ДСБ с нова мярка в борбата срещу монополите

Тъмносините шокирани, че лекарствата можело да бъдат по-евтини с 50%
Обновена: 27 фев 2012 13:26 | 27 фев 2012 13:26,
89
ДСБ с нова мярка в борбата срещу монополите
Преди време ДСБ поиска Бойко Борисов да предоговори условията по договорите с "Газпром". Снимка: архив, Reuters

ДСБ настоява да отпаднат ограниченията, въведени с последните промени в закона за акцизите и данъчните складове, върху вноса и складирането на горивата.

Те са в противоречие с европейските закони за защита на конкуренцията и в същото време засилват пазарните позиции на Лукойл, коментира пред журналисти заместник-председателят на партията Радан Кънев.

Това е поредната, трета мярка, която тъмносините лансират от началото на месеца, за да поевтинеят стоките и услугите, и за борба срещу монополите у нас.

Преди това партията поиска премиерът Бойко Борисов да предоговори условията по договорите с "Газпром", а миналата седмица внесе в парламента промени в закона за защита на конкуренцията. До момента обаче отговор нямало от страна на управляващите.

Още по темата

Радан Кънев напомни, че ДСБ и СДС не веднъж са внасяли предложения за намаляване на ДДС върху лекарствата.

"Шокирани сме от изявлението на здравния министър Стефан Константинов, че  има резерви за намаляване тяхната цена с 50 на сто", посочи Кънев.

Ако това е вярно, според сметките на ДСБ, прави над 1 млрд. лв. годишно, които хората - най-вече болните и  възрастните, са платили от джоба си, твърди той.

Затова тъмносините ще поискат отговор какво е правило до момента правителството и защо не е забелязало тези резерви досега, а се сеща за тях, когато с помощта на Европейската комисия започва разследване на монополна структура на лекарствения пазар в България.

Състоянието на малкия и средния бизнес, както и реални мерки за подпомагането му, са били сред основните обсъждани теми от Националното съвещание на ДСБ, проведено в събота и в неделя в Хисаря, съобщи заместник-председателят на партията Светослав Малинов.

"ГЕРБ има всички възможности за подпомагане на малките и средни фирми, ако последва нашите идеи за директен сблъсък с монополите", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: монополигориваДСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
dobre de ZASHTO VSE GLEDAME KAKVO E BILO PREDI ,PREDI SI BESHE ZA PREDI ............TRQBVA LI DA PRODALJAVAT MONOPOLITE DA VZIMAT I POSLEDNITE ST... NA HORICATA
49
1
 
7
 
! Отговори
Анка преди 12 години
В България има монопол в която и да си поискаме сфера. Не знам как мислят, че ще бъдат нещата за напред, ама това трябва да спре. Ако може да се намали ДДС-то на лекарствата или на бензина, защо не се прави, кой има изгода от това? Много ми мирише всичко!
48
2
 
2
 
! Отговори
мбуахаха преди 12 години
***
47
3
 
21
 
! Отговори
Въпроси преди 12 години
ДСБ да попитат и Огнян Донев и Стефан Софиянски, че нали и той е десен, как по-точно чрез Общинска банка се финансира закупуването на софарма преди години? Няма да мълчите за тези неща.
46
0
 
5
 
! Отговори
hagen преди 12 години
До53Гриша Ганчев не е племенник на Нора Ананиева а е внук а може би син или зет.
45
11
 
8
 
! Отговори
До 53 преди 12 години
То явно си от сектата на Костов.Приятел недей лъга хората и се оправдава с тоя Виденов.Костов Продаде Нефтохима за 200 млн.долара,като само готовата продукция беше на по-голяма стойност.Да беше решил на старо желязо да го разпродаде,щеше едни 5 млрд. да докара на държавата.Иначе,като всеки голям демагог винаги е успявал да се оправдае.Но един ден и неговото време ще дойде.
44
11
 
4
 
! Отговори
4545 преди 12 години
погледнети си първо водача-Костов.щото тоя толкова краде ,не можете да му стъпите само на едната спестовна книжка.
43
4
 
9
 
! Отговори
До 51 преди 12 години
Авер,що се пънеш да обясняваш на ***,какво е било!Самия факт на моя коментар 30,в който обяснявам ,че НХК е обработвал суров петрол от различни държави,*** ми слагат/-/!Това дава обяснение ,че тук има много ***!
42
0
 
11
 
! Отговори
ПАСТ преди 12 години
Златният момент за компанията обаче дойде наистина по времето на Гергана Павлова с едно нейно предложение, което обаче се одобрява най-малкото от този над нея - министър Стефан Константинов. МЗ децентрализира търговете за онколекарства. А представител на около 2/3 от производителите на онкопрепарати е "Софарма Трейдинг". До 2011 г. онкомедикаментите се купуваха от МЗ с централизиран търг. Да, той винаги е пораждал съмнения за корупция, но все пак е постигал и по-ниски цени от пределно възможните по позитивен списък просто защото министерството поръчва големи количества. Когато болниците трябва сами да си купуват медикаментите, е нормално заради по-ниските количества да не могат да се постигнат същите цени. Освен това по-малки и отдалечени болници трудно могат да привлекат и повече кандидати за търговете. И е логично там да се яви само най-големият.По неофициални данни само тази промяна е довела до около 50-70 млн. лв. преразход в бюджета на МЗ за онкомедикаменти, без срещу това пациентите да са получили повече лекарства. Ясно е, че от по-високите цени печели и дистрибуторът.
41
10
 
4
 
! Отговори
до 40 преди 12 години
Като си му голям фен,питай го как държавна рафинерия-монополист работи на загуба(като всички сегашни монополисти) и къде отидоха 150 млн. долара от Св.банка,отпуснати на държавата за закупуване на нефт,а никой нищо не разбра от това,освен тогавашният финансов министър-корифеят Иван Костов?Не го питай за БГА,КРЗ,масовата приватизация,че това са много болни теми за него,пък и той вече не си спомня(май) как разсипа почти всичко в държавата!
40
1
 
1
 
! Отговори
da преди 12 години
TOVA ZNACHI ....KOLKO STE KRALI NARODA 20 GODINI?????
39
0
 
14
 
! Отговори
Шишо Бакшишо преди 12 години
Клкото до цените на горивата,ББ още миналата година го каза направо-няма да променят режима за внос на горива-нямало монопол на пазара на дребно(а на едро?),така че всички напъни в тази посока са безполезни.Докато ББ е на власт,ще слуша В.Златев,за да богатеят заедно,а народът да чака следващите избори и да мисли!Ама с правилната глава!
38
2
 
2
 
! Отговори
6-1 преди 12 години
"За да разорим БГ индустрия, ние ще засилим заедно със спекулата и развитата от нас всред БГ жажда за разкош.КУКЛОВОДИТЕ ЩЕ УВЕЛИЧАТ РАБОТНАТА ЗАПЛАТА И ЕДНОВРЕМЕННО ЩЕ ПОВИШАТ ЦЕНИТЕ.Ние ще увеличим работната заплата, но това няма да принесе никаква полза на работниците, защото в същото време ще предизвикаме поскъпване на предметите от първа необходимост, уж като резултата от упадъка на земеделието и скотовъдството."
37
2
 
4
 
! Отговори
6-2 преди 12 години
"Освен това, майсторски и дълбоко ще подкопаем изворите на производството, като насочим работниците към анархия, като ги приучим на спиртни напитки и заедно с това вземем мерки, за да прогоним от Производството всички интелигентни БГ сили."
36
2
 
5
 
! Отговори
6-3 преди 12 години
"А, за да не могат БГ преждевременно да забележат истинската страна на нещата, ние ще я прикрием, като представим работата уж като стремеж да се услужи на работническите класи и на великите икономически принципи, за които нашите икономически теории водят дейна пропаганда."
35
1
 
7
 
! Отговори
Шишо Бакшишо преди 12 години
Ала-бала.Обаждат се,колкото да не ги помислят хората за умрели.Цяла България от години е пропищяла от монополно-картелно високи цени,а тия чак сега чуха за тях,и то от министър?Няма сфера в държавата,където да няма такава схема.Само че никой от тези мишоци не казва,че най-голям интерес от високи цени има държавата-прибира си ДДС,корп.данък и важното е да ги вземе сега,да напълни бюджета и да ги преразпредели "както трябва",защото догодина други ще са на власт и ще лапат наготово!
34
8
 
3
 
! Отговори
Олеее преди 12 години
Прекалено си *** и зомбиран за да си хабя времето с тебе. Не се учудвам, че си привърженик на костов или платен драскач. дано да си облажил покрай сдс-то, че иначе ще се окажеш и кръгъл ***.
33
0
 
18
 
! Отговори
БББ преди 12 години
Огнян Донев и Вальо Златев - българоубийци!!!
32
1
 
10
 
! Отговори
filiqta преди 12 години
Не трябва да се намаля ДДС-то,а печалбата на фармацевтичните компании,която е над 300%
31
1
 
11
 
! Отговори
Алла преди 12 години
Донев и компания за жълти стотинки приватизираха навремето и Софийски аптеки