Скандалът "Хохегер" се обръща срещу ГЕРБ

Още свързани с управляващите имена са работили с лобиста
Обновена: 16 мар 2012 07:24 | 16 мар 2012 06:58,
78
Скандалът "Хохегер" се обръща срещу ГЕРБ

Скандалът с австрийския лобист Петер Хохегер претърпя странен обрат. С лобиста, разследван за политическа корупция в Австрия, са работили експертът на ГЕРБ Росица Велкова и бившият съветник на Симеон Дянков Ивайло Георгиев, както и шефът на Европейския институт Юлиана Николова. Тя бе десният кандидат за вицепрезидент на вота през 2006 г., а след това става съветник на премиера Бойко Борисов.

Покрай разследването в Австрия стана ясно, че правителството на Сергей Станишев е платило на Хохегер 1.5 млн. лв., за да подобри имиджа на България. Лобистът пък наел жената, с която соцлидерът съжителства, Моника Йосифова и нейната пиар агенция "Актив груп". Самата Йосифова призна преди два дни, че е получила 382 000 евро за работата си.

Иво Георгиев, който първо бе съветник на финансовия министър Симеон Дянков, после шеф на зала "Арена Армеец", а в момента - на НДК, също е работил за българския офис на "Хохегер".

"Работих за голямата ПР агенция Burson-Marsteller и отговарях за корпоративните клиенти. Агенцията имаше договор с "Хохегер" за Източна и Централна Европа. След като договорът бе прекратен през 2009 г., продължих да работя за Burson-Marsteller", обясни Георгиев пред "Сега".

Още по темата

Посочената като тайнствена жена от опозицията член на борда от политици, сформиран от Хохегер, е Юлиана Николова. Тя потвърди пред "Сега", че е била в борда, като уточни, че е присъствала само на едно заседание, но не можа да си спомни кои са били другите участници. Николова заяви, че хора от нейния екип са работили за лобиста, но за сума далеч под 10 000 лв.

Тя лично не е взела нито лев. Шефката на Европейския институт отказа да назове фирмата, с която е бил договорът на Хохегер, и връзката си с нея заради клаузата за конфиденциалност в контракта, но допълни, че институтът не е участвал в сделката. Уточни, че са изготвили 12 доклада за това какви стъпки трябва да предприеме Министерският съвет.

Те обаче не са за подобряване на имиджа на страната, а за това как да преодолее негативният ефект от някои публикации, от спрените еврофондове и критичния доклад на ЕК от лятото на 2008 г. Те също, както и агенцията на Моника Йосифова, са били поканени от фирмата на Хохегер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: ГЕРБПетер Хохегер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
Руди преди 12 години
Скандалът "Хохегер" се обръща срещу ГЕРБ - Има една стара българска поговорка "Вола ровил,ровил и хвърлял пръста върху себеси" и скоро така ще стане толкова много пепел ще хвърлят върху себе си ,че няма да ги виждаме.
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ехехехеее, СМЕХСМЕХ! Георгиев преди време се изказа, че бил кризисен съветник на Дянков!! Забележете- този *** преди това работил в ПР агенция :))))))) Експерт та дрънка, драги съфорумци!! Някой да се обади в НАТФИЗ и да направи справка дали нямат провалени кандидат-студенти в сегашното правителство :) Толкоз некадърна клоунада отдавна не сме имали :)))
62
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
100% платена публикация
61
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма други майстори на автоголовете като ГЕРБаджиите! Само ГЕРБ, долу държавата!
60
0
 
8
 
! Отговори
ми да преди 12 години
Ти да не мислиш,че някой обича България?Обичат ни само ако могат да ни ***...!
59
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
то цял свят срещу герб, тъй излиза... човек квото си направи сам, друг надали ще може да му го спретне толкова сполучливо
58
3
 
7
 
! Отговори
До наблюдател преди 12 години
Парите са дадени когато вече сме член на ЕУ.С тях трябваше да се подкупи канцлера Шусел за да не ни спрат еврофондовете!Резултатът обаче е нулев!
57
3
 
5
 
! Отговори
До Рекс преди 12 години
Нека не умаловажаваме фактите. Първанов 10 години ръководи НСО. Той най добре е знаел кой къде и кога е ходил, вечерял, пътувал, разговарял по простата причина, че НСО ги е охранявала такива хора. В конкретния случай е охраняван министър председателя на България.Гадно в случая, е че Първанов с действията си буквално помага на Б.Борисов да се намърда във властта за втори мандат и тогава окнчателно ще ошушкат държавата.
56
1
 
12
 
! Отговори
До 48 преди 12 години
Мислиш си ,че си нормален.По-скоро си папагал.През 2006г въпросната г-жа въобще не се казваше Станишева ,а Йосифова и по това време живееше с банкера Йосифов.Ако си направиш труда да използваш компютъра ще се информираш коя година се е развела и от кога живее със Станишев.А нещо за метрото и винетките можеш ли да кажеш
55
5
 
0
 
! Отговори
до 63 преди 12 години
***,виж заглавието на статията!А сега ми обясни как за тоя подкуп е виновен ББ!Щото за каквито и лобисти да ми говориш,тези пари са за подкуп,а една част си е връщанка от подкупа (страните се разбират сумата ще е ТОЛКОВА,ако ми върнеш ТОЛКОВА).П.П.Ето и заглавието на статията:"Скандалът "Хохегер" се обръща срещу ГЕРБ"
54
0
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 12 години
Последните събития, както в Австрия така и в България и Катар показват с огромна сила за какво става на въпрос. Очевидно за пари. Въпросът е за какво са били похарчени тези пари. Парите за лобирането очевидно са дали резултат и България сега е член на Евросъюза. Парите за екскурзията на кабинета на пожрникаря до Катар с почерпка и на стотина бизнисмени са платени пак от нашия джоп, но провала в този случай е повече от очевиден, дори и без проверка от прокуратурата.
53
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Той Станишев имаше за какво да лобира ,с тия спрени Евро фондове,нещо което до сега не се бе случвало.Або много добри бяха тия от БСП в управлението,няма що.
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
десет години ревахте: "Гоце, апартаментите, Гоце"... сега сменихте героя: "Цецо, апартаментите, Цецо"Нещо да се е ППОМЕНИЛО?
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По принцип няма нищо лошо в лобизма,които не го разбира живее в миналото.Въпроса е за какво се лобира и как,не по важно е и колко получава за това.
50
1
 
11
 
! Отговори
Любо до 56 преди 12 години
Ами политиката го изисква бе *** А Б-я да не мислиш че е на 3 морета още , че някой да и обръща особено внимание. Кой го ене за нашата държава при положение че тук българските политици правят ГЕНОЦИД срещу народа си , та някой от европа да се грижи за хората . 99% ОТ СРЕЩИТЕ НА БОЙКО СА ЧРЕЗ ЛОБИСТИ И ПЛАТЕНИ С НЯКАКВИ ОБЕЩАНИЯ Не забравяйте че лобист може и да е американското правителство което с лекота му дадохме БАЗИ Ето ти един пример за лоби *** Прочети какво е лобист и тогава ком
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ виждам нищо лошо в статията по горе за България и ГЕРБ.Това са нормални неща които стават навсякъде,няма и намек за нещо не редно.Какво толкова се пънете.
48
2
 
2
 
! Отговори
рекс преди 12 години
Такъв австрийски лобист има, на него е платило и правителството на Сакскобургготски, има такъв договор. Може би не правителството, а Мобилтел, който тогава е бил купуван от австрийския телеком. След това той е ангажиран с два договора по време на правителството на Тройната коалиция. Разследването започва от Австрия, австрийската прокуратура и парламента. Шусел се е оттеглил миналата есен от политиката този лобист е свързан преди всичко с Шусел. Това, което се върти там, е свързано с дискредитация около техни министри. В тази връзка е извадена връзката с България. Така че тук ми се струва, че не е приносът нито на Първанов, нито на Бойко Борисов, нито на който и да било, то си е дошло от Австрия
47
3
 
1
 
! Отговори
Презиращият подлите преди 12 години
За върнатите пари в България тук врътката е, ще ти дам едни пари като министър на еди какво си, но тези пари ще бъдат толкова, ако ми върнеш част от тях и платиш данъците на цялата сума. Но това е врътка, която се прави доста масово
46
0
 
4
 
! Отговори
Волен преди 12 години
По думите й по-сериозната работа е, че през 2006 г. пари е получил министърът на вътрешните работи на Австрия. Това вече поставя въпрос за какво, каква точно работа може да е свършил австрийският министър на вътрешните работи и за какво. Това вече може да злепостави България. Не искам да разсъждавам, защото ми идват нелицеприятни варианти. Ако говорим обективно, ще стигнем до нелицеприятните изводи, че корупцията в ЕС е доста по-напреднала от българската, че там се подкупват министри и министър-председатели и други хора чрез лобисти, че са измислени финансови схеми, в които България е с много второстепенна роля, където играят големи политически играчи. И, че България, за да добива добри оценки в тези междинни доклади и мониторинги си плаща за това. И, че това най-вероятно се прави от самото начало на европейския процес
45
4
 
0
 
! Отговори
до 52 преди 12 години
И от къде разбра,че Боко е ползвал услугите на лобист?Или ти действаш на принципа "ха сега нека докаже,че няма сестра"Пфу,манипулаторите сте най-гнусните хора!