Действаме брутално с язовирите, обеща Борисов

От Брюксел можем да получим само торби и палатки
Обновена: 8 фев 2012 14:53 | 8 фев 2012 10:19,
140
Действаме брутално с язовирите, обеща Борисов
Снимка: Impact Press Group

България не може много да се надява на финансова помощ от Брюксел, след като цяла Европа бедства. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред БНТ по повод преодоляването на щетите от наводненията в Южна България.

Страната ни може да кандидатства за пари от еврофондовете, но те ще бъдат крайно недостатъчни, за да се реформира целият ВиК сектор у нас. Около 10 милиарда са необходими за модернизацията му.

"Сами разбирате, че такива пари не могат да се отделят", заяви премиерът.

Премиерът смята, че европейските фондове не могат да бъдат използвани за това, защото "има таван". "Ние отдавна сме ги надскочили в програмния период като проекти", добави той.

Борисов обаче ще разговаря с еврокомисаря Кристалина Георгиева. "Според мен не може да се надяваме на нещо кой знае какво. Като начало торби, палатки и подобни неща могат да дадат. Но нека да изчакаме и срещата с нея, за да видим", добави Борисов.

Министър-председателят добави, че пари могат да се взема по отделни програми, като министърът по еврофондовете Томислав Дончев вече търси варианти за финансиране. 

Правителството ще гласува за спешно създаване на Дирекция за контрол върху експлоатацията на водоемите, заяви Борисов. Очаква се тя да получи "брутални правомощия".

Още по темата

"Създаваме към държавната компания "Язовири и каскади" си представете все едно ДНСК, само че върху язовирите. Защо? Защото там са и най-добрите експерти", мотивира решението си, което днес се очаква да мине през МС и след това да се направят необходимите законови поправки.

Тя ще контролира всички язовири, независимо каква собственост са. Ще прави оценки и ще издава предписания.

"Тази дирекция, като констатират това нарушение, прави предписание и ако не се отстрани в рамките на месец, два или три, колкото кажат експертите, отива, спира крановете, пуска шлюзовете, източва язовира, събаря стената и приключваме с този опасен за населението обект", обясни Борисов.

Според него това не е крайно, а единствено правилното решение.

"Защото, ако това е било направено преди 5 години или още преди 30-40 години, когато хората са протестирали там, просто сега нямаше да ги има тези жертви – 8 и двама изчезнали", коментира премиерът.

Спешните мерки бяха взети, след като стената на язовир "Иваново" се скъса и заля село Бисер.

Премиерът обаче твърди, че това решение е било обмисляно и подготвяно по-рано, още преди да стане трагедията.

"Ние много внимателно следяхме прогнозите на синоптиците за тази година и за това бързахме да ги вземем тези решения преди пролетта. Никой не очакваше, че в минусови температури сега ще се случи точно това с язовира. Просто това събитие ние го програмирахме, че е възможно да се случи март-април, когато се топят снеговете. И за това исках да имаме готовност с това решение. То не е извънредно, то беше готово", добави Борисов.

Той потвърди информацията, че МС ще вземе решение да бъдат отпуснати по 10 хиляди лева  на семейство, които изгубиха близък при наводненията в Южна България. Отделно ГЕРБ ще дари 1 млн. лева от субсидията си, ще бъдат заделени и пари от бюджета.

Според Борисов екипите, които сега работят на терен, се справят много добре. Той отхвърли критиките на опозицията, че не се справя с бедственото положение с думите, че са жалки.

"Няма никакви оплаквания или проблеми с организацията – извозват се хората, подават се ритмично храна, дрехи, всичко, което трябва се прави. Въпросът е, че го изпуснахме да изтече... Никой не връща човешкия живот, никой не е в състояние да го върне и за това ме е яд, иначе сега се справят прекрасно", смята Бойко Борисов, като добави, че работят "със сърце, душа и пълно разбиране на проблемите на хората". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Eто е така.Когато кажеш,че няма да помагаш на закъсали държави закъсваш и помоща е равна на торби за трупове и палатки за нареждането им.
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко гняв, мъка и недоволство се вижда от коментарите! Прочетете Томас Джеферсън какво е казал за народа,правителството,демокрацията и страха
61
8
 
17
 
! Отговори
Тони преди 12 години
А ние ще действаме брутално с вас на следващите избори.
60
0
 
4
 
! Отговори
До 61 преди 12 години
Ти си болен,определено имаш ментални проблеми! Горкия!
59
1
 
17
 
! Отговори
trb преди 12 години
Извадка от предизборната програма на ПП ГЕРБ на изборите през 2009 година в частта \\\"Околна среда и воден сектор\\\": Приоритети .Условия и политики за провеждане на интегрирано управление на водите. .Инвестиции във водна инфраструктура за преодоляване на водни кризи. .Повишаване на информираността и общественото участие в управлението на водния сектор. Акценти Регламентиране собствеността на водните обекти, системи и съоръжения. Социално поносима цена на услугата вода. Единен воден кадастър. Завършване на започнати язовири. Доизграждане и рехабилитация на ВИК мрежата. Очаквам коментари .......................
58
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
brotalno
57
0
 
21
 
! Отговори
))) преди 12 години
ами да за гърците 100 -150 милиарда -за нас торби и палатки ...хехехех
56
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дайте пари от натрупаните рушвети взети от магистралите!Бръкнете се, изборите са далече и до тогава ще "издоите" още.
55
0
 
13
 
! Отговори
azazel преди 12 години
"Действаме брутално с язовирите"... Първо действайте брутално със сбърканата ни администрация. Голяма част от язовирите в страната май се стопанисват от ДеПеСари...
54
4
 
23
 
! Отговори
PENE преди 12 години
Не е прав г-н премиерът !От Брюксел можем да получим не само торби и палатки ! От там получаваме и НЕГАТИВНИ ДОКЛАДИ и ПОСТОЯННИ ОТКАЗИ ЗА ШЕНГЕН ! ! !Все неща от ресорът на Цецко Шлиферът !Между другото , пак той е виновен за невъобразимият хаос в действията на органите при спасителната операция !И забележете , че според Властта , ОТНОВО ДРУГ ЩЕ Е ВИНОВНИЯТ ! Ако въобще се посочи виновен !
53
0
 
28
 
! Отговори
BG преди 12 години
Никой не знае кой го стопанисва и кой отговаря за този язовир, ако пък отидеш след един два месеца да кажем, и хвърлиш две бомби за да избиеш рибата и да я вземеш сигурен съм на 100%, че собственикът ще се появи на секундата.
52
3
 
13
 
! Отговори
osata преди 12 години
Че още колко Дирекции ще създаваме? А какви специалисти ще работят там - ако ще да са същите некадърници като досегашните, по-добре не назначавйте още. Освен това - колкото ще е броят на новоназначените специалисти, толкова трябва да бъде и броят на съкратените от съществуващите досега в разните комитети и ведомства. За да не издържаме още чиновници нахалост.Хаосът е толкова голям вече, че не може да се овладее и сложи в ред която и да е сфера от обществения ни живот.Жалко.
51
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Защото, ако това е било направено преди 5 години или още преди 30-40 години, когато хората са протестирали там, просто сега нямаше да ги има тези жертви 8 и двама изчезнали", коментира премиерът."А последните две години и половина що ги забрави бе, мутроооо? Тия 8 жертви на твоята съвест не лежат ли бе, ***? Хем са ви предупреждавали местните че има пукнатина в стената! *** безгръбначен!
50
4
 
5
 
! Отговори
hagen преди 12 години
До54Аз отчети на Американското посолство не чета но бг.нета пише че тези хеликоптери са договорени през 2005г.от Министър Свинаров.Така че първо провери а след това пиши небивалици.
49
2
 
27
 
! Отговори
светло бъдеще преди 12 години
Първо ша бутнеме язовирите,а едва след това ще бутаме селата и ако още сме на власт ще се започне събаряне и на градовете.И тогава и да има природни бетсвия нямяа да има пострадали хора!
48
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Контрола от пияницата Нона, та при некадърния Трайчо!Защо не бяха изпуснати язовирите Ивайловград и Студен кладенец и водата им уползотворена чрез ВЕЦовете?Сега щеше да има свободни обеми, за да се посрещнат водните количества.Хайде Трайчо, дреми пак и не изпускай язовирите, та като започне буйното снеготопене да удавите села и градове.После ще ви бъде виновен арменския поп.
47
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А досега къде спахте?
46
3
 
0
 
! Отговори
До 68 преди 12 години
Какво чакаш? Хайде обеси го, действай!
45
11
 
16
 
! Отговори
Facebook преди 12 години
ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ПОДКРЕПА НА ГРУПАТА ВЪВ ФЕЙСБУК ЗА СВАЛЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ИЗПРАВЯНЕ НА БОЙКО БОРИСОВ И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ ПРЕД СЪД!
44
1
 
25
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Живота на дупетатите е...застрашееен,ревнаха от Парламента и веднага правителството отпусна милиони за да си сменят БМВ-тата с...нови.А преди трагедията в село Бисер,10 години хората подават сигнали за опасноста надвиснала над тях и нито едно...правителство не си мръдна...пръста,да предприеме оглед и ремонт на това и...подобните съоръжения.Антихуманоста на посткомунистическата власт у нас е...очевидна.