Господ да ни пази, хеликоптерите стават само за пустинята!

Борисов: Спасителната операция е затруднена, има изведени хора от с. Бисер
Обновена: 6 фев 2012 14:40 | 6 фев 2012 11:23,
489
Господ да ни пази, хеликоптерите стават само за пустинята!
Снимка: БТА

Спасителната операция с военни хеликоптери на населението от област Хасково е силно затруднена, защото хеликоптерите "Кугър" не са пригодени да работят в зимни условия - нямат обледенителни системи и има риск да паднат.

С риск за пилотите, Господ да ни пази, дано успеят да стигнат. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред БНТ по повод критичната ситуация в село Бисер, община Харманли, което е под вода заради скъсана язовирна стена.

"60 метра са облаците, над 60 вече е минусова температура, възможността да им се заледят крилата и да паднат е голяма. Сега с началника на щаба и с колегите умуваме. И всъщност поехме риска и хеликоптерите ще летят по ниското на Марица, по реката, да видим дали ще успеят да стигнат дотам“, заяви премиерът.

По думите му  хеликоптерите се придвижват с риск за живота на летците. "Министрите, които ръководят от сутринта и са изпратили всичката налична техника, са по пътя нататък с автомобили. Но в този сняг и лед не могат да се движат толкова бързо”, каза Борисов.

По повод информацията, че Борисов пътува към бедстващия регион, премиерът заяви:

"Аз пътувах, но щяхме да паднем и ние, не можем да прелетим планината. Такива хеликоптери са поръчали и платили – за над 400-500 млн., над половин млрд. сме дали за хеликоптери, които просто могат да летят в пустинята и само лятно време можем да ходим до морето с тях“, ядоса се Борисов.

Той пожела кураж на бедстващите хора. В цялата Хасковска област е обявено бедствено положение.

Още по темата
Спасителните екипи вече са успели да изведат част от жителите на с. Бисер.

Мобилизирани са сили от Пловдив, Стара Загора и Кърджали.  Лодките вече са на терен.

Хората по поречието на реката да действат с разум и по-малко с паника, да се изтеглят към високите части на населените места и да ползват вторите и горни етажи на домовете си, съветват властите.

10 къщи са наводнени в с. Лешниково, община Харманли. Положението е започнало да се нормализира и хората, чиито къщи са залети, са евакуирани.

"Водата се оттече, сега предстои да се отводняват самите наводнени помещения. Нивото на реката пада с всяка изминала минута”, обясни кметският наместник Милена Павлова, цитирана от „Фокус“.

Тя съобщи още, че един човек от селото е починал от инфаркт или инсулт при вида на наводнената си къща и удавените животни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


489
Още по темата: наводнениясело Бисер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
382
1
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
482,- Каква поддръжка изисква спиртна противообледенителна система..., ако изобщо я има и ако изобщо може да работи...???- Не ставай смешен...
381
1
 
1
 
! Отговори
do 12345 преди 12 години
Съвсем си прав. Тази система е поръчана и монтирана и хеликоптерите са доставени с нея, но тя просто не функционира поради липса на suport казано на небългарски език:).
380
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е що си ги купил като стават само за пустинята или скоро и ние ще станем такава ?
379
1
 
2
 
! Отговори
До 478 преди 12 години
Заради човешка грешка загинаха не само хора, но и техните селскостопански животни и домашните им любимци. Дай Боже да се сетят поне да отвържат животните, за да могат да се измъкнат и те от ледените води, както измъкнаха и хората. *** такъв. Кучето, което намери Мирослава свърши работата на полицаите, ама ти пак да кажеш нещо. Пълно е с *** по тези форуми.
378
2
 
4
 
! Отговори
12345 преди 12 години
Това не отговаря на истината, тъй като вертолетите AS 532 Cougar са доставяни с такава система, която е специално поръчана от българската страна (не са стандартно изпълнение на модела). Проблемът в дадената ситуация вероятно идва от технически ограничения на самата система (температура и влажност на въздуха), а според някои непотвърдени официално сведения техническото състояние на самата противообледителна система не е блестящо, поради проблемната логистика на вертолетите Cougar.
377
10
 
7
 
! Отговори
иван преди 12 години
няма ли да раздаде пържолки на кучетата от бедстващите райони,пък хората-кучета ги яли?
376
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе кой ти е мислил за бедствия тогава.......важното е било коалицията управлявала по това време да си птибере комисионната
375
0
 
9
 
! Отговори
mumbojumbo преди 12 години
Коментираните днес вертолети са закупени от по-предишното правителство, а ГЕРБ да се извиняват с решения на по-предишното правителство на третата година от своето управление е меко казано нелогично! До сега защо не го направиха? Да си припомним и кой беше този, който отказа поръчаното оборудване за хеликоптерите (ние имаме "ангажименти" само в пустинни райони!), а и останалите вертолети по поръчката. Не били нужни, а и скъпи. Има ли паметливи?
374
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тия хеликоптери са гордостта на тройната коалиция! за тях - или добро, или нищо!
373
0
 
19
 
! Отговори
ииихуй преди 12 години
Е кой е тоя "умник" дето е купил пустинни хеликоптери за умерен климат? Покажете го по телевизията и го пуснете да върви по улиците на наводнените села и градове.
372
4
 
6
 
! Отговори
Do 472 air force one преди 12 години
до 472 прав си.Господ обича силните(ББ) и за това ни праща изпитания.ББ сега сърба попарата на стотиците бездарници и престъпници от предишните управления като се започне от ИК,***,жълтите и АД.Ако не са продадени за скраб могат да си ремонтират няколко от старите машини , останали от времето на варшавския договор които си летяха без проблем през зимата и си имаха система срещу обледеняване.
371
3
 
26
 
! Отговори
ТИКВАТА преди 12 години
Ами защо затрихте 62 броя МИ - 24 и няколко МИ - 8 бе чукундури!Защото са руски,доста по-евтини и ефективни ли?
370
0
 
13
 
! Отговори
neo one преди 12 години
Живеем в свят като от книгата "ПАРАГРАФ 22" :-( Тъжно-комична история на егоизъм и алчност.
369
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Иван Костов е виновен !
368
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
6 godini e bila propukana stenata na jazovira. Narodut otdavna ve4e jivee bez osobenno da poema njakakva iniciativa da podobri na4ina si na jivot. Sviknal e na ni6teta i grozotija okolo sebe si. Razbiram 4e parite sa v osnovata na tova i mnogo hora nemogat da si pozvoljat po-visok standart, no pove4eto i da gi imat samo 6te gi durjat pod diu6eka... , kakto i da e az ne bih otglejdal decata si 6 godini pod takava opasnost... nito puk bih plul cial jivot, koito e na vlast. Zapretnete si rukavite!
367
5
 
10
 
! Отговори
до 452 преди 12 години
по добре ,червена свинска лой,отколкото говежди *** ,от зелена куха тиква и подобни!
366
8
 
9
 
! Отговори
до гейберчетата преди 12 години
смотани безхаберници,с гладки мозъци,по-добре турци,отколкото вие!а минаретата и джамиите ваш бибитко ги открива и ремонтира-я четете повече новини!и да рИвете,*** ви чака,и на *** киро,и другите!Щот рИвете,ама *** киро беше в пандиза преди 10 ноември,и гражданска отбрана си имаше,и не се пукаха язовирни стени,и линейки имаше-а сега-ми *** бе,и се самоизяждайте,***-*** НАРОД-СЛАБА-ТИКВУНСКА територия!Айде пак фрегатата на мисия,а хората тук да ***!
365
1
 
23
 
! Отговори
стъкЛен преди 12 години
Недопустимо - жертви в мирно време от човешки грешки !!Някой трябва да си отиде !!
364
0
 
16
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Такива системи против обледеняване има, но ще трябва да се купят допълнително. Явно някой "умник" е направил икономия... (или нещо друго)
363
7
 
17
 
! Отговори
БЕДНА БЪЛГАРИЙО преди 12 години
ЕТО ПРИ ТАКИВА СИТУАЦИИ СА НЕОБХОДИМИ ПАРИ,КОИТО ГИ НЯМА ЗАЩОТО ЕДНА ИЗПЕРКАЛА МУТРА ВЪВ ВРЕМЕ НА КРИЗА,НА КОЯТО НЕ Й СЕ ВИЖДА КРАЯ ,ГИ ХАРЧИ ЗА НЕНУЖНИ,ПРИ ТОВА КУХИ МАГИСТРАЛИ.И ПАК НЯКОЙ МУ Е КРИВ,ЧЕ Е *** И ЗА НИЩО НЕ СТАВА, ОСВЕН ДА ЛАЕ ПО ВСИЧКИ МЕДИИ ВРЕЛИ-НЕКИПЕЛИ,КОГАТО СА ЗАГИНАЛИ НЕВИННИ ХОРА И Е УНИЩОЖЕН ДОМЪТ И ПОМИНЪКЪТ ИМ.ФИЗКУЛТУРНИКЪТ ЦЕЦО-НАЙ СМЕШНИЯТ,ЖАЛЪК И *** МИНИСТЪР ГО ПОСТАВИЛИ ДА СЕ БОРИ С БЕДСТВИЯТА.НАЙ-ГОЛЕМИЯ НАГЪЛ НЕКАДЪРНИК,КОЙТО ОСВЕН ЗА БРОКЕР ЗА НИЩО НЕ СТАВА