Ръката ми винаги е била протегната за диалог със съда!

Цветанов се хвали, че пречупил тежката престъпност у нас
16 фев 2012 21:30, Елка Василева
145
Ръката ми винаги е била протегната за диалог със съда!
Снимка: Булфото

Пречупихме тежката престъпност, продължава изваждането на пътните полицаи от храсталаците, а българският съд има огромен потенциал.

Това казва в специално интервю за Дойче веле вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Не очаквайте оставки заради несъстоялия се български Шенген. Причината е проста - въпросът за търсенето на политическа отговорност не е актуален, тъй като сред партньорите на България има консенсус, че страната покрива техническата готовност за членство, казва министър Цветанов.

Що се отнася до холандските резерви, те били продиктувани от вътрешнополитически съображения. Нещо повече дори - евроатлантическите партньори дават изключително висока оценка за ефективността на борбата срещу трансграничната организирана престъпност в България, казва Цветанов и уверява, че вече нямало такива знакови престъпления, каквито помним от близкото минало.

Има обаче необяснимо леки присъди за извършени тежки престъпления, твърди Цветанов и посочва например условната присъда срещу Христо Ковачки - при положение, че преди това съдът е счел за годни събраните доказателства по обвинението за измами с ДДС в размер на 16 милиона лева. В същото време престъпления за по 1000-2000 лева приключват с ефективни присъди, оплаква се вътрешният министър.

Не се ли нарича това корупция?

"Нека да не го чуете от мен. Защото повярвайте ми - нямам никакъв интерес или пък намерения да водя войни с институциите. Когато някой път съм си позволявал да коментирам, то е, защото вероятно на моменти съм бил по-емоционален заради контактите ми с жертвите на престъпленията. Но то не е било, за да провокирам някакво противопоставяне. Не съм аз човекът, който трябва да дава оценка за съдебната система", уверява вътрешният министър, който обаче неведнъж си е позволявал тъкмо такива оценки.

По-важното обаче е, че вярва на българския съд. Ето едно словесно доказателство:

"Аз изпитвам огромно уважение и респект към българския съд - убеден съм, че мнозинството съдии, прокурори, полицаи са стойностни хора, генератори на желаната промяна и от обществото, и от ЕС. Като граждани и представители на ръководни институции трябва да се грижим за интереса на обикновения човек, да защитаваме неговите права, и когато има извършено престъпление, да има бърз съдебен процес.

Нямам никакви намерения да се конфронтирам с нито една институция, винаги съм бил за интегритет между институциите. Това е единственото, към което се стремя, винаги съм бил искрен и всеотдаен към общите усилия, които трябва да положим, за да променим държавата. Припомням ви, че Механизмът за оценка беше въведен през 2007 година не защото Цветан Цветанов имал някакво различно мнение, а защото тогава е преценено, че България има дефицити, които трябва да отстрани".

Но и самокритиката изглежда не е чужда на министър Цветанов. Той признава, че вероятно не е трябвало да говори публично за това, което МВР прави в борбата срещу престъпността и корупцията, защото "... това очевидно провокира нечии интереси в определени кръгове в България да търсят противопоставяне на чисто институционална основа".

Когато има проблем с МВР...

Министър Цветанов отказва да носи отговорност за случващото се в българската съдебна система, на каквито въпроси често му се налага да отговаря. Включително вчера в Берлин по време на Европейския полицейски конгрес. Там са го питали например за случая Марин Стоянов. Той е издирван в Германия за източването на 270 хиляди евро от банкомати, задържан в България, но отново се укрил, след като българският съд му постановил домашен арест срещу парична гаранция от едва 500 лева.

Въпреки всички критики министър Цветанов вярва в българския съд и му подава ръка: "Има толкова млади перспективни съдии, прокурори и служители от МВР и с общите усилия смятам, че ще успеем. Ръката ми винаги е била протегната за подобен диалог. Включително към съда и всяка останала институция".

"Когато има проблем с МВР, ние не си заравяме главата в пясъка, а предприемаме мерки за отстраняване на служителите, превишили правата си", уверява Цветанов и дава пример с предстоящото освобождаване от работа на 20 пътни полицаи от 3 областни дирекции, срещу които в момента се повдигат обвинения.

Ще продължи и инсталирането на камери за наблюдение на движението, което, по думите на министър Цветанов, "ще извади пътните полицаи от храстите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още по темата: Цветан Цветанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя скалъпен компромат с 6-те панелки, дето комунделите ги ровиха из цялата рода на Цветанов е най-доброто доказателство, че оядените червени мафиоти *** кръв и че им режат далаверите!
34
7
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 12 години
Вътрешният министър признава, че вероятно не е трябвало да говори публично за това, което МВР прави в борбата срещу престъпността и корупцията, защото "... това очевидно провокира нечии интереси в определени кръгове в България да търсят противопоставяне на чисто институционална основа". Прав сте, г-н министър, та вие със своите думи, и още по-лошо дела, отнемате хляба от служителите на други институции! Хич пък бива ли да ги лишавате от честно спечелени хонорари от адвокатите на някои обвиняеми! То само с 2500 лв/месец не се живее! Затова адвокатите скочиха да се оплакват чак в ЕС и лично до г-жа Рединг! Защо се намесихте в калимерата им със съдиите и разговаряте с последните?! Не знаете ли,че изконно право , хайде да приемем поне от 23 години е, че само адвокатите имат право да разговарят и да се пазарят с черните тоги?! Затова оплакване в Брюксел, ако се наложи и в ООН, може и до Господ!
33
4
 
2
 
! Отговори
griwa преди 12 години
wo nr go skriyat tozi mowenik i smewnik
32
0
 
4
 
! Отговори
И ние сме НПО ! преди 12 години
Дежурните неправителствени организации, подкрепящи ССБ, са: Асоциация за европейска интеграция и права на човека (досега ние не бяхме в Европа, а в Азия , и ни трябват юристи, които да ни интегрират в ЕС), Български адвокати за правата на човека (защото очевидно в БГ има и адвокати, които не саферят правата на човека) , Български институт за правни инициативи БИПИ (там леля Иванка Иванова винаги е на линия за подобни инициативи), Български хелзинкски комитет (всичко е наред, сега нямат работа по правата на *** и на гейовете), Институт за развитие на публичната среда ИРПС, и те са дежурната организация, Мрежа за гражданско наблюдение на съда ( а мрежа за наблюдение на съда от СЕЛЯНИТЕ няма ли да има), Център на НПО в Разград и още няколко световно неизвестни НПО. Да се разберем, не са 12 а ще бъдат 13 НПО: снощи ние от с.Левуново санданско се събрахме на приятелска вечеря и РЕШИХМЕ: От днес, 16 февруари ние, хайлайфът на селото, основаваме НПО за защита на човешките права и свободи в македонския край на РБ демек Югозападнала България, включваща благоевградския и петричкия регион! За шеф на Изпълнителния съвет определяме стрина Пена природно интелигентна, будна, с патриотично мислене жена, намерихме й и черна тога, и шапка на магистър. В случай че не ни признаят, завеждаме дело за клевета , като ангажираме г-жа Доковска и г-жа Лулчева, ще им се обадим по-късно! Защото и ние се борим за човешките права и свободи и контрол над съда, а проф.Игнатов с бъдещия закон за образованието ще ни осигури по 1 (една) книжка за завършено Право в ЮЗУ, без да се явяваме на изпити!
31
5
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
А тоя Цецо нямаше ли някакви апартаменти?
30
3
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
М.Тодорова нае за адвокат по делото с/у мин.Цветанов един от най-известните адвокати по наказателни дела - Д.Доковска. Това означава ли,че тя ще откаже дела, в които защитник на обвиняемите е същата тази Доковска? Споменатата госпожа заедно с Гатев, Лулчева, В.Василев и още 5-6 други защитават знаковите престъпници.! Това означава ли,че ако Тодорова заведе дела ,както е тръгнало, още с/у 5-6 човека от МВР, ще си изстреля патроните ,ангажирайки като защитници споменатите топадвокати?! Защото освен споменатите остават още баща и син Марковски, Комитов и Ц.Цветков! То бива адвокатска "дарба" плюс български ген да се подложи динена *** на министъра, ама определено прекалихте, та стигнахте с писъците си чак до г-жа Рединг!. Ще се радвам ако следващият такъв заедно със следващия гл.прокурор озаптят и поставят на мястото им някои самонадеяни, обявили се за единствени, незаменими, за да не кажа божествени, юристи. Много се размирисахте!
29
4
 
4
 
! Отговори
Хамалин преди 12 години
Цецо, с толкоз много апартаменти, няма ли поне багаж за пренасяне? Казвай да помагаме, че и ние да намажем нещо!
28
2
 
3
 
! Отговори
мунчо преди 12 години
И мойта ръка е протегната към вас,но ако напиша какво показва админа ще ме банне
27
7
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
А Цецо колко апартамента има?А защо не ни искат в шенген?
26
1
 
2
 
! Отговори
до 33 преди 12 години
Пеше, объркал си темата бе момък;)
25
0
 
5
 
! Отговори
Възхитен преди 12 години
Къде сте, хиляди съдии? Втурвайте се в атака като вчера и онзи ден и покажете, че в пряката си работа може да не сте добри, но тръгнат ли да ви плюят, насреща си ще имат стоманеният юмрук на тези с черните раса! Не е късно и утре да се включите! Адвокатите вече се втурнаха напред и стигнаха чак до г-жа Рединг! Хвала на тези славни български момци, хвала на потомците на Гурко, Радецки и малко Вишински! Вдигнете и вие червения байрак и покажете какво могат българските съдии! Чакаме ви!
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЦЕЦО НЕ ЗНАМ НА КАДЕ ТИ Е ПРОТЕГНАТА РЪКАТА АМА КАТО ПАДНЕТЕ ОТ ВЛАСТ ТОЗИ СЪД ЩЕ ТИ КОНФИСКУВА ИМОТИТЕ ПРИДОБИТИ ОТ ПРЕСТЪПНА ДЕЙНОСТ
23
2
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Никога ама никага няма да ни омръзне темата за шесте апартамента на този некорунпиран физкуртурен ***!
22
0
 
4
 
! Отговори
роман преди 12 години
Това е писано преди около 160 години , а звучи толкоз съвременно а :)
21
0
 
5
 
! Отговори
роман преди 12 години
Кажи ми, кажи, бедний народе, кой те в таз рабска люлка люлее? Тоз ли, що спасителят прободе на кръстът нявга зверски в ребрата, или тоз, що толкоз годин ти пее: Търпи, и ще си спасиш душата?! Той ли, ил някой негов наместник, син на Лойола и брат на Юда, предател верен и жив предвестник на нови тегла за сиромаси, нов кърджалия в нова полуда, кой продал брата, убил баща си?! Той ли? кажи ми. Мълчи народа! Глухо и страшно гърмят окови, не чуй се от тях глас за свобода:
20
2
 
5
 
! Отговори
Мдааа! преди 12 години
Цвъчко се изцвъка пак на метеното :((
19
2
 
5
 
! Отговори
ДО МАЛОИМОТНИЯ преди 12 години
Шестак....СМЕШЕН СИ !!!!!!!!!!!
18
2
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Леле Цеци ми как ще ги санираме сега тия наследствени жилища?
17
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде, не ви ли омръзна темата с апартаментите. Докато говорите за това, разни народни изедници станаха в пъти по-богати от Цветанов, а сигурно и той забрави за този си начален капитал. И въобще, че тоя получил няколко жилища на фона откраднатите милиони и милиарди от приватизатицията. Ей, чудя се как не издумахте една дума по адрес на бившите комунисти Иван Костов и Петър Стоянов, които станаха милиардери покрай надеждата на хората в синята идея.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цвъцко, да не те е тръшна свински грип бе? Много измъчен вид имаш на тая снимка!