При БСП комисионните бяха 5 пъти по-големи!

Мирослав Найденов се защити за борсовата търговия на дървесина
Обновена: 16 фев 2012 17:38 | 16 фев 2012 17:34,
53
При БСП комисионните бяха 5 пъти по-големи!
Снимка: архив, БТА

50% от добитата дървесина ще се реализира чрез борсите, а останалите 50% - чрез търгове, организирани от горските предприятия. Това съобщи на пресконференция земеделският министър Мирослав Найденов.

Вчера министърът спря старта на борсовата търговия с дървесина, тъй като дървопреработвателни и дърводобивни фирми заплашиха с протест. Днес на среща с представителите на бранша, в това число и директорите на държавните горски предприятия, е постигнато споразумение.

84% от търговията с дървесина ще минава през Софийската стокова борса, а на борсите в Русе и Пловдив ще се разпределят по 8%. Първоначално се предвиждаше борсовата търговия с дървесина да се извършва само в София.

"Няма да има преференции нито за малките, нито за големите борси", каза министърът.

"Искам правилата за продажба на дървесина да бъдат еднакви. Дали търговете се провеждат в Шумен, дали в Благоевград, да има правила и принципи, които да се спазват", отсече Найденов.

Процентът комисионна за продажба на дървесина на стоковите борси  за шестте държавни горски предприятия ще е фиксирана на 0,2 %, каза Мирослав Найденов.

При продажбата на 5 млн. куб. м дървесина годишно това означава комисионна за борсовите посредници от 10 000 лв., а не както твърдят от БСП за 1,8 млн. лв. Постигнахме договорка процентът сега да бъде 0,2 %, което е пет пъти по-малко от времето на управление на БСП в горския сектор, обясни той в отговор на червената депутатка Корнелия Нинова, която го обвини в далавери с дървата за огрев.

„По времето на г-жа Нинова комисионната е била 1%”, допълни той.  Според него по времето на БСП са прибирали комисионни от 1,8 млн. лв. от продажбата на дървесина под масата и процентите са били около 30%.

"Хората, които не искат да излиза дървесината на борсата явно защитават досегашните корупционни схеми”, заяви изпълнителният директор на Софийска стокова борса Васил Симов.

Още по темата

Според него след пускането на 50% от дървения материал на борсата, той ще бъде изтъргуван на светло. Васил Симов категорично опроверга нападките на БСП, че е нарушен Закона за стоковите борси и тържищата в часта за избор на борсовите посредници. „Избрани са брокери с над 10-годишен опит”, посочи той.

Васил Симов каза, че всички суми, получени като борсови такси, ще бъдат дарени за бедстващите след наводненията райони.

По-рано от левицата се заканиха да дадат на прокурор земеделския министър заради "нови далавери с дървата за огрев". Според Корнелия Нинова земеделският министър и ръководството на Софийска стокова борса сами са избрали шестте от 50 лицензирани брокери за търговия с дървесина, а решението е взето в грубо нарушение на законите на страната, без да е провеждан търг или конкурс за избора им.

"Общата стойност на продадената дървесина е 300 млн. лв. Комисионната за 6-те избрани фирми, приближени до властта, е 0,2% или 600 хил. лв. годишно", изчисли Нинова.

"Договорите са за 3 години - тоест в най-големия студ българските граждани трябва да платят 1 млн. и 800 хил. лева на фирми, приближени до властта", възмути се тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
cas преди 12 години
e kak da kypi na lybovnicta nova a klasa 4e sega i dava djipa ,ostavete 4oveka i toi e v krizasamo edno apartament4e v pavlovo imaa ne kato cecko 6.
38
5
 
14
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Май нито една фирма от обръча на БСП не е попаднала в списъка.И щом е така айде Миро на прокурор !
37
2
 
14
 
! Отговори
Окупирай България преди 12 години
Ей куче !! Ти ли ще ми се правиш на шеф е ?? Я лягай под ножа като говеждо месо и да те видим дали си по Български стандарт или си замесен от мазна крадлива плът. Съсипахте хората по селата на които и единственото им препитание е 2-3 крави или овце. Дайте си оставката докато е време,че лично аз и поне 100 хиляди Българи ви имат зъб и падне ли им пердето....
36
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
не знам кои сте вие кои ние ама НЕ ЩА ДА МЕ ПРАВЯТ НА БОНАК.писна ми от тия политически глупости.всички са ***,а ние го духаме.
35
0
 
10
 
! Отговори
ддд преди 12 години
Тоя мишок е крадец !!!Открадна ми парите от плащанията за земя !
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние крадем по-малко, така ли да го разбираме?
33
1
 
12
 
! Отговори
Анета преди 12 години
Ама това признание ли е,че и вие вземате комисионни?
32
2
 
19
 
! Отговори
Руан преди 12 години
Миро мършата май се оака и този път.Не стига,че обиколи всички възможни партий,та сега ще загроби и ГЕРБ.
31
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ей...хора,сънародници...не ви ли писна някой да се оправдава с еди кой си...на мен ми писна.................
30
3
 
28
 
! Отговори
Бойчо преди 12 години
ББ непрекъснато обвинява БСП във всички грехове, сигурно не може да заспи докато не измисли някоя нова полулъжа. По-надолу от неговото обкръжение всички му пригласят. Същият е и нашия съфорумец 36 скрит под името анонимен.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хахаха...38-и точно това щях да напиша..и тоя е мъж...
28
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тоя *** би беше бит от Боко пред 100 японета в Токио? и как се хилеше мазно, докато тиквун го риташе :))))))))
27
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей сега по БТВ даваха интервю с онази червената която започна така "имаме не официална информация"!БСП бяха първи които казаха, че няма дърва и веднага след това цените се вдигнаха! 3-пъти го повториха от БСП миналата седмица!
26
1
 
19
 
! Отговори
Ицко преди 12 години
Да, и комисионите за 2- годишното говеждо бяха други...поне не те вкараха в затвора....
25
2
 
27
 
! Отговори
ДА ВРЪЩА ПАРИТЕ преди 12 години
СТИГА С ТЕЗИ СРАВНЕНИЯ.ТОВА НЕ ПРОМЕНЯ ФАКТА. ДА ВРЪЩА ПАРИТЕ ТАЗИ АЛЧНА НАГЛА ЖЕНА И ДА БЪДЕ УВОЛНЕНА
24
11
 
32
 
! Отговори
Бойчо преди 12 години
Понеже другите крадяли и ние ще крадем! Това е то Герберската логика. Лъжат и мажат герберите колкото могат. Жалко е, че има заблудени умове, които все още им вярват.
23
16
 
16
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ТАКА Е - КРАДЕМ...- ОБАЧЕ КАКВО СА 10 МИЛИАРДА..., ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ КОМУНИСТИТЕ (СИНИ И ЧЕРВЕНИ) НИ ВОДЯТ СЪС 100 МИЛИАРДА...- НАШЕТО НАПРАВО НЕ ГО ЛОВИ ЗАКОНА - ТО Е ДРЕБНА КРАЖБА....
22
13
 
29
 
! Отговори
Бойчо преди 12 години
Тези от Герб като направят гаф все БСП им воновно. Повтарят го като папагали, но си взимат бонуси най-безцеремонно! Такъв им е мирогледът на тях и на водачът им.
21
3
 
3
 
! Отговори
режа преди 12 години
Другарче 14 понеже си много отворен и засаждаш гори щи ни обясниш ли за колко години боровете да не говорим за бук и дъб/ които уж си засадил ще станат за сеч ? Май беше след минимум 20.Е, ако си ги засадил и на земя която си купил ела тогава режи и продавай - печалбата ще е за теб , а за Миро комисионните.
20
6
 
21
 
! Отговори
До 16 преди 12 години
Заслепен гербаджия,и червените бяха крадливи и то не малко,но трябва ли ГЕРБ да се състезават с тях по кражби,а?Затова ли хората ги избраха?Не трябва ли като достоен народ да се противопоставим на подобни безобразия независимо кой е на власт?Така ли ще започнем да живеем по-добре като си завираме главите в пясъка?Заради такива нещастни *** като теб никога няма да се оправим.