Вярва ли Борисов в притчите, които глаголи, или само ни будалка

Оказва се, че “Кугър”-ите си имат противообледенителна система
20 мар 2012 07:00, Елка Василева
311
Вярва ли Борисов в притчите, които глаголи, или само ни будалка
Бойко Борисов. Снимка: Булфото

"Действах като популист. Накарах ги да върнат бонусите. При тези ниски заплати и огромната отговорност това си е популизъм. Достатъчно унизително беше за тях да връщат парите и да ги разнасят по студията." Признанието е на премиера Бойко Борисов, което беше междувременно затъмнено от последвалия остър словесен катар покрай министерските оставки.

Симптомите на обърканост и загубата на чувство за реалност са налице, пише в. “Сега”. Влязохме във фаза всяка седмица да ставаме свидетели на недостоверни обяснения.

Някак между другото мина случката с полета на Борисов с хеликоптер "Кугър" по време на наводнението в село Бисер. "Проблемът е, че кугърите, за които дадохме толкова много пари, нямат противообледенителни системи. А е 60 метра горната граница и рискът да паднат хеликоптерите, като излетят, е много голям. Поехме риска и хеликоптерите ще летят по ниското на Марица, по реката, да видим дали ще успеят да стигнат до там", каза тогава Борисов. И за да подсили драматизма, допълни, че хеликоптерите се придвижвали с риск за живота на летците. От думите му се разбра, че

самият той е тръгнал на самоубийствена мисия.

Да се просълзиш. И хоп, изненада. Военният министър и военновъздушните сили опровергаха хеликоптерните геройства на премиера. Оказа се, че нищо от казаното, особено за възможностите на машините, не е вярно. В отговор на депутатско питане Аню Ангелов обясни, че той не е специалист по авиационните въпроси и затова се позовава на справка на ВВС. От документа стана ясно, че всички вертолети "Кугър" (те са 12 на въоръжение) са били доставени с противообледенителна система. Няма никакви ограничения за използването им съобразно сезона и са сертифицирани да летят и изпълняват задачи от плюс 50 до минус 30 градуса. Всички вертолети имат необходимото оборудване и възможност да се използват в сложни метеорологични условия и нощем.

Министър Ангелов направи опит да замаже ситуацията, като обяви, че в инструкцията на екипажа е записано като ограничение преднамереното влизане в зона с обледенение. Той поясни, че при спасителната акция в с. Бисер на 6 февруари пилотите са летели под облаци при тежки метеорологични условия с видимост 1 километър. Но не е имало никакъв риск.

Борисов обаче не се впечатли и засили още повече черните краски: "По-лесно ми е да падна от хеликоптера, отколкото после да пиша и да обяснявам защо съм ги пратил." Нещо повече. Той дори се опита да замаже първоначалните измислици, като нарочно държа дълга реч по темата на правителствено заседание, станала публична чрез стенограмата. Оттам се разбра,

премиерът водил доста оживена дискусия

с военния министър и с началника на щаба: "Вдигането на хеликоптерите в случая - виждате, в един хеликоптер летят по шест човека, в смисъл, в този момент трябваше да взимам решение заедно с колегите от отбраната дали да жертвам шест за двама. И когато след това щеше да ни викне - пази, Боже, да се случи - Военна прокуратура да дойде да разследва, ще ни попита: след като в инструкцията пише преднамерено да не се влиза, защо ги карате да влизат. Затова така избухнах и се ядосах, защото като главен секретар съм викан от Военна прокуратура. И трябва да ви кажа, че там разпитите са много тежки."

Всеки, който е бил в казармата, знае, че рискове като този на Борисов са всекидневие. Същите тези хеликоптери имат не толкова героична връзка с премиера. Той все се оплаква, че историята с доплащането им му е натресена от тройната коалиция. Премиерът дава това обяснение по повод и без повод. И когато реши да се доплатят 380 млн. лв. преди повече от година, и сега, когато твърдеше колко кофти стока са купили неговите предшественици. Легенда е, че договорът бил така направен, че фирмата доставчик можела дори да бърка директно в републиканския бюджет и да си тегли оттам каквито пари поиска. Това си беше чиста манипулация със запазената марка на Борисов.

Но въпросът е защо той не прекрати договора, като е толкова калпав. Щеше да плати неустойката, която бе далеч под посочените доплатени 380 милиона. Няма нито едно доказателство, че се е опитал да го прекрати. Като се има предвид, че консултантите по тази сделка демонстрират близки отношения с него, както и той с тях, нещата придобиват и друг привкус.

И с кугърите, и с министерските оставки, и с онова, което ни предстои - а няма как да е по-различно, единственият въпрос, който ще стои без ясен отговор, е той вярва ли в притчите, които глаголи, или само ни будалка. Но все пак на лъжата перките са къси.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нещо за 90000 Euro подкуп от новата на Станишев, писано в немските вестници? Нещо за невърнатите бонуси от комунистите? Нещо за вкарването на Турция в управлението на страната чрез ДПС? Нещо за изключително неизгодните кредити на гръцките банки? Нещо за ГМО? Нещо за растителни мазнини в храните? Нещо за 20 годишните меса в колбасите? Нещо за бетона на плажа? Нещо за даването на парче от България на "царя"? Нещо за ДС? Нещо за това, че турска партия се среща с комунист-президент преди втори тур?
162
0
 
23
 
! Отговори
redordead преди 12 години
всъщност ББ е една подвижа торба със сланина и фекалии...кух като 100 хралупи, не може да върже 2 приказки на кръст и за капак на всичко изгони най-кадърните си министри, най-вероятно, защото не може да вдене какво му говорят..
161
0
 
16
 
! Отговори
Пилот преди 12 години
А пожарните имат ли противообледенителна система??????
160
3
 
21
 
! Отговори
гражданин преди 12 години
Срам и позор! От ден на ден всичко се разпада и се срива! В момента ни управляват страшно некомпетентни хора!
159
2
 
18
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Бойчето си е натурален селски *** и ***!Човека си лъже естествено и непринудено и не може да му се сърдим за това. Никой не може да избяга от природата си.Българският народ пък продължава да си го харесва (поне 30%). Твърде голям процент да ***! Да не се чудим, че сме толкова зле тогава.
158
3
 
16
 
! Отговори
ss преди 12 години
Много е страшно,че ни управляват глупави и самонадеяни хора. Но Б.Б. ги избира такива.За него нямам думи Б.Б. е един подвижен паметник на самочувствието!
157
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Недоклецания *** Станишко да си затваря *** уста и да не знае много, защото Първанов ще се възползва и ще му я напълни с първановчета! А относно скандала около Станишев за дадени 2 милиона евро на съмнителни лица за Пи Ар не случайно страната е Австрия, защото в австрийските банки са изтекли десетки милиарди, откраднати от Огнян Дойнов, клана Луканов, агент Гоце Първанов, Иванчо Костов, Манджуков, Банев и други знайни и незнайни герои на прехода по сценарий на БКП-ДС от социализъм към червен капитализъм. В столицата Виена има цял баровски квартал с български богаташи от елита на БКП-БСП и техни наследници синове, дъщери, внуци част от крадливата *** на висшите българските комунисти от близкото минало. Важното е да се уточни, че тези пари са давани не за имиджа на България, а за имиджа на управляващите комунисти, защото по това време ИМ СПРЯХА ЕВРОФОНДОВЕТЕ!!! За това се е наложило да си подобряват имиджа на некадърници и мошеници. С откраднатите пари от народа, тези крадци са си правили Пи Ар. Това е то комуниста, винаги е работил за себе си и за благото на родата си. За комуниста родината е като дойна крава! За това и имаше ония лаф, който перефразираше комунистическия съд, който се произнасяше с: В името на народа във В името на народа комунистите не пускаха вимето на народа!
156
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Платени поръчкови статии, тълпи от хулещи правителството платени драскачи, за които няма ограничение в символите, нарочно подбрани смешни снимки - колко пари от червената каса получавате?Не знам точно кого заблуждавате?Аз преди можех да си купя апартамент с мойта заплата. След като дойде Станишев това стана невъзможно. Вдигна цените на имотите, накара хората да теглят кредити от гърците.Резултатите от изборите показват всъщност какво мисли народа, а не онлайн изданието на вестник Дума.
155
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"като главен секретар съм викан от Военна прокуратура. И трябва да ви кажа, че там разпитите са много тежки" - интересно кво ли е бил сгафил точно ?"Малко ли са поводите? И за амфетамините, и за това че е снасял информация на чужди посолства и т.н.А "народът" вместо да настява тая *** да бъде разследвана, съдена и затворена го избра за кмет и премиер.
154
0
 
15
 
! Отговори
?? преди 12 години
Видяхте ли го героят? Шейхът на Катар застанал пред него с ДЖАПАНКИ и бял чаршаф , а Бойко Джамията с официален костюм , като ученик който си казва урока пред даскала
153
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
лека им пръст на майка му и татко ми, ама не са го научили като дете да различава лъжа от истина, кво очаквате ?
152
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БО, що те дразни това ? и без писанията на тоя или оня е видно, че премиера дава фира, не без помощта на приближените си
151
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
оказа се, че не били кугъри, а били курасани (кроасани)не, че нямали система против обледенявали, а нямали ледогенератор и уискито само го хабяли без лед
150
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
192 - Бо - Здравей интелектуално недостатъчно милиционерче!:) Май много логичното мислене ви се губи на герберите! Поне един ПУЦ да ви направят:))))
149
2
 
23
 
! Отговори
фактите преди 12 години
Най-страшното е,че 30% от българите вярват на човека чиито идоли са Живков и Симеон,които е охранявал.Приятели са му Златев и Донев чиито компании охранява ИПОН.Активно е работел за групировката СИК,пръв приятел на Румен -пашата и компания.30% се радват на простотиите му и викат евала бате Бойко.И той си повярва,че над него е само БОГ,когото нарича умилено"началника".Но той не е виновен,виновни са продажните медии,които ежедневно му създават фалшив ореол на супер герой.
148
1
 
12
 
! Отговори
redordead преди 12 години
да не говорим, че не само в ГРОБ има най-много ***, ами е пълно и с такива като Цачева, която е била в БКП, СДС, НДСВ, БСП и сега в ГРОБ - т.е. на нея не и пука за каузите или ценностите, доколкото ги има, на няко япартия, а да си наптълни гушата, но то това е е така за повечето политици, но за ГРОБ е вярно на 100%...
147
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо ББ не си подава оставката?Защото никой няма да ходи да го моли да се я вземе обратно.
146
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И какви точно неща е направил за пръви път бате ти Бойко ??Постоянно чувам за някакви направени неща, ама какви точно са .......?Може би, че за 3 години стоките от първа необходимост са с над 100% инфалция, някви далавери правят министрите му със здравната каса, ама то тва не е за първи път :)Те и БСП-то с Доган ги правиха тия работи.
145
2
 
17
 
! Отговори
Разумен преди 12 години
Добро утро Днес БГ. Ако чак сега разбирате, че премиера е една пръдня, която не струва и пет стотинки...
144
14
 
2
 
! Отговори
Бо преди 12 години
до164Здравей червена бабо,Аз никъде не съм написал, че Бойко казва истината.Просто ми стана интересен факта, че от няколко седмици излизат статии които много видно симпатизират на едни и наклепват други.А колкото до кражбите и сега крадат не споря (за кацата с мед и че е нормално няма да казвам), но поне строят, водят твърда политика и поемат отговорност като управляват еднолично и като се сравни това с другите управляващи, какво се получава - само кацата с мед и нищо насреща