Вярва ли Борисов в притчите, които глаголи, или само ни будалка

Оказва се, че “Кугър”-ите си имат противообледенителна система
20 мар 2012 07:00, Елка Василева
311
Вярва ли Борисов в притчите, които глаголи, или само ни будалка
Бойко Борисов. Снимка: Булфото

"Действах като популист. Накарах ги да върнат бонусите. При тези ниски заплати и огромната отговорност това си е популизъм. Достатъчно унизително беше за тях да връщат парите и да ги разнасят по студията." Признанието е на премиера Бойко Борисов, което беше междувременно затъмнено от последвалия остър словесен катар покрай министерските оставки.

Симптомите на обърканост и загубата на чувство за реалност са налице, пише в. “Сега”. Влязохме във фаза всяка седмица да ставаме свидетели на недостоверни обяснения.

Някак между другото мина случката с полета на Борисов с хеликоптер "Кугър" по време на наводнението в село Бисер. "Проблемът е, че кугърите, за които дадохме толкова много пари, нямат противообледенителни системи. А е 60 метра горната граница и рискът да паднат хеликоптерите, като излетят, е много голям. Поехме риска и хеликоптерите ще летят по ниското на Марица, по реката, да видим дали ще успеят да стигнат до там", каза тогава Борисов. И за да подсили драматизма, допълни, че хеликоптерите се придвижвали с риск за живота на летците. От думите му се разбра, че

самият той е тръгнал на самоубийствена мисия.

Да се просълзиш. И хоп, изненада. Военният министър и военновъздушните сили опровергаха хеликоптерните геройства на премиера. Оказа се, че нищо от казаното, особено за възможностите на машините, не е вярно. В отговор на депутатско питане Аню Ангелов обясни, че той не е специалист по авиационните въпроси и затова се позовава на справка на ВВС. От документа стана ясно, че всички вертолети "Кугър" (те са 12 на въоръжение) са били доставени с противообледенителна система. Няма никакви ограничения за използването им съобразно сезона и са сертифицирани да летят и изпълняват задачи от плюс 50 до минус 30 градуса. Всички вертолети имат необходимото оборудване и възможност да се използват в сложни метеорологични условия и нощем.

Министър Ангелов направи опит да замаже ситуацията, като обяви, че в инструкцията на екипажа е записано като ограничение преднамереното влизане в зона с обледенение. Той поясни, че при спасителната акция в с. Бисер на 6 февруари пилотите са летели под облаци при тежки метеорологични условия с видимост 1 километър. Но не е имало никакъв риск.

Борисов обаче не се впечатли и засили още повече черните краски: "По-лесно ми е да падна от хеликоптера, отколкото после да пиша и да обяснявам защо съм ги пратил." Нещо повече. Той дори се опита да замаже първоначалните измислици, като нарочно държа дълга реч по темата на правителствено заседание, станала публична чрез стенограмата. Оттам се разбра,

премиерът водил доста оживена дискусия

с военния министър и с началника на щаба: "Вдигането на хеликоптерите в случая - виждате, в един хеликоптер летят по шест човека, в смисъл, в този момент трябваше да взимам решение заедно с колегите от отбраната дали да жертвам шест за двама. И когато след това щеше да ни викне - пази, Боже, да се случи - Военна прокуратура да дойде да разследва, ще ни попита: след като в инструкцията пише преднамерено да не се влиза, защо ги карате да влизат. Затова така избухнах и се ядосах, защото като главен секретар съм викан от Военна прокуратура. И трябва да ви кажа, че там разпитите са много тежки."

Всеки, който е бил в казармата, знае, че рискове като този на Борисов са всекидневие. Същите тези хеликоптери имат не толкова героична връзка с премиера. Той все се оплаква, че историята с доплащането им му е натресена от тройната коалиция. Премиерът дава това обяснение по повод и без повод. И когато реши да се доплатят 380 млн. лв. преди повече от година, и сега, когато твърдеше колко кофти стока са купили неговите предшественици. Легенда е, че договорът бил така направен, че фирмата доставчик можела дори да бърка директно в републиканския бюджет и да си тегли оттам каквито пари поиска. Това си беше чиста манипулация със запазената марка на Борисов.

Но въпросът е защо той не прекрати договора, като е толкова калпав. Щеше да плати неустойката, която бе далеч под посочените доплатени 380 милиона. Няма нито едно доказателство, че се е опитал да го прекрати. Като се има предвид, че консултантите по тази сделка демонстрират близки отношения с него, както и той с тях, нещата придобиват и друг привкус.

И с кугърите, и с министерските оставки, и с онова, което ни предстои - а няма как да е по-различно, единственият въпрос, който ще стои без ясен отговор, е той вярва ли в притчите, които глаголи, или само ни будалка. Но все пак на лъжата перките са къси.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой е този,който се прави на мъжкар а е ***.а????Заслугата да дишаме е негова и никога не е виновен за нищо????:Компетентния" мрънка по всяка тема,като селска клюкарка,въпреки че е ***,като ***."Бивш" престъпник.Опитва се да лети,като птичка,НО със заешкото си сърце се на***ка!!!
142
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Малоумният естник "Сега", протеже на политици в един друг, по розов цвят, отново се опитва да ни промие мозъците. Алооо, журналистите, знаем че е сладко да ругаеш, но не е ли по достойно да кажеш истината. Който се интересува от обледеняването има не малко хора, които разбират и могат да ви помогнат да разберете и вие къде е проблемът. Но как да кажеш нещо, което твоят розов господар не ти е позволил. Идиотска работа.
141
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
неправилно зададен въпрос - предполага преценка на собствените действия, каквато премиера още като дете не си е изработил..."като главен секретар съм викан от Военна прокуратура. И трябва да ви кажа, че там разпитите са много тежки" - интересно кво ли е бил сгафил точно ? за да му е тежко да дава обяснения и да го е страх и до ден днешен от това ?
140
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предлагам да се смени "тиквата" с "партенката".Тоя толкова лъже, че "вмириса" общественото пространство.Пинокио пасти да яде!!!
139
2
 
16
 
! Отговори
до 176 преди 12 години
ГЕРБЕРИ от ясно по-ясно е че не коментирате статията - медиите защо не го отразиха,а?Борисов е забранил нали!И в този сайт на доста драскачи от ГЕРБ е платено!
138
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За съжаление на бълващите гняв по долу, бат Бойко ще има добро мнозинство и следващите избори. Тоя плоча, ах политиците, ах некадърните сме я чували. Политиците сте всички вие, които като ви изберат ставате същите, като тия срещу които плюете. Бойко за първи път направи неща, които никой друг не посмя и няма да посмее. А слабостите му ги прощаваме, не сме слепи, виждаме, но стига да направи магистралите, да ни измъкне от Руската мечка, другите 3 правителства след него няма да направят това
137
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какъв е смел бил наш Бойко! Да лети с риск за живота си в напълно изправен и подсигурен хеликоптер управляван от професионални военни летци!Героизъм достоен да бъде описан само от самият Бойко! И това само за 2000лв премиерска заплата и печалбата от контрабандата на цигари и амфетамини в България. Направо си съсипва живота!
136
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имам чувството, че ако ББ престане да плюе комунистите, симпатизантите му ще се почудят, какво са харесвали в него.Др. вид дейност тоя не извършва!!!Цялата идеология на тая партия е сбъркана. Не ги обединяват нито демократични, нито икономически идеи, а само омразата към предходните.П.С.Щом плюем Боби Турбото значи сме комунисти !!!
135
3
 
7
 
! Отговори
до 163 преди 12 години
Депутатът от ДПС Делян Пеевски държи повечето медии и всички те ежедневно лижът *** на премиера и на ГЕРБ.Така че този сайт едва ли има нещо общо с ДПС.
134
0
 
10
 
! Отговори
важно!!!! преди 12 години
Стотици хора в страната излязоха на протест срещу безобразията в държавата. Протести имаше в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Добрич, Пазарджик, Благоевград, Силистра.Проявата беше организирана във Facebook и обявена обявена като общонационален протест срещу безочливото поведение на българските политици към своя народ през последните 23 години.Исканията на протестиращите бяха разнообразни - от премахване на монополите, през адекватна образователна система, граждански контрол върху съдебната, изпълнителната и законодателната власт, до забрана на добива на шистов газа и споразумението АСТА.В Пловдив протестното шествие се огласяше с викове Бойко - бандит, стига геноцид. Демонстантите тръгнаха от площад Съединение и преминаха по главната улица на града. Около 150 души "избухнаха" във Варна срещу безобразията в България в последните 23 години. Всеки защитаваше своя кауза, но хората бяха обединени от нетърпимостта и решимостта да настъпят промени в страната.На митинга в морската столица излязоха варненци от различни възрасти и с противоположни възгледи.Някои от протестиращите призоваха за връщане на комунизма, други не искаха да чуят за това, трети пък се обявиха срещу изсичането на горите, добива и проучванията за шистов газ. Имаше и такива, които са недоволни от правителството и местното управление. Всички обаче бяха единодушни, че в България и Варна трябва да се създаде по-добър и приятен живот за хората.В Бургас десетки хора също протестираха срещу "безчинствата" в страната. Андрей Андреев, който се представи от групата на Анонимните в България, каза, че всички протестиращи са анонимни, защото политиците и управниците гледали на тях като гласоподаватели и като хора, от които само могат да вземат данъците си, без нищо да им дават.Обявяваме се против тяхното управление и безобразията, които направиха през последните 22 години. Искаме да им бъде потърсена съдебна отговорност, да бъдат махнати от НС, и народът да избере чрез пряка демокрация хората, които да го представляват", настоя Андреев. По думите му предстоят още протести. Демонстрациите вероятно ще има 31 март, а както и на 1 май - Денят на труда.
133
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СЕРИОЗНА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДОХОДИ !!! Нов интернет портал - търсачка ще дели 50% от приходите си с регистрираните потребители. Регистрирайте се с поканата в края на този пост, поканете приятели и печелете от 7-ми април 2012! Уникална възможност, не се изискват никакви вложения или даунлоад. Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, увеличава факторът по който ще се изплащат парите ви! Всеки месец, като заплата! Лесно е, става за минута! Успех! Вашата покана е тук: signup.wazzub.info/?lrRef=442669d5
132
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо не падна хеликоптера с ББ,нямаше да имаме министър председател,по-добре без такъв отколкото с министър председател с диагноза от 4-ти километър.Аман от комедианти които ни правят на балъци.
131
1
 
1
 
! Отговори
ЗОРО преди 12 години
171-Прав си.......ДЕРЗАЙТЕ)))))))
130
3
 
6
 
! Отговори
до 169 преди 12 години
Че като ти е писнало къв го дириш тук!
129
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
оказа се, че не били компютри, а компоти...да се чуди човек как не е рухнала държавата още?!
128
6
 
2
 
! Отговори
ЗОРО преди 12 години
163-Абсолютно съм съгласен с теб!!!Отдавна ми писна от тези пискащите!!!
127
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хахахаха ... а щатните келемета на ГЕРБ даже разказваха колко пари от сделката бил взел Станишев!Боко ще намери ли мъжко достойнство, за да се извини за лъжата, след като така или иначе е хванат в лъжа? ;)
126
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Както винаги Борисов показва некомпетентност и неподготвеност!Станишев му пречил за всичко.
125
2
 
14
 
! Отговори
Егати преди 12 години
Тази ли е тендециозна ? Тази е обективно-положителна. Другите статти за тендециозни, какъв велик е бат Бойко. А всъщност сам си противоречи всяка седмица.
124
1
 
6
 
! Отговори
до Бо преди 12 години
Съпоставка не се прави между едни лъжци и крадци и други, защото си остават лъжци и крадци! Затова едните си отидоха, но дойдоха по-големи крадци и лъжци в лицето на ГЕРБ! И кой е казал, че казаното от Боко е истина:)))) По тази ложгика и Станишев докато е у правлявал е казвал истината:))))