Обществото пита за лекарствата, аз ли да обяснявам?!

Борисов коментира отстраняването на заместник-министър Гергана Павлова
Обновена: 21 фев 2012 17:54 | 21 фев 2012 17:53, Красимир Ангелов
212
Обществото пита за лекарствата, аз ли да обяснявам?!
Снимка: БТА

"Три дни дочувам, че обществото пита – защо едни лекарства са по-евтини в Сърбия, а в България не са. Кой да го обясни – аз ли да го обясня?”.

Така премиерът Бойко Борисов коментира уволнението на заместник-министъра на здравеопазването Гергана Павлова по-рано през деня.

"Ясно и точно съм се разпоредил, когато министър или заместник-министър има даден ресор, след като има обществено питане, проблем, излизаш и обясняваш това, което те питат.

За всички е ясно, че един човек не определя цената на лекарствата, нито управлява Здравната каса“, допълни премиерът.

Той уточни, че уволнението на Павлова е заради факта, че тя не е изпълнила своя ангажимент – да обясни как се формират цените на лекарствата. 

"Оттук нататък най-доброто, което може да се направи, е сериозен одит на всички лекарства и цените им“, обяви от своя страна министърът на здравеопазването Стефан Константинов във връзка със скандалния случай.

Още по темата

Той призова одитът да се извърши от външни хора, а не такива, които са директно в министерството, за да няма никакви съмнения.

По повод исканата му от СДС оставка заради раздадените бонуси здравният министър заяви:  "СДС ми искат оставката, но оставка се иска, ако човек лъже. Те казват, че аз съм излъгал и съм прикрил нещо. Изобщо не съм излъгал, защото много ясно казах, че 90% от парите не са дадени за администрация на Министерството на здравеопазването и това е абсолютно така”, категоричен бе Константинов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХОРА ДАВАЙТЕ ДА ОРГАНИЗИРАМЕ НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ,НЯМА КАКВО ДА ГИ ЧАКАМЕ ОЩЕ ЕДНА ГОДИНА ,ИМАТЕ ЛИ ВРЕМЕ ЗА ГУБЕНЕ?
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
50-ти коментар доказва, че се краде от парите за здраве.Тоя е в отпуск от Карлуково заради безпаричие.
31
0
 
16
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
Здравното осигуряване се превърна в една от най - печелившите дейности за определен кръг от хора, свързани с високите етажи на властта: здравно министерство, НЗОК, депутати, фармацевтични фирми, дистрибутори на лекарства, търговци на едро (около 400). Така бе създадена лекарствената мафия и мафията в бели престилки. Печалбата им се измерва в стотици проценти и се постига чрез т.н. търгове за доставки на лекарства, изготвянето на т.н. позитивни списъци и тяхното обслужване, чрез ДДС върху лекарствата и т.н. Доставката на животоспасяващи и от първа необходимост лекарства изцяло е предоставена на търговците на едро и в услуга на техния интерес. Липсата на контрол от страна на държавата, и създаденият хаос в здравеопазването са източник на повсеместна корупция, която е взела застрашителни размери. Няма изградени системи за контрол (или механизми), що се отнася до изразходването на финансовите средства и консумативите. От една страна съществува безконтролно разходване на средства не по предназначение, а от друга постоянен дефицит на средства за здравеопазване, надхвърлящ 1 млрд. лева. България е на първо място по смъртност в Европа (3 - 4 пъти по - висока при децата и 2 - 3 пъти при възрастните) и на последно по раждаемост. При това от всеки 100 новородени едва 30 са българчета. Държавата, в лицето на компетентните си институции, не прави нищо, за да промени това съотношение, което застрашава вече генофондът на нацията.
30
21
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БРАВО НА БОРИСОВ.КАКТО ВИНАГИ Е ЧЕСТЕН И ПРАВ.ВТОРИЯ МАНДАТ МУ Е СИГУРЕН
29
5
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
хм..че ти ми кой да обясни на обществото? баба ми ли?нали си компетентен по всичко и всички въпроси в държавата и все всичко знаеш многознайко...кариерист с тебе
28
0
 
11
 
! Отговори
подлоги преди 12 години
Те крадът от здравето на хората, и то не кои хора от собствения си народ а , аз пък им желая за свещи да ги дават!
27
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
После Нешева била виновна... кой ги пуска тия крадци горе?
26
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АЗ ТОЗИ ВЕЧЕ ЗА ЧОВЕК НЕ ГО СМЯТАМ ТОЙ ЩЕ МИ ОБЯСНЯВА,ВЪВ МОИТЕ ОЧИ БОРИСОВ Е ЕДИН КРАДЕЦ И УБИЕЦ,БОРИСОВ Е ЕДНА КУКЛА ВЪВ РЪЦЕТЕ НА МАФИЯТА,ЧЕСНО ПОВРЪЩА МИ СЕ ВЕЧЕ КАТО ЧУЯ ГЕРБ
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И колкото по-навреме Миро Мършата,толкова по-добре!Да успее следащият поне малко от малко да покрие невъобразимите безобразия които този *** твори всеки ден. Иначе всичко ще се стовари на ГЕРБ и всички ще платят на изборите, а те са виждат вече, нали?
24
0
 
2
 
! Отговори
защо давате - на 36 преди 12 години
ФАКТИ са мълчетре поне при 3лв литър нафта 1000 лв минимална заплата Отде ли спрете да крадете наполовина. ОТНОВО ФАКТИ
23
0
 
14
 
! Отговори
еу преди 12 години
Защо изобщо пишете това ? Има ли нещо в България да е достъпно за българина ? Има ли съвестни търговци? Има ли някой в държавата да мисли за друг освен за себе си? На тези въпроси изкаме отговори а не безинтересни сензации ,че някой краде от нас.
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Доктор марешки на кое е доктор на далаверата с касата и цената на жизненоважните е Бентли гт кабрио как се печели ,то няма лошо ама е от лекарства да ..,хората умират ,че не им стигат тои надценка слага.
21
12
 
30
 
! Отговори
ИВАН преди 12 години
ИСКАМЕ ОСТАВКАТА НА БОЙКО БОРИСОВ И НА ЦЯЛОТО НЕКАДЪРНО И КРАДЛИВО ПРАВИТЕЛСТВО. НЕ ИСКАМЕ ПОВЕЧЕ, ДА СМЕ БЕДНИ И ГЛАДНИ, НЯМА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИ И НА ПЕНСИИ А ТЕ СИ РАЗДАВАТ БОНУСИ - СРАМ И ПОЗОР, КАКВА НАГЛОСТ. ЗАТОВА ЩЕ БЯГАТ МЛАДИТЕ ЗАЩОТО И ТЕ ВЕЧЕ НЕ ИМ ВЯРВАТ. БОЙКО АКО СИ МЪЖКАР ДАЙ СИ САМ ОСТАВКАТА КАТО ПРЕЗИДЕНТА НА ГЕРМАНИЯ. *** СИ!!!
20
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има ли някой да не е чувал за гаража с коли за милиони на др. Марешки ?
19
5
 
17
 
! Отговори
ЪЪЪ преди 12 години
БОЙКО Я МАХАЙ И МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО-ТАЗИ МИНЖИТУРКА СЕ ПОКРИ И СЕ ПОКАЗВА САМО КОГАТО МОЖЕ ДА УГОДНИЧИ,МАХАЙ И МИРО -МЪРШАТА ,ЧЕ ГАФОВЕТЕ МУ СТАНАХА МНОГО И ВСЕ НА ГЕРБ СЕ ПИШАТ
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тук и човешки екстременти да се продават ,покраи прекупвачите ще станат златни.Такава ни е мързеливия печели работливия стои безработен. Вчера на дядо жигулата утре на любовника с класата.Политик в развита д-ва краде за народа ,а тук от народа.Няма съвест има далавера.Тъпизми по новобългарски.
17
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не се пъчи мутро, Борисов! Да не искаш някой друг да обяснява административните ти недоразумения? Може би аз назначавам некадърни ***, криминални типове и видими *** във властта? Ти и тебеподобните сте виновни за днешния ни хал. Три години си Премиер, беше Кмет, беше Главен секретар и какво направи? Омръзна ми *** ви перчене по всякакви медии. Днес се надявах, че само с *** Цеко ще минем, а ето, че и главното недоразумение се изтъпани пак! Организация, долу от власт и съд!
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ти обясни за бензина
15
1
 
22
 
! Отговори
....? преди 12 години
"СОФАРМА",...на Стефчо Софиянски,....така говорят хората !А пък Алиса Софиянска си закупи ---собствен самолет ,преди 10 месеца!----САМО в Бг!
14
4
 
15
 
! Отговори
ДО 15 преди 12 години
АБЕ АЗ ЩЕ СЕ ВЪОРЪЖА АМА НАРОДА Е ГЛУПАВ,ЗА ДВА ДЕНА ЩЕ ГИ СВАЛЯ ОТ ВЛАСТ ТЕЗИ НО ПО МОЯТ НАЧИН ,БЕЗ ТОЛЕРАНТНОСТ