Министерски оставки - защо чак сега?

Опозицията обвини ГЕРБ в липса на кадри и визия за управлението
Обновена: 16 мар 2012 11:24 | 16 мар 2012 11:21,
59
Министерски оставки - защо чак сега?
Трайчо Трайков Снимка: архив, БТА

Защо чак сега си отиват здравният и икономическият министър? Управляващите имат дефицит на кадри, нямат визия и програма. Не са нужни нови министри, а нов кабинет. Персоналните смени в правителството са опит да се реанимира един сериозно болен политически организъм. Това бяха част от мненията на опозицията по повод двете оставки в правителството на министрите Трайчо Трайков и Стефан Константинов.

"Въпросът е защо чак сега Трайчо Трайков подава оставка, а не защо я е подал", коментира пред журналисти в парламента депутатът от левицата Румен Петков.

„Трайков провали два туристически сезона, провали проекта "Белене", който е от изключително значение за нашата енергийна и икономическа сигурност и трябваше да се "оцапа" в Катар с бизнес форума, за да си подаде оставката“, изреди Петков.

По думите му Трайчо Трайков всеки ден е имал повод да си даде оставката.

„Може ли да провалиш летния сезон със скандала с неизвозените туристи, да не изпълниш разпоредби на ЕС, може ли да провалиш зимния сезон - една седмица нямаше ток в отделни комплекси, и да седиш министър, който отговаря за туризма“, запита червеният депутат.

Според него трябва да се търси ново правителство, не нови министри.

Персоналните промени в кабинета са опит да се реанимира един сериозно болен политически организъм, заяви заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.  Според Местан дори генерален ремонт на кабинета няма да спаси положението за ГЕРБ.

Ситуацията в страната се влошава драматично, финансите са в колапс, цените ескалират и на този фон, ако някой си мисли, че може да спаси положението с две министерски оставки, си прави грешни сметки, е мнението на заместник-председателя на ДПС.

По думите му спадът на доверие е неизбежен и ГЕРБ има нужда не само от персонални промени, но и от дълбока, генерална корекция на политиките си. В това отношение правителството е немощно и не е в състояние да генерира актуални и полезни политики, тъй като няма осмислена визия за развитието на страната, каза Местан и добави, че това е големият дефицит на властта, който не може да бъде запълнен с персонални промени.

Той попита дали новият здравен министър ще представи информация каква е щетата, нанесена на българските граждани и на бюджета, заради бездействието на правителството по отношение на цените на лекарствата.

"Отговорността на премиера е в акта на предлагането на министрите и този номер - министърът е сгрешил, махнах го и темата е приключена, вече няма да сработва", посочи Местан.

„Енергийният октопод започва да печели битката“, коментира  лидерът на СДС Мартин Димитров по повод на оставката на Трайков.

АЕЦ "Белене" е истинската  причина за смяната на Трайков, смята Димитров. Той посочи, че макар да е имал различия по доста въпроси с Трайчо Трайков, смята, че министърът е имал правилната позиция по проекта "Белене".

Това, че трима министри на здравеопазването са сменени досега, показва една сбъркана кадрова политика на управляващите, отбеляза Мартин Димитров. Друг е въпросът, че който и да дойде в момента, след три години закъснели реформи едва ли ще може да свърши вече някаква работа, заяви синият лидер.

Явно ГЕРБ има кадрови проблеми и дефицити, каза от своя страна лидерът на "Атака" Волен Сидеров по повод на оставките в кабинета.  Той предложи да помогне на ГЕРБ с хора и в сферата на икономиката, и на здравеопазването, ако им липсват такива. Текучеството, особено в министерството на здравеопазването, е доста сериозно, допълни Сидеров.

Според него разместванията идват оттам, че ГЕРБ няма визия и  програма. При липса на визия за страната няма значение дали  Трайков, или друг ще е министър. Този, който сега ще го замести, ще продължи същата политика, смята лидерът на националистите.

Още по темата
Сидеров припомни, че преди време "Атака" е поискала оставката  на Трайков. Това беше не заради протоколни гафове, а заради липса на политика в това министерство, както и заради лобистки интереси за чужди монополи, коментира той.

Затова за Сидеров е удовлетворително, че Трайков напуска правителството. Тук въпросът е обаче, че това не се случва, защото трябва, а заради протоколен гаф, посочи лидерът на "Атака" и попита защо, ако има протоколен гаф, не се иска оставката и на Николай Младенов.

Депутатите от управляващото мнозинство се защитиха от нападките на опозицията. 

„Колко да са чести смените на министри се определя от дневния ред на обществото, когато има недоволни от работата на различни сектори, е естествено да има смени“, обясни заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.

На въпрос защо си отива Трайков, Главчев посочи, че няколко пъти премиерът Бойко Борисов завоалирано се е опитал да каже, че е недоволен от неговата работа. Общо взето, в политиката трябва да се чете и между редовете, добави Главчев.

Според него оставката на здравния министър Стефан Константинов е логично действие, когато обществото не е доволно от това, което се случва в здравния сектор, въпреки големите усилия, които е положил министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
6
 
! Отговори
Наско преди 12 години
Наистина има пълно объркване в лекарствената политика, и не са виновни фармацевтите, а държавата, която определя правилата на ценообразуването. Министерската оставка идва съвсем основателно.
31
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Некадърната опозоция ме накара да глаувам за тия те пък забравиха да проведат лустрация да си сърбат попарата.
30
2
 
20
 
! Отговори
Българин преди 12 години
А докога ще чакаме оставката на т.нар. "министър на вътрешните работи" - Цветан Цветанов (Цецо ***), при положение, че т.нар. "полицаи" стоят мирно пред бандитите, а бият и тероризират невинни хора, че страната е заляна от чудовищна престъпност и очевидно никой не си мърда пръста да защити нейните граждани?Кога ще чакаме и оставката на самият борисов, който не знам колко пъти вече доказва, че е неспособен както да сформира читаво правителство, така и да управлява държавата като цяло?
29
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как действа БСП? От шейсет години БКП(ДС) назначава хората си навсякъде - фирми, предприятия, заводи, училища, университети... Хората на ДС са навсякъде. И така, когато дойде ново правителство(понякога, в трудни времена БСП по желание сдават властта за да не се занимават с овладяване на кризи и после пристигат да оберат лаврите, както беше с влизането ни в ЕС) ДС и БКП започват да саботират всячески управлението чрез верните си ДС кадри. В Б-я няма истинси милионери, всички са назначени.
28
5
 
2
 
! Отговори
Румен 5ков преди 12 години
Хи хи хи хи, идва наша власт, власт советовь хи хи хи !!!
27
2
 
6
 
! Отговори
СССР / USA преди 12 години
Рунд Първи !
26
4
 
6
 
! Отговори
9999 преди 12 години
Трайков и Константинов изхвърчали от правителството!!! Да се готви Найденов! и така до Борисов.Но какво от това ? Кой ще ги замени?И дори да се намери такъв бунак,защото вече почти не остана нищо за крадене, дали ще помисли дори една педя преда носа си ? Дали България има бъдеще с такъв неграмотен и заспал народ?
25
15
 
1
 
! Отговори
Андреш Брайвик преди 12 години
***, гответе се, скоро идвам във вашия дом!
24
15
 
3
 
! Отговори
ерван преди 12 години
попитали радио Ерван "каква е ралзиката ме жду комуниста и хомосекслуаслиста", а оттам отговорили "Няма разлика" хахахахахаххахахахаха
23
13
 
4
 
! Отговори
Unufri преди 12 години
Централна роля на опозицията в България е да пречи на управлението :) Колкото повече пречи, мрънка, съчинява скандали, толкова по-добре за тях (макар и за България да не е добре), защото на следващите избори това, че са мрънколясвали 4 години и са се държали като инфантилни ще им донесе бонус - гласове от хората, на които са им проглушили ушите и са успели да им повлияят :)Няма по-голям българомразец от настървена БГ опозиция. Прави се всичко във вреда на народа, за да се трупат точки.
22
11
 
8
 
! Отговори
комунист преди 12 години
БСП победа!
21
4
 
7
 
! Отговори
Зло Куче преди 12 години
ХА ТАКА! КАК БЕШЕ - НА ЗЛО КУЧЕ - ЗЪЛ ПРЪТ! Некадърници алчни скапани! Както е казал един виден наш сънародник -И ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ СА МАСКАРИ! На СДС Булгартабак им изяде главата, а на тези - Белене. Ами ние къде да се дяваме с такива типигьоз управници?
20
11
 
3
 
! Отговори
Unufri преди 12 години
Значи, когато стане някой гаф т.нар. опозиция започва да реве веднага за оставки. Когато обаче правителството само уволни някой министър, опозицията пак е недоволна :) Това идва да рече, че роля на опозицията е винаги да е недоволна, без значение какво точно се случва :)
19
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По форумите сте много силни бе другари ама като си помним заплатите от преди 3 год нещо мълчахте като н***ни, като минат 2-3 мандата ще позабравим после сте вие хахахахахахахаха.
18
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Корабът потъва, плъховете бягат !
17
3
 
6
 
! Отговори
Нико преди 12 години
На мен ми се струва, че кадровия проблем е изцяло в политическите партии, защото там куцо и сакато иска да става народен представител. За герберите е ясно, че са гола вода като кадри, но и червените едни кадри имат, ум да ти зайде - вечните Руменовци винаги министри, утре ако вземат властта пак ще бъдат министри. Гоеми капацитети се извъдиха. Изобщо свестните и кадърни хора явно бягат от политиката, колкото се може по-надалече.
16
3
 
9
 
! Отговори
Траико Траичов преди 12 години
Охххх отьрвах се --това ако е работа....още малко и за всичко щяха мен да изкарат виновен.
15
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
као гледам мазохистите от Позиано пак са тук и са се развихрили...Искат да сме кто тях -мазохисти, които оичаме турци, комунисти и монархисти д ани крадат и извиват ръцете. Това управление е 100 по-полезно от некадърното и вредно управление на Костовци, царе измислени и крадливо -корумпирана Тройан ламя...Марш в Сибир, че го няма Салин да ви изрине там по лагерите
14
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е,гейчета,някъде в нещо "запалката" да лъже?Понеже в прав текст казва,че това правителство е некадърно,вие се чудите как да го оплюете!Ами плюйте,защото това е истината и нямате никакви аргументи с които да го оборите!Посочете поне едно хубаво нещо,което това правителство да е направило за 3 годишния си мандат!
13
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кадровият проблем на ГЕРБ се изчерпва с проблема на кадровика му. Ако той се махне, проблемът на ГЕРБ ще се разреши сам- ГЕРБ ще престане да съществува.