"Кугър"-ите можели да летят и при минус 30

Премиерът излъга, че не могат да прехвърчат Балкана, ревна опозицията
Обновена: 10 фев 2012 14:45 | 10 фев 2012 13:22,
158
"Кугър"-ите можели да летят и при минус 30
Снимка: Impact Press Group

Премиерът Бойко Борисов излъга, че хеликоптерите не могат да прехвърчат Балкана, скочиха от опозицията в парламента.

По време на парламентарния контрол представители на БСП и "Атака" поискаха да научат от министъра на отбраната Аню Ангелов дали хеликоптерите „Кугър”, които бяха изпратени в понеделник в бедстващите райони на България, могат да летят в сложни метеорологична условия и при зимна обстановка.

Причина за питането им стана изказване на Бойко Борисов, че хеликоптерите “Кугър” нямали право да прелитат планини при ниска видимост и че са се включили в спасителната акция само на негов риск.

"Аз пътувах, но щяхме да паднем и ние, не можем да прелетим планината. Такива хеликоптери са поръчали и платили – за над 400-500 млн., над половин млрд. сме дали за хеликоптери, които просто могат да летят в пустинята и само лятно време можем да ходим до морето с тях“, ядоса се в деня на бедствието Борисов.

Военният министър обясни в парламента, че договорът за купуването им е сключен през януари 2005 година. Ангелов допълни, че няма пречка да се осъществяват подобни полети, защото "Кугър"-ите летят от плюс 50 до минус 30 градуса.

„Добре е, че споменахте, че договорът за тях е сключен през януари 2005 година, тоест преди идването на предишното правителство на власт”, направи уточнението депутатът от "Коалиция за България" Ангел Найденов.

„Не искам да кажа, че министър-председателят е излъгал пред медиите и цялото общество. Той се е изказал доста неуместно, за нещо което не познава. Опитал се е да влезе в дребни политически заяждания със своите предшественици. Това е неуместно изказване”, каза Ангел Найденов.

Още по темата

Колегата му от „Атака” Венцислав Лаков беше още по-директен. „От отговора ви стана, ясно че министър-председателят е излъгал, като каза, че хеликоптерите не могат да прехвърчат Балкана. Дайте да се качим с вас и премиера заедно в тях и да видим могат ли да прехвърчат Балкана”, подкани Аню Ангелов депутатът на „Атака”.

Според социалиста Ангел Найденов с изказването си Бойко Борисов е хвърлил незаслужено петно върху офицерите от военновъздушните сили.

„Хубаво е да се познават обективните страни на всеки един от проектите – за да не се потвърждава мнението, че всяка една сделка е далавера”, допълни Ангел Найденов.

Военният министър обеща на Венцислав Лаков да го повози на въздушните возила. И използва повода да благодари на пилотите на хеликоптерите за участието им в спасителната операция.

„Летците от 24-а вертолетна бригада, които едва изчакаха да се дигне мъглата, за да вдигнат хеликоптерите и да спасят три човешки живота. Благодарности на всички летци”, завърши министърът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
25
 
! Отговори
До 41 преди 12 години
Мнението на чуждите ръководители за ББ проличва от факта, че никой вече не го кани на официални посещения! Ако не са регулярните сбирки в Брюксел, ББ ще си стои само тук. Много показателен е и фактът, че това е вторият мин. председател след Жан Виденов, който не беше поканен от държавен секретар на САЩ на посещение отвъд океана! Явно "Големият брат" е наясно, колко е интелектуалното ниво на ББ!
58
0
 
19
 
! Отговори
Драмбозов преди 12 години
Смешно и жалко , ако наистина е така . Смешно , защото изглежда ни мисли за телета ,лош матриял,кучета,*** овчари / извинявам се на последните , които в пек и студ си вършат работата / тълпа , която се възхищава на зрелища и се радва на пасти , *** която като чуе за геройствата му изпада в екстаз и транс .Жалко , защото умни и интелигентни хора се подведоха по плиткоумните му обещания и лъжи .Жалко защото много от нас пропиляха още 4 г. от живота в напразни надежди и очакване .
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
􀂄 Maximum temperature ISA + 35C limited to 50C􀂄 Minimum temperature - 30C (basic)- 45C (with optional installation for flight in extreme cold weather)
56
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пореден звучен провал на Борисов.
55
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нова Бърдоква в нашата история ! След Ивайло - свинаря, България не е видяла нищо добро , а след Тиквата - кой ще ни пороби ?
54
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Още щом каза, че щял да ги изпрати "да летят ниско над Марица и дано стигнат", ме напуши смях! :):)
53
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Доколкото схванах от цялата дандания хеликоптерите могат да летят при минус 30 градуса само в сухо време без мъгла защото иначе ще се обледенят а нямат подходящи средства за предпазване от обледеняване. Тоест могат да летят ама не съвсем а само при идеални условия. Да се молим бедствията да се случват при идеални условия.
52
1
 
13
 
! Отговори
моля???? преди 12 години
Значи новият президент може на втория ден да уволнява цялото НРС (явно за два дена е направил неуспорими заключения за работата на службата). а не може да се запознае с какво е въоръжена армията, на която той е главнокомандващ. Лелееее с такива.... то не знам държавници ли да го нарека, защото те са всичко друго, но не и държавници. Да речем "елементи". С такива елементи начело на държавата, пази боже. И Косово може да ни превземе и окупира. За жалост това е грозната тежка истина.
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето спецификациите, на 33-та страница е за работните температуриaersud.it/fileadmin/user_dir/elicotteri/10_SUPER_PUMA_AS332L1/332_L1_07.101.02_E.pdf
50
3
 
18
 
! Отговори
моля???? преди 12 години
Е добре само едно не мога да разбера. Колко трябва да си ***, за да не знаеш с какъв военен арсенал разполага държавата ти. Колко трябва да си ***, за да не знаеш с какво е въоръжена армията ти. Нали си избрахме нов президент. Той е върховен главнокомандващ. Има си и съветници човека. Толкова никой ли не направи справка, за да видят, че хеликоптерите в крайна сметка могат да летят. Значи президента може на втория ден да уволнява цялото НРС (явно за два дена е направил неуспорими заключения).
49
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голям смях !
48
6
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ДЕЯНЕ,- ОБЛЕДЕНЯВАНЕ ИМА ПРИ ТЕМПЕРАТУРИ НА ВЪЗДУХА ОТ -1 ДО -7 ГРАДУСА , ВЛАЖНОСТ НАД 90% И СКОРОСТИ ПОД 600 КМ/Ч.- ПРИ ВИДИМОСТ ПОД 1 КМ., ВЛАГАТА НА ВЪЗДУХА Е НАД 90% И РИСКА ЗА ПИЛОТИТЕ Е БИЛ ИСТИНСКИ И РЕАЛЕН...- ИСТИНА Е..., ЧЕ ПИЛОТА МОЖЕ ДА ОТКАЖЕ ПОЛЕТА, ПОРАДИ УСЛОВИЯ НА ПОЛЕТА ИЗВЪН ОГРАНИЧЕНИЯТА НА МАШИНАТА ИЛИ НА ЛИЧНАТА МУ ПОДГОТОВКА..., БЕЗ ДА НОСИ ОТГОВОРНОСТ...!!!
47
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво значи,,Военният министър ОБЕЩА на В. Лаков да го повози...,,?!?Ами и аз искам да се повозя на ,, въздушното возило,,!Нима всеки , който поиска , може да се качи на военния хеликоптер?!И кой ще плаща за подобни обещания?Със сигурност данъкоплатците!Стига вече!
46
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Един час се ровя в техническите спецификации на Кугърите, истината е следната:1. -30 минимална оперативна температура със стандартно оборудване2. -45 с допълнително оборудване за студено времеИзводът: Бойко отново излъга и си направи PR по време на бедствието!
45
1
 
23
 
! Отговори
Малис преди 12 години
Значи,заради това изказване РОМЪТ Аню следва да бъде НЕЗАБАВНО УВОЛНЕН от работа. Защо?Защото от 12 закупени вертолета Кугър в момента летят общо 3,а другите чакат за регламентни прегледи- за всеки вертолет по 500000 лева.Регламентните прегледи не са направени,не защото няма пари,а защото трябва да спечели една фирма и се изчаква до последно.Да хеликоптерите могат да летят в сложни условия, но със специална система против обледеняване.А тя не е монтирана,точно защото липсва договор за поддръжка
44
1
 
36
 
! Отговори
Катя преди 12 години
за 35Гафовете му са повече от скандални. Как може да казва на опечалено семейство, като им минело да се извинят на полицията. Или да говори за кучета и пържолки за случай шокирал цяла България. Как може умишлено и еднолично да спира изпращане на помощ на хора, които в последствие са се удавили. Ако бяхме нормална държава за тези гафове трябваше вече да е подал оставка и да бъде изправен на съдебната скамейка. Срам и позор.
43
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко е пич! Разбира и може всичко!
42
2
 
27
 
! Отговори
? преди 12 години
Военен хеликоптер не може да лети в мъгла?! Значи противника трябва да се снабди само с димки за да свали такива хеликоптери.
41
1
 
26
 
! Отговори
да преди 12 години
Ако премиера има малко достойнство, малко възпитание, малко акъл и мъжество ще се извини и ще признае, че е сбъркал. Ако ли не и ние няма да забравим поредната простоия. Но се съмнявам в почтеността на Борисов. Този човек до сега се показва като олицитворение на всичко най-лошо.
40
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
The EC725 is suited to operations in all environmentsfrom - 45C (- 49F) up to + 50C (122F). Потърсете в гугъл и ще намерите технически характеристики директно от производител