Вярва ли Борисов в притчите, които глаголи, или само ни будалка

Оказва се, че “Кугър”-ите си имат противообледенителна система
20 мар 2012 07:00, Елка Василева
311
Вярва ли Борисов в притчите, които глаголи, или само ни будалка
Бойко Борисов. Снимка: Булфото

"Действах като популист. Накарах ги да върнат бонусите. При тези ниски заплати и огромната отговорност това си е популизъм. Достатъчно унизително беше за тях да връщат парите и да ги разнасят по студията." Признанието е на премиера Бойко Борисов, което беше междувременно затъмнено от последвалия остър словесен катар покрай министерските оставки.

Симптомите на обърканост и загубата на чувство за реалност са налице, пише в. “Сега”. Влязохме във фаза всяка седмица да ставаме свидетели на недостоверни обяснения.

Някак между другото мина случката с полета на Борисов с хеликоптер "Кугър" по време на наводнението в село Бисер. "Проблемът е, че кугърите, за които дадохме толкова много пари, нямат противообледенителни системи. А е 60 метра горната граница и рискът да паднат хеликоптерите, като излетят, е много голям. Поехме риска и хеликоптерите ще летят по ниското на Марица, по реката, да видим дали ще успеят да стигнат до там", каза тогава Борисов. И за да подсили драматизма, допълни, че хеликоптерите се придвижвали с риск за живота на летците. От думите му се разбра, че

самият той е тръгнал на самоубийствена мисия.

Да се просълзиш. И хоп, изненада. Военният министър и военновъздушните сили опровергаха хеликоптерните геройства на премиера. Оказа се, че нищо от казаното, особено за възможностите на машините, не е вярно. В отговор на депутатско питане Аню Ангелов обясни, че той не е специалист по авиационните въпроси и затова се позовава на справка на ВВС. От документа стана ясно, че всички вертолети "Кугър" (те са 12 на въоръжение) са били доставени с противообледенителна система. Няма никакви ограничения за използването им съобразно сезона и са сертифицирани да летят и изпълняват задачи от плюс 50 до минус 30 градуса. Всички вертолети имат необходимото оборудване и възможност да се използват в сложни метеорологични условия и нощем.

Министър Ангелов направи опит да замаже ситуацията, като обяви, че в инструкцията на екипажа е записано като ограничение преднамереното влизане в зона с обледенение. Той поясни, че при спасителната акция в с. Бисер на 6 февруари пилотите са летели под облаци при тежки метеорологични условия с видимост 1 километър. Но не е имало никакъв риск.

Борисов обаче не се впечатли и засили още повече черните краски: "По-лесно ми е да падна от хеликоптера, отколкото после да пиша и да обяснявам защо съм ги пратил." Нещо повече. Той дори се опита да замаже първоначалните измислици, като нарочно държа дълга реч по темата на правителствено заседание, станала публична чрез стенограмата. Оттам се разбра,

премиерът водил доста оживена дискусия

с военния министър и с началника на щаба: "Вдигането на хеликоптерите в случая - виждате, в един хеликоптер летят по шест човека, в смисъл, в този момент трябваше да взимам решение заедно с колегите от отбраната дали да жертвам шест за двама. И когато след това щеше да ни викне - пази, Боже, да се случи - Военна прокуратура да дойде да разследва, ще ни попита: след като в инструкцията пише преднамерено да не се влиза, защо ги карате да влизат. Затова така избухнах и се ядосах, защото като главен секретар съм викан от Военна прокуратура. И трябва да ви кажа, че там разпитите са много тежки."

Всеки, който е бил в казармата, знае, че рискове като този на Борисов са всекидневие. Същите тези хеликоптери имат не толкова героична връзка с премиера. Той все се оплаква, че историята с доплащането им му е натресена от тройната коалиция. Премиерът дава това обяснение по повод и без повод. И когато реши да се доплатят 380 млн. лв. преди повече от година, и сега, когато твърдеше колко кофти стока са купили неговите предшественици. Легенда е, че договорът бил така направен, че фирмата доставчик можела дори да бърка директно в републиканския бюджет и да си тегли оттам каквито пари поиска. Това си беше чиста манипулация със запазената марка на Борисов.

Но въпросът е защо той не прекрати договора, като е толкова калпав. Щеше да плати неустойката, която бе далеч под посочените доплатени 380 милиона. Няма нито едно доказателство, че се е опитал да го прекрати. Като се има предвид, че консултантите по тази сделка демонстрират близки отношения с него, както и той с тях, нещата придобиват и друг привкус.

И с кугърите, и с министерските оставки, и с онова, което ни предстои - а няма как да е по-различно, единственият въпрос, който ще стои без ясен отговор, е той вярва ли в притчите, които глаголи, или само ни будалка. Но все пак на лъжата перките са къси.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
22
 
4
 
! Отговори
as преди 12 години
Вестник "СЕГА' НА КОИ БЕШЕ????????????????????????????ПЛАТЕНИ ДРАСКАЧИ
42
7
 
36
 
! Отговори
гръмотевицата преди 12 години
да им изсъхнат ръчичките на герберските педерастчета дето поставят минусчетата.
41
5
 
19
 
! Отговори
БГ преди 12 години
Да бяха купили руски въртолети, тогава подобни дивотии нямаше да има. Те си летят по всяко време, при това са по-евтини и по-надеждни. От седемте Кугъра сега едва ли летят повече от два, поради липса на резервни части и т.н. Далаверите на тройната коалиция край нямат. Купиха и самолети Спартан, и те не летят.
40
2
 
31
 
! Отговори
до 37 преди 12 години
"ГЛАГОЛИ"???!!! НЯМА ЛИ ГРАМОТНИ БЪЛГАРИ, ЧЕ НАЗНАЧАВАТЕ ТАКИВА КОЙТО В ЖЕЛАНИЕТО СИ ДА СА ОРИГИНАЛНИ ИЗМИСЛЯТ НОВИ ДУМИ?!!--Не просто означава, че ти не познаваш българсия език. Глаголи не е неологизъм, а много стара българска дума и означава говоря. Оттам и една от версиите на българската азбука се нарича глаголица, тази на Кирил. Названието на азбуката на чешки е hlaholice, на словашки hlaholika, на полски glagolica, на руски глаголица, на хърватски glagoljica.
39
0
 
25
 
! Отговори
киро преди 12 години
с приумиците на господина. Той една задача не може да даде на хората, ако не е някаква административна глупост и всички занимава с неговите измишлъотини: ти безсмислени събрания, за да води монолог, то срещи, за да разбере кой какво мисли и как да го управлява, но по същество работата се крепи на всеки един от тези 15%, заради тях не го закриват и този е още директор. Ама може ли тези хора така да ги разсейва непрекъснато заради глупостите, които му щукнали?
38
5
 
33
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
С ГЕРБ/ГРОБ/ на пенсионери,работещи,безработни и младите хора предстои явен геноцид,нисък жизнен стандарт и празни животи. Искахте мутра за премиер- получихте кучешки живот ! Но хората са казали- кой каквото сам си направи,никой друг не може да му го направи ! Сега си носете кръстта - ЗАСЛУЖИХТЕ СИ СЪДБАТА И ГЕНОЦИДА !
37
5
 
38
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
България в ценови шок , икономически колапс и в стачна вълна ! И това откакто Борисов и Герб дойдоха на власт ! 1 пример- за близо 3 години тока с 38 процента увеличение/Тиквата обеща да го намали/. Бензин и дизел гонят 3 лв./ През 2009 г бензин 1.76 ,дизел 1.90 лв./. Хранителните продукти с 60 процента увеличение,услугите с 40 процента. Да ви е честит новия морал. Вие се чудете как да си платите консумативите,а контрабандата и кражбите добиха нечувани измерения. Искахте Герб ааааааааааа
36
35
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА-ГЕРБ преди 12 години
България в икономически подем,финансов напредък и с все по - висок жизнен стандарт........И това откакто Бойко и Герб дойдоха на власт. Българина при това правителство започна да живее нормално,лятото всеки си позволи луксозна почивка било в страната или чужбина ......Доходите нараснаха,заведения ,ресторанти и механи се пукат по шефовете,улиците пълни с автомобили, гражданите носят скъпи дрехи....Народа не е толкова глупав и го показа на изборите....Президент от Герб и 2/3 кметове от Герб...ПОБЕДА
35
0
 
22
 
! Отговори
киро преди 12 години
И аз на работата си имам един Б.Б. Менаджер бил, ама за водач не става. Същата работа както Бойка. Понеже не е на нивото на 15% от професионалистите тези 15% са смазвани по всякакъв начин. Убийствен тип! Радвам се, че е поне стар, та има шанс да се отърем от него след 3-4 години. А до тогава...безкраен ужас.
34
2
 
19
 
! Отговори
кофти дизайн преди 12 години
Предишният дизайн беше по-добър!
33
1
 
26
 
! Отговори
Лелее преди 12 години
Е то в същия ден, в който изрече тия глупости се оказа, че лъже, но нито една то големите три телевизии не разчовърка. Освен това, за да му вярва човек, трябва или да е пълен *** или да е на заплата. Просто Тиквата е сложен от ген-губернаторът Уорлик да помага на монополистите и големите компании- скоро ще отворят пак темата за шистовия газ и Шеврон, а защо Боко не иска Белене с бг-руско участие само мисля, че на всички е прозрачно ясно...
32
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На тоя му се е обледила филията с мас!Но ...тоя народ - това заслужаав! Само гавра,бой,безработица,чалга и ГЕРБ!!
31
18
 
5
 
! Отговори
пилот преди 12 години
Та значи Кугърите имали противообледенителна система. Защо тогава пилотът просто не я е включил, а е взел да обяснява, че не могат да летят при това време? Или пилотът не е знаел, че има такава система? Не ми се вярва. Или тя не е била монтирана. Или не е работела.Най-вероятно проблемът е във ВВС и кадрите. Очевидно това е поръчково материалче на огладнелите далавераджии, които пак искат да се докопат до кокала.
30
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"ГЛАГОЛИ"???!!! НЯМА ЛИ ГРАМОТНИ БЪЛГАРИ, ЧЕ НАЗНАЧАВАТЕ ТАКИВА КОЙТО В ЖЕЛАНИЕТО СИ ДА СА ОРИГИНАЛНИ ИЗМИСЛЯТ НОВИ ДУМИ?!! ИЛИ И ТЯХ ГИ ИЗБИРАТЕ ПО СИЛИКОНА В УСТНИТЕ И ГЪРДИТЕ /ЛОГИЧНО И В МОЗЪКА/ ???2
29
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 31 Тиквата е в Бояна защото му купиха всички телевизии. Няма човек на когото масмедите (говоря за официалните) на когото да се създаван такъв положителен образ. Критиката е почти нула поне за Борисов може за министри за депутати но за Боко не. Истината е че той е виновен за всичко защото без неговото одобрение не се случва нищо в тази държава и всички други са просто бушони но истинта е че все повече дори хора от нговото обкражение не го понасят.
28
25
 
1
 
! Отговори
ЗОРО преди 12 години
До Наблюдател от ИЗВЪНЗЕМНИЯ-не прави атестации,че ако ти сменя с по една дума изреченията ще се окаже,че пишеш за Станишев!!!
27
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
лесно се взима и средно образование и такива фенове има много. Немога да разбера кое им е станало по-добре. Всичко е по-скъпо взимаме същите пари, а и много хора останаха без работа.
26
0
 
19
 
! Отговори
нейчев преди 12 години
когато се вдига гюрултия някъде нещо ще се краде
25
3
 
9
 
! Отговори
Freedom_People преди 12 години
Това не е планът ранът а планът Сталин - Сталин го няма но династията на КОМ партията в България си у тукаТрябва референдум до ЕС и НАТО за военна намеса в България като основание финансов геноцид
24
0
 
43
 
! Отговори
Наблюдател преди 12 години
Странни са субектите *** които защитават простащините на най-некадърното правителство в историята на България наречено Герб. Какво ли ги кара да се правят на клоуни?1.-*** с основно образование като вождът им и управляващият кабинет?2.-Мързеливи синчета и дъщерички на охранени и корумпирани полицаи,съдии и мутри?3.-Наистина крайно ограничени,които обикалят безработни с по пет лева в джоба и се радват на лъскави билбордове и 10 километра магистрали построени от тиквата? 4.-Или пък просто предизвикват нарочно да видят негодуванието на смачканият народ от Борисовата диктатура?Ако пък не са от нито една категория посочена горе,то тогава са извънземни.