Правят ревизия на язовирите – 3000 на брой

"Язовири и каскади" искат да им назначат още хора
8 фев 2012 20:31, Мария Папазова
49
Правят ревизия на язовирите – 3000 на брой
Трагедията в с. Бисер Снимка: БТА

Ще бъде направена пълна ревизия на състоянието на язовирите и пълна проверка на документите за поддръжката им. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Той допълни, че най-важното в момента е да започнат проверките по водните съоръжения и да се реши коя институция ще изпълнява принудителните мерки по поддръжката им.

Вчера министрите Лиляна Павлова и Нона Караджова предложиха тези функции да се изпълняват от държавно предприятие "Язовири и каскади".

По думите на Трайков „Язовири и каскади“ в момента нямат достатъчен капацитет, за да следят състоянието на всички язовири.

„В страната има около 3 хиляди язовира, които трябва да се инспектират всяка година. Това означава, че на ден ще трябва да се проверяват по 10 язовира", изчисли министърът.

Той допълни, че в момента в "Язовири и каскади" работят около 120 специалисти, но ще са необходими и още хора.

По негови думи на предприятието ще трябва да се делегират допълнителни правомощия, ако те ще изпълняват принудителните мерки.

Трайков допълни още, че най-вероятно МВР ще поеме контрола върху регистъра за водните съоръжения, който предстои да се създаде. Трайков обясни, че вътрешното министерство поема тези функции, защото бившото Министерство на извънредните ситуации вече е част от неговите структури.

Междувременно министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че язовир "Иваново", който зяля село Бисер и отне живота на 8 души, никога не е бил на военното министерство.

От министерството вече обявиха, че то не е собственик на язовира, той не му е предоставян за управление и не е завеждан в неговия баланс.

Според кмета на Харманли Михаил Лисков още от 2003 г. повече от две трети от язовира, включително и стената му, са държавни, респективно на военното министерство, като за това има скици и още много документи.

Общината притежава само една малка част от близо 28 дка, посочи кметът.

Министърът на отбраната Аню Ангелов обаче заяви, че не смята, че военното министерство носи вината за скъсаната дига на язовир „Иваново“.

Той допълни, че в неговото министерство нито отглеждат риба, нито напояват нещо, че да имат язовири.  По думите на Ангелов трябва бързо да се разбере кой е строил язовира, с какви материали, за какво е строен и за какво всъщност се използва.


49
Още по темата: Трайчо Трайковязовири
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Уха преди 8 години
Че нали министър Найденов миналата година закри поделението което отговаряше за язовите към неговото министерство. Какво се правят на ощипани, и журналистите да извадят интервюто и да припомнят на българския народ изказванията му, а не да бъдат ***.
40
0
 
0
 
! Отговори
тцЪ преди 8 години
Добре бе, защо все се сещате когато стане непоправимото - толкова ли не знаете какво влиза във вашите правомощия и какво не? И защо ще правите проверка на материалите с които е изградена стената - тя е там от поне 50 години и е дефектирала в следствие занемарената поддръжка, а не заради строежа. Ако беше заради некачествен строеж на земно-насипната стена, язовирът да е избил още преди време
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
една хубава Българска поговорка След дъжд качулка :)
38
0
 
1
 
! Отговори
Иван-доment преди 8 години
Слушай Приятелю,чета всичко което си написал и само се дразня,защото това написаното не е за този форум.Какво всъщност става,като АЗ-ИВАН го прочета?Ами след като много са ти ясни нещата,изпрати всичко това там където трябва.Мисля си,че от тук четящите нищо не са в състояние да променят...
37
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До коментиращият,
Или с две думи искаш да кажеш , че след като в ЕС има комисар , който отговаря за бедствието и авариите, то и тук трябва да има я Министерство или Комитет.
Тогава кметът щеше да се обърне директно към него и всички взаимни обвинения , щяха да бъдат излишни....
36
0
 
4
 
! Отговори
Comment преди 8 години
Къде отидоха стотици милони левове за предотвратяване на бедствия и аварии? Ето
При първия вот на недоверие към кабинета "Станишев" заради криминалното присвояване на 300 млн. лв. за щетите от бедствия, депутати изтъкнаха, че близо 300 милиона, отпуснати от бюджета за предотвратяване на бедствия и ликвидиране на щети от тях са отишли в турски фирми, нямащи нищо общо с тази дейност. Милиони са присвоени от "Трансстрой Бургас" АД, "Искър 2000" на кмета на ДПС в Своге, ЕТ "Палмар" - Ботевград на Павлин Марков - трети в листата на ДПС за София област на изборите през 2005 г., "Балканагросервиз" ООД на управителя на София област от ДПС Емил Иванов, "Водно строителство 2001"- Ловеч на Русар Саралийска, "Саварона" на Мукадфес Налбант, "Ардастрой", "Родопстрой" на ексшефа на "Хидромелиорации" Себатин Юсуф, "Омега" на кмета Айдък Секри, "Софт Ю" на Юнал Тасим, "Антора" - Разград (на сина на Рамадан Аталай). Пари в аванс за строеж на диги и други сродни дейности са получавали собственици на пекарни, шивачници и камиони от ДПС - "Евро Фреш Фрут", Автоситомир", "ВИГ 66", "Шина-Стройтекст" (собственост на 70-годишна жена!). Други 4 фирми-бенефициенти бяха регистрирани на един и същ адрес. И пак никой не попита Николов за тези договори.

В източването на България турските министерства на земеделието, околната среда и МИС са навързани като свински черва
Земеделското министерство е собственик на 162 язовира, които се стопанисват от държавната фирма "Напоителни системи" ЕАД, която се субсидира от бюджета. До 2005 г. в борда на директорите й беше Нихат Кабил. В същото време институцията, която трябва да следи за нарушения в "Напоителни системи" и другите земеделски фирми - Агенцията за вътрешен финансов контрол, е подчинена на Нахит Зия, зам.-министър на финансите. Шефът на временната парламентарна комисия, която уж проверяваше къде потъват парите за бедствия, беше Йордан Цонев-Ментата. Тоест ДПС точи пари и пак ДПС проверява дали са източени и как са похарчени.
Ето и малко конкретика. За миналия мандат, от 2001 до 2005 г., разходите на "Напоителни системи" надхвърлят 100 млн. лева. С тези пари трябваше да се поддържат дигите и водопреносните съоръжения в страната. Сега фирмата се ръководи от зам.-министър Бюрхан Абазов, бивш председател на Общинската поземлена комисия в гр. Вятово. През ръцете му всяка година минават милиони левове за ремонти на бентове, тръбопроводи и други водни съоръжения. И изчезват. Ремонти - никс. Шеф на шуменския клон на "Напоителни системи" е Музафер Еминов Ехлиманов, който няма инженерно образование. Той има диплома за учител по география! Управител на варненския клон е Муталиб Шевкед Муталиб, а на сливенския - Джемал Хюсмен Идриз, който заедно с това върти и частен бизнес с фирма "Кехайов, Идриз и сие". В Пазарджик управител е Айдън Абаз - онзи, който посред нощ изля язовирите върху градовете и селата в Тракийското поле през 2005 г. Абаз също има две фирми - "Санекс" ООД, която се занимава с добив и търговия с дървен материал и ЕТ "Айдън Абаз - НЕК".
През 2006 г. стана ясно, че от поредния транш от 7.2 милиона лв., отпуснат за борба с поредните бедствия,Етем е дала 55 261 лв. за "възстановяване" на джамия в с. Ряховците
с лъжата, че сградата е пострадала при наводнението. "Няма такова нещо, джамията не е наводнена, но искаме да я ремонтираме, защото е стара", обясни пред в. "Сега" от 19 декември 2006 г. джамийското настоятелство. Други 169 975 лв. отидоха за укрепване на мюсюлманските храмове в с. Бъзовец. и в с. Борисово, както и на Куршумлу джамия в Силистра, построена върху християнска базилика, опожарена от турците преди Освобождението. Ветово беше една от общините, които не пострадаха при наводненията. Но Емел Етем й отпусна 561 112 лв. Не е ясно каква част е отишла в собствената й банкова сметка, колко - в сметката на гореспоменатия Бюрхан Абазов. Но е известно, че кражбата на 150 000 лв. от тях бе приписана на кмета на Ветово Рейхан Хабил, който за това бе осъден на пробация! И, естествено, не върна присвоените пари обратно в бюджета.
Източник на обогатяване на турците не е само бюджетът, а и самото "стопанисване" на речните и еко-системи в България. Констативен протокол от март 2006 г., подписан от комисия хидроинженери, подчертава, че причина за наводненията в Софийско са "криминалните действия на физически лица и фирми", извършени под претекст, че се поправят щетите от миналото бедствие. Сред тях е "надграждане на предпазните диги в противовес на законите на физиката", при което се ликвидират канализационни и отводнителни системи. Затлачването на р. Искър е перманентно поради изсипването в реката на земни маси от строежите в София. "В момента на проверката 6 броя 10 тонни самосвали разтовариха калния си товар в коритото на реката", изтъкват специалистите. Друг пример е заустването на отводнителния канал в Долни Богров в р. Лесновска под 90 градуса, което е довело до пробив на дигата и удавяне на селото през 2005 г. "Министерството на земеделието е разрешило да се изсекат 600 над 20-годишни тополи извън дигите, под съмнителния мотив на фирма "Напоителни системи" за преминаване на машините за укрепителни работи. Справедлив е в това отношение протестът на жителите на с. Долни Богров и създадения от тях инициативен комитет, за защита от сеч", се казва в протокола.
Друга прикрита форма на диверсия на е "коригирането" на речните корита, което се свежда до изправяне на течението им. Така реките се скъсяват (на места до 3 пъти!) и стесняват. В резултат се увеличава наклонът, намалява обемът на новите легла и, съответно, расте скоростта на течението при пълноводие. При тези условия речната ерозия, късането на диги, разрушаването на мостове и други инфраструктурни обекти излиза от контрол. Освен това, не винаги трябва да се прави дигиране. Има случаи, в които новите диги са откъснали реките от заливните крайречни тераси (ретензионни басейни), които иначе поемат допълнителните води, намаляват височината и енергията на водата. Резултатът е разливане на реката в по-долни участъци и в населените места. Изсичането на крайречната растителност ерозира бреговете и намалява самопречиствателната способност на реките.

Фирмите на ДПС осъществяват и дивашки добив на инертни материали
в коритата на реките, който засилва ерозията, подкопава мостове, разрушава диги и др. Те открито унищожават горите във водосборните басейни, пример за което е родът Бесоолу в Павел баня.
Преди близо две години от МИС излязоха сведения за нови грабежи (в. "Атака", 2 февруари 2007 г.) Щети за над 100 хиляди лева бяха установени в пловдивския клон на "Гражданска защита". Далаверата е разкрита след като 5 тона нафта са изчезнали от склада. Горивото трябвало да бъде складирано от заетият с това Иван Димитров в специален резервоар. При проверка обаче се оказва, че то липсва. При прокурорска проверка са намерени фалшиви документи, които показвали как официално са давани под наем укрития на по-ниски цени, а реално са вземани в пъти повече. Схемите са били разиграни и в София, и в други клонове на ГЗ. За да ги прикрие, Етем тихомълком уволни 16 души, като им затъкна устата с пари. Началникът на шофьорите в "Гражданска защита" Валери Дунов. Хората му надписвали километражите и така прибирали разликата от горивото. Друга машинация било закупуването на резервни части и честo ремонтиране на здравте и съвсем нови возила на министерството на Етем. Уволнен бе и директорът на отдел "Човешки ресурси" Николай Маринов, който получи цели 6 работни заплати и дори обезщетение за неползван годишен отпуск.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това сме го чели в Оруел. Не само в „1984“, а и в по-добрата му новела „Фермата“. В нея се разказва за това как прасетата от едно стопанство вземат властта, прогонват хората от него, настаняват се в къщата, завземат стаята за гости, правят свинщини в трапезарията, въргалят се между чаршафите в спалнята и довеждат фермата до пълна разруха.
34
0
 
3
 
! Отговори
4 част преди 8 години
Кметът на Харманли обаче не оставя нещата само дотук. В писмо от 16 декември 2011 г. вече до новата областна управителка Ирена Узунова той отново предупреждава, че са открити две каверни точно над изпускателната тръба на язовир "Иваново" и има опасност от разрушаване. Лисков отново повдига въпроса за неустановената собственост на язовира, но припомня, че според чл. 138 б в изменения Закон за водите "при спор за собствеността на язовир областният управител е човекът, който е отговорен за контрола
33
0
 
5
 
! Отговори
3 част преди 8 години
Актът за собственост на язовир "Иваново", чиято стена се скъса и заля харманлийското село Бисер, вече не може да бъде видян от журналисти. Засекретен от Герб!
32
1
 
3
 
! Отговори
2 част преди 8 години
в баланса не е заведен язовир, "Иваново" е собственост на община Харманли. С днешна дата Данев (както и цялата държавна власт) вече смята, че кметът Михаил Лисков (от БСП) е трябвало да стопанисва водоема и да го поправи.

нещастници!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
31
0
 
3
 
! Отговори
1 част преди 8 години
в края на 2010г. Тогава кметът на община Хармални сигнализира за пукнатината. Новият областен управител Румен Данев (сега депутат от ГЕРБ) пише до военното министерство, като посочва, че язовирът и стената му са предоставени в управление на ведомството и е необходимо министерството трябва да предприеме незабавно мерки за отстраняване на пробойните. Още същия ден военният министър Аню Ангелов отговаря на Данев вече познатото - министерството не е изграждало язовир, в баланса не е заведен язовир,
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безхаберието на Борисов и сие за втори път след Катуница се покри с кръв!
29
0
 
2
 
! Отговори
X преди 8 години
след дъжд качулка
28
0
 
7
 
! Отговори
e преди 8 години
Прав си 32, сега ще бъдат назначени едни ЕКСПЕРТИ едни ПРОФЕСИОНАЛИСТИ, ум да ти зайде току що дипломирали се синчета на партийни величия, или и по зле такива хидроинжинери като Доган.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
я какви калпави язовири са построили от тройната коалиция...
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Охооо.... какви парички ще се изхарчат сега за ревизии!
25
0
 
3
 
! Отговори
За 29 преди 8 години
Давай, какво чакаш! То не става само с вазелин да се мажеш.
24
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За първи път чувам армията да си има язовир. Че те и да тоалетната не ходят без инструкции. Какво остава да имат язовир и да не го поддържат. Май кмета на Харманли е отговорен и сега се чуди кой да натопи.
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според мен има господ, той просто помага дори и на слепите да прогледнат и да видят че са управлявани от безкрупулни, необразовани, нагли хора. Долу ГЕРБ, ако не си трагнат ще бъдат свалени насила.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изводът е един - държавата ни мрази.