600 язовира у нас - потенциално опасни

До 10 дни ще стане ясно какво е състоянието на водоемите
Обновена: 12 фев 2012 13:18 | 11 фев 2012 19:07,
68
600 язовира у нас - потенциално опасни
Трайков инспектира и "Цанков камък". Снимка: БТА

Даден е срок от 10 дни, за да се проверят язовирите, които са в списъка на т.нар. "потенциално опасни". Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след  инспекцията на язовирните съоръжения по поречието на река Въча.  

Потенциално опасните язовири са средно около 20 за всяка област, което е близо 600 водоема за цялата страна. Уточняването на състоянието им започва още от днес, групите вече обикалят и до 20 февруари ще трябва да имаме информация за всеки от тях, за да върнем предписанията, допълни Трайков.

По думите му благодарение на такава инспекция, снощи към 18 часа е установено тревожното състояние на язовир "Елена" и веднага са предприети  действия за евентуална корекция на изпускателя му, за да се освободи малко обем и да не бъде заплаха за населението.

По думите на специалисти това са язовири, които са в близост до населени места и същите са застрашени при евентуални  инциденти.  

Заедно с НЕК и "Язовири и каскади" МИЕТ ще поиска от местните власти информация за всички водоеми, но най-вече за онези, които са строени без разрешителни и не фигурират в никакви регистри,  каза Трайков, цитиран от БТА. 

Важното на този етап е коритата на реките да бъдат почистени от растителност, за да се осигури пропускливостта на водата, която ще дойде в големи обеми при снеготопенето и контролираното изпускане на язовирите, допълни той.

Още по темата

По думите му извън населените места ангажиментът за това е на земеделското министерство, респективно горските стопанства, а в населените места - на общините. Като пример Трайчо Трайков посочи коритото на р. Въча, което от началото на гр. Кричим до яз. "Кричим", в протежение  на почти 3,5 км е обрасло с високи дървета и гъсти храсти. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Радвам се че поне едно правителство започна да ревизира всичко занемарено и осрано от десетилетия!
15
6
 
8
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Бойко повече няма да се...поти,разпределил е язовирите между министрите,всеки да брои и...отговаря.В скоро време ще има и...водолазна агенция,за дълбочинна проверка на стените.Арендаторите ще ги...махат,защото са потенциално...опасни за страната;за кило шарани,ще издавят невинните селяни и Бойко това няма да го...позволи.
14
0
 
7
 
! Отговори
ппп преди 12 години
До 12, то директора не е инженер.....а кво правят на Цанков камък не ми става ясно????? Ако и там има проблеми...не ми се мисли или е PR?!
13
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хубавото на ГЕРБ е, че се учат от грешките си, докато *** могат само да говорят
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя импотентния каква роля играе ? Стига бе тая държава на автопилот ли ще я кара още 100 години ,какво трябва да стане да избухне вулкан ли или воина в момента които не разбира тои дава акъл.
11
1
 
8
 
! Отговори
иим преди 12 години
къде му е каската,контролните органи нас ни контролират
10
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трайчо, *** умряло, жител на село Бисер снощи в репортаж от новините каза че от 30 години този язовир"Ивайлово" е бил потенциално опасен и са чакали всяка зима да се скъса стената му..но нищо не се е правило по въпроса за стабилизирането й. 30 години, *** скапано нищо не е правено, а сега след трагедията реши да се инспектират язовирите. След дъжд, качулка, *** Трайчо.
9
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КОИ ОТ ВАС ИСКА ДА МИ ИСПУСНЕ ЯЗОВИРА,,,А,А ДЕ,А.
8
7
 
13
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
Точен цитат от думите ти: "злобните коментари на червените мафиоти Герб", словоредът и граматичните особености са запазени :) Браво, явно наистина си се осъзнал, че Герб са червени мафиоти, другата боза очевидно я пишеш според разценките :)
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не знаех, че в България има толкова много язовири
6
6
 
24
 
! Отговори
fakt преди 12 години
Преливниците са запушени, за да не бяга рибата на местните "бизнесмени".Хорската алчност няма край.Не виждам в какво е виновно управлението на страната ни или управляващата партия.Виновни сте всички ВИЕ, които се кланите на местните бизнесмени и въдишате след скъпите им автомобили.Разбрахте ли?
5
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Що не го хвърлят тоя очилатко през стената?Без него вероятноста от бедствие ще намалее.
4
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
240 депутати у нас - доказано опасни! N на брой крадливи министри и чиновници - също! И все пак, няма спор, един язовир може да е еднократно по-опасен от гореизброените. Само дето язовирът е бедствие към даден момент, а тези са постоянно бедствие!
3
1
 
13
 
! Отговори
Швейк преди 12 години
трийте, и пак пробвайте да ми хакнете пс-то. гууд лък
2
7
 
21
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
Хайде сега - който е без каска да плаща глоба!Трайчо, златно чедо! Ще ти падне ледена висулка на главицата и ще се споминеш, чедо!На кого ще ни оставиш тогава???
1
16
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При ГЕРБ е така!