ГЕРБ искат за ежемесечно отчитане на парното

Въвеждат и модел на фактурата за топлоенергия
29 фев 2012 20:38,
40
ГЕРБ искат за ежемесечно отчитане на парното
Мерките целят енергийна ефективност. Снимка: Reuters

Трябва да има ежемесечно отчитане на потреблението на топлоенергията, заяви депутатът от ГЕРБ Валентин Николов.

Той е заместник председател на парламентарната икономическа комисия, която днес изслуша представители на топлофикационните дружества за състоянието и проблемите им през настоящия отоплителен сезон.

Срещата се проведе след като избухна скандалът с високите сметки за парно за месец януари.

Николов обясни, че потребителите трябва да са наясно колко са изразходвали всеки месец и да знаят, че това е окончателната им сметка.

Още по темата

"Топлинното счетоводство и уредите за дялово разпределени са вкарани с цел да има енергийна ефективност. Не може да има енергийна ефективност, при условие че има изравнителни сметки", заяви депутатът.

Николов заяви още, че в Наказателния кодекс има член, в който е формулирана кражбата на топлинна енергия, но няма механизъм, който да накаже виновника. От топлофикационните дружества от доста време настояват крадците на парно да носят съдебна отговорност.

Народният представител обясни още, че от 2006 г. Законът за енергетиката в частта „Топлинна енергия” не е променян.

По думите му "трябва да се прояви творчество", за да се решат всички проблеми, които са се наслоили. Николов обясни, че вече се обсъждат предложения, за да може законът реално да влезе в действие.

На срещата се е обсъждало и да бъде законово определено как да се изписва сметката за парно.

В последните седмици много потребите заявиха, че не могат да разберат фактурите, които им изпращат топлинните дружества.

"Добра идея е законово да бъде определено как трябва да се изписват сметките за парно на потребителите. Това сега се случва със сметките за електроенергия и можем да приложим подобен модел във фактурата за топлоснабдяване", заяви заместник министърът на икономиката Делян Добрев след срещата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
Po-wavno e, `e naistina TEC e toplinna ma[ina koqto proizwevda tok i po newolq izhwyrlq toplina. Za towa TEC ima dwa ogromni toploobmennika koito bylwat para w normalni dni. Na[ite radiatori samo im pomagat i bi trqbwalo te da ni pla]at (izkl\`wam rekordno studenite dni). Za towa predi AEC parnoto be[e sme[no ewtino, posle kato zaraboti AEC toplocentralata sprq da proizwevda tok i po`naha da ni iskat powe`e pari. Sega kogato 4 reaktora sprqha pak opirame do toka ot TEC i toplofikaciqta e o
15
1
 
4
 
! Отговори
NemaZna4ka преди 12 години
Най-логичното решение на случая е предприятие на за такава загуба и създаващо толкова проблеми просто да се остави да фалира. Всичко друго е само нова версия на филма "кой *** паричките"...
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И Костов крадна, и Царя крадна, и триглавите краднаха ама само Гробарите успяха да върнат България по Виденово време! И запомнете, в близките години ни предстои много по-тежък сценарии от гръцкия...
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да си изкарат тръбите по стълбищата и да ги изолират а не хората да се следят и да ги рекетират който иска парно да се закача към тия шмекери.
12
1
 
10
 
! Отговори
НЕЩАТА СА ПРОСТИ... преди 12 години
..НО , ОТ ТОПЛОФИКАЦИЯ СЕ ПРАВЯТ "СЛОЖНИ"---за да бъдат ОГРАБВАНИ ХОРАТА , ПО-ЕФЕКТИВНО !ПОМИСЛЕТЕ:Всяка парова инсталация е затворен кръг с вода с определена температура, по определен път , с определено топлоотдаване.Всички те са постоянни величини!ОТОПЛЯЕМИТЕ ПРОСТРАНСТВА -СЪЩО СА СА ОПРЕДЕЛЕНИ ОБЕМИ/също константни величини/АКО ТОПЛОМЕРИТЕ СЕ ИЗКАРАТ ПРЕД ВХОДА НА АПАРТАМЕНТА ---ОЧИТАНЕТО ЩЕ Е РЕДОВНО И НЕПРЕКЪСНАТО!СЕГА СИСТЕМАТА ....ПРОСТО НИ ЛЪЖЕ!ЕСТЕСТВЕНО Е .....И НИЕ ДА Я ЛЪЖЕМ..!
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва всеки да плаща само топлоенергията влязла в апартамента му а не част от общата влязла в сградата. Да видите как тогава Топлофикация ще намери начин да отчита всеки месец и да лови крадците. От къде на къде аз ще трябва да следя и ловя комшията. Не аз съм си го избирал и не нося отговорност за него. Не аз му продавам топлоенергия и на продавача (Топлофикация) е грижа да не я краде
10
1
 
5
 
! Отговори
до 10 преди 12 години
говориш за празлични неща.тока беше за всички на една цена.а топлото за столичани бе по 15 лв. а за хората в провинцията за по 150 лв на месец.също така който иска да му е топло,чисто трябва да си плаща.друг е въпроса че политиците докараха хората да не могат да си позволят топло.а редута пак са село-малки,мръсни и задръстени улици с грозни блокове без парно.
9
4
 
2
 
! Отговори
asdf преди 12 години
SLED 40 DENA 6te pusnat nov portal i 6te davat pari na vseki koito se e registriral i regnal o6te fr-ta mojej da zeme6 4000$ samo kato regne6 20 4oveka.Reg se pravi s pokana eto go tvoq 6ans!signup.wazzub.info/?lrRef=3f8674a0Vlez pro4eti.Parite 6te se davat seki mesec ne 1 pat :)
8
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
домоуправител съм от години в нашият блок.кражби няма .сметките са толкова колкото потребяваме.аз предлагам на тъпите гербаджии да махнат всички топломери както беше на времето.в нашият блок всяка година се плаща общо една и съща сума-за 60 ап. винаги за годината топло плюс вода е около 35 хил лв.е това не го разбирам.според мен топломерите са стъкмистика.а има и друго нещо колкото повече хора ползват толкова е по-евтина единичката от топломера.
7
2
 
9
 
! Отговори
До 9 преди 12 години
... Само да ти кажа, че Редура (селото) е до Гео Милев. То и тока беше 3-5 лв. на месец, но беше. Сега издържаме доста хора, който блажат яко покрай тези сметки. На първо място винаги е партията, която е на власт! За това няма и воля да се реши проблема. По-лесно е да се обвиняват 60 000 души, че са престъпници!
6
2
 
9
 
! Отговори
до 7 преди 12 години
до всички селяни дошли в софия след 1989 год.сметките за парно и топла вода бяха около 15 лв за двустаен и 20 лв- за тристаен до 1989 г. също така парното се спираше около средата на май месец и това продължи до около 1999 г.точно като въведоха топломерите.също така цяла софия се отопляваше за разлика от сега от топлофикация с изкл. на редута и други незнайни квартали които бяха села.за разлика пък сега елате в изток или гео милев да видите пушилки от счупените комини на ,,софиянци,,
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва Топлофикация да си инвестира в собствена инсталация и държавата да спре да тормози хората с тия монополи и грозните им тръби за които ти пращат сметки вместо хората да си сложат по още един климатик.
4
3
 
13
 
! Отговори
Гошо Пернишкия преди 12 години
Истината е в климатиците. Втора зима сме на топло. Радвам се, че се отървах завинаги от тези крадци и изедници. Време им е да фалират вече. Хората не са прости овци за стригане!
3
3
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
столичани стига ревахте.герб и топлофикация наистина са крадци.ама няма вече като по тошово време сметки по 15 лв.хората в провинцията плащат за дървата на найденов по 135 лв за куб. а 10 куб по 135 колко прави а.ако искате топло пускайте парното не се топлете от тръбите.в нашият блок сметките средно са по 140 лв. при положение че сградната инсталация ми е колкото топлото а 4 кубика вода пак толкова.стоплете 4 куб. вода на ток да ви питам колко ток ще платите.
2
2
 
10
 
! Отговори
тъпо предложение преди 12 години
Тъпо предложение-първо за ежемесечно отчитане ще се плаща вероятно поне по 20 лева на месец, второ-тъпо е външни лица да влизат и обикалят из апартамента ти всеки месец!
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ в ГРОБ!