествената и е затвърдила приемствеността.

"С Росен Плевнелиев мисля, че се получи добър диалог. Неговата амбиция да се създадат много съвети е симпатична. Това е добра идея, за да привлечеш експертният потенциал на нацията, но неработеща", смята Георги Първанов.

"Той се държи разумно, достойно, направи балансирани изявления, президентски", отчете бившият държавен глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
8
 
17
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
ЕДНО ОТ ХУБАВИТЕ НЕЩА НА ДЕМОКРАЦИЯТА. МАНДАТА. ВЧЕРА ПРЕЗИДЕНТ, НАЗНАЧАВА ПОСЛАНИЦИ, СЪДИИ, ЛОБИРА, ПРАВИ НЕЗНАМ КАКВИ КОАЛИЦИИ, КРАДЕ И ПРОЧИЕ. А ДНЕС МИСЛЯ,ЧЕ ОФИЦИАЛНО Е САМО ЧЛЕН НА ПЪРВИЧНАТА ПАРТИЙНА ОРГАНИЗАЦИЯ В НЯКАКЪВ КВАРТАЛ. И СЕ ПЪНЕ НА СТАНИШЕВ. ДА ИМ ИМАМ ИЗБОРА МЕЖДУ ГОЦЕ И ЧЕРВЕНАТА ПРАШКА.БОЙКО ПАК ЩЕ ГИ БЛЪСКА КАТО МАЧЕ У ДЕРЕК.И ДРЪНДАРСКИЯ *** НЕЩО СЕ ИЗГУБИ. И СПЕЦСЪДА ЗАРАБОТИ. ОКТОПОДА ПОЧНА ДА СЕ РАЗПЛИТА.
76
15
 
15
 
! Отговори
ужас преди 12 години
Пфуууу, пълно с герберска жлъч!
75
6
 
13
 
! Отговори
АЗзззз преди 12 години
По ирония на съдбата ГОЦЕ бе отново приет в БСП в Ковачевци, родното място на подпалвача на райхстага и агент на Сталин, назначен от него за министър председател на България, мумията лежаща до неотдавна във вече взривения МАВЗОЛЕЙ на диктатора ГЕОРГИ ДИМИТРОВ!
74
8
 
10
 
! Отговори
аман от театри ! преди 12 години
Битка Първанов-Борисов ? Това част от политическия сценарий на олигаро-управленческия театър ли е ? Давайте , ще я изгледаме и нея !
73
9
 
15
 
! Отговори
drugar преди 12 години
Каквото и да си говорим другари, вие много добре знаете, че в момента БСП не е в никак добро положение, меко казно. Не се знае дали след изборите през 2013 БСП ще съществува въобще. Хубавото е, че нито Гоце нито СерГей се замислят за това :))
72
5
 
9
 
! Отговори
До Василев преди 12 години
С тез лозунги дето си ги изтипосал си личи че преди четвърт век си бил политорганизатор!
71
7
 
11
 
! Отговори
мдааа преди 12 години
Хората в Бългаия вече нямат пари и за хляб,а другаруте комунисти все за кокал се бият.Господ да ги ...дано !
70
4
 
12
 
! Отговори
arhar преди 12 години
А Гоце мълчеше ли мълчеше за амфетамините покрай случая ' Куйович ' през 2007/2008 г. ...За разлика от него, Костов многократно повдигаше този въпрос и говореше открито за синтетичната дрога ...Защо Гоце мълчеше тогава и не каза нищо относно това как може бивш вътрешен министър, който беше шеф на предизборния му щаб през 2001 г. , да прави среща между братя Галеви и Златко баретата , организирана от Ал. Петров ?
69
5
 
12
 
! Отговори
teo преди 12 години
Гоце, след десет годишна активна почивка, когато нищо друго не правеше освен да ходиш на лов, да създаваш интриги и да кроиш "НАСРЕЩНИ" планове за ВРЪЩАНЕ В ПУТИНОВ СТИЛ ПАК НА ВЪРХА НА БСП, ДА СЪСИПЕШ СерГЕЙ, който ти постави на този пост, за да можеш по-лесно да го изхвърлиш и ДА СЕ ВЪРНЕШ ПАК В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ, КАТО ЧЕРВЕНОТУРСКИ МАФИОТ, ОБЪРКАЛ СИ ТРАМВАЯ ПИЧЛЕМЕ и освен В КЪЩАТА НА ТЪЩАТА МОЖЕШ ДА ВЛЕЗЕШ ЗАД РЕШЕТКИТЕ С МАРИН БЕЗ КОНСТИТУЦИЯТА!!!
68
10
 
12
 
! Отговори
45 преди 12 години
Всички герберски лапачи и получатели на бонуси пускат жълто в гащите...
67
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е ТЕ ТОЗИ ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ Е ИСТИНСКИ КОМУНИСТ АГЕНТ НА ДС,СЕГА ЗАПЛАШВА ЯРОСТНО СВОЯ ЕДИНСТВЕН ОПОНЕНТ БОЙКО И ГЕРБ,А КОЛКО ЛИЦЕМЕРНО ГОВОРЕШЕ ДОКАТО БЕШЕ ПРЕЗИДЕНТ,ЗАЩОТО ТАМ РАБОТЕШЕ ТАЙНО ЗА ДС,А СЕГА ПОНЕЖЕ НЕ Е НА ВЛАСТ ЗАПОЧВА ЯРОСТНА БИТКА СРЕЩУ ГЕРБ,ЗАЩОТО БОЙКО НЯМА ПЕРДЕ НА УСТАТА ЗАТОВА И БКП-БСП В ЛИЦЕТО НА ГОЦЕ ГО ПРЕЗИРА ТАКА,ЗАЩОТО КОМУНИСТИТЕ СА НАЙ ГОЛЯМОТО ЗЛО ЗА БГ,КОЕТО Е СЪЗДАЛ ДЯВОЛА,ПОМНИТЕ ЛИ КАК СМАЗАХА КОСТОВ ПОДМОЛНО,НО ПРИ БОЙКО НЕ ВЪРВИ ТАКА,И ЗАТОВА ПОКАЗВАТ ЗЪБИ
66
7
 
9
 
! Отговори
ФАКТ преди 12 години
"Гарван гарвану око не вади"...ТИЯ И ДВАМАТА СА ОТ БКП,КОМУНИСТИ СА И В ЧЕРВАТА !
65
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ге.Пър. И МАРИН ДА СИ ПРИЗНАЯТ ЗА СТОТИЦИТЕ АМНИСТИРАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ И ДА НЕ ОТКЛОНЯВАТ ВНИМАНИЕТО НА ОБЩЕСТВОТО СЪС СМЕШКИ !
64
17
 
18
 
! Отговори
drugar преди 12 години
БСП е на предсмъртно легло, това е ясно за всички.
63
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Комунисти в предсмъртен гърч.Ето това искам да виждам постоянно.Страх ги е че вече доста време не са до качето с меда,и са поогладнели вече.И стига с това ГЕРБ загива,загива друг път,нали го видяхме и на последните избори.
62
6
 
10
 
! Отговори
До 77 преди 12 години
Прав си Василев. Но първо трябва да обясниш за кой Цецо става дума ? Да не би да е оня, дето тъщата му е дала пари да си купи шест апартамента или оня , дето Танов каза за него , че е прекарал контрабанда тир с цигари и цистерна с гориво ?
61
7
 
2
 
! Отговори
ЦЯЛАТА ИСТИНА преди 12 години
ПРОЛЕТАРИИ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ СЪЕДИНЯВАИТЕ СЕ ДА ПОГРЕБЕМ ТРИГЛАВИЯ ЗМЕИ НА КАПИТАЛИЗМА ЕВРОПА,АМЕРИКА И НАТО.ДА ВЪЗРОДИМ БИВШИЯ СЪВЕТСКИ СЪЮЗ И БИВША ЮГОСЛАВИЯ.ДА ВЪСТАНОВИМ ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР.ДА ПОДАДЕМ РЪКА НА ВЕЛИКИЯ КИТАЙ И ЖЕЛЯЗНАТА СЕВЕРНА КОРЕЯ.ДА КАЖЕМ НЕ НА РАЗЛАГАЩТИЯ СЕ ТРУП НА КАПИТАЛИЗМА В ЛИЦЕТО НА ЕВРОПА,АМЕРИКА И НАТО.ГОСПОД НИ ИЗПРАТИ СПАСИТЕЛЯ СОЦИАЛИЗМА КОЙТО ПОБЕДИ КАПИТАЛИЗМА ПЪЛЕН С ЯЗВИ И ПОРОЦИ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ ОТ ЧОВЕК НА ЧОВЕК.ДА НА СССР,КИТАЙ,ЮГОСЛАВИЯ,СЕВЕРНА КОРЕЯ,КУБА.
60
4
 
6
 
! Отговори
ПБ и ЦК на БКП преди 12 години
"Разделяй и владей",ние пак сме тук ! Нещо все наши хора избирате,значи кадрите ни са супер.Ние сме на всеки километър...до края на света !
59
7
 
4
 
! Отговори
асд преди 12 години
"Той се държи разумно, достойно, направи балансирани изявления", това изречение ми дава пълна яснота на ситуацията. БСП, ГЕРБ, всички са едно цяло. А балансираните изявление на новия президент бяха, че 2020 г. ще станем средна по доходи страна в Европа и че ще стром железници за влакове с над 200 км/ч. Икономисти изчислиха, че за първото трябва да имаме растеж на икономиката с 15 % на година, не знам дали толкова има и Китай. Разберете, няма леви и десни, всички са отрочета на БКП и ДС. Цирк !
58
0
 
9
 
! Отговори
СМИНДУХ преди 12 години
ГРАЖДАНИ на РъБъ, предстои тежка битка. ПАЗЕТЕ СЕ ДА НЕ ВИ СТЪПЧАТ. СПАСЕНИЕТО ЗА ПО МЛАДИТЕ - ТЕРМИНАЛ 1 (веднага). ЗА ПО СТАРИТЕ - ЗАПАСЯВАЙТЕ СЕ С ДЪРВА И ПРАВЕТЕ ЗИМНИНА (постоянно). БОГ С НАС.