Спираме ACTA. Поемам отговорността, отсече Борисов

Трайков е великодушен, но не е виновен, заяви премиерът
Обновена: 15 фев 2012 14:44 | 15 фев 2012 12:11,
324
Спираме ACTA. Поемам отговорността, отсече Борисов
Снимка: Impact Press Grouр

Министерският съвет спира ратификацията на международното търговско споразумение ACTA, обяви премиерът Бойко Борисов.

Той каза, че поема цялата политическа отговорност за това решение и очаква да бъде атакуван от международни организации за това решение.

Борисов допълни, че министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков много великодушно е поел вината.

Още по темата
11 фев 2012 19:38
175

На пресконференция вчера Трайков обяви, че внася в Министерския съвет предложение за спиране на ратифицирането на ACTA и допълни, че поема пълната политическа отговорност за негативните реакции на обществото срещу спорния законопроект.

Трайков даже обяви, че е готов да подаде оставка, ако премиерът му я поиска.

"Не мога да приема, че той носи отговорност за АСТА", отсече днес министър-председателят и прекрати темата с евентуалната оставка на министъра.

Бойко Борисов бе повече от категоричен, че преговорите за приемането на ACTA са започнали още при предишното правителство и няма как БСП да претендират, че сега научават.

По думите му бившият премиер Сергей Станишев е изготвял преписката и е участвал в обсъжданията на ACTA в Европейския парламент, а бившият еврокомисар Меглена Кунева е водила преговорите в Еврокомисията, нещо, което тя категорично отрече.

"Социалистите са водили всички тези преговори. Как не отидоха само на протеста да го оглавят за това, което те са договаряли. И както за всичко останало, контрата остава пак у правителството, сега ние ще понесем политическата отговорност пред Брюксел с вземането на това решение днес", ядоса се премиерът.

Борисов обяви още, че евродепутатите на ГЕРБ няма да подкрепят ратифицирането на споразумението в Брюксел.

"Законодателството на България за борба с пиратството и защита на авторското право е достатъчно строго и няма нужда да се въвежда ACTA", завърши премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
10
 
14
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
А кога ще поеме отговорност за разбитата икономика и за мизерията в която ни натика?
118
3
 
32
 
! Отговори
АСТА ла Графа преди 12 години
Айде сега да видим някой от тези, които искаха да се подпише АСТА................................................................Владимир Ампов Графа - получи 700 000 лева европейски пари ...............................................................Търсете в Гугъл "Подариха 700 бона на Графа". Това са бедняците, които искат АСТА !АСТА ла виста Графе, бягай при цар Киро ! И се моли да не да не те навестят Анонимните ! :-)
117
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Европа пуска интернет полицияБългария се оттегля от АСТА, но парламентът в Страсбург отвори пътя за ратификацияДа се създаде специална Агенция по интелектуалната собственост и пиратството прие Европейският парламент на редовното си заседание в Страсбург. Това се случи докато в София на пресконференция министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков съобщи, че се спира участието на България в спорното споразумение за борба с фалшифицирането АСТА. Агенцията, която гласува Европарламента и е наречена Обсерватория обаче ще следи за всякакви нередности в интернет, като според депутати и специалисти това е стъпка напред в ратифицирането на ACTA. Трябва да насочим сериозен ресурс в тази посока, защото ако нарушенията на интелектуалната собственост в рамките на Европейския съюз бъдат ограничени, това ще доведе до подобряване на икономическата ситуация и по-бързото излизане от икономическа криза", заяви пред ЕП испанецът Антонио Идалго, член на Комисията по правни въпроси и член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.СлужбатаАгенцията ще се превърне в център за събиране, контролиране и отчитане на информацията и данните за всички нарушения на правата върху интелектуална собственост, подчерта Идалго. Културното разнообразие, икономическият растеж и заетостта зависели и от пиратството в интернет. Правомощията на бъдещата агенция нямало да включват участие в отделни операции или разследвания, извършвани от компетентните държавни органи, но от такива имало нужда. Службата ще има собствен бюджет, който не стана ясен, но евродепутатите се съгласиха той да бъде възможно по-голям, за да могат експертите по интелектуална собственост да вършат по-добре работата си.republika.bg/index.php?id=40801
116
9
 
12
 
! Отговори
kjh преди 12 години
Тука само *** фенове на соц-мафиотската структура БСП бе!!!
115
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Европа пуска интернет полицияБългария се оттегля от АСТА, но парламентът в Страсбург отвори пътя за ратификацияДа се създаде специална Агенция по интелектуалната собственост и пиратството прие Европейският парламент на редовното си заседание в Страсбург. Това се случи докато в София на пресконференция министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков съобщи, че се спира участието на България в спорното споразумение за борба с фалшифицирането АСТА. Агенцията, която гласува Европарламента и е наречена Обсерватория обаче ще следи за всякакви нередности в интернет, като според депутати и специалисти това е стъпка напред в ратифицирането на ACTA. Трябва да насочим сериозен ресурс в тази посока, защото ако нарушенията на интелектуалната собственост в рамките на Европейския съюз бъдат ограничени, това ще доведе до подобряване на икономическата ситуация и по-бързото излизане от икономическа криза", заяви пред ЕП испанецът Антонио Идалго, член на Комисията по правни въпроси и член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.СлужбатаАгенцията ще се превърне в център за събиране, контролиране и отчитане на информацията и данните за всички нарушения на правата върху интелектуална собственост, подчерта Идалго. Културното разнообразие, икономическият растеж и заетостта зависели и от пиратството в интернет. Правомощията на бъдещата агенция нямало да включват участие в отделни операции или разследвания, извършвани от компетентните държавни органи, но от такива имало нужда. Службата ще има собствен бюджет, който не стана ясен, но евродепутатите се съгласиха той да бъде възможно по-голям, за да могат експертите по интелектуална собственост да вършат по-добре работата си.dnes.bg/politika/2012/02/15/spirame-acta-poemam-otgovornostta-otseche-borisov.151452
114
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и аз поемам политическата отговорност за АСТА!и какво от това?някакви последствия?празнословие!
113
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде, след телето Трайчо и баш чорбаджията оголи гръд!Ами когато трябваше да четете преди да подписвате, да не би да нарязваше ленти по магистралките?То първо се мисли (ако му е възможно) пък после се слага подпис.Ама като мисъл не дойде, оти е нема...
112
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За какво ви е въобще Бойко? Не можете ли да си управлявате държавата от улиците и площадите, без шикълкавещ премиер и крадливи партии? Защо им подарявате своята власт и своят глас на всеки 4 години?
111
3
 
12
 
! Отговори
Истината преди 12 години
-Предварителните разговори по ACTA с участието на Европейската комисия започват през 2006 г. и протичат напълно непрозрачно. - На 14 април 2008 г. Европейската комисия получава мандат от Европейския съвет да води официално преговорите по ACTA. - Официалните преговори по ACTA с участието на Европейската комисия протичат в няколко кръга в периода от юни 2008 до юли 2010 г.- Членове на Европейска комисия от България в този период са: Меглена Кунева с ресор, който има пряко отношение към проблемите на ACTA защита на потребителите; Кристалина Георгиева - с ресор международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи.- Преговорите се водят по напълно непрозрачен начин. Европейският съвет системно отказва достъп до информация. На 23 февруари 2010 г. Европейската комисия отказва да предостави проекта на ACTA на Комисията по международна търговия в Европейския парламент. - На 10 март 2010 г. Европейският парламент приема Резолюция относно прозрачността и текущото състояние на преговорите по ACTA. Сред вносителите е и българският евродепутат от групата на европейските либерали Метин Казак. През 2010 г. Европейският парламент чрез серия от резолюции настоява за публикуване на проекта и упражнява натиск върху Европейската комисия да разкрие информация за преговорите за ACTA.- През юни 2010 г. Европейският контрольор за личните данни излиза със становище, в което се настоява за прозрачност и разкриване на информация от страна на Европейската комисия и Европейския съвет за преговорите по ACTA.- На 9 септември 2010 г. мнозинството от евродепутатите заявяват с нарочна декларация, че липсва прозрачност в процеса на изработване на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA) и съдържанието му е оспоримо.- Под натиска на Европейския парламент и на граждански организации и след публикуване на информация от правителството на Канада по силата на канадското законодателство за достъп до публична информация, ЕС постепенно започва да разкрива отделни документи и частична информация за същността на обсъжданите въпроси и преговорния процес. Европейската комисия провежда четири дискусии със заинтересовани страни преди да се оповести окончателния проект на ACTA.- На 6 октомври 2010 г. преговарящите страни оповестяват консолидиран текст на споразумението, а на 15 ноември Европейската комисия публикува окончателния проект на ACTA.- На 24 ноември 2010 г. с мнозинство на Европейската народна партия Европейският парламент отхвърля остра резолюция срещу ACTA, внесена от либерали, социалисти, зелени и независими, която във висока степен отговаря на критиките на гражданското общество. След вносителите е българския евродепутат от Групата на либералите и демократите за Европа Метин Казак. Как гласуват българските евродепутати по тази проекторезолюция: 9 евродепутати подкрепят критичната резолюция: Станимир Илчев (НДСВ), Антония Първанова (НДСВ), Филиз Хюсменова (ДПС), Метин Казак (ДПС) и Владко Панайотов (ДПС) от групата на либералите; Ивайло Калфин (БСП), Кристиян Вигенин (БСП), Евгени Кирилов (БСП) и Илияна Йотова (БСП) от групата на социалистите; 6 евродепутати гласуват против критичната резолюция Андрей Ковачев (ГЕРБ), Емил Стоянов (ГЕРБ), Мария Неделчева (ГЕРБ), Илиана Иванова (ГЕРБ), Владимир Уручев (ГЕРБ), Надежда Нейнски (СДС);1 евродепутат не участва в гласуването Димитър Стоянов ("Атака"), а 1 отсъства от заседанието Слави Бинев ("Атака").Вместо тази резолюция, с мнозинството на Европейската народна партия, в т.ч. с участието на българските евродепутати от ЕНП (от ГЕРБ и Синята коалиция) е приета значително по-мека резолюция, която международните правозащитни организации определят като като про-АСТА, защото с нея на практика се дава подкрепа за действията Европейската комисия в хода на преговорите и на подписването на споразумението. Резолюцията е приета с 331 гласа "за" и 294 "против". С официално съобщение за медиите Европейската народна партия обявява подкрепата си за ACTA, намерила израз в гласуваната резолюция. Споразумението е определено като "защитен щит за европейската индустрия", а критиките срещу него за необосновани. - През юни 2011 г. Европейският парламент публикува доклад, изготвен по поръчение на Комисията за международна търговия, който анализира причините, поради които ACTA не трябва да бъде подкрепена, защото нарушава правата и свободите на гражданите и противоречи на демократичните ценности.- На 16 ноември 2011 г. Министерският съвет на България одобрява подписването на ACTA. Вносител е министърът на икономиката, енергетиката и туризма. Дискусия няма, аргументи не са изложени, решението е единодушно. Българския посланик в Токио подписва споразумението на 26 януари 2012 г. Никоя от пряко отговорните за преговорите и подписването на ACTA институции Министерски съвет, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Министерство на културата не информира обществеността за същността на ACTA и не провежда публични консултации.Изводите
110
3
 
12
 
! Отговори
ИЗЛАГАТ СЕ ! преди 12 години
Това е като да те хванат "на калъп" и да отричаш най-нагло. Мразя ***, ама какво са виновни те, че ГЕРБ подписват договори 3 ГОДИНИ след падането на СерГейчето от власт????Като са били против, да не са подписвали !А какво общо има пък Кунева???? Тя не е комисар от 2009 ??????
109
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Несъмнено днешното изявление е победа в борбата ни срещу ACTA, защото управляващите отстъпват. Това обаче е нож с две остриета, който ще успокои страстите на много ще решат, че всичко е решено. Затова трябва да запомним следните пет неща и да ги предадем на познатите си:България ще е част от ACTA докато подписът ни в Токио не бъде оттегленРатификацията на ACTA става за едно четене и времето за реагиране при размразяване на участието ни е много малкоАко европарламента ратифицира ACTA, тя пак ще влезе в сила за БългарияВсе още няма отговор какви дебати са се водили спрямо ACTA в кабинета, кога и с койНищо не е свършило докато обществото не загуби интерес. Тогава отпишете всяка надежда
108
4
 
14
 
! Отговори
Никола преди 12 години
Тиквата прави всичко възможно за засилване геноцида над българите
107
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мутро,защо шефката на здравната каса *** Нешева е взела над 30 000 лв.бонуси,а няма пари за болни деца,няма направления за специалисти при дж-пи тата,няма лекарства по здравна каса в аптеките,не стигат лекарствата зо онкоболните? Защо плащаме на ръка в болниците,защо умират 9 души преди да е дошла бързата гробарска помощ с адресите на погребалните бюра.Поемаш отговорност-казваш???? Има Бог и той ще ви накаже жестоко!***!
106
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора, АСТА е подписана от България и още други 21 страни още в края на януари. Исканията на протеста на 11-ти бяха България да излезе от споразумението. След изказванията на политическите лица обаче става ясно, че България ще "замрази" ратифицирането на АСТА, което не е равнозначно на излизане от споразумението, а просто шантаж и успокояване на недоволството. От друга страна, АСТА, ако бъде приета от Европейския парламент, тя ще влезе в сила и във България.Излизане на България от тайното споразумение!Отхвърляне на АСТА от Европейския парламент!
105
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аааааааа........
104
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сигурно Станишев пак е виновен, че министрите на ГЕРБ се карат като *** помежду си за ACTA. Например Веждичката Рашидов оня ден заяви по радиото, че категорично подкрепя ACTA.
103
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може ли безотговорони хора да поемат отговорност?
102
8
 
13
 
! Отговори
Дако преди 12 години
Тиквата е мноо ***
101
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не я подписаха тайно. Имаше по разни сайтове събитието, имаше и списък с държавите, които ще подпишат. Просто никой не вдигна шум навреме. Никой не разбра за какво точно иде реч, защото се постараха да държат обществото заето с Пипа и Сопа.
100
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тея двамцата да се разберат кой как поема вината,с какви мезета и в какви количества.