Ръката ми винаги е била протегната за диалог със съда!

Цветанов се хвали, че пречупил тежката престъпност у нас
16 фев 2012 21:30, Елка Василева
145
Ръката ми винаги е била протегната за диалог със съда!
Снимка: Булфото

Пречупихме тежката престъпност, продължава изваждането на пътните полицаи от храсталаците, а българският съд има огромен потенциал.

Това казва в специално интервю за Дойче веле вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Не очаквайте оставки заради несъстоялия се български Шенген. Причината е проста - въпросът за търсенето на политическа отговорност не е актуален, тъй като сред партньорите на България има консенсус, че страната покрива техническата готовност за членство, казва министър Цветанов.

Що се отнася до холандските резерви, те били продиктувани от вътрешнополитически съображения. Нещо повече дори - евроатлантическите партньори дават изключително висока оценка за ефективността на борбата срещу трансграничната организирана престъпност в България, казва Цветанов и уверява, че вече нямало такива знакови престъпления, каквито помним от близкото минало.

Има обаче необяснимо леки присъди за извършени тежки престъпления, твърди Цветанов и посочва например условната присъда срещу Христо Ковачки - при положение, че преди това съдът е счел за годни събраните доказателства по обвинението за измами с ДДС в размер на 16 милиона лева. В същото време престъпления за по 1000-2000 лева приключват с ефективни присъди, оплаква се вътрешният министър.

Не се ли нарича това корупция?

"Нека да не го чуете от мен. Защото повярвайте ми - нямам никакъв интерес или пък намерения да водя войни с институциите. Когато някой път съм си позволявал да коментирам, то е, защото вероятно на моменти съм бил по-емоционален заради контактите ми с жертвите на престъпленията. Но то не е било, за да провокирам някакво противопоставяне. Не съм аз човекът, който трябва да дава оценка за съдебната система", уверява вътрешният министър, който обаче неведнъж си е позволявал тъкмо такива оценки.

По-важното обаче е, че вярва на българския съд. Ето едно словесно доказателство:

"Аз изпитвам огромно уважение и респект към българския съд - убеден съм, че мнозинството съдии, прокурори, полицаи са стойностни хора, генератори на желаната промяна и от обществото, и от ЕС. Като граждани и представители на ръководни институции трябва да се грижим за интереса на обикновения човек, да защитаваме неговите права, и когато има извършено престъпление, да има бърз съдебен процес.

Нямам никакви намерения да се конфронтирам с нито една институция, винаги съм бил за интегритет между институциите. Това е единственото, към което се стремя, винаги съм бил искрен и всеотдаен към общите усилия, които трябва да положим, за да променим държавата. Припомням ви, че Механизмът за оценка беше въведен през 2007 година не защото Цветан Цветанов имал някакво различно мнение, а защото тогава е преценено, че България има дефицити, които трябва да отстрани".

Но и самокритиката изглежда не е чужда на министър Цветанов. Той признава, че вероятно не е трябвало да говори публично за това, което МВР прави в борбата срещу престъпността и корупцията, защото "... това очевидно провокира нечии интереси в определени кръгове в България да търсят противопоставяне на чисто институционална основа".

Когато има проблем с МВР...

Министър Цветанов отказва да носи отговорност за случващото се в българската съдебна система, на каквито въпроси често му се налага да отговаря. Включително вчера в Берлин по време на Европейския полицейски конгрес. Там са го питали например за случая Марин Стоянов. Той е издирван в Германия за източването на 270 хиляди евро от банкомати, задържан в България, но отново се укрил, след като българският съд му постановил домашен арест срещу парична гаранция от едва 500 лева.

Въпреки всички критики министър Цветанов вярва в българския съд и му подава ръка: "Има толкова млади перспективни съдии, прокурори и служители от МВР и с общите усилия смятам, че ще успеем. Ръката ми винаги е била протегната за подобен диалог. Включително към съда и всяка останала институция".

"Когато има проблем с МВР, ние не си заравяме главата в пясъка, а предприемаме мерки за отстраняване на служителите, превишили правата си", уверява Цветанов и дава пример с предстоящото освобождаване от работа на 20 пътни полицаи от 3 областни дирекции, срещу които в момента се повдигат обвинения.

Ще продължи и инсталирането на камери за наблюдение на движението, което, по думите на министър Цветанов, "ще извади пътните полицаи от храстите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още по темата: Цветан Цветанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
2
 
6
 
! Отговори
до 111 преди 12 години
прав си ,заблудени са бесепарите,защото не преминха в Герб,там отидоха само партийците да лапат парсата.
94
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ръката ти винаги е била в *** плешив подлезурко
93
2
 
22
 
! Отговори
Щастлива тъща преди 12 години
Цвеко, намери си авери сред съдиите, че ще ти трябват.
92
3
 
24
 
! Отговори
Създава се !!!!!!! преди 12 години
Създава се впечатление, че се стремят господа управляващите, да станат БЛИЗКИ с правораздавателната институция. Що ли?Ама ако си мислят, че ще станат роднини и съдиите НЯМА ДА ГИ ОПАНДИЗЯТ за мръсотиите които сътвориха, МНОООООГО се лъжат.Чувам, че е започнало създаването на АНКЕТНА комисия, за разследване злоупотребите на Б. и котилото му.Комисията разбира се ще е НЕУТРАЛНА И ОБЕКТИВНА.Предлагам на почитаемия съд, да уважи констатациите и. И да даде МАКСИМАЛНА присъда на тая пасмина.
91
2
 
20
 
! Отговори
до 113 преди 12 години
В БСП няма селяни. Те преминаха в ГЕРБ.
90
1
 
14
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
2012 / 19:01 от: ГЛАСОВЕПреследването на шефа на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова заради публичното й несъгласие с работата на вътрешния министър Цветан Цветанов и отказа й да си общува с него продължава с пълна сила.Днес подчиненият на вътрешния министър Висш съдебен съвет, който е една от най-остро критикуваните институции в последния доклад за България на Европейската комисия,разпореди да започне проверка на две от забавените дела от Тодорова.Обърнете внимание ПОДЧИНЕНИЯТ НА ВЪТР.М-Р ВСС
89
3
 
22
 
! Отговори
а преди 12 години
Ръката винаги му е била протегната към кацата с мед, Пример - 6 апартамента.
88
27
 
7
 
! Отговори
До к.110 преди 12 години
Ама толкова ли сте прости, та не разбирате,че сте 20-ина "свалячи" на правителството? Ами като сте толкова ербап, утре станете по-рано, вземете по един коли и идете на Дондуков 1 да сваляте кабинета! Защо ревете само тук, в Днес.бг, храбреци? Отивайте там и нинджите ще ви помогнат да не се връщате поне 2 седмици! Събрали се десетина селяни БеСеПари и 5-6 костовчета и оревахте орталъка! Как поне един свестен от вас не се намери!
87
3
 
7
 
! Отговори
arhar преди 12 години
Факт е, че у нас НЯМА НИТО ЕДИН ОСЪДЕН СЪДИЯ за корупция ! Означава ли това, че у нас няма корумпирани съдии ?Дали М. Т. не трябва да бъде подведена под наказателна отговорност, ако се окаже, че казаното от Цветанов е вярно ? Къде е върховенството на закона ?
86
7
 
6
 
! Отговори
Заблудени БСП-ари преди 12 години
Вие от БКП и ДСБ откога минахте на трисменна работа? И осевн за физкултурника и за 6-те апартаменти други мисли в главата си имате ли? Толкова ли сте прости, та не виждате как съдиите от "независимия " БГ съд оневиниха Маргените, Ковачки, Н.Цонев, Емито Масларова, Батко и братко, задържат на 2-а инстанция делата на Мургина, А.Томов, та сте седнали да ревете в тяхна полза? За тях хилядаркате, за вас - 10 лв/ден! Много сте заблудени!
85
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
интервюиращите вероятно са се скъсали да се сополивят и реват от това сърцераздирателно изявление... сапунките ряпа да ядат
84
6
 
13
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
Шепи протягаш, Цвъцко!
83
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
добре им протягаш ръка ама що няма пистолет в нея. за тия само трепане
82
1
 
15
 
! Отговори
Българин преди 12 години
"Ръката ми винаги е била протегната за диалог" ..А бе Цветанов ти с ръката си ли говориш ? Осъзнай се. Стига си дрънкал глупости .
81
0
 
22
 
! Отговори
цацо копърката преди 12 години
Да опазим живота на олигарсите,а народа кучета го яли.
80
2
 
31
 
! Отговори
9689 преди 12 години
Действително повече от двадесет години гласуваме само за крадци.А тези са най отявлените,за това трябва да се криминализират лъжите в предизборните обещания,и тогава струва ми се ще има резултати.
79
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дългата протегната ръка на Цветанов.......
78
1
 
26
 
! Отговори
ПИНОКИО преди 12 години
Моят нос спря да расте на тоя Фон!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
77
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом като толкова ривете с-у Цветанов, върнете си Р.Петков, Мими или М.Миков. При тях ви беше супер нали.
76
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Карай разумно за да не те спират. Ако ли не ще намериш Свети Петър и на него се оплачи след като си плачко.