Бонусите засегнаха „бойкоборисовата власт”

Връщането им не решава проблема, отсече Лютви Местан
Обновена: 4 мар 2012 18:56 | 4 мар 2012 14:00,
135
Бонусите засегнаха „бойкоборисовата власт”
Лютви Местан твърди, че скандалът с бонусите е опасен за властта. Снимка: Булфото

Връщането на бонусите не решава проблема. Това заяви пред БНР зам.-председателя на ДПС Лютви Местан по повод скандала с раздаваните в държавната администрация допълнителни пари.

„Това е стъпка в правилната посока, но не е решение и не е отговор на въпроса знаели ли са министрите за разпореждането на премиера в условия на криза да не се раздават средства за материално стимулиране”, каза Местан. 

Според него членовете на кабинета са знаели. „Въпросът е дали господин Бойко Борисов е знаел какви ги вършат неговите министри. И Борисов каква отговорност ще потърси от министрите си”, подчерта заместникът на Доган.Според него  и премиерът, и министрите му са наясно, че скандалът с бонусите не е тривиален.

„Този скандал е по-опасен за властта, защото за първи път се засягат морално-политическите основи на управлението, засяга се сърцевината на "бойкоборисовата власт". Този скандал засяга основната мотивация на избирателя, коментира още Местан.

Още по темата
 Бившият финансов министър Пламен Орешарски се обяви за допълнително материално стимулиране по единни критерии. „А не само на политически лоялните служители да се дава, както се прави в момента”, добави той.

Шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ се обяви за запазване на допълнителното материално стимулиране.

„За мен ДМС трябва да го има, да бъде по ясни критерии, досега тези критерии бяха в резултат на атестации, но показателите по тях бяха субективни от прекия началник, не от политическия. И сега не се получават от политическия началник", подчерта Стоянова.

По думите й размерът на изплатеното ДМС годишно е около 8% от основната заплата и според нея това било нормално. „Има министерства, където е по-високо и това е МФ, там допълнително влияние се оказва заради отчетността на НАП и митниците”, отбеляза Менда Стоянова.  

Шефката на бюджетната комисия  каза още, че при всички случаи трябва да се търси заем, вътрешен или външен за покриването на външния дълг на страната. Според нея не бива да смятаме, че цел на промяната в закона за Сребърния фонд е неговото използване за плащане на външния дълг изцяло.

Всичките 1,7 млрд., които са в Сребърния фонд да се използват за изплащане на външния дълг, не е най-доброто решение, каза Стоянова.

Тези пари трябва да се използват за възможности за по – голяма доходност, допълни председателят на бюджетната комисия в НС.

Според Пламен Орешарски думите на Менда Стоянова потвърждават опасността, че със средствата от Сребърния фонд ще се изплати изцяло дългът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: Лютви Местанбонуси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
8
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Местане,хората от ГЕРБ поне нещо върнаха,а вие 2 Кога и вие ще върнете поне една малка част от заграбеното,все ще е от полза дори и да скриете останалото.
35
7
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Скрий се бе мазен г...л,всичко зопочна откакто вие влязохти във властта,далавери,рушвети,лъжи,подмазвачество на тия които ви смениха имената.Предадохте туското малцинство с вашата алчност и далавери.А Цанков камък и само той ли.Най- добре е като си окъкан отвсякъде да си мълчиш,че много мирише.
34
9
 
10
 
! Отговори
До 4 преди 12 години
Предишните си раздаваха бонуси, защото такива бяха правилата тогава. Не случайно загубиха изборите. След това дойде ГЕРБ с едно от гръмките си обешания: "Край на бонусите". Даже и официално решение взеха по въпроса.А сега се оказва, че това е било само поредния PR на Борисов и поредната врата в полето.Инак старата практика на нов глас с още по-големи бонуси на фона на разсипията в държавата.Предишните си раздаваха бонуси, но увеличаваха резерва.Сегашните си раздават за сметка на резерва.Честито
33
3
 
6
 
! Отговори
Доган преди 12 години
И аз ще си върна хонорара ... майтап бе ! :)))
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
сега ли го констатирате г Местан а колко бонуси ще си раздали вие и вашата партия чудясе на вашият електорат на какви лъжи и манипулации е подложен апропо както целият народ 67 г комунестическо и пост такова
31
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя кво само лае. Не, че ги оправдавам герберите, но когато Доган върне милионите тогава тоя има право да се обажда
30
6
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
А тяхната власт кога ще връща бонусите? Ако си мислят,че сме ги забравили жестоко се лъжат.Най големите далавери бяха по времето на тройната коалиция,не че защитавам ГЕРБ,но ония направо се бяха *** и още драпат за кокъла.
29
2
 
18
 
! Отговори
До Лина преди 12 години
Ето ти бонус и одговорност със 115 лева пенсия - "Човек, спасил 8 човешки живота, живее в немотия" . Прочети статията има и видео , на вас бонусчиите да ви Е...А М.....ТА *** . Хората танат във мизерия вие бонуси искате на какво основание ,за тава че си получавате тлъстите хонорари от нашите пари а друните кучетата ги яли .Като не можете да носите одговорност марш на вънка ,че на вънка чакат други безрачотни. На мен ми късат червата от бачкане във частна фирма за 350 лева вие бонуси искате
28
10
 
11
 
! Отговори
bobo преди 12 години
А от турчин комунист? Нагло по-нагло най-нагло МАЗЕН МЕСТАН КУМАНОИД ***
27
0
 
13
 
! Отговори
До лина преди 12 години
Доскоро държавните служители не плащаха и стотинка осигуровки. Това се правеше само от бизнеса. Впрочем всеки кадърен отдавна е избягъл от администрацията. Там останахте само скатавките.
26
6
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
ДО 45 РЕЗАК, *** ДА КОМЕНТИРАШ В УМНИТЕ РЕЗАШКИ САЙТОВЕ
25
0
 
9
 
! Отговори
баба Мъна преди 12 години
Тази менда краино време да спре да я спре ББ, много проста
24
8
 
4
 
! Отговори
лина преди 12 години
какво нередно виждат в бонусите? на министерско ниво и ръководни кадри - по няколко десетки хиляди наистина е премного, но аз не виждам защо да се чувствам виновна, че при 513 лв брутна заплата, ще получа веднъж на 4 месеца в годината, също толкова премия или бонус....частния бизнес и досега не споделя спечеленото нито със служителя си камо ли в някаква степен с държавата плащайки данък или осигуровки, тъй че.....но всеки има право на мнение.ще се радвам да не озлобя никого тук.
23
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бай *** мисли за международното положение,както и международното положениемисли за Бай ***.
22
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Селския даскал да си трае! ДПС да отговаря за източените пари от министерството на бедствията и авариите по времето на Етем-ката от техни авери!!! За министерството на земеделието пък да не говорим! Скандално е да се получават допълнителни заплащания, по високи от месечната заплата, като по този начин се заблуждава обществото и се получават пари за "послушание", но когато реално ДПС бяха на власт, си го правеха, без да им мигне окото! А сега крадеца вика "дръжте крадеца"!
21
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За съжаление е абсолютно прав!
20
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***, КАЖИ НА ХИДРОЛОГА ДА ВРЪЩА ДВАТА МИЛИОНА!!!
19
5
 
17
 
! Отговори
optimist преди 12 години
По темата трябва да се каже само едно: ДОЛУ ДПС!
18
8
 
17
 
! Отговори
2 преди 12 години
Връщането на бонусите не решава проблема.Смятай........наглост ненагледна.......наглост нечувана..Оня *** Доган е взел милиони и стотинка не е върнал......и тоя *** с цялата си наглост излиза да критикува....Няма по нагло същество от турчина и комуниста.....няма !!!!!!
17
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕТО ГО бай *** на снимката