Бонусите засегнаха „бойкоборисовата власт”

Връщането им не решава проблема, отсече Лютви Местан
Обновена: 4 мар 2012 18:56 | 4 мар 2012 14:00,
135
Бонусите засегнаха „бойкоборисовата власт”
Лютви Местан твърди, че скандалът с бонусите е опасен за властта. Снимка: Булфото

Връщането на бонусите не решава проблема. Това заяви пред БНР зам.-председателя на ДПС Лютви Местан по повод скандала с раздаваните в държавната администрация допълнителни пари.

„Това е стъпка в правилната посока, но не е решение и не е отговор на въпроса знаели ли са министрите за разпореждането на премиера в условия на криза да не се раздават средства за материално стимулиране”, каза Местан. 

Според него членовете на кабинета са знаели. „Въпросът е дали господин Бойко Борисов е знаел какви ги вършат неговите министри. И Борисов каква отговорност ще потърси от министрите си”, подчерта заместникът на Доган.Според него  и премиерът, и министрите му са наясно, че скандалът с бонусите не е тривиален.

„Този скандал е по-опасен за властта, защото за първи път се засягат морално-политическите основи на управлението, засяга се сърцевината на "бойкоборисовата власт". Този скандал засяга основната мотивация на избирателя, коментира още Местан.

Още по темата
 Бившият финансов министър Пламен Орешарски се обяви за допълнително материално стимулиране по единни критерии. „А не само на политически лоялните служители да се дава, както се прави в момента”, добави той.

Шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ се обяви за запазване на допълнителното материално стимулиране.

„За мен ДМС трябва да го има, да бъде по ясни критерии, досега тези критерии бяха в резултат на атестации, но показателите по тях бяха субективни от прекия началник, не от политическия. И сега не се получават от политическия началник", подчерта Стоянова.

По думите й размерът на изплатеното ДМС годишно е около 8% от основната заплата и според нея това било нормално. „Има министерства, където е по-високо и това е МФ, там допълнително влияние се оказва заради отчетността на НАП и митниците”, отбеляза Менда Стоянова.  

Шефката на бюджетната комисия  каза още, че при всички случаи трябва да се търси заем, вътрешен или външен за покриването на външния дълг на страната. Според нея не бива да смятаме, че цел на промяната в закона за Сребърния фонд е неговото използване за плащане на външния дълг изцяло.

Всичките 1,7 млрд., които са в Сребърния фонд да се използват за изплащане на външния дълг, не е най-доброто решение, каза Стоянова.

Тези пари трябва да се използват за възможности за по – голяма доходност, допълни председателят на бюджетната комисия в НС.

Според Пламен Орешарски думите на Менда Стоянова потвърждават опасността, че със средствата от Сребърния фонд ще се изплати изцяло дългът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: Лютви Местанбонуси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
9
 
19
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
САМОТО СПОМЕНАВАНЕ НА ДУМИТЕ - ДПС И ДОГАН ПРЕДИ ИЗБОРИ ПРАВИ ГЕРБ ПОБЕДИТЕЛИ НА СЛЕДВАЩИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ. СВЪРЩИ СЕ С ДПС. НИКОЙ НЕ ОТБЕЛЯЗА ЗАЩО НА ТЕЗИ ИЗБОРИ ДПС ИМА ОКОЛО 300 Х. ГЛАСА , А НЯМА 600 Х. КАКТО ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ. ЗАРАДИ СПИСЪЦИТЕ И ИЗБОРНИЯ ЗАКОН. ВТОРО БОЙКО ПРОДАДЕ БУЛГАРТАБАК И ЛИКВИДИРА ФОНД ТЮТЮН, И ЛИКВИДИРА ДЪРВЕНАТА МАФИЯ, ТОВА Е И ИКОНОМИЧЕСКИЯ КРАЙ НА ДПС. ГЕРБ СИ ВЪРШИ ДОБРЕ РАБОТАТА СПРЯМО ДПС.
15
11
 
23
 
! Отговори
кукуригу преди 12 години
Когато Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ дойде на власт,начело с този Дянков спряха тринадесета и четиринадесета заплата,а също и коледните добавки към пенсиите.Не било редно, а сега какво при КРИЗА КОЙ ВЗИМА ГОЛЕМИТЕ ПАРИ-КАК ГО КАЗВАТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНО МАТЕРИАЛНО СТИМУЛИРАНЕ ИЛИ БОНУСИ.Откъде се взеха толкова много пари,нали няма такова нещо.Бойко Борисов каква - ПАРИ НЯМА ДЕЙСТВАЙТЕ, А ТЕ КАК ДЕЙСТВАТ СЕГА ПРИ КРИЗА-НАПРАВО СИ ВЗИМАТ С ГОЛЯМОТО НАХАЛСТВО.БРАВО НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ.
14
11
 
16
 
! Отговори
чшшшш преди 12 години
колко ти плати хидролога бе,***???????
13
1
 
25
 
! Отговори
Христова преди 12 години
Хайде сега да отменят и лимита за лечение на деца, което вече уби едно дете, а други две очакват същата участ поради липса на средства. Икономисват от децата и си раздават бонуси за добре свършена работа. Моля да подкрепите протеста на инициативата "Спаси, дари на...", Фондация "Помощ за благотворителността в България" и Български дарителски форум - peticiq/protest-limitБлагодарим!
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да си симпатизант на ГЕРБ е диагноза!А бре, момци, правите ли разлика между хонорар и бонус? (не оправдавам Доган!!)Ще ви използват още малко и после ще ви ритнат. Е тогава за кого пак ще се дерете?Ех, партии любими, аз съм с таз, която е на власт!
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МАФИОТ ОТ ВИСОКА КЛАСА И ЦАР НА МНОГО ГОВОРИ И НИЩО НЕ КАЗВА!
10
8
 
13
 
! Отговори
само на мен ли преди 12 години
тоя *** ми прилича на граф Дуку :d
9
5
 
12
 
! Отговори
чочо преди 12 години
Вие затова не ги връщате нали, мамецето ви гаджалска
8
8
 
16
 
! Отговори
askhole преди 12 години
А Доган ще върне ли 1 млн за Цнков камък, ще върнат ли всички рушвети и окрадени пари ????
7
5
 
9
 
! Отговори
4ervenio minus преди 12 години
Doganee.......... ti kade se skri?
6
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ba6 xidrologa koga 6e varne bonusite?
5
10
 
15
 
! Отговори
Мери преди 12 години
Този нагъл турчин, бивш даскал по български език и литература (майко мила - *** да ти преподава български) , сетне като депутат завършил Право в Югозападния университет - Благоевград, където прасе да хванеш, юрист ще го направиш, като не му харесва България да се измита в Турция. Само че чалмата много добре зане,че в Анкара няма да го посрещнат със зелените байраци и зурните, а ще го питат какво може да прави и като разберат,че почти през цялото време след ноември 1989 г. е търкал депутатската банка, ще му дадат една метла да чисти мегдана на някое малко градче. Защото на турците им трябват хора умни и работливи, а не такива ,които с говорене си изкарват хляба. Такова нещо дори и на Балканския полуостров го има вече само в България...
4
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе тоя няма срама, станаха по нагли и от комунистите тияЯвно не помни геолога
3
7
 
16
 
! Отговори
Лютви Местан: преди 12 години
"Връщането на бонусите не МИ решава проблема. Само връщането ми на власт, ми решава проблема."
2
10
 
18
 
! Отговори
мене преди 12 години
Ама хайде да се разберем! Предишните също си раздаваха бонуси. Ще го отрекат ли? Ама понеже сега се повдигна сериозно темата и хайде сега да разобличим правителството на ГЕРБ, пък ние сме били самата невинност. В този случай е по- добре всички властимащи от предишните правителства да замълчат и да не се обаждат.
1
11
 
19
 
! Отговори
Българин преди 12 години
*** знаете ли колко ме интересува какво казал някакъв *** от дпс??? Когато крадоха до насиране, защо мълчаха от парламентарната им група??????