Ръката ми винаги е била протегната за диалог със съда!

Цветанов се хвали, че пречупил тежката престъпност у нас
16 фев 2012 21:30, Елка Василева
145
Ръката ми винаги е била протегната за диалог със съда!
Снимка: Булфото

Пречупихме тежката престъпност, продължава изваждането на пътните полицаи от храсталаците, а българският съд има огромен потенциал.

Това казва в специално интервю за Дойче веле вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Не очаквайте оставки заради несъстоялия се български Шенген. Причината е проста - въпросът за търсенето на политическа отговорност не е актуален, тъй като сред партньорите на България има консенсус, че страната покрива техническата готовност за членство, казва министър Цветанов.

Що се отнася до холандските резерви, те били продиктувани от вътрешнополитически съображения. Нещо повече дори - евроатлантическите партньори дават изключително висока оценка за ефективността на борбата срещу трансграничната организирана престъпност в България, казва Цветанов и уверява, че вече нямало такива знакови престъпления, каквито помним от близкото минало.

Има обаче необяснимо леки присъди за извършени тежки престъпления, твърди Цветанов и посочва например условната присъда срещу Христо Ковачки - при положение, че преди това съдът е счел за годни събраните доказателства по обвинението за измами с ДДС в размер на 16 милиона лева. В същото време престъпления за по 1000-2000 лева приключват с ефективни присъди, оплаква се вътрешният министър.

Не се ли нарича това корупция?

"Нека да не го чуете от мен. Защото повярвайте ми - нямам никакъв интерес или пък намерения да водя войни с институциите. Когато някой път съм си позволявал да коментирам, то е, защото вероятно на моменти съм бил по-емоционален заради контактите ми с жертвите на престъпленията. Но то не е било, за да провокирам някакво противопоставяне. Не съм аз човекът, който трябва да дава оценка за съдебната система", уверява вътрешният министър, който обаче неведнъж си е позволявал тъкмо такива оценки.

По-важното обаче е, че вярва на българския съд. Ето едно словесно доказателство:

"Аз изпитвам огромно уважение и респект към българския съд - убеден съм, че мнозинството съдии, прокурори, полицаи са стойностни хора, генератори на желаната промяна и от обществото, и от ЕС. Като граждани и представители на ръководни институции трябва да се грижим за интереса на обикновения човек, да защитаваме неговите права, и когато има извършено престъпление, да има бърз съдебен процес.

Нямам никакви намерения да се конфронтирам с нито една институция, винаги съм бил за интегритет между институциите. Това е единственото, към което се стремя, винаги съм бил искрен и всеотдаен към общите усилия, които трябва да положим, за да променим държавата. Припомням ви, че Механизмът за оценка беше въведен през 2007 година не защото Цветан Цветанов имал някакво различно мнение, а защото тогава е преценено, че България има дефицити, които трябва да отстрани".

Но и самокритиката изглежда не е чужда на министър Цветанов. Той признава, че вероятно не е трябвало да говори публично за това, което МВР прави в борбата срещу престъпността и корупцията, защото "... това очевидно провокира нечии интереси в определени кръгове в България да търсят противопоставяне на чисто институционална основа".

Когато има проблем с МВР...

Министър Цветанов отказва да носи отговорност за случващото се в българската съдебна система, на каквито въпроси често му се налага да отговаря. Включително вчера в Берлин по време на Европейския полицейски конгрес. Там са го питали например за случая Марин Стоянов. Той е издирван в Германия за източването на 270 хиляди евро от банкомати, задържан в България, но отново се укрил, след като българският съд му постановил домашен арест срещу парична гаранция от едва 500 лева.

Въпреки всички критики министър Цветанов вярва в българския съд и му подава ръка: "Има толкова млади перспективни съдии, прокурори и служители от МВР и с общите усилия смятам, че ще успеем. Ръката ми винаги е била протегната за подобен диалог. Включително към съда и всяка останала институция".

"Когато има проблем с МВР, ние не си заравяме главата в пясъка, а предприемаме мерки за отстраняване на служителите, превишили правата си", уверява Цветанов и дава пример с предстоящото освобождаване от работа на 20 пътни полицаи от 3 областни дирекции, срещу които в момента се повдигат обвинения.

Ще продължи и инсталирането на камери за наблюдение на движението, което, по думите на министър Цветанов, "ще извади пътните полицаи от храстите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още по темата: Цветан Цветанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
3
 
! Отговори
хех:) до 142 преди 12 години
ми не не ми се иска да е така...ама българите сме силни в кръчмите и по форумите и после на избори пак старите муцуни или нови от същия клас избираме. и си гледаме телевизията която им обслужва интересите и си вярваме, че ни управляват добре...Успех с парното...
114
0
 
4
 
! Отговори
до 141 преди 12 години
*** самочувствието имам...и не само аз! 90% от българския народ, живеем с достойнство и самочувствие...прав си за купуването на гласове, но затова така ще умрем в мизерия и глад. И ще направя всичко възможно децата ми да не останат тук, защото точно от такива, които взимат 20, 50 или 100лв за гласа си, Аз - работейки по 12 часа на ден, не мога да си платя парното...От кого зависи нещата да имаме справедлив живот? За моя живот трябва да отговаря тези "поне двама", които познаваш, ли?
113
0
 
1
 
! Отговори
хех:) до 139 преди 12 години
абе...Сериозно ли питаш или само си чешеш самочувствието? Щото аз знам за поне двама, които пазаруваха гласове при това съвсем не от ***. Ясно е за кого са пазарували, ама не е това проблема. Проблемът е, че на следващите избори ще пазаруват за друг, после за трети и никой няма да ги пипне.
112
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
пълен ***!
111
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз продължавам да не разбирам, как от 130 коментара има само 2, които са полу-неутрални...всички останали са абсолютно против Ц.Ц. В други публикации - същото негативно отношение към Б.Б. Как става така, мамка му, че печелят избори - президентски, кметски, парламентарни? Нямам приятел или познат, който да е гласувал ЗА Герб. И приятелите ми нямат такива. Няма такива престъпници, които ни управляват...А не съм си ги избрала аз, нито моите приятели...
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
HA HA HA GARGAMEL GROZISH BG ZNAMETO MARSH OT TAM
109
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те и на катаджиите ръцете им винаги са били протегнати, ама не за диалог.
108
1
 
6
 
! Отговори
й преди 12 години
Ръката ти винаги е била протегната към далаверите и апартаментите, низък тип такъв. Лъжеш и мацаш, както само гербер може. Достойно протеже си на Вожда. Само интересно ми е, дали Б ще се прости с Цв. или с другата политическа карикатура - Симо, за да си позакърпи рейтинга предизборно. Така или иначе, който и министър от ГЕРБ да разкараш, все ще има за какво, барабар с лидера. Мошеници.
107
0
 
9
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 12 години
Каквото ни е МВР-ето и Прокуратурата, такъв ни е и съда! Ако не си си платил, правилно на полицая или прокурора, търсиш съдията! Естествено, полицая да е най- евтин!Това е положението и всички го знаем! дразнещо е Цвъ. Цвъ. постоянно да дрънка глупости за това колко много направили и как .....все втасала Мара ..... само съда невчесан! Ние да не сме паднали от Луната?! На коя организирана престъпност е пречупил гръбнака?! На тази дето не се отчита правилно ли?! Страшни тъпотии!!!
106
0
 
3
 
! Отговори
DONA преди 12 години
Г-Н МИНИСТЪРА , ЗАЩО НЕ ОБЯВИ ОФИЦИАЛНО ЗА ПОСЛЕДНОТО СИ РАЗКРИТИЕ КОЛКО ПАРИ ОТКРАДНА БОЙКО И ДЯНКОВ И ЗАЩО НА НЕГО НЕ МУ ДАДОХА НИЩО. ТОГАВА ЩЕ Е ИЗПЪЛНИЛ ОБЕЩАНИЕТО СИ ЗА ПРЕЧУПВАНЕ НА ПРЕСТЪПНОСТА . ДА ПРОТЯГА РЪКА КЪМ СЪДИЙТЕ НО ТРЯБВА И КЪМ ЗАТВОРИТЕ. " ЦЕНТРАЛНИЯ С ЮЖНО ИЗЛОЖЕНИЕ ПРИ БАЙ ЗЛАТКО СТРОГ НА СПРАВЕДЛИВ " ДА СИ ОСИГУРИ НОРМАЛЕН ПРЕСТОЙ НО АКО ИСКА МОЖЕ И В ХОЛАНДИЯ ДА ГО ПРАТИМ.ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДА СИ НАПРАВЯТ ЧАСНИ ЗАТВОРИ . ГОСПОД ВИЖДА ВСИЧКО ЗАБАВЯ НО НЕ ЗАБРАВЯ
105
0
 
9
 
! Отговори
пипи преди 12 години
Господа от ГЕРБ стига сте се хвалили!Докарахте хората до най унизителното мизерно съществуване.Кога е било така, кога кажете?Защо не си признаете че сте некадърници и да си отидете. Няма ли в тази държава умни хора,които да я извадят от тази дълбока дупка, която става все по дълбока и по дълбока.Хора , погледнете какво правят гърците как се борят за правата си за заплатите и пенсиите а ние сме едни бездушни ОВЦЕ.
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да бе, ръката му е протегната, за да се делкат мангизите ли?
103
0
 
3
 
! Отговори
Anonymous преди 12 години
Хакерската група Анонимните заплашва да спре интернета в целия свят на 31 март, съобщи сайтът webpronews, цитиран от КРОСС.За тогава тя е планирала атака срещу 13-те DNS сървъра, които представляват основата на световната мрежа.Операцията е наречена Световно затъмнение. Ударът ще бъде извършен чрез софтуер, който нарушава работата на тези сървъри. Когато те не могат да отговорят на запитвания за т.нар. система за имената на домейните (DNS), потребителите не могат да отворят желаните страници и смятат, че интернетът не работи.Протестът този път е насочен срещу СОПА, Уолстрийт, безотговорните правителства и банкерите, които от егоизъм и чист садизъм са довели света до гладна смърт, се казва в изявление на групата.Експерти все пак се съмняват, че акцията на хакерите може да завърши с пълен успех. 13-те DNS сървъра са разположени по целия свят.Всеки от тях на практика представлява разклонение от множество сървъри с общ IP адрес.В системата по този начин са свързани общо 259 сървъра към различни провайдъри.
102
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-вярно от всичко казано всъщност е полседното изречение , че куките са си още в храстите и Цецко ще го вади от там като продаде някое и друго апартаментче и закупи камерки с паричките, защото мисля вече данъци да не ви плащам
101
0
 
16
 
! Отговори
отвратен преди 12 години
тоя *** няма ли да престане да се появява навсякъде и да ръси глупостите си,омръзна ми да гледам отвратителната му физиономия
100
3
 
12
 
! Отговори
мбуахаха преди 12 години
Ръката на Цецо винаги е била протегната в типичната катаджийска поза "ДАЙ"
99
2
 
11
 
! Отговори
Гърбав Бостанджиев преди 12 години
Пъпеш - милиционер. Друго си е да си недодялана Тиква.
98
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пречупил бил ... или по-скоро я дърпа за носа , обирайки огромния пай !!!
97
2
 
11
 
! Отговори
titi преди 12 години
Прав е, защото той гледа с по различни очи от нашите.Престъпността е още по- голяма, стига сте си вярвали, ние отдавна не Ви вярваме.
96
2
 
3
 
! Отговори
ee преди 12 години
Така е.