България в "сивия" списък на ЕК за страни в риск

Обявиха и "черен" списък на най-уязвимите еврочленки
Обновена: 14 фев 2012 12:59 | 14 фев 2012 11:26,
109
България в "сивия" списък на ЕК за страни в риск
Снимка: Ройтерс

Европейската комисия е съставила "сив списък" на страните от ЕС, които са най-уязвими на икономически и социални сътресения, в който присъства и България.

Наред с Великобритания, Франция, Белгия и Словения нашата страна се разглежда като "намираща се в зона на икономически риск", съобщава БТА.

Оценката се прави въз основа на десет ключови икономически показатели, сред които размер на държавните средства и дългове, макроикономическата ситуация и динамиката на нейното развитие, цената на работната сила, данъчната система, социалните гаранции.

Европейската комисия е съставила и "черен списък" на страните в ЕС, които са най-уязвими на икономически сътресения. В този списък попадат Италия, Испания, Унгария и Кипър.

Основната задача на изследването е била да определи за всяка от страните в Евросъюза степента на риск от макроикономически дисбаланс. В резултат е била откроена "критичната четворка" в ЕС.

Гърция е извън всякакви списъци, тъй като в при нея действат специални стабилизационни програми на ЕС и Международния валутен фонд (МВФ).

Очаква се списъкът, получил вече названието "черен", по-късно днес да бъде представен в Страсбург пред евродепутатите от еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

Това ще бъде първият доклад за механизма за ранно предупреждение, отнасящ се до предотвратяването и коригирането на макроикономически дисбаланси.

Още новини от българската икономика четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: европейска комисия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 12 години
Привличане на инвестиции, по-ниски лихви, работеща съдебна система и полиция, ефективна държавна администрация.Около 30-40 милиарда евро инвестиции и здраво бачкане и ще станем нормална държава, но на мен не ми се чака 50 -100 години. Като отмине кризата в Европа, събирам си парцалкитезаминавам за Германия и оставам Борисов и останалата политическа *** на "лошия материал"
69
2
 
3
 
! Отговори
байо от село преди 12 години
Брей да му съй на ваксите - сив ,черен, пембян.Кво ни лъжити ве,ний сми кат Гърция,цвят ни нъ луви.
68
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истината лъсна след като се криеше 50 години и останалите държави от ЕС дето уж са богати или развити, се оказаха един кредитен балон и задлъжнели със стотици милиарди и трилиони евра дългове. И сега за по-големите държави се дават нови заеми, за да си платят старите борчове, а се спира кранчето на по-малките страни като Гърция и България например.
67
3
 
13
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
БОКО, - СВАЛИ НЕ РОЗОВИТЕ, А ЛАМАРИНЕНИТЕ ОЧИЛА НА ДЯНКОФ-Ф-ФИ ЩЕ ТИ КАЖА ЗАЩО ИНВЕСТИТОРИТЕ БЯГАТ ОТ БЪЛГАРИЯ - РАСТЕЖ ЛИ, ПО-МАЛЪК ОТ ИНФЛАЦИЯТА НЕ СТАВАЙ СМЕШЕН - НА ПРАГА СМЕ НА ВАЛУТНА И ЕНЕРГИЙНА КАТАСТРОФА ЕЛ.ЕНЕРГИЯТА ДО 2 ГОДИНИ ЩЕ Е 30-35 СТОТИНКИ И ВСИЧКИ ЩЕ ФАЛИРАТЗАТОВА... Е НЕОБХОДИМО ОТМЯНА НА ВАЛУТНИЯ БОРД, ПЛОСКИЯ ДАНЪК И НЕЗАБАВНО СТРОИТЕЛСТВО НА АЕЦ БЕЛЕНЕ- Бизнеса у нас НАИСТИНА плаща НАЙ-НИСКИТЕ ПРЕКИ ДАНЪЦИ в Европа... - 10% печалба..., а най-богатите граждани само 5% данък дивидент... (В Европа са общо от 40 до 60%)- НО бедните и гладните в България плащат едни от НАЙ-ВИСОКИТЕ КОСВЕНИ ДАНЪЦИ в Европа... - 37,5% удръжки от доходите си и веднага още 20% ДДС... (в Европа общо около 25 35%) ТАКА НЕ ИМ ОСТАВАТ ПАРИ ЗА КОНСУМАТОРИ- Това се нарича - ОБЪРНАТА СВРЪХ-ЛИБЕРАЛНА ДАНЪЧНА ПИРАМИДА... ОТ КОЯТО СЕ ОТКАЗАХА ДОРИ В САЩ!!!ОБАЧЕ, НЕ САМО В ГЪРЦИЯ, А И В ЦЯЛА ЕВРОПА ЩРАКАТ С ПРЪСТИ И НИ СЕ СМЕЯТ- Дефицита в Германия, Франция и Англия е 8, 11 и 14% , Италия беше 18%, а в Гърция стигна 21%... (напечатани пари без покритие)- Тези трилиони евро качват изкуствено доходите от труд... Плаща се за нещо което не е изработено. Това са парите над 100-те % реален труд... КОЕТО Е ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА ФИНАНСОВА КРИЗА!!!- Когато нашият дефицит е 2%, което НЕ компенсира дори инфлацията, то едно "българско" евро е с 8 -12% по-скъпо от "средно-европейското" и 20% по-скъп от гръцкото...- ОТ ТОВА ГУБИМ СЪЩИЯ ПРОЦЕНТ ОТ НАЦИОНАЛНИЯТ СИ ДОХОД..., С КОЙТО ХРАНТУТИМ БОГАТИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ И ТИ НИ КАЗВАТ С НЕСКРИТА ПОДИГРАВКА КОНГРЕЙТСЮЛЕЙШЪН, а от Босфора ехидно подмятат КОНГРЕЙТ-СЮНЕТШЪН, увеличават контролираната си инфлация и ни заливат с евтини стоки- Същото е в САЩ - напечатаха трилиони долари без покритие..., чрез които се ограбва целият свят И НИ СЕ ПОДИГРАВАТ С ФИНАНСОВАТА НИ НАИВНОСТ - ЕТО ТОВА Е СЪЩНОСТТА НА АМЕРИКАНСКАТА И ВЕЧЕ СВЕТОВНА ФИНАНСОВА КРИЗА
66
0
 
6
 
! Отговори
petar преди 12 години
Те всички знаят,че България е бедна страна!
65
5
 
2
 
! Отговори
До 67 преди 12 години
Ходи да копаш вместо да се праиш на статистик ( червена *** ) и ти ше взимаш около 200 евро.
64
5
 
2
 
! Отговори
До 71 преди 12 години
Не мислиш ли, че лизингодателя ти няма да ти позволи да си продадеш Мерцедеса, просто защото напрактика той не е твой?
63
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков, Барабойко, какво стана- нали бяхме редом с Германия по стабилност? Май другата ви "гордост" освен магистралите, отпада...
62
7
 
8
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Никой в ЕС и по света не ни приема на сериозно, заради Американският свръхлиберализъм на БСП и ГЕРБ, ЧИЙТО ГОВОРИТЕЛ Е ДЯНКОВ, който е пагубен за България и антинационално безумие за нормалните държавници в ЕС... - Налаганите ни, чрез ПАРТИЙНО НАСИЛИЕ (както и при комунизма), смешно ниски заплати и пенсии, както и облагане на депутатските безотчетни пари не стигат, ЗА БЛАГОДЕНСТВИЕ НА НАЦИЯТА Свръх-либералният бюджет на Дянков (копие на Станишевия) е НАПЪЛНО НЕАДЕКВАТЕН В ПРИХОДНАТА СИ ЧАСТ, а от там и в разходната!!! Затова, от американски СВРЪХЛИБЕРАЛЕН (високи косвени и ниски преки данъци), ТРЯБВА ВЕДНАГА да преминем към европейски ДЕМОКРАТИЧЕН финансово-икономически модел на ДАНЪЧНО РАВЕНСТВО, като:1. Всички физическите лица да плащат еднакви подоходни данъци, здравни и пенсионни осигуровки без таван за облагането, независимо дали произлизат от труд, доходоносна собственост или СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ 2. Преките данъци (за богатите) и косвените (за бедните) се изравнят Сега съотношението им е 1:7, а такова чудо няма никъде в Европа!!!3. Заплатите БЕЗПРИКОСЛОВНО да се повишат до нивото на РЕАЛНАТА НИ ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА Производителността ни е 27%, а заплатите 17% от средноевропейските БНП е 45% от средноевропейския, а средните ни доходи са 20% от средноевропейските4. Печалбите да се обложат по европейски- За инвестираната в България част от печалба данъка ДА СЕ НАМАЛИ на 5%..., а за останалата данъка ТРЯБВА да е 37.5% (колкото са удръжките на физическите лица от труд) и да се удържа при източника, тук в България - тогава в бюджета ще влизат поне още 10 милиарда, които сега се изнасят зад граница от честните частници!!!- Данък печалба за миналата година е 2.2 милиарда..., значи декларираната печалбата е 22 милиарда... (а истинската е по-голяма, около 35 милиарда). Целият бюджет на държавата е 24 милиарда...!!! Следователно..., печалбите от експлоатация на чужд ТРУД у нас, са фантастично високи, дори за представите на Американците, които междувременно, заради свръхлиберализма си, на 2-ри август ПРАКТИЧЕСКИ ФАЛИРАХА, а народа им се разбунтува Защо да се увеличи точно данъка върху печалбата ли...? - Защото неинвестираната печалба е ЛИЧЕН ДОХОД и трябва да се облага с 37,5% данъци и осигуровки както при всички нормални българи (сега данъка на най-богатите българи - данък ДЕВИДЕНТ е само 5%...!), а съгласно Чл.60 от Конституцията ни, РАЗЛИЧНОТО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ И ТАВАНИТЕ за облагане и осигуряване са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ!!! Народе!!!!
61
2
 
4
 
! Отговори
49ти набор преди 12 години
do 65 "жизнение стандарт е близък до този на концлагеристи" - явно г-н rumen e участвувал в правенето на дажбите в Скравена и Белене че е толкова наясно какво е в концлагерите
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 51. Жив и здрав да си още 500 години, да караш колата си и да пърдиш от боба. А другите може да са те оставили стабилен и да са на светлинни години от теб.
59
2
 
15
 
! Отговори
С Герб напред преди 12 години
Ние сме една от най-бедните нации в света. По-бедни от повечето държави от Третия свят. Кой е виновен за това?Към настоящата дата минималната работна заплата в България се равнява на 138,46 евро. Ирак, който бе изравнен със земята от и все още е арена на военни действия и всекидневни терористични удари, може да се похвали с минимална работна заплата в размер на 146,91 евро. Манипулаторите на народна хранилка биха обяснили този факт с наличието на петрол в близкоизточната страна, но не биха могли да обяснят как в Ливан, където петрол няма, минималната работна заплата е 247,02 евро. В Босна и Херцеговина, която не е член на ЕС и скоро няма да бъде, минималната работна заплата е в размер на 164,09 евро. В Папуа Нова Гвинея, която е изключително слаборазвита страна и разчита основно на земеделието, където са заети приблизително 72 % от трудоспособните на острова, минималната работна месечна заплата възлиза на 141,70 евро. "Икономическият гигант" остров Вануату се радва на минимална заплата в размер на 213,70 евро. Трябва да се отбележи, че 80 % от населението на острова е заето в селскостопанския сектор, а Вануату не е офшорна зона. Тринидад и Тобаго - 176,88 евро, Сейнт Винсент и Гренадини 151,02 евро, Сейнт Китс и Невис - 387,20 евро, Антигуа и Барбуда - 337,92 евро. При цялото ми уважение към тези страни се оказва, че папуасите получават по-високи заплати от българския роб. Гражданите на Перу и Еквадор, които са в списъка на държавите от Третия свят, получават по-високи заплати от българските трудещи се, съответно 178,04 евро в Еквадор и 151, 42 евро в Перу. Всъщност минималните работни заплати в държави от Третия свят са по-високи от тези в една държава - член на ЕС и НАТО. Веднага възниква въпросът за цените на хранителните продукти и комуналните разходи в горепосочените държави спрямо България. Към 2011г. потребителските цени в Перу са 10,34 % по-ниски от тези в България, а като цяло покупателната способност на средностатистическия перуанец е с 22,36 % по-висока от тази на българина. Ако за ток, газ, вода и смет българинът харчи средно 140 лв. на месец, то за същите киловати ток, куб. м газ и вода и изхвърлена смет перуанецът харчи 73 лв. или почти наполовина. Еквадорецът, който взема цели 40 евро повече на месец, купува литър мляко за 0,61 евро, а българинът - за 0,92 евро. Ако цената на билета за градския транспорт в европейска България е 0,50 евро, то за жителя на Еквадор този билет струва 0,20 евро и т. н. Ние дори не влизаме в критериите за държава от Третия свят, защото и там населението живее по-добре от нас. Покупателната способност в Тунис, чийто народ се вдигна на бунт поради лошите условия на живот, беше с 11,93 % повече от тази в България! Покупателната способност на населението в Босна и Херцеговина е с 35,56 % е по-висока от тази в България! Покупателната способност в Чили е с 44,44% по-висока от тази в България! Жителите на Ел Салвадор имат 10,36% по-висока покупателна способност от българските граждани! Гражданите на Хондурас имат 82,61 % по-висока покупателна способност спрямо българите! Иранецът има 39,75% по-висока покупателна способност от българина! Йорданецът, който обитава пустинята и държавата му е една от най-бедните в Близкия изток, притежава 13,67% по-висока покупателна способност от нас! Без да е член на ЕС и НАТО, "македонецът" има 6,92% по-висока покупателна способност от българина! Боливиецът има 75,03% по-висока покупателна способност от българина! В Доминиканската република покупателната способност на местните жители е с 46,84% по-висока от тази на българите! В Малави (държава от южна Африка) е с цели 82,51% по-висока, в Мексико - 79,28% по-висока, в Пуерто Рико - 147,08% по-висока и т.н. Ние сме една от най-бедните нации в света. По-бедни от повечето държави от Третия свят. Кой е виновен за това?
58
0
 
2
 
! Отговори
йотата преди 12 години
Олекнали ти...
57
2
 
9
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
БОКО,НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ С ГЛУПОСТИ, А НАКАРАЙ ДЯНКОФ ДА СИ СВЪРШИ РАБОТАТАВреме е да коментираме двете най-непочтенната Мантри на "свръх-либералните" макро икономисти...:1. 10% плосък данък 100% събираемости2. "... В условия на криза преки данъци не се вдигат...! "- Тази максима е вярна само за държавите и секторите с високи данъци..., като Германия Англия и Швеция и като Косвените данъци в България! - Да така е, когато данъците са високи, в държавата има висок жизнен стандарт и има криза, данъците наистина не се вдигат...Къде сме ние...:1. Преките данъци в България са най-ниските в Света...2. Съотношението непреки към преки данъци е най-голямото в Европа (бедните са най-високо обложени, а богатите - най-ниско)3. Цените на стоките и услугите са Европейски..., а жизнение стандарт е близък до този на концлагеристи...Изводи...:1. С бюджет на средно голямо европейско село, никой не ни приема на сериозно2. Без вдигане на Преките данъци и премахване на таваните за всички видове осигуровки (засягащи най-богатите) не можем да минем... 3. Ако се вдигнат косвените данъци данъците на бедните (ДДС, сгради, смет и т.н.), ще трябва да преживеем втори Ленин...!!!4. Нали помните кой садист е казал на времето...:"... Дивия капитализъм ражда ежедневно, ежеминутно, ежесекундно, комунизъм..."Че кой друг ***, ОСВЕН ДЯНКОВ, го иска...??? НО, ПРОСТИ МУ ГОСПОДИ ТАЙ НЕ ЗНАЕ КАКВО ПРАВИ
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
49Тоя пък! Подписали за 30% безработица и 70% на 600 евро гърците!:))))) Другите са над 100%! Егати тъпака:))))) То затова българите, работещи в Гърция не искат да чуят за България:)))))) Щото ви знаят какви сте умни тук и работливи!:)))
55
1
 
8
 
! Отговори
ЗАЩО? преди 12 години
Странни са субектите като Wiktor,БГ, СТРАНДЖАТА original и други *** които защитават простащините на най-некадърното правителство в историята на България наречено Герб. Какво ли ги кара да се правят на клоуни?1.-*** с основно образование като вождът им и управляващият кабинет?2.-Мързеливи синчета и дъщерички на охранени и корумпирани полицаи,съдии и мутри?3.-Наистина крайно ограничени,които обикалят безработни с по пет лева в джоба и се радват на лъскави билбордове и 10 километра магистрали построени от тиквата? 4.-Или пък просто предизвикват нарочно да видят негодуванието на смачканият народ от Борисовата диктатура?Ако пък не са от нито една категория посочена горе,то тогава са извънземни.
54
4
 
12
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Искам Симеон Дянков да излезе пред хората и да каже внасял ли е за тези близо три години осигурителните вноски за пенсия и здраве на хилядите държавни чиновници! Искам Дянков да каже изплатил ли е задълженията към бизнеса. Искам Дянков да каже как и за какво е изхарчил всичките пари от фискалния, здравния и пенсионния фонд. Ще излезе ли Дянков да каже истината? Ще излезе на куково лято! Защото всичко е изхарчено не по предназначение,защото сегашното управление е главния виновник за кризата в Б-я
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Рисковете са различни. Например за Англия може да има риск ,че няма до постигнат чужди инвестиции в размер на 100 милиарда, а само 98 милиарда!А при нас има не идентифицирани рискове, а проявили се такива! Ние сме стабилни на ниво 0!
52
1
 
11
 
! Отговори
видях преди 12 години
искам мили сънародници да си погледнете истънелите левчета и да видите, къде пише че са собственост на Р.България пише само Българска Народна Банка..а дали е Българска или Народна това не ни е дадено да знаем..къде отиде златното покритие на Българският Лев..нима нямаме злато ли вече..какво правят тогава тези Бесове "Дънди прешъс" в Родопите..ние съкати ли сме че не можеме за собственото си злато да се погрижим..
51
1
 
0
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Днес температурата в Москва се е повишила с няколко градуса.В началото на 2013 се очаква да се вдигне с около 200% *** дебнат и...ааааххха и при нас нещо мръдне я пенсийка я заплатка. ?? години Ви го обеснявам ама има ли кой да чуе???????