Скопска ТВ: България да въведе македонски език!

Медията се позовава на експертен доклад на ООН
Обновена: 16 фев 2012 14:40 | 16 фев 2012 12:25, Елка Василева
462
Скопска ТВ: България да въведе македонски език!
Новопостроената Триумфална арка в Скопие. Снимка: Reuters

Независими експерти на ООН по малцинствените въпроси препоръчвали ревизия на официалната политика на България по македонския въпрос, зачитане на правото на етническо самоопределение и въвеждане на македонски език в българската образователна система, твърди македонската телевизия Канал 5.

В експертния доклад за ситуацията в България, изготвен след посещение у нас, се казвало, че с отричането си на македонското малцинство и на общността на помаците освен международното право страната ни нарушавала и член 54 от конституцията ни, съгласно който всички имат право да ползват националните и универсалните човешки културни ценности и да развиват собствената си култура според етническото си самоопределение, твърди скопската телевизия.

Във връзка с препоръката за въвеждане на македонски език у нас Канал 5 посочва още, че двуезичното образование ще помогне на децата да използват майчиния си език както и българския.

Използвайки пък майчиния си език, децата щели да съхранят своята етническа и езикова идентичност и това щяло да помогне на учениците от малцинствата да постигнат добри резултати в обучението си.

В края на доклада международните експерти директно призовавали правителството в София да въведе двуезично образование и да ратифицира европейския договор за регионалните и малцинствените езици, твърди още македонската телевизия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


462
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
370
1
 
7
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
428,от Укипедия, свободната енциклопедияБъ̀лгарският езѝк е индоевропейски език от групата на южнославянските езици. Той е официалният език на Република България и един от 23-те официални езика на Европейския съюз. Българският език, подобно на персийския, е плурицентричен език има няколко книжовни норми. Наред с основната, използвана в България, съществуват македонска норма, която също използва кирилица и банатска норма, която използва латиница.Страна Република България,Република Македония, Гърция, Сърбия, Турция, Румъния, Молдова, Украйна, Унгария,
369
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Македонците все повече се връщат към Българските корени и паспорти затова ги е страх полетиците им сърбомански кумонисти и албански политици.Българина сега Мълчи си за сега но вдигне ли се народа нищо на света не може да спре Българин ще горат ***.ние Българите сме добри хора имаме лоши политици от край време а Българина е най издражливото същество на балканите.бог да е с нас на хората в македония не им пожелавам лошо те не са виновни че имат политици помиари.
368
0
 
7
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
МАКЕ,И днес всички Велики сили са виновни вкупом пред българската нация...!!!- Защо ли?Защото след предварителни договорки за ликвидиране на Османската империя, "великите сили" не се съобразяват с подробно изработените от самите тях етнически карти, за Балканите. На Цариградска конференция, още преди войната от 1878г., е решено:- Нишка област, заселена с компактно българско население, да се присъедени към Сърбия, в замяна на Босна и Херцеговина, които се заграбват от Австро-Унгария...- На Румъния да се даде Добруджа, в замяна на Молдова, която се заграбва от Русия...- На запад от линията Железни врата - Солун ще се разпорежда Австроунгария, на изток Русия...(което автоматична разкъсва българската нация и това се подкрепя от новите велики сили и сега..., след първата световна война, най-вече от Америка...!!!)- Да не се допусне създаването на силна славянска държава на балканите (клаузата е насочена изцяло срещу обединена България...)- Русия ще проведе войната с помоща и съгласието на цяла Европа, но всички договорености с Турция, ще се разглеждат като временни..., затова Сан-стефанския договор е предварителен прелиминарен..., затова България е окастрена чрез Берлинския договор...!!!- По силата на договореностите още от преди Руско-Турската война, нито една "велика" сила не е смятала да допусне обединението на Българската нация с българите западно от линията Железни врати Солун...!!! ... това продължава и сега...Днес.- По силата на членството ни в ЕС, днес имаме уникалния шанс да иналожим без война на Сърбия, Македония и Албания, статут за българите в техните държавни граници, като национално-духовни автономии... и да им дадем двойно гражданство..., а за Западните покрайнини и Струмишка околия, да искаме автономия и съвместно управление (кондоминиум), със Сърбия и Македония, съответно...!!!Само, че де в наше време политици с воля и "дупе"... Впрочем това последното те си го предлагат на всеки който го пожелае..., май и без пари...!!!
367
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
етнички македонец=ТОТАЛЕН ***,показаха ВИ по БТВ!!!!!!!!!Има ли още българи да не ВИ смятат за ***???Никакъв доклад на ООН няма ,а и не можем да въвеждаме език,който фактически не съществува както не съществува и държава Македония а само зомбиБЮРМ!!!Много се радвам,че най-накрая и българските евродепутати свалиха кадифените ръкавици,тепърва "ке го Ядете бугарскиОТ...."!!!!***!
366
0
 
1
 
! Отговори
П.Петров преди 12 години
От последното преброяване 1600 са се определили като македонци, а 160 са се определили като марсианци. С македонците лесно се решава проблемът с изучаването на майчин език, просто на корицата на учебника по български се пише "македонски" . С марсианския обаче ще се озорим, има да ни съдят, че не изучават майчин език.
365
11
 
0
 
! Отговори
make преди 12 години
bratya makenonci tezi bugari sa mnogo mnogo prosto ostavete gi:),4e sa kone s kapaci
364
0
 
1
 
! Отговори
do 424 преди 12 години
ne znam dali triabva da komentirame , ama i da mul4im ne biva , skoro si kupih edin smartphone i re6ih da smeniam menuto be6e na frenski ..i i posle gledam az MAKEDONSKI ezik , a na bulgarski menu niama , podiviah!!! naskoro v wikipediata imashe makedonski ezik , no ne i bulgarski. tia prust da im podade6 , 6te ti zahapiat rukata
363
0
 
4
 
! Отговори
;) преди 12 години
Ама ние тази препоръка сме я изпълнили още преди 1300 години. Определено се преподава на македонски език и по телевизиите се излъчва по 24 часа само на този език. Е сега не е на сръбски диалект ама айде подробности....
362
0
 
2
 
! Отговори
до дембел Пирин преди 12 години
А ти можеш ли да "зборуваш" на скопски език , "пирин"?
361
15
 
0
 
! Отговори
Пирин преди 12 години
.ohchr.org/english/bodies/hrcouncil/docs/19session/A.HRC.19.56.Add.2_en.pdfЗа допълнение, България е осъдена *8* - ОСЕМ пъти досега от съда в Страсбург, за нарушаване правата на македонското малцинство. После се обиждайте на холандците .... понеже не можете да се видите какво представлявате. Но Черни ви показа. Познахте се и се обидихте. ех, бълхарийо, земьо дембелия .............
360
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Подобни "новини" нямат място в българските медии и не заслужават да бъдат коментирани.
359
5
 
7
 
! Отговори
Истината за нас преди 12 години
Как е истинското име на автохотонния народ населявал Балканите преди идването на гръцките пирати колонисти? Това е народът, чието име, пречупено през гръцкия език, звучи така - ПЕЛАСГИ. Че пеласгите са живяли на Балканите преди идването на гърците, няма спор. Херодот: "атическият (предгръцки) народ бил пеласгийски, но след като преминал към елините променил езика си, който бил варварски и научил елински." (Херодот, I, 56). Работата е там, че не всички пеласги са били претопени от елините. Напротив, повечето от тези 80 народа, живеещи на Балканите и Мала Азия, които гърците са наричали пренебрежително с общностното название "траки" са потомци на пеласгите. Вторият гръцки вариант на транскрибиране на името - ПЕЛАРГИ, българският учен Йордан Табов аргументирано свърза с етнонима на българите. Директните сведения за пеласгите са оскъдни - историята e заместила етнонима им с прозвището "траки". Според историята на античния свят, пеласгите са населявали Апенините, Балканите и Западната част на Мала Азия. В ранното средновековие на същите територии откриваме българи. Паласка е кожена кесия, която виси закачена на колана. Интересното е, че на латински тази кожена кесия се нарича "bulga", а този, който носи кожена кесия - "bulgar". Типът колани със закачени на тях паласки се нарича "български колан" в ранното средновековие. Старата българска столица се нарича Плиска. Българите са пеласги Този факт е знаел още Раковски. Ето какво казва той: "Това племе или голям род е познато в елинската стара повестност под общото и обширното народно име пеласги, кое име не е друго, освен белги = българи, изкривено от гръцките описатели на поради недостатката езика им. (Че гръцките описатели много странни речи писани с "б" са писали с "п" върху това можеме наведе много примери. Отечеството Александра Македонскаго, кое се е съхранило и до днес в правото си наименование Бела или Белица, тии са го писали в старост Пелла а днес Мпелитса. Тъй и множество други.)" Как са се изписвали ПЕЛГАР, ПЕЛАРГ и ПЕЛАСГ? Колебанието "пеларг"-пиларг" (например в името Пеларга-Пиларга - и в други случаи) показва, че на това място е имало звук, непроизносим на гръцки език - очевидно "Ъ". От името Пеларг ни интересува съчетанието ГАР: В гръцкия език то се среща често. С цел икономия на място за него се е използвал съкратен запис, наречен лигатура. Съчетанието ГАР е написано на два реда - често явлениев старите ръкописи. Този съкратен запис може да породи разместване набуквите при четене. И така пелАРГ или пелГАР? Кое от двете е искал да напише старият автор? Според византолога Гардхаузен в случаите, когато в стар гръцки текст имаме букви една над друга при лигатури правилото за четене е: първо се чете горната буква, а след това долната. Затова трябва да го прочетем ГАР. ПЕЛГАР и БЪЛГАР са еквиваленти, защото в гръцкия език няма букви за звуковете б и ъ, а техни заместници са п и е. Тук някой може да възрази, че на гръцки България е записвана като ***, а неПелгария, че Б и Ъ са заменени съответно с В и У, а не с П и Е. Това обаче се отнася за ВИЗАНТИЙСКИТЕ традиции (под римско влияние), а не за античните.
358
2
 
17
 
! Отговори
ая преди 12 години
Първо да се запише, че в Македония се говори български.
357
2
 
15
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Защо пък трябва да въвеждаме диалектна форма на българския език?
356
2
 
21
 
! Отговори
svetoslav преди 12 години
историята на тея е от 1944. Всичко друго е българско и фалшифицирано оставете ги да ги *** албанците Македонски нарoд няма !Македония-няма такава страна.
355
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
po dobre makedonski ot kolkoto SHOPSKI DIALEKT deto e nito srabski nito bulgarski
354
5
 
23
 
! Отговори
boy преди 12 години
Ние сме си в България. Официален език - български! Който иска да говори на други езици и да рушат нашият език - вън.
353
3
 
4
 
! Отговори
1 преди 12 години
До 409 - научи се да пишеш правилно на български, стига с този селски език. Там на село нямате ли учебници, телевизия, книги...май още си в кошарата при овците, а света върви напред. Има и момичета, стига с тези извращения.
352
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЧЕ ТО ИМАЛИ ТАКЪВ ЕЗИК?
351
1
 
6
 
! Отговори
пирин преди 12 години
ХЕХЕЕЕ...Не Блаже,а Лаже Христов....Този ли беше казал"Немам докази ,али тврдам дека Самуил и Гоце Делчев са македонци"