Вярва ли Борисов в притчите, които глаголи, или само ни будалка

Оказва се, че “Кугър”-ите си имат противообледенителна система
20 мар 2012 07:00, Елка Василева
311
Вярва ли Борисов в притчите, които глаголи, или само ни будалка
Бойко Борисов. Снимка: Булфото

"Действах като популист. Накарах ги да върнат бонусите. При тези ниски заплати и огромната отговорност това си е популизъм. Достатъчно унизително беше за тях да връщат парите и да ги разнасят по студията." Признанието е на премиера Бойко Борисов, което беше междувременно затъмнено от последвалия остър словесен катар покрай министерските оставки.

Симптомите на обърканост и загубата на чувство за реалност са налице, пише в. “Сега”. Влязохме във фаза всяка седмица да ставаме свидетели на недостоверни обяснения.

Някак между другото мина случката с полета на Борисов с хеликоптер "Кугър" по време на наводнението в село Бисер. "Проблемът е, че кугърите, за които дадохме толкова много пари, нямат противообледенителни системи. А е 60 метра горната граница и рискът да паднат хеликоптерите, като излетят, е много голям. Поехме риска и хеликоптерите ще летят по ниското на Марица, по реката, да видим дали ще успеят да стигнат до там", каза тогава Борисов. И за да подсили драматизма, допълни, че хеликоптерите се придвижвали с риск за живота на летците. От думите му се разбра, че

самият той е тръгнал на самоубийствена мисия.

Да се просълзиш. И хоп, изненада. Военният министър и военновъздушните сили опровергаха хеликоптерните геройства на премиера. Оказа се, че нищо от казаното, особено за възможностите на машините, не е вярно. В отговор на депутатско питане Аню Ангелов обясни, че той не е специалист по авиационните въпроси и затова се позовава на справка на ВВС. От документа стана ясно, че всички вертолети "Кугър" (те са 12 на въоръжение) са били доставени с противообледенителна система. Няма никакви ограничения за използването им съобразно сезона и са сертифицирани да летят и изпълняват задачи от плюс 50 до минус 30 градуса. Всички вертолети имат необходимото оборудване и възможност да се използват в сложни метеорологични условия и нощем.

Министър Ангелов направи опит да замаже ситуацията, като обяви, че в инструкцията на екипажа е записано като ограничение преднамереното влизане в зона с обледенение. Той поясни, че при спасителната акция в с. Бисер на 6 февруари пилотите са летели под облаци при тежки метеорологични условия с видимост 1 километър. Но не е имало никакъв риск.

Борисов обаче не се впечатли и засили още повече черните краски: "По-лесно ми е да падна от хеликоптера, отколкото после да пиша и да обяснявам защо съм ги пратил." Нещо повече. Той дори се опита да замаже първоначалните измислици, като нарочно държа дълга реч по темата на правителствено заседание, станала публична чрез стенограмата. Оттам се разбра,

премиерът водил доста оживена дискусия

с военния министър и с началника на щаба: "Вдигането на хеликоптерите в случая - виждате, в един хеликоптер летят по шест човека, в смисъл, в този момент трябваше да взимам решение заедно с колегите от отбраната дали да жертвам шест за двама. И когато след това щеше да ни викне - пази, Боже, да се случи - Военна прокуратура да дойде да разследва, ще ни попита: след като в инструкцията пише преднамерено да не се влиза, защо ги карате да влизат. Затова така избухнах и се ядосах, защото като главен секретар съм викан от Военна прокуратура. И трябва да ви кажа, че там разпитите са много тежки."

Всеки, който е бил в казармата, знае, че рискове като този на Борисов са всекидневие. Същите тези хеликоптери имат не толкова героична връзка с премиера. Той все се оплаква, че историята с доплащането им му е натресена от тройната коалиция. Премиерът дава това обяснение по повод и без повод. И когато реши да се доплатят 380 млн. лв. преди повече от година, и сега, когато твърдеше колко кофти стока са купили неговите предшественици. Легенда е, че договорът бил така направен, че фирмата доставчик можела дори да бърка директно в републиканския бюджет и да си тегли оттам каквито пари поиска. Това си беше чиста манипулация със запазената марка на Борисов.

Но въпросът е защо той не прекрати договора, като е толкова калпав. Щеше да плати неустойката, която бе далеч под посочените доплатени 380 милиона. Няма нито едно доказателство, че се е опитал да го прекрати. Като се има предвид, че консултантите по тази сделка демонстрират близки отношения с него, както и той с тях, нещата придобиват и друг привкус.

И с кугърите, и с министерските оставки, и с онова, което ни предстои - а няма как да е по-различно, единственият въпрос, който ще стои без ясен отговор, е той вярва ли в притчите, които глаголи, или само ни будалка. Но все пак на лъжата перките са къси.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
2
 
26
 
! Отговори
111 преди 12 години
Ако сегашните управляващи "се изберат/назначат" за още един мандат - ще изтрият държавата България от картата на Света!!!
222
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трайчо Трайков: На Цветанов ще му се върне79921520.03.2012 | 06:41Препоръчай15Постъпиха много нечестно с мен, казва бившият икономически министър ЕтикетиЦветан Цветанов, ГЕРБ, Трайчо Трайков, уволнение, българо-катарския бизнес форум, Красимир ПървановДруги СнимкиДруги СнимкиПостъпиха много нечестно с мен, Цветанов ме обиди много, но всичко ще се върне. Това заявява пред в. "България днес" отстраненият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.По думите му, всички в ГЕРБ са постъпили нечестно с него и реално са го превърнали в изкупителна жертва заради гафа с форума в Катар. Масло в огъня на Министерския гняв наля и изказването на вицепремиера Цветан Цветанов вчера, че не ГЕРБ е обидил Трайков, а обратното, когато ексминистърът казал, че няма нищо общо с партията. "Трайчо Трайков бе избран с кредита на доверие и подкрепа на партията. След като кредитът е изчерпан, е нормално да има промяна в управлението", заяви вътрешният министър и отприщи яда на Трайков.Бившият енергиен министър намеква, че не издънката с арабските бизнесмени е коствала главата му. "Случката ми прилича на зле потърсена причина по друг повод. Но в последните дни очевидно изпитвам затруднения с намирането на обяснения - както за някои факти, така и за поведението на някои хора", заяви късно вечерта в неделя пък в Туитър-интервю Трайков.Според запознати бившият икономически министър си е отишъл заради упоритостта, с която противостоял на руските енергийни интереси. "Трайков много захапа руснаците, така че причината надали е просто глупав гаф на форума в Катар. Самият той коментира възможността да си е отишъл заради АЕЦ "Белене" или дори заради "Южен поток", размишляват депутати. Други припомнят и скандала с подписването на обвързваща връзка за изграждането на "Белене" между бившия шеф на НЕК Красимир Първанов и руската компания "Атомстройекспорт". Тогава Трайков обяви, че подчиненият му е положил подписа си без негово знание, и го уволни. Тогава министърът получи хокане от премиера, а според депутатите гафът с бизнес форума в Катар е прелял чашата.
221
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е смешно премиера да решава дали един хиликоптер да излети на спасителна мисия. Клоуните от параламента и правителството летят на наши разноски с коли и самолети във всякакво време сигурно това ги прави герои. Какво толкова сложно има в това да излети един хиликоптер в облачно време на спасителна мисия. Колуни.
220
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Облаче ли бялокъде си ти летяло?Станишев надупенде си го видяло?При Доган Ага -лежи на миндеронаргилето му ***,после в пода бие чело!
219
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПУСНЕТЕ СИ БЪРЗО КАНАЛ 3 - В МОМЕНТА НАШИЯ ИДОЛ ГОВОРИ КУТЕВ !ПОСЛЕ Е СТАНИШЕВ
218
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
8,716 милиона лева за една година е загубила държавата от 8 лекарства за онкоболни заради методиката на определяне на цената им.През 2011 цените на онколекарствата се определят вече по методика на НЗОК с ползване на "референтни стойности", т.е. обвързване на цените с цени в други европейски държави.В страницата си във Фейсбук Георги Кадиев е публикувал таблица с 8 лекарства, поскъпнали над 4-5 пъти за 1 година. Всяко лекарство е поскъпнало с между 254% и 497 %.Става ясно, че медикаментът Анастрозол е поскъпнал с 452% за 1 година, от което загубата за държавата възлиза на 2 106 721 лева, изчислил е Кадиев.Сипротерон пък е поскъпнал с 454% за една година, от което загубата възлиза на 1 277 000 лева.Най-много е скочила цената на Летрозол - ръст за една година от 497%, от което загубата за държавния бюджет възлиза на 2 803 000 лева.Повечето от поскъпналите онкомедикаменти са за лечение на рак на гърдата."Кой печели? Със сигурност производителите. С още по-голяма сигурност - дистрибуторите. И с най-голяма сигурност - управляващите от ГЕРБ. Именно подобни схеми захранват черни каси, с които после се купуват избори", коментира Кадиев в социалната мрежа."Кой губи? Със сигурност болните, защото се купуват по-малко лекарства. Със сигурност близките им, защото добавят от семейния бюджет това, което е откраднато от здравната каса. И със сигурност всички ние като данъкоплатци, защото нашите пари захранват онези, които после искат да ни управляват. И всичко това само от 8 лекарства", подчертава червеният общински съветник."Представете си какво става за цялата система на здравеопазването. Политиката е кауза. Не и за тях. За тях е пари. Доказателството - в числата в таблицата", коментира още той.
217
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е важно има или няма противообледяваща с-*** кугъра! Важото е че тиквата е бил със съзнанието че рискува живота си! Това е посланието на късия нальот в онзи злополучен ден. ***.
216
1
 
29
 
! Отговори
Разбойко преди 12 години
Разбойко е умрел от страх да не падне въртолето. После се е наплямпал, за да замаже страха си и да замаже очите
215
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е това са партия герб,партия от мушмуроци....ако беше мъж бойко,поне щеше сам да даде на Трайков оставката,но...той и от това избяга...само фасони,и никакви смислени действия...
214
4
 
27
 
! Отговори
Стършел преди 12 години
Проекта ГЕРБ-Борисов се провали, да се готви следващият!
213
21
 
9
 
! Отговори
Mahalan преди 12 години
А бе хора, вие май забравяте какво беше от '92 до '99, че и още две- три години след това? То комунисти ли не ни оправяха, че демократи, а и цял цар дойде да ни оправи! Сега всички мрънкате срещу Бойко, но като дойдат следващите, ще оревете навсякъде колко лоши са, разбираш ли... На вас просто не може да се угоди- типична българска черта! Като е избран, ще си траете до следващите избори, а тогава отидете да гласувате, а не си стойте в къщята и да си оплаквате тежката съдба!
212
0
 
7
 
! Отговори
Bobo преди 12 години
Dnes.Bg starata viziq si beshe 100 pati po dobra, s udovostvie shte vi cheta pak no po staro mu!!!
211
4
 
51
 
! Отговори
ТИКВЕНСКИ МУ РАБОТИ преди 12 години
ВСЯКА ДУМА ИЗРЕЧЕНА НА СЕЛСКИЯ БЕГ Е ЛЪЖА. УЧУДВАЩО Е КАК ЦЕЛИ 30% ОТ СЛАБОУМНОТО НАСЕЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ВСЕ ОЩЕ МУ ВРЪЗВАТ. АКО ОТНОВО НИ ГО НАТРЕСАТ ***, КОИТО МУ "ВЯРВАТ" - БЪЛГАРИЯ Е ЗАТРИТА ОКОНЧАТЕЛНО И БЕЗВЪЗВРАТНО. ЕДНА МУТРА ЩЕ УСПЕЕ ДА НАПРАВИ ТОВА, КОЕТО И ТУРЦИТЕ ЗА 500 ГОДИНИ НЕ УСПЯХА.
210
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нещо не е наред, липсват хвалебствия в коментарите.... :(
209
0
 
31
 
! Отговори
ФЕНКА, СТАРА МОМА преди 12 години
SUPER МУХОБОЙКО !
208
1
 
6
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
...ШГУ БАФ ГЗО ИЗБРАНИКО НАРОДЕН ЙЙЙ...!
207
0
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
...АРЕ ЕКШАН...!
206
0
 
36
 
! Отговори
126584891896841+848 преди 12 години
ЕДИНСТВЕНИЯ БИЗНЕС КОЙТО ПРОЦЪФТЯ ПРИ ТЕЗИ НЕКАДЪРНИЦИ Е ТОЗИ НА ПОГРЕБАЛНИТЕ АГЕНЦИИ А ГРОБИЩНИТЕ ПАРКОВЕ УТРОИХА РАЗМЕРИТЕ СИ, КОЙТО НЕ ВЯРВА НЕКА ПРОВЕРИ
205
0
 
12
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
...НАКАЗАНИ СМЕ ДОСТАТЪЧНО ДА ДИШАМЕ ЕДИН И СЪШТ ВАЗДУХ С ТИКВИТЕ...!...ШЕ ТРЕА ОТВОРИМЕ ПРОЗОРЦИТЕ А ФЛЕЗЕ СВЕЖЪ ПЛАНИНСКИ ВААЗДУХ..ХИХИ..ПРОВЕТРЕНИЕ И ПРОЛЕТНО ПОЧИСТВАНЕ НА АВГИЕВИТЕ ОБОРИ../НЕ Е ПОЖЕЛАНИЕ А Е ЗАДАЛЖИТЕЛНО/....!
204
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
че останаха ли такива дето верват на селянина-мутра от Банкя?и да върнете старата визия, че новата е отвратителна ей.......