600 язовира у нас - потенциално опасни

До 10 дни ще стане ясно какво е състоянието на водоемите
Обновена: 12 фев 2012 13:18 | 11 фев 2012 19:07,
68
600 язовира у нас - потенциално опасни
Трайков инспектира и "Цанков камък". Снимка: БТА

Даден е срок от 10 дни, за да се проверят язовирите, които са в списъка на т.нар. "потенциално опасни". Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след  инспекцията на язовирните съоръжения по поречието на река Въча.  

Потенциално опасните язовири са средно около 20 за всяка област, което е близо 600 водоема за цялата страна. Уточняването на състоянието им започва още от днес, групите вече обикалят и до 20 февруари ще трябва да имаме информация за всеки от тях, за да върнем предписанията, допълни Трайков.

По думите му благодарение на такава инспекция, снощи към 18 часа е установено тревожното състояние на язовир "Елена" и веднага са предприети  действия за евентуална корекция на изпускателя му, за да се освободи малко обем и да не бъде заплаха за населението.

По думите на специалисти това са язовири, които са в близост до населени места и същите са застрашени при евентуални  инциденти.  

Заедно с НЕК и "Язовири и каскади" МИЕТ ще поиска от местните власти информация за всички водоеми, но най-вече за онези, които са строени без разрешителни и не фигурират в никакви регистри,  каза Трайков, цитиран от БТА. 

Важното на този етап е коритата на реките да бъдат почистени от растителност, за да се осигури пропускливостта на водата, която ще дойде в големи обеми при снеготопенето и контролираното изпускане на язовирите, допълни той.

Още по темата

По думите му извън населените места ангажиментът за това е на земеделското министерство, респективно горските стопанства, а в населените места - на общините. Като пример Трайчо Трайков посочи коритото на р. Въча, което от началото на гр. Кричим до яз. "Кричим", в протежение  на почти 3,5 км е обрасло с високи дървета и гъсти храсти. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Единственото полезно действие на Гроб е да си подаде оставката.Незабавно!
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
komentarite sa izli6ni.....
34
8
 
18
 
! Отговори
Andreshko преди 12 години
Ако Борисов не се перчеше постоянно пред камерите и режеше лентички на магистрали,а си гледаше работата,нямаше да се случи това в село Бисер...
33
6
 
21
 
! Отговори
11 до 41 преди 12 години
Тези хора не са само некомпетентни, те са опасни и застрашават живота на други хора.
32
1
 
27
 
! Отговори
до 33 преди 12 години
Точно така. Всичките им партийни кадри са такива. Некомпетентни. Никога не са учили, затова за там където са назначени. И затова неразбират. Нямат необходимото образование и подготовка. В Перник шеф на напоителни системи е някакъв машинкаджия, няма представа за какво става въпрос, шеф на ВиК е жена лесотехник, "Мениджър", яз. Студена се поддържа от ВиК, представям си какво разбира от ВиК и хидро строителство.
31
0
 
13
 
! Отговори
Пловдив преди 12 години
Случаят с преливането на Марица поради грешка не послужи за сигнал за тревога. Вдигна се малко шум, малко села бяха заляти, изчисти се малко коритото, и така...... Защото нямаше жертви ли, и времето беше по-топличко.Какво правим после? - Всяко чудо за 3 дни
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абсолютно съм съгласна с теб!
29
3
 
19
 
! Отговори
лека корекция преди 12 години
Правителството не е решило да "прави контрол", то беше принудено от обстоятелствата. И на целокупния български народ му се изправи останалата на измъчената глава коса, защото разбра в какво състояние е базата /държавата/, която функционираше добре преди.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Опасен язовир е "Бели Лом".Стопанисват го безотговорни и алчни хора .За има-няма 7-8 години го съсипаха и превърнаха на бунище!
27
0
 
12
 
! Отговори
фотото преди 12 години
приличат повече на хора от туристическия бранш, както пише по-горе
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато някои направи заявка, че може да заема ръководен пост и след това го получи наистина и събере екип, трябва да види на какъв терен ще играе. Това са стратегически места. Няма оправдания с предишни правителства - нали поради некадърност са си отишли.И се започва здрава работа по приоритети. А, реално, е имало пари. И специалисти си имаме - живи сме още. Явно проблемът е встрани.
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на провителството, че реши да въведе контрол. Този контрол трябваше да се въведе още след Цар Калоян, но предполагам, че всички язовири са под аренда на правилните хора. И не е вървяло да им се взима от залъка.
24
0
 
14
 
! Отговори
11 преди 12 години
По-опасни от язовирите са хората ,които ги управляват.Може ли някой да даде разумно обяснение как можеш да назначиш за шеф на Напителни системи -София ,човек с някаква диплома от Датския колеж по маркетинг.В Напоителни системи Варна-назначен партиен активист на Герб с ъс средно образование- монтьор за директор ,а от преди два месеца -пожарникар със опит в търговията със безалкохолни напитки.
23
1
 
10
 
! Отговори
до 28 преди 12 години
При корекциите на реките и почистването на речните корита, далаверата е най-голяма. "Куче влачи рейс". Те залагат пари, и ги усвояват, там не се вижда направеното. Но СМР е отчетено от напоителни системи. Кой ще ходи по-полето, в гората, по деретата да види къде минават рекате. Ще ги видят при снеготопенето, когато се качи нивото на водата в язовирите и реките.Видяха резултата от наводнението при с.Бисер. Магистралата е огледалото на правителството.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой високопоставен посъветва медиците да направят молебен ли /не си спомням точно/, сега да се помолим да не вали сняг, утре ще се молим пари от небето да валят..........че да си платим сметките за парно и преглед на колата с тях.Ех, ако ставаше така, защо има избори изобщо /за да се харчат грешни мъчени пари/
21
0
 
12
 
! Отговори
до 20 преди 12 години
автопилотът все пак дава някаква сигурност, ние не сме и на автопилот
20
3
 
12
 
! Отговори
Янко преди 12 години
*** какво ревизира?Ако не се беше случило това бедствие Борисов щеше да продължи да се занимава само с магистралите,защото от там се взима ,а за укрепване на язовирите се дава!
19
2
 
8
 
! Отговори
мама Божка преди 12 години
Ами какво правихте лятото, беее.......... тю*леци, на почивка ли бяхте - в Малдивите, да видите как се справят с вълните там
18
3
 
16
 
! Отговори
хидроинженер преди 12 години
Тоя министър от кога ми стана колега - хидроинженер, та взе да разбира от язовири, водно строителство и корекции на реки, та дава становища и експертни оценки. Премиерът "пожарникар" разбира от транспортно строителство, въобще един да хванеш друг да пуснеш...
17
0
 
13
 
! Отговори
бай Тошо преди 12 години
При Т.Живков не беше така ,признайте си !Сигурно е,че влиза в историята-всичко беше под контрол!Не ще само строене на магистрали нали?Държавата е ,като къща ,трябва да се поддържа,не ще само да правиш около нея алеи!