"Непознатите води", в които плува кабинетът на ГЕРБ

Политолози коментират промените в правителството
Обновена: 21 мар 2012 09:15 | 21 мар 2012 09:15,
72
"Непознатите води", в които плува кабинетът на ГЕРБ
Веселба без край. Снимка: архив Булфото

След 15 март правителството на ГЕРБ навлезе в "непознати води" и предстои да видим как премиерът и ръководството на управляващата партия ще се справят с новата ситуация, коментира за БТА политологът Румяна Коларова.

"Нов момент е развитието на медийните изяви, свързани с оставките на министри (Трайчо Трайков и Стефан Константинов – бел.ред.). Това е първа по рода си промяна в Министерския съвет, не само защото това са ключови министерства, но и защото смените се правят едновременно", обяснява тя.

Още по темата
Коларова посочва като нов момент и медийната активност на подалите оставка министри.

"Всичко това може да се окажи симптом за "точка на пречупване", след която нито кабинетът, нито електоратът на ГЕРБ ще реагират по старому", смята политологът.

Колегата й Антоний Тодоров прогнозира още смени в правителството. И той, и политологът Евгений Дайнов не очакват промяна в политиката въпреки смяната на министри, а и смятат, че няма време за такава промяна.

Според Румяна Коларова оставките и уволненията, които предшестваха министерските смени, са симптом за ниското качество на българската публична администрация и неефективния модел, по който се формирали кабинетите през последните 12 години.

Те според нея показват, че българската изпълнителна власт засега е способна само да реагира на проблеми и кризи.

"Макар действията й да са адекватни, това не е голяма похвала", отбелязва тя.

Колегата й Антоний Тодоров не намира промените в кабинета нито за кардинални, нито за стратегически.

"Те няма да доведат до друга политика, а и вече е късно за смяна на политиката", смята той.

Неговите наблюдения са, че прави лошо впечатление на публиката начинът, по който Бойко Борисов се освобождава от хората, с които работи.  Той очаква да има и още промени в кабинета и в администрацията.

Тодоров вижда проблема на ГЕРБ в това, че няма достатъчно широка аудитория сред класата на професионалистите, откъдето биха могли да черпят кадри.

Политологът Евгений Дайнов също не очаква реформи след промените в кабинета.

"Смените са израз на пълна безпомощност", смята той и прогнозира, че оттук нататък следва период на "мъчителен разпад за правителството".

Според него премиерът така е подредил нещата, че няма полезен ход и каквото и да прави, ще бъде грешка или ще води до незадоволителни резултати.

"Смените на министрите са израз на по-мащабна болест, на неумение да се управлява, коментира той и допълна, че който и министър да бъде сложен, няма как да се справи, ако няма конкретен план за действие", твърди Дайнов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
10
 
10
 
! Отговори
пепо преди 12 години
Тези политолози да ходят да гледат царевица на село ,вместо да се изказват неподготвени !
24
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 20А бе, *** гербер, това ми звучи като: "А вие, зашо биете ***?"!Какво са тези ХОНОРАРИ (не бонуси!!!), в сравнение с всеобщата мизерия?120 милиона раздадени от ГЕРБ на държавните служители... Земи си мълчи, че ставаш смешен!
23
1
 
15
 
! Отговори
Оп-са преди 12 години
15-ти и 16-ти, това което казвате е горе-долу вярно, но не изключва казаното от мен. Това че моловете са пълни не значи нищо, не е вярно, че хората излизат с пълни торби и купуват като луди! За кръчмите и ресторантите съм съгласен, и това не мога да си го обясня. Но това е вярно за София и още 2-3 града. И аз съм в София, но работя с много хора от провинцията и знам, че на някой места положението е трагично! ФАКТИ са още постоянно намаляващата покупателна способност и респективно доста високата, двуцифрена, инфлация на стоки и услуги от първа необходимост! Кое не е вярно? Държавата е абдикирала! Не прави никакви реформи, няма никакви планове за нищо! Аз поне не виждам нещо креативно да се прави! Бихте ли ми посочили няколко направления, в които правителството работи и има явни и задоволителни резултати?! Не разбирате ли, че държавата след 10 месеца трябва да плаща 1.6 милиарда вноска по облигациите, а пари няма, и няма реална идея от къде да се вземат, и искат да пипат сребърния фонд?! Е как няма пари, като акцизите растат?! Цените растат, респективно уж повече ДДС?! А пари няма! Правят се едни кухи обороти и едни измамни статистики, а реалността е доста жестока, и пак казвам валутния борд държи лева, дори и да не е тежка ситуацията колкото 96-та година, то тя е по-тежка от колкото изглежда на пръв поглед! Това си е мое мнение и мои наблюдения...
22
17
 
5
 
! Отговори
optimist преди 12 години
до 20, загледай се, че всеки трети по улиците има ай фон, който струва над 1000 лв., загледай се какви са колите - нови (на по 1-2 до 7-8 години) опели, фолксвагени, тойоти, рена, пежа, хонди, мазди. Загледай кръчмите, моловете и супермаркетите - била, фантастико, метро: опашки и пълни колички. Разбира се че не навсякъде е такова положението, има и бедни хора наистина, но ситуацията далеч не е толкова сива, колкото я описват БСП и симпатизантите им.
21
17
 
6
 
! Отговори
До 20 преди 12 години
А ти защо не споменеш невърнатите бонуси от БСП. С тях само ще могат да се платят заплатите на хората от мината и всичко изброено от теб. Като прибавим и 90000 Euro, дадени дето Станишев направи врътка с германеца чрез приятелката си дето даже немските вестници писаха ще стане още по-добре. и дето осигури хонорар на приятеля си от турското правителство Доган за 1000000 без ония бъкел да знае за това, което консултирал? И това само от последните години. Тия комунисти направо не спряха да крадат..
20
24
 
4
 
! Отговори
optimist преди 12 години
до 17, ама това е истината човече. Ето вчера вечерта например влизам в "Хепи", което не е от най-евтините заведения, и вътре няма едно място да седнем с приятелката ми! За миналия уикенд искахме да отидем малко на Велинград да релаксираме - звънях в 3 хотела, в които нощувката е над 150 лв. на вечер и нямаше места! Просто това, че всички са бедни и нямат пари е някаква жестока лъжа. Тези, които не вярват да се загледат какво е реалното положение...
19
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До Оптимист-аМоже би ти си единствения комунист, т.е. гербаджия, който си пише и си вярва сам...Какви телефони по 500-1500 лева?Що не споменеш за Горупсо-Мадан, за болницата в Свищов, за безработицата, за образованието и здравеопазването?Не съди по себе си!И Цветанов с шесте апартамента и Бойко с неговите фирми са добре, но ние?Или вие от ГЕРБ сте боЙкопомазани?
18
3
 
32
 
! Отговори
БАЙ МИЛЕ преди 12 години
ЗАЩО РАЗГРАНИЧАВАТЕ ГЕРБ ОТ КОМУНИСТИТЕ НЕ СТЕ ЛИ МАЛКО ЗАБЛУДЕНИ
17
3
 
26
 
! Отговори
ууу преди 12 години
народе събуди се ВЪН МУТРАФОНИТЕ ВРЕМЕ НАСТАНА ДА ГИ НАРИТАМЕ НА ГЮБРЕТО
16
4
 
6
 
! Отговори
До 15 преди 12 години
Точно. И аз го написах същот над теб.
15
15
 
11
 
! Отговори
До 10 преди 12 години
Ами не е вярно, че България е в икономическо състояние подобно на това при управлението на БСП. Ако се сещаш, заплатите тогава бяха 30 USD в най-големия си размер.Сега гледам кръчмите и чалгатекиге пълни, в работно време се шляят и се кефят един куп хора. Аз криза не виждам. Има криза само за тия, на които Станишев им обясняваше, че няма криза и те завалиите се набутаха с незгодни кредити дето не могат да плащат, защото пък и строителния балон, надут от Станишев се пукна.
14
30
 
9
 
! Отговори
optimist преди 12 години
10, нека сега аз да ти кажа някои факти. Всяка вечер ресторантите и заведенията са пълни и трябва да чакам за маса, всички молове са претъпкани с клиенти, които излизат с по няколко торби, почти всеки има смартфон на цена между 500 и 1500 лв., по улицата се движат предимно нови коли, на възраст от 2 до 7-8 г., СПА хотелите и ски курортите са резервирани изцяло и няма места, лятото ще е същото по черноморието, Гърция и Турция, банките са пълни с депозити! Така, че какви глупости приказваш?!
13
3
 
18
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 12 години
КОГАТО ЕДИН ДЕН ИМА ДОСТОЕН ЗАМЕСНИК ГЕРБ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ КА ТО ПАРТИЯ
12
12
 
10
 
! Отговори
До 8 преди 12 години
Не, Бойко лъщи мазно на снимката, защото такава снимка е подбрана от днес бг. Все едно аз да защитавам комунистически интереси и да сложа на опонентите някоя качествена снимка. Комунистическите пари не отиват на вятъра.
11
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е нужно да си политолог, за да ти е ясно, че положението е "замитане на *** под килима"...На всички им беше ясно, че тази партия е "група по интереси" и в нея няма реални капацитети, които биха променили политиката, дори още по-лошо - биха могли да правят политика.Мисля, че всички опозиционни партии имат интерес, да оставят ГЕРБ да си изкара мандата, за да се удави окончателно и за винаги и това е правилното решение.
10
2
 
31
 
! Отговори
д-р Хаус преди 12 години
Крайно време е психиатрите да коментират промените в правителството
9
5
 
35
 
! Отговори
Оп-са преди 12 години
България е в икономическо състояние, подобно на пролетта на 96-та година! От хиперинфлация ни спасява единствено валутния борд! ФАКТ! Правителството не може или не иска да предприеме никакви адекватни действия. Всичко изглежда да е замряло и да е на самотек. Само забележете последните месеци как действа ББ все по-вяло и по-неадекватно, няма го този плам и тази просташка енергия да се изтъква постоянно, НЕ РЕЖЕ ЛЕНТИ! Просто няма какви ленти да реже и за какво да се показва. Много е изхарчено, но адекватни постъпления няма, няма и адекватни и реални реформи никъде! Здравеопазване и образование са на самотек! Инфлацията е чудовищна, само на храни от първа необходимост и горива за първите 6 месеца на тази година ще е над 10-15%, при някой стоки стига и до 20-30%! Това е реалността! Днес литър нафта е 2.74! ФАКТИ! ПОкупателната способност стига дъното!
8
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Онлайн изданието на в-к Дума пак се развихри! Тенденциозно написани статии, смешни снимки и още по-тенденциозно написани заглавия. Явно това са похватите, прочетени в дебелите червени книги. Само някои заглавия от последните дни:"Непознатите води", в които плува кабинетът на ГЕРБКой печели от поскъпването на лекарствата ГЕРБ!Вярва ли Борисов в притчите, които глаголи, или само ни будалкаБойко - бандит, стига геноцид!Изводите си направете сами.
7
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко лъщи мазно на светлината. Това заради свинската мас дето избива през кожата ли е, или мъжествено се маже с гейберастка козметика за подържане кожата на лицето?
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ех какви са сладури само на снимката. Обичаме ви :*