Петър Димитров: Прибраха 200 млн. лв. от държавните дружества

Забравят се бонусите, които държавата си дава сама, посочва бившият министър
Обновена: 26 фев 2012 16:12 | 26 фев 2012 16:10,
53
Петър Димитров: Прибраха 200 млн. лв. от държавните дружества
Петър Димитров. Снимка: Impact Press Group

Покрай обсъждането на дадените бонуси се забравят онези, които държавата сама си дава, заяви бившият министър на икономиката Петър Димитров. Това е осъществено, като държавата е отнела средства от някого или пък не е събрала полагащите ѝ се възнаграждения, а ги е оставила в чужд джоб, посочи Димитров на пресконференция в Добрич. По думите му от енергетиката се прибира огромна печалба, която плащаме всички ние.

"Държавата, която всяка година със сълзи на очи увеличава цената на тока, е прибрала от държавните дружества близо 200 млн. лева", заяви Димитров.

Той обясни, че с постановление на Министерски съвет от края на декември в републиканския бюджет е иззета 80 % от печалбата на дружествата, както и всички остатъци от печалби за минали години. Петър Димитров даде пример с Български енергиен холдинг, от който през 2009-та година са взети 47 млн. лева, през 2010 г. - 52 млн., а през 2011 г. - 83 млн. лева.

Показателно е състоянието на "Булгаргаз", което според данни на икономическото министерство през 2010-а е натрупало 37 392 000 лева загуби, а през миналата година - почти двойно повече, коментира народният представител от Коалиция за България. Според прогнозата за първото тримесечие на 2012 година се очаква загубата да достигне 32 770 000 лева, добави Димитров. По думите му тези загубени за "Булгаргаз" средства влизат във фирмите, които потребяват газ, и така на практика се оказва неправомерна държавна помощ.

Още по темата
Ако се вземе предвид покупателната способност на населението природният газ в България е най-скъп в ЕС, посочи депутатът. Той отбеляза, че "Газпром" е намалил цената на природния газ с 10% за някои европейски компании и в началото на годината те са купували на цена от 415 долара за 1 000 кубически метра, докато цената за България е над 550 долара.

"Това е резултатът от алтернативните трасета, които това правителство щеше да прави и от новите договори без посредници, които щеше да постигне", коментира депутатът.

Държавата си даде бонус и като прибра резерва на Националната здравно-осигурителна каса, заяви още Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: бонусиПетър Димитров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
11
 
! Отговори
Gaco преди 12 години
Пешо Геменцията добре го е казъл ! Но защо още не е осъден за точенето на Кремиковци ? Той може да получи обвинение за бездеиствие с власт . Не само ГЕРБ нои 22 г преди тях по същият начин е крадено от държавата . И като добавим и сервилното отнощение през годините можем да си направим извод защо ни презират и се държат с нас навсякъде като не с хора а *** /
6
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако на някой му се занимава и е малко повече в час , та седне и тегли калема , ще се окаще че ГЕРБ са донесли повече вреди отколкото ползи за БГ. Другото е дигане пушилка , популизъм и сладки приказки за деца !
5
7
 
2
 
! Отговори
До 4 преди 12 години
Прочети 5,там са фактите,колкото и да не ти харесват
4
6
 
11
 
! Отговори
norm преди 12 години
За цената на газа за България най-добре този *** да се обърне към съпартиеца си Румен Овчаров,точно той прекрати един изгоден договор и ни вкара в капана на руснаците,вероятно от "родолюбие".За бонусите да не скромничи,първо да каже той лично колко е прибрал,защото в пресата излезе една доста солидна сума.
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Миналата година Тиквуните ни проглушиха ушите с некви преговори с руснаците за газа , водени по тъмни доби , пазейки със зъби и нокти интересите на потребителите .Стигнаха до там , че се изкараха като опълченците на Шипса .Пък то , какво се оказа ......пак сме от *** страна . Оставам с чувство , че хептен не стават за преговарящи,възможно е хич и да не им пука за нас или цяла вечер са цакали карти и са пили водка със сельодка !
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
kolkoto poveche spite tolkova poveche kapitalisticheskata zgan ot predateli izmenici moshenici shte vi grabi izpolzva dokato pyknete i shte se kefi che ste prosti i naivni .
1
19
 
11
 
! Отговори
Вагнер преди 12 години
Тоя ми прилича на крепостен ***...даже "див селянин" бих го нарекъл.