Вярва ли Борисов в притчите, които глаголи, или само ни будалка

Оказва се, че “Кугър”-ите си имат противообледенителна система
20 мар 2012 07:00, Елка Василева
311
Вярва ли Борисов в притчите, които глаголи, или само ни будалка
Бойко Борисов. Снимка: Булфото

"Действах като популист. Накарах ги да върнат бонусите. При тези ниски заплати и огромната отговорност това си е популизъм. Достатъчно унизително беше за тях да връщат парите и да ги разнасят по студията." Признанието е на премиера Бойко Борисов, което беше междувременно затъмнено от последвалия остър словесен катар покрай министерските оставки.

Симптомите на обърканост и загубата на чувство за реалност са налице, пише в. “Сега”. Влязохме във фаза всяка седмица да ставаме свидетели на недостоверни обяснения.

Някак между другото мина случката с полета на Борисов с хеликоптер "Кугър" по време на наводнението в село Бисер. "Проблемът е, че кугърите, за които дадохме толкова много пари, нямат противообледенителни системи. А е 60 метра горната граница и рискът да паднат хеликоптерите, като излетят, е много голям. Поехме риска и хеликоптерите ще летят по ниското на Марица, по реката, да видим дали ще успеят да стигнат до там", каза тогава Борисов. И за да подсили драматизма, допълни, че хеликоптерите се придвижвали с риск за живота на летците. От думите му се разбра, че

самият той е тръгнал на самоубийствена мисия.

Да се просълзиш. И хоп, изненада. Военният министър и военновъздушните сили опровергаха хеликоптерните геройства на премиера. Оказа се, че нищо от казаното, особено за възможностите на машините, не е вярно. В отговор на депутатско питане Аню Ангелов обясни, че той не е специалист по авиационните въпроси и затова се позовава на справка на ВВС. От документа стана ясно, че всички вертолети "Кугър" (те са 12 на въоръжение) са били доставени с противообледенителна система. Няма никакви ограничения за използването им съобразно сезона и са сертифицирани да летят и изпълняват задачи от плюс 50 до минус 30 градуса. Всички вертолети имат необходимото оборудване и възможност да се използват в сложни метеорологични условия и нощем.

Министър Ангелов направи опит да замаже ситуацията, като обяви, че в инструкцията на екипажа е записано като ограничение преднамереното влизане в зона с обледенение. Той поясни, че при спасителната акция в с. Бисер на 6 февруари пилотите са летели под облаци при тежки метеорологични условия с видимост 1 километър. Но не е имало никакъв риск.

Борисов обаче не се впечатли и засили още повече черните краски: "По-лесно ми е да падна от хеликоптера, отколкото после да пиша и да обяснявам защо съм ги пратил." Нещо повече. Той дори се опита да замаже първоначалните измислици, като нарочно държа дълга реч по темата на правителствено заседание, станала публична чрез стенограмата. Оттам се разбра,

премиерът водил доста оживена дискусия

с военния министър и с началника на щаба: "Вдигането на хеликоптерите в случая - виждате, в един хеликоптер летят по шест човека, в смисъл, в този момент трябваше да взимам решение заедно с колегите от отбраната дали да жертвам шест за двама. И когато след това щеше да ни викне - пази, Боже, да се случи - Военна прокуратура да дойде да разследва, ще ни попита: след като в инструкцията пише преднамерено да не се влиза, защо ги карате да влизат. Затова така избухнах и се ядосах, защото като главен секретар съм викан от Военна прокуратура. И трябва да ви кажа, че там разпитите са много тежки."

Всеки, който е бил в казармата, знае, че рискове като този на Борисов са всекидневие. Същите тези хеликоптери имат не толкова героична връзка с премиера. Той все се оплаква, че историята с доплащането им му е натресена от тройната коалиция. Премиерът дава това обяснение по повод и без повод. И когато реши да се доплатят 380 млн. лв. преди повече от година, и сега, когато твърдеше колко кофти стока са купили неговите предшественици. Легенда е, че договорът бил така направен, че фирмата доставчик можела дори да бърка директно в републиканския бюджет и да си тегли оттам каквито пари поиска. Това си беше чиста манипулация със запазената марка на Борисов.

Но въпросът е защо той не прекрати договора, като е толкова калпав. Щеше да плати неустойката, която бе далеч под посочените доплатени 380 милиона. Няма нито едно доказателство, че се е опитал да го прекрати. Като се има предвид, че консултантите по тази сделка демонстрират близки отношения с него, както и той с тях, нещата придобиват и друг привкус.

И с кугърите, и с министерските оставки, и с онова, което ни предстои - а няма как да е по-различно, единственият въпрос, който ще стои без ясен отговор, е той вярва ли в притчите, които глаголи, или само ни будалка. Но все пак на лъжата перките са къси.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
23
 
! Отговори
22 преди 12 години
Планът за разорение на БългарияПроектът "Ран-Ът"1990 г. Една зловеща приказка, която ни остави на края на света... Това е практическият план по който се провежда разорението на България от всички правителства от 1990 г. до днес. Без да се запознае с този фундаментален документ, българинът няма как да разбере света около себе си и епохата в която живее. Той е изработен по поръчка на превратаджиите от 10 ноември 1989 г. от Националната търговска камара на САЩ. В пълна сила
22
31
 
7
 
! Отговори
ЗОРО преди 12 години
Крадливите комунистически отрочета им спряха кранчето и надават вой до небесата!!!Оглозгахте Държавата.....кво искате още ненаситно племе майчино......харчете квот сте откраднали и не пискайте,че като гледам как е тръгнало и без него може да останете.....))))))))))))))))!!!!
21
2
 
30
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 12 години
ВСЕКИ НАРОД ЗАСЛОЖАВА ВСОИТЕ УПРАВНИЦИУистън Чърчил...А ТОЗИ НАЙ-МНОГО ЗАСЛУЖАВА СВОЯ ***!!!Аз
20
1
 
39
 
! Отговори
гггг преди 12 години
Ай стига вече,да се смееш ли или да плачеш.Трагично жалко е поведението на г-н Борисов, хленчи като баба,че все някой друг му е виновен през целия си мандат.В началото това минаваше,вече писва,само оправдания да слушаме.Втори път няма и да се излъжа да стъпя до урните,камоли да гласувам за герб.Разочарование пълно.
19
2
 
25
 
! Отговори
мутра преди 12 години
Бойко,брато вервам ти ! Дейсвай тикво,ние бригадите от СИК,ВИС,777,АПОЛО И БОЛКАН,*** и пр. твърдо стоим зад теб.Мачкай мат*риало и тоя ш**** народ че нещо много се е разлаял.Само ГЕРБ !
18
2
 
44
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 12 години
*** НАРОД...*** МИНИСТЪР ПРЕДСЕСАТЕЛ...В резултат: *** ДЪРЖАВАКОНГРАЧУЛЕЙШЪН
17
3
 
44
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 12 години
Вярва ли Борисов в притчите, които глаголи, или само ни будалка"След този ***, всеки един с основно образование има пълното право да си мисли, че може да стане Мининстър Председател"Александър Морфов - режисьор в народен театър Иван ВазовКОНГРАЧУЛЕЙШЪН
16
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И според мен старият интерфейс беше по-удобен. :) съжалявам , че не по темата.
15
2
 
39
 
! Отговори
БОГ ДА НИ ПАЗИ преди 12 години
Сътресенията в кабинета, назначаването на четвърти пореден здравен министър и на неук министър на икономиката, изобщо не са най-тревожните новини, които идват от сегашното управление. Положението е далеч по-страшно. По-симптоматично е например, че вицепремиерът Дянков заговори за сваляне на ДДС още тази година - в момент, когато намаляват постъпленията в хазната. А, както е известно, половината приходи в бюджета идват от ДДС. Не е ли странно? А забелязва ли някой ласкавите изказвания напоследък на Бойко Борисов за Меглена Кунева? Че я предпочитал за коалиционен партньор? Или за бившия финансов министър Орешарски - как трябвало да го привлекат да обсъждат финансите? Какво се крие зад всичко това? Уви, не е поредната сватба на политици, прегръщане на довчерашни врагове. Нито адекватни мерки за финансите. По-лошо е. Това са отчаяни стъпки на правителството да направи нещо за избягването на фалита и да сподели отговорността като привлече други хора в управлението. Не случайно Кунева заяви, че не ще да влиза в схемите на ГЕРБ. Положението с финансите на държавата е, без преувеличение, катастрофално. Тя е пред фалит (виж графиката). За почти 3 години управление Борисов похарчи 5 милиарда лева от фискалния резерв и ясно се вижда, че през 2013 той ще се стопи, а после България ще стане като Гърция - ще трябва да взима заеми, за да плаща пенсии и заплатите на полиция, учители и т. н. държавни служители. Социалистите на пресконференция дори се позоваха на данни на БНБ, че всъщност са похарчени 7 млрд. лева. Все тая, парите свършват напълно догодина, дори още до края на годината, защото в момента приходите спадат, а разходите не намаляват. Премиерът открито призна пред камерите на Би Ти Ви в сутрешния блок миналия понеделник, че правителството харчи от резерва по 1 милиард лева годишно за пенсии, защото не достигали приходи. И обвини предишните управляващи, че вдигнали пенсиите и оставили държавата на минус.В същото предаване призна, че ще посегнат на Сребърния фонд от 2 млрд. лева. Обслужващите медии представиха това като положителна мярка - давал пари за лечение на деца, а не обърнаха внимание, че това е прецедент с финансите на държавата. Потреблението е замряло, производството - също. Приходите в бюджета не достигат. В такъв момент свалянето на ДДС е отчаян ход да се поощри потреблението. Някои икономисти по този повод плахо коментираха, че сваляне на ДДС се прави, когато започне растеж, а не когато пада потреблението. Паниката избива и в редиците на управляващите. Висш кадър на ГЕРБ - шефът на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, нападна остро вицепремиера Дянков в емблематичното предаване на Николай Бареков по обслужващата телевизия ТВ 7. И водещият - т. нар. Дудук - също гръмогласно се подиграваше на финансовия министър и правеше язвителни забележки. Това не е случайно - Бареков е пуделът на Борисов. Каквото той джафка, премиерът го мисли.А помни ли вече някой как през 2010 г. Дянков казваше, че кризата е свършила през май? Фалитът е неизбежен, медиите го прикриват. Дори анализатори си затварят очите и подкрепят правителството, защото то им подхвърля кокали. Неизбежно държавата ще трябва да вземе заеми, за да може да плаща дори заплатите на държавните служители. Приходите няма как да се увеличат и България ще затъва. Правителството на Борисов пропусна златен шанс - със стабилна подкрепа и в парламента, и в обществото, то не направи нужните реформи, за да ограничи разходите, а единствено съкращаваше бюджети, което се отрази пагубно на цели сектори. Същевременно не създаде нужните условия да поощри производството и потреблението - нито в селското стопанство, нито в промишлеността. И вместо да ограничи влиянието на световната криза, сегашното правителство я задълбочи и създаде изцяло български проблеми. Сега навсякъде са монополизирани цели сектори, цените монополно растат, потреблението се свива. Монополизацията чрез подкрепяни от властта фирми и бизнесмени-олигарси гарантирано гони чуждите инвеститори от България и задушава пазара. Дребни и средни фирми фалираха и продължават да фалират, не на последно място и заради рестрикциите на Дянков още през 2009-2010, когато той не искаше да изплати дълговете на държавата от 1,5 млрд. и задържаше половин година връщането на 500 млн. ДДС. Идеята - на него и Борисов - беше, че така ще ударят фирми близки до предишните управляващи. И покрай бълхата изгориха юргана. Защото всяка фирма, спечелила държавна поръчка за нещо, дължеше на по няколко други фирми, те пък - на други доставчици и т. н. И всички по веригата закъсаха или направо фалираха. Тепърва ще се анализират в детайли негативите от сегашното управление. Ще се наслушаме на обяснения. Борисов вече осъзнава, че неговата камарила няма интелектуалния потенциал да се справи с положението и затова се опитва да затопля отношения с хора, които довчера е ругал. Всъщност това е основният проблем на управлението му. Той не търси съгласие, а постоянно излъчва агресия, ругае и откровено клевети политическите си съперници. С този побойнически манталитет на бивш каратист и мутра далеч в политиката не може да се отиде. Резултатът няма как да бъде друг, освен фалит. Поне във финансите това вече става очевидно. Разумният българин трябва да се готви за гръцки вариант. В управлението ще се появи български Папандреу, още не се знае кой, който после ще бъде сменен с някой припознат за технократ. Ще дойде някакво слабо коалиционно правителство, а Борисов, в характерния си стил, ще се дръпне обиден и ще каже - оправяйте се без мен. И после ще вика отстрани, че новата не знам си каква коалиция е таковала майката на положението. Този път ще има не просто безработни, а хора, които няма да има какво да ядат. Призивът на сегашния премиер всеки да си сади картофи, който той отправи по една телевизия поради присъщата си инфантилност и провинциализъм, изведнъж ще стане съвсем реален. И ще се намери някой да каже, че Борисов е бил прав, я да го изберем пак.
14
0
 
48
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 12 години
Боиковите изпълнения напомнят за едно отминало време когато вървеше приказката - Аз се криех ,но никой не ме търсеше другари.Тези изпълнения са необходими защото покрай тях и още други забравяме за : неизплатените с месеци заплати,протести, безработица,поголовно поскъпване на всичко,престъпност,корупция и какво ли още не - и колкото и да са виновни тези преди нас най-виновни са тези сега и оправданията вече не ловят дикиш.-
13
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вече харесвам Станишев пред този ***!
12
1
 
36
 
! Отговори
БГ студент преди 12 години
Не разбирам, аз се радвам, че ТОЙ, да се свети името МУ, ни прати да сАдим картофи и да пасем овце, щото бях без работа и...сами разбирате...Как ще да е популист, хах ;) И да, как нЕма си верва, като ние му верваме както преди 10г повЕрвахме на дедовия че ще ни оправи за 800 дни. Не че ми липсва 3ната де, то тук изобщо БГ студентщината и идиотщината взе да ми идва в повече. Ай хубав ден, че полета ми на Т2 тръгва :) Follow me.
11
49
 
1
 
! Отговори
ЗОРО преди 12 години
Безпартиен съм,но почвам да симпатизирам на Борисов заради драскачи(лаячи) като повечето от Вас!!!Не ви ли омръзна от едни и същи фрази и нарицания....напишете нещо ново и смислено или затворете компа!!!!)))))))))
10
5
 
25
 
! Отговори
1 преди 12 години
КОЛЕГИ! Бойкотирайте коментарите тук, докато не върнат стария дизайн. Това не се чете....
9
2
 
37
 
! Отговори
Пламен преди 12 години
*** некадърна Тиква.Марш на *** у пи.....та
8
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не съм психолог но от опит знам,че човек, който винаги се оправдава с другите е нагъл лъжец и страхливец и по принцип на такива хора не може да се разчита,защото всеки момент са готови да ти забият нож в гърба!
7
3
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко е явен лъжец и манипулатор, а сънародниците ни са по-прости и от 5годишни деца, наивни, прости и неграмотни!
6
3
 
51
 
! Отговори
До Богданов преди 12 години
Коментарът лъжа ли е питам. Имаме си министър председател който е патологичен лъжец.
5
51
 
8
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Бате Бойко с теб сме ! Смело продължавай към втория мандат !
4
1
 
5
 
! Отговори
брадваро преди 12 години
байроне, хода на времето.язък за шахматното ви обучение.