Реформата в правораздаването – дългосрочната ни цел пред ЕК

Основното е да отпадне механизмът за координация и контрол, посочи Плевнелиев
13 фев 2012 18:00, Красимир Ангелов
36
Реформата в правораздаването – дългосрочната ни цел пред ЕК
Снимка: БТА

"Дългосрочната цел на България е да си реформираме системата на правораздаване така, че да отпадне и механизмът за координация и контрол", заяви държавният глава Росен Плевнелиев по повод последния междинен доклад от Европейската комисия.

Президентът бе категоричен, че именно това трябва да бъде основното и заради това той е готов да подготви поредица от срещи с цел "не, за да се обясняваме за всеки пореден доклад, а за да направим екшън план как да приключим до края на 2013 г. с реформите и да излезем с достойнство от този механизъм".

Плевнелиев подчерта, че това, което го притеснява, е, че в България "гледаме на докладите от Брюксел "от доклад до доклад", а всъщност докладите от Брюксел са, за да може да ни посочат дали прогресираме в дългосрочната цел".

"Разговарях с министъра на правосъдието, разговарях с главния прокурор, очаквам конкретно разписани действия, за да може България да приключи голямата си цел", категоричен бе Плевнелиев.

По-рано през деня държавният глава взе участие в разширеното заседание на Съвета по отбрана към министъра на отбраната.

Президентът отбеляза, че европейските държави средно в НАТО дават около 1.5% от БВП за отбрана и това е минимум. По думите на Плевнелиев в България сме малко под този процент.

"Днес заявих своята подкрепа, че финансовата и икономическата криза не трябва да се превръща и в криза на отбраната и сигурността. Когато има тежки моменти – да, ще режем, но не с оглед заплаха сигурността на гражданите", категоричен бе държавният глава.

Още по темата

На въпрос дали знае колко танка има Българската армия, президентът отговори с усмивка:

"Не само знам колко танка има Българската армия, но и колко фрегати, колко самолети, колко военнослужещи, колко бяха в края на 2011 г. и колко ще бъдат в края на 2012 г.".

Плевнелиев бе категоричен, че президентството и Министерството на отбраната ще работят заедно и ще съгласуват приоритетите и позициите си, така че когато съберем "цялото царско воинство", генералите и националния съвет по отбрана, да имаме ясна визия какво искаме да направим през 2012 година.

"Най-голямата благодарност, която искам да изразя към Българската армия, към МО, е, че те са първите, които си направиха дългосрочна стратегия до 2020 г., направиха план за развитие на въоръжените сили до 2014 г. и ги следват неотклонно", допълни още Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
2
 
! Отговори
следовател бургас преди 12 години
точно и вярно,но крайно непълно.Има закон съзтезателно начало,основни правила и принципи на материалното и процесуално право.Равнопоставеност в процеса и независимост на разследването.Всички се упражняваха върху СЛЕДСТВИЕТО и го съсипаха ,защото то бе основен мотор при провеждане на разследването
21
10
 
4
 
! Отговори
ЩЕ преди 12 години
ще, ще , ще и так до края на мандата и на двете тикви. има ли някой да им вярва????
20
5
 
2
 
! Отговори
До 30 преди 12 години
МАЛЕ МЕКИТЕ МНОГО СА СЕ АКТИВИЗИРАЛИ ДНЕС ДА НЕ СЪ Е СВЪРШИЛ ЛУБРИГАНТА В АПТЕКИТЕ БЕ СЛАДУРИ Я МАРШ ЗА ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА И СТИГА СТЕ СЕ ЗАНИМАВАЛИ СЪС СТРАНИЧНИ ДЕИНОСТИ АИДЕ СТИГА ТОЛКОЗ КОМСОМОЛСКА РАБОТА СПРИРАИТЕ С ЗАЩИТАТА НА ПОБРАТИМИЯТ ВИ ИЗОБЛИЧЕНИСТЕЕЕЕЕЕЕ ХАХАХАХАХА ПРИЗНАХТЕ СИИИИИИ
19
2
 
10
 
! Отговори
Габи преди 12 години
Струва ми се, че тази съдебна система с тези топмагистрати, с такова правителство и такъв матрял въобще не подлежи на реформиране. Много по-бързо и по-ефикасно би било да се въведе избираемост на магистратите на всички нива, каквато имаше дори в тоталитарна България, и по този начин Темида да се отърве от топмагистратите и тези магистрати, които са започнали работата си преди 10-и ноември и които са основна спирачка на прогреса, доколкото такъв има. Същевременно тя трябва да се изчисти от т.нар. елитни кадри в обявените за елитни софийски съдилища СГС и САС. Става въпрос за повечето от съдиите в НО на тези съдилища, които не очевидно, а очевадно показаха и показват, че не стават за ефективна и качествена работа, която се изисква от тях. И най-важното: просто тази власт е създадена изкуствено в нея липсва какъвто и да било контрол отстрана на суверена , т.е. хората, обществото. Затова съдиите полетяха в някакво безвъздушно пространство дадоха им се бонусите независимост, неприкосновеност, несменяемост, суверинитет, без да се уверим дали тези хора са качествени, дали са склонни към рушвет и др.благинки, дали ще съдят справедливо, дали ще продължат да бъдат такива, а не увлечени от примера на батковците и каките, стринките и бабите, чичовците и дядовците, няма да гледат да пълнят собствения си джоб. Обърнете внимание: тъкмо съдиите от софийските съдилища и то преимуществено тези от СГС и САС смятат за огромен плюс това ,че не вземат впредвид общественото мнение, а изтъкват като основен фактор техния критерий за непогрешимост. Тъкмо те смятат всякакъв опит да им се отворят очите за пряка, недопустима намеса в тяхната работа и отдавна направиха пътеки до ЕК, ЕП, ЕАС, ООН. Смятам, че на нас гакава хвърчаща съдебна система не ни трябва; обратно ние се нуждаем от съдии, които заедно със следователи и прокурори да ни гарантират спокойствие в страната. Пак повтарям: ред и спазване на спокойствие в БГ, със зачитане на добросъвестно направени, а не с по няколко вратички, закони, с кавито съдиите понастоящем разполагат и се оправдават с тях. На нас не са ни нужни някакви хипотетични рефери, съдещи както си искат и когото си поискат и то въз основа на закони, представляващи отворена врата в полето. Така че, г-н президент, не се подавайте на елейните слова на топмагистратите и натиска на ССБ и още 10-ина НПО, жадуващи съдебната власт да е маша в техните ръце. Налага се почистване на Авгиеви обори!
18
3
 
6
 
! Отговори
Пламена преди 12 години
Тази реформа трябваше да се случи отдавна с по-активното участие на институциите!
17
7
 
5
 
! Отговори
До 25-тата преди 12 години
Еи екскремет пунделски върви да се лекувашбе исчадие ! Такива като теб чичко адолф ги е горил питаи да ти кажа . Ако смяташ че животът ми е жалък за това че не съм си позволил един път да се наведа не е пропуск . Не претендирам че съм хетеро и не искам привилегии. Работя в Германия ПОЛИТИЧЕСКИ ЕМИГРАНТ СЪМ ОТ 1984 г . Имам собствена фирма и всичко съм постигнал с главата и ръцете си . Презирам такива като теб жени в мъжки дрехи хленчещи за ху.. но без да сте продуктивни поне да родиш бе амебо
16
8
 
7
 
! Отговори
Гацо до 21 ГЕЙ преди 12 години
Колега по форум явно сте много млат и не запознат . Куркински е създаден с много реклама подобно на Бойко Борисов . Налаган в медииното пространство за да могат младежите да се страят да му подражават . Така е загинала римската империя така и ние ще си отидем ако продължаваме да лансираме такива . Що се отнася до Росен той е с купен пост от кръгчето КАПИТАЛ и АГНЕШКИТЕ ГЛАВИЧКИ . Не вярвам нещо хубаво да се случи . А ти му слагаи ПРЕЗЕРВАТИВ не че ще забременееш поне да не се разболееш ***
15
18
 
9
 
! Отговори
Шматко преди 12 години
Защо Росен Плевнелиев ми прилича по маниери и начин на говорене на Мариус Куркински ? Да не са роднини ? Който смята че Росен ще прави реформи палец нагоре Останалите на долу
14
10
 
11
 
! Отговори
Шушляков преди 12 години
Немците казват Една жена или е бременна или не е . Тя не е нито малко нито повече бременна . Ако този мишок знаеше малко за каво е на този пост трябва да бачка сега да прави РЕФОРМА не когато бъде твърде късно . Уви Росен за разлика от много хора има незаконно строена вила на морето и сега ще я озакони както и останалите бандюги .
13
4
 
11
 
! Отговори
от Неврокопско преди 12 години
Машалла, бре аго Расиме!
12
7
 
13
 
! Отговори
мбуахаха преди 12 години
Първата дама на България Роси Плевнелиева пак говори общи приказки и си играе на президент. Ммбуахахахаа.
11
3
 
15
 
! Отговори
Бг преди 12 години
Нито има държава ,нито има армия ,....за какво се говори ?
10
3
 
7
 
! Отговори
Бг преди 12 години
А какво би казало ---вицето Президент---?
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Не само знам колко танка има Българската армия, но и колко фрегати, колко самолети, колко военнослужещи, колко бяха в края на 2011 г. и колко ще бъдат в края на 2012 г.". Че те и децата ги знаят, стига да могат да броят до 10. Много сложно да запомниш числа от 1 до 10. Роска друг е подтекста на въпроса, ама има ли смисъл да ти обяснявам, като от теб нищо не зависи.
8
3
 
9
 
! Отговори
все още в Бг преди 12 години
Продължават общите приказки ....!Каква съд. система в Бг ....?Специално в Бг ,никой не иска да прави РЕФОРМИ ,срещу себе си !Съд. система ще работи и за ПОТЪРПЕВШИТЕ ,когато и потърпевшите започнат да дават/под масата/,толкова ,колкото дават престъпниците,..................тогава може и 50/50!
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тра.ла.ла или алабабалаала
6
12
 
23
 
! Отговори
Интервю преди 12 години
Интервю с Плевнелиев:- Другарю Плевнелиев, защо са ви така големи ушите?- За да слушкам по-добре другаря Борисов!- Защо са ви така добре измити очите?- За да чета от очите на другаря Борисов всяко негово желание и да го изпълнявам!- Защо ви е толкова празна главата?- За да я пълня с ценни мисли на другаря Борисов!- Защо ви е толкова голяма устата?- За да повтарям неуморно всяка една лъжа на другаря Борисов!- Какви са тези конци, които висят от вас?- Тези конци са, за да ги дърпа другаря Борисов....
5
9
 
17
 
! Отговори
Чакам указания преди 12 години
Военният от снимката към плевела: Какво имаш да ми кажеш?Плевелът към военния: За сега нищо. Чакам указания от другаря Борисов!
4
5
 
13
 
! Отговори
да де преди 12 години
Колко да е дългосрочна ....,до 3000година ?Започна се ----общи приказки ,още 22 г.!
3
13
 
22
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Браво Росене, евала! Точно така гоним дългосрочни цели. Половинчатите и недовършени работи са специалитет на другарите.