Действаме брутално с язовирите, обеща Борисов

От Брюксел можем да получим само торби и палатки
Обновена: 8 фев 2012 14:53 | 8 фев 2012 10:19,
140
Действаме брутално с язовирите, обеща Борисов
Снимка: Impact Press Group

България не може много да се надява на финансова помощ от Брюксел, след като цяла Европа бедства. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред БНТ по повод преодоляването на щетите от наводненията в Южна България.

Страната ни може да кандидатства за пари от еврофондовете, но те ще бъдат крайно недостатъчни, за да се реформира целият ВиК сектор у нас. Около 10 милиарда са необходими за модернизацията му.

"Сами разбирате, че такива пари не могат да се отделят", заяви премиерът.

Премиерът смята, че европейските фондове не могат да бъдат използвани за това, защото "има таван". "Ние отдавна сме ги надскочили в програмния период като проекти", добави той.

Борисов обаче ще разговаря с еврокомисаря Кристалина Георгиева. "Според мен не може да се надяваме на нещо кой знае какво. Като начало торби, палатки и подобни неща могат да дадат. Но нека да изчакаме и срещата с нея, за да видим", добави Борисов.

Министър-председателят добави, че пари могат да се взема по отделни програми, като министърът по еврофондовете Томислав Дончев вече търси варианти за финансиране. 

Правителството ще гласува за спешно създаване на Дирекция за контрол върху експлоатацията на водоемите, заяви Борисов. Очаква се тя да получи "брутални правомощия".

Още по темата

"Създаваме към държавната компания "Язовири и каскади" си представете все едно ДНСК, само че върху язовирите. Защо? Защото там са и най-добрите експерти", мотивира решението си, което днес се очаква да мине през МС и след това да се направят необходимите законови поправки.

Тя ще контролира всички язовири, независимо каква собственост са. Ще прави оценки и ще издава предписания.

"Тази дирекция, като констатират това нарушение, прави предписание и ако не се отстрани в рамките на месец, два или три, колкото кажат експертите, отива, спира крановете, пуска шлюзовете, източва язовира, събаря стената и приключваме с този опасен за населението обект", обясни Борисов.

Според него това не е крайно, а единствено правилното решение.

"Защото, ако това е било направено преди 5 години или още преди 30-40 години, когато хората са протестирали там, просто сега нямаше да ги има тези жертви – 8 и двама изчезнали", коментира премиерът.

Спешните мерки бяха взети, след като стената на язовир "Иваново" се скъса и заля село Бисер.

Премиерът обаче твърди, че това решение е било обмисляно и подготвяно по-рано, още преди да стане трагедията.

"Ние много внимателно следяхме прогнозите на синоптиците за тази година и за това бързахме да ги вземем тези решения преди пролетта. Никой не очакваше, че в минусови температури сега ще се случи точно това с язовира. Просто това събитие ние го програмирахме, че е възможно да се случи март-април, когато се топят снеговете. И за това исках да имаме готовност с това решение. То не е извънредно, то беше готово", добави Борисов.

Той потвърди информацията, че МС ще вземе решение да бъдат отпуснати по 10 хиляди лева  на семейство, които изгубиха близък при наводненията в Южна България. Отделно ГЕРБ ще дари 1 млн. лева от субсидията си, ще бъдат заделени и пари от бюджета.

Според Борисов екипите, които сега работят на терен, се справят много добре. Той отхвърли критиките на опозицията, че не се справя с бедственото положение с думите, че са жалки.

"Няма никакви оплаквания или проблеми с организацията – извозват се хората, подават се ритмично храна, дрехи, всичко, което трябва се прави. Въпросът е, че го изпуснахме да изтече... Никой не връща човешкия живот, никой не е в състояние да го върне и за това ме е яд, иначе сега се справят прекрасно", смята Бойко Борисов, като добави, че работят "със сърце, душа и пълно разбиране на проблемите на хората". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
4
 
! Отговори
Рамбо преди 12 години
Какво действаш брутално бе лъжец! Има едно село Извор, Радомирско и исках да отида на язовира и се оказа, че някаква стара бойкова мутра го държал на концесия и дори не можеш да се разходиш покрай него *** и *** нагли, мръсни!!!
102
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва да се действа , адекватно и на време , брутално си удари тъпата тиква в дувара ! Некъдърник *** !
101
0
 
1
 
! Отговори
kemal suleyman преди 12 години
da vi kaja hora,terminal 2 e spasenieto!!!!!bat Boyko ni razkaza igrata-a obvinqva Sergey4o,dobre si jivee6e naroda po negovo vreme.IMA6E ZA CARQ I PADARQ!!!!!!!!
100
3
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 12 години
Започвам напоследък да се замислям и стигам до неприятния извод,че не е виновно това недоразумение,което наричаме министър-председател,за дереждето на което сме...виновни са ***, които като го видят по телевизора да им говори глупости си казват: "вижте - народен човек" и гласуват за него.След чалгаризацията на културата сме свидетели на профанизация на управлението...следващ стъпка май са или предстрочни избори..или Терминал 2...
99
2
 
6
 
! Отговори
Без име преди 12 години
Г-на Борсов за всичко продължава да оплюва бившите правителства и комунистите.Ама по тяхно време живеехме спокойно,живота ни бе гарантиран.Безплатно здравеопазване,а сега ако имаш пари ще живееш,като нямаш ще мреш.Безплатно образование,а сега некадърни учители с купени дипломи произвеждат неграмотни ученици.Да ама на управляващите им трябва точно такъв електорат да не може да си защитава правата.Та да се върнем на думата си-много е лесно да се разруши граденото в миналото от трудовите хора,.....
98
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
119 ,Министър Лили - достатъчно ли ти е?
97
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Министър Лили - достатъчно ли ти е?
96
4
 
8
 
! Отговори
Георги преди 12 години
Господ към самозванеца Бойко:"-Предизвикваш ли ме о неразумнии,гледай аз какво мога......."
95
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе, преди няколко години, като имаше наводнения в Полша, даже Русия даде на поляците 14 милиона долара помощи. и поляците уж са европейци, натовски партньори и врагове на Русия. а ние, както винаги ще си останем с пръст в г...
94
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 12 години
KONCESIONERITE DA PONESAT VINATA I PLATET KRAVNINATA ,,,,,,,,INA4E DA IM TEJI NA SAVESTA DETO SAMO SA PE4ELILI A LEV NE SA VLOJILI ZA BEZOPASNOSTA NA XORATA
93
2
 
0
 
! Отговори
Бат Бойко до 113 преди 12 години
Не съм залюпен приятелю, реалист съм :)
92
2
 
22
 
! Отговори
Подлога Дянкофф преди 12 години
Абе, БОКО, тикво недна, защо изпрати тази Кристалина за еврокомисар, като сега можеш да разчиташ на торби и палатки?
91
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще действаме е бъдеще време, а защо не се действало или се е бездействало досега от Бойко Борисов и Кристалина Георгиева и бяха убити най-малко 8 невинни жертви и има още неизвестно колко изчезнали.
90
2
 
17
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
Поредния *** от устата на Вожда. Язовирите отдавна са раздадени на мутрите за стопанисване,/ миналата година дадоха язовирите в Ловешко за 25години при наем 780лева/Пък и те за това си го избраха, за да им прикрива лесните печалби.
89
1
 
17
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
АХА... РАЗБРАХМЕ- ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ЗНАЕЛО за състоянието на яз. Иваново, АМА... ЧАКАЛИ ПРОЛЕТТА..., а КАРАДЖОВА, пък разкри тайната на... 500-ТЕ ЛИПСВАЩИ ЯЗОВИРА... - ТЕ НЕ СА ЯЗОВИРИ, А СА...????"... - По повод на язовир "Иваново" Караджова каза, че става въпрос за авария на ЗАЩИТНО СЪОРЪЖЕНИЕ и силно се надява това да не се повтори в близките дни..." (ЗНАЧИ ИМА И ДРУГИ ТАКИВА И ПРАВИТЕЛСТВОТО ГИ ЗНАЕ НО БЕЗДЕЙСТВА)Народа пита НЕ Е ЯЗОВИР, А СЕ ВЪДИ РИБА..., НЕ Е ЯЗОВИР, А СЕ ПОЛИВА..., НЕ Е ЯЗОВИР..., НО СЕ "ВАДЯТ" ЛУДИ ПАРИ..., А И ПАРИТЕ... , КОЙ ЛИ ГИ ПРИБИРА... - ЩО Е ТО...???ЯВНО СА ВИНОВНИ...!!! НО... И ЛЕВИТЕ СА ЛЕВАЦИ...- Деградираха интелектуално до ниво, да не могат да формулират поне един свястен вот на недоверие, ЕДНО СВЯСТНО ИСКАНЕ, ЗА ИЗСЛУШВАНЕ И ДЕБАТ ПО НЕЩО ВАЖНО...- Например...:1. ПРОБЛЕМА - "ЦАР КАЛОЯН БИСЕР, СЪСТОЯНИЕТО НА ВОДИТЕ И ПЛАН ЗА ПОЛЗВАНЕТО ИМ ДО 2020-50г."2. МИНАЛАТА И ТАЗГОДИШНАТА ГАЗОВА КРИЗИ - СЪСТОЯНИЕ НА ГАЗОВИЯ СЕКТОР И МЯСТОТО МУ В ЕНЕРГИЙНАТА СТРАТЕГИЯ 2020-50г."И за десерт помислете...:- АКО РАБОТЕШЕ НЕФТОПРОВОДА "БУРГАС - "АЛЕКСАНДРОПУЛИС" И ВОДАТА ОТ ЯЗ. ИВАНОВО БЕШЕ МИНАЛ ПРЕЗ НЕГО... ЩЕШЕ ДА СЕ СЛУЧИ НЕМИСЛИМОТОАло-о-ооо Гл. ПРОКУРОР:- ДЕЛОТО ПО КОЕТО ЩЕ СЕ СЪДЯТ МИНИСТРИ да се е образува по чл. 335 ал.2 от Наказателния кодекс за причиняване на наводнение по непредпазливост. - Виновните ги грози лишаване от свобода до 5 години.
88
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Екипите които работят на терен , ще продължават да работят добре и без Борисов ,Цветанов , Найденов и Тотьо Младенов.Тия вместо да се размотават там , като разлепени афиши да отиват в МС и да започват да си вършат работата , за която сме ги избрали и им плащаме - работеща икономика , заплоти , работни места социална и национална сигурност и стабилност .....Работа и задачи за тях бол .....Ама евтиния пиар е по-важен !
87
2
 
14
 
! Отговори
До № 115 преди 12 години
Ти можеш ли, да ми посочиш, един, поне един чиновник, от н-к отдел нагоре, в администрацията да не е комунист, син, брат, внук на активен борец срещу капитализма и фашизма? Нали *** от тогавашното Министерство на земеделието и горите, раздаде на мутрите микроязовирите, за производство, развъждане на риба! И ти като Борисов..., не той магистралите и не комунистите са построили язовирите, а хората, народа на тази страна!
86
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Също така в името на човешкия живот да вземем да взривим магистралите и пътищата ,задето вземат многократно повече жертви от язовирите.
85
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Действаме брутално с язовирите, обеща Борисов.Ше ги пребием тия, аааааа, какви са тез язовири?
84
1
 
13
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
В брюкслеимата пари само да плащат на гърците да мятат узо и гюбеци по цяла нощ и да пият кафенце и да игратят табла по цял ден.... какви ти пари за бълагрите...