Шофьори в МЗ с огромни премии – хилядарки в евро

Константинов и Дянков били уведомени за нарушенията, твърдят НПО-та
Обновена: 9 мар 2012 16:45 | 9 мар 2012 14:30,
148
Шофьори в МЗ с огромни премии – хилядарки в евро
Стефан Константинов. Снимка: архив Булфото

Шофьорите в министерството на здравеопазването са взимали по-големи суми по граждански договори, отколкото експертите, сочи справка на Синята коалиция.

Десните днес представиха пред медиите данни, че част от подчинените на министър Стефан Константинов са получавали заплащане и по трудов, и по граждански договор.

Справката е направена за възнагражденията по програмата за превенция на ХИВ/СПИН, както и за Националната програма по туберколоза за 2010 и 2011 година.

Според документа през 2010 г. шофьорът Васил Манов е получил 4200 евро, неговият колега Борислав Ковачев - 5880 евро. От друга страна експертите и съветниците са взимали между €280 и 500 хонорари.

Синята справка продължава с още данни:

5160 евро е получил шофьорът Илия Илиев, шофьорът Николай Велков е взел 2870 евро. Стефан Джоганов, който е бил организатор по транспорта по програмата за ХИВ/СПИН, за 2010 г. е получил 3600 евро.

За 2011 част от шофьорите са получили допълнително хонорари от над 5000 евро.

Минилата година PR-ката на министерството на здравеопазването Мария Чипилева е взела 3600 евро като координатор по връзките с обществеността по програмата за ХИВ/СПИН.

Шефката на програмата по туберколоза Тонка Върлева пък е взела 14 400 евро за миналата година, същата сума е взел и медицинският координатор Владимир Миланов.

Мениджърът по доставките Румен Андреев е получил 11 040 евро.

Константинос Ягилис, който е старши асистент по доставките, е взел 4080 евро, колегите му Марко Ганчев и Поля Методиева са с по 3000 евро.

Депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков заяви категорично, че според него не е редно служители, които работят на трудов договор, да получават и възнаграждения по граждански.

По думите му в справката, която вече била и в ръцете на премиера Борисов, има и външни лица, които също са получавали тлъсти суми.

От Центъра за защита правата в здравеопазването обявиха, че министър Стефан Константинов и финансовият министър Симеон Дянков са били информирани за нарушенията при изразходването на средства от "Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария".

Заместник-министърът на здравеопазването Десислава Димитрова им е изпратила писмо, в което отбелязва, че финансовият контрольор, подписващ контролните листове на здравното министерство по договорите, не е служител на министерството и следователно не носи никаква служебна отговорност за действията си.

В писмото се посочва още, че има несъответствие в документацията за 2011 г. в базата данни на Глобалния фонд. Там имало регистрирани 61 договора, а в дирекция "Обществени поръчки" били налични само 12 договора.

Същото несъответствие било регистрирано и за 2010 година. Отбелязва се още, че има сигнали за безотчетност по изпълнението на програмите.

От министерство на здравеопазването отхвърлиха твърденията на Ваньо Шарков и ги определиха като “нелепи“. Според здравното ведомство шофьорите се водят на щат в НСО и получават възнагражденията си оттам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
19
 
! Отговори
До #35 преди 12 години
ДПС е с ГЕРБ бе хахо. Май само ти не си го разбрал. Питай Дилян Пеевски да ти обясни ;) А и ти като поредния червен хомот все сините и Иван Костов са ти виновни...
33
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Парите по тези програми са От Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза, малария" , която централа е Женева. Парите са дадрения от страните субсидиращи фонда, минават през сметката на министрството като контролен орган, т.е. това не са пари на данъкоплатците, но все пак присвояването на средства и несъответствията са много, а пък и шефката им много парички налапа....
32
1
 
7
 
! Отговори
5555 преди 12 години
и нафта ка краднат.....ей на много места още е комунизъм
31
9
 
2
 
! Отговори
шофьор преди 12 години
епа да не ви возим болните и *** *** за мерси,бе дупетати от синята измама,аре баста...
30
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тя синята коалиция е синя вече само на думи.Интересно от БСП/ДПС какво им обещаха за тези непрестанни атаки срещу правителството.То на хората като им събереш заплатите за година и ги обърнеш в евро,доукрасиш малко от трибуната и скандала готов.*** винаги ще се намерят да повярват.Услужливи медии също.
29
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КАКВО ЛОШО ИМА ДА ДАВАТ ПАРИ НА РАБОТНИЦИТЕ.НАЛИ ТОВА Е ЦЕЛТА-ДА СА ДОВОЛНИ.НЯМА НИЩО ЛОШО.
28
11
 
2
 
! Отговори
БоСимеонов преди 12 години
Дам. Със сигурност обаче тези шофьори ще излезе, че са назначени по времето на тройната коалиция и са хора на Доган.
27
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Нещо много се размириса!
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сигурно ще обидя някого, но колкото един човек си знае, че е бос, толкова е по-алчен и амбициозен да се докаже по друг начин.Не случяйно мъдрият български народ казва :"Наяла се въшка излиза начело".Примери много.Не е чудо скромното битие на Джобс , например.Няма да разказвам съдбата му, защото я знаете.Той е гениален!Движил го е геният му, вътрешното усещане колко много има и колко много може да даде.Има други, много добри, но не израстват, защото *** не могат да ги овладеят.
25
15
 
5
 
! Отговори
Кънчо преди 12 години
Не псувайте шофьорите! Те са ги взели за "нещо". Нещо, което вие не можете.
24
5
 
16
 
! Отговори
ИЗРОД преди 12 години
ВСИЧКИ ЗЛИНИ,КРАЖБИ И МИЗЕРИЯ В БЪЛГАРИЯ СА ПЛОД И ДЕЛО НА БОЛНИЯ МОЗАК НА ИЗМАМНИКА ДЯНКОВ.КРАДЕ БЕДНЯКА , ХРАНИ ГО С ПОСТНИ ЛА*НА ЗА ДА СИ ВЗЕМЕ ПОРЕДНИЯ БОНУС , СРАМ И ПОЗОР.ОСТАВКА
23
11
 
7
 
! Отговори
Алексей Станишев преди 12 години
Хора не се връзвайте на глупостите на журналята. Тези пари първо не са бонуси, ами заплатите на тия хора за цяла година работа по международната програма за превенция на СПИН към Глобалния фонд. И второ не ги плаща държавата ами фонда който е международен и е одобрил възнагражденията. Къде се е чуло и видяло българското МЗ да плаща в евро. Мислете преди да пишете смехории.
22
0
 
0
 
! Отговори
до 18 преди 12 години
Говори разбираемо бе човек.:-))
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Говори разбираемо бе човек.:-))
20
2
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
мааааалеееее......... в каква държава живеем ние......
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
щом като това са им заплатите да една година какво толкова, значи не става дума да бонуси, а за аплати ако за това си наначен
18
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
шах с пешка му се казва на това .... браво на ГРОБ надхвърлиха всички очаквания !!!!!
17
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След като съветник на Първанов взима 540000 лева а Доган 2000000 за нещо което не разбира не виждам какъв е проблема.Да караш кола си е голяма отговорност.Ето,че сме изпреварили Китай по заплати .:-))Няма да е лошо да се видят и Костовите бонуси.Да видим ще се намерили смелост в някоя медия да бръкне по надълбоко.Нека се изкарат и на критиците бонусите,пък ние сами ще преценим кой е наглеца.
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искам мажоритарна система! От най-ниско ниво и 100 депутата. Не искам Слави да ми внушава от екрана идеи за президентски републики, защото неговият приятел НЯМА да стане президент и да подрежда държавата!Това да е ясно!Парламентарна република със 100 депутата и максимално два последователни мандата.!Да си помислят и партиите.
15
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А мен ми искат по интервюта : Unix, Linux- всички дистибуции (сякаш има значение..), тест с пълно описание на половината опции на половината команди под Линукс. Mysql, Oracle ( MS SQL е предимство..), apache, nginx, perl, bash, php. Windows 2ххххх, AD, репликации, клъстери...Езиков тест на поне 2 западни езика - ниво преводач на романи ...Заплащане ....2000лв. Оооооо, ама ние недаваме толкова, секретарката взима толкова...Ай бете си май...те..