Борисов готви важна задача за Трайков

Дянков поискал оставката на Константинов
Обновена: 22 мар 2012 14:51 | 22 мар 2012 10:22,
145
Борисов готви важна задача за Трайков
Борисов реши, че иска да работи с Трайков. Снимка: БТА

Бившият министър на икономиката Трайчо Трайков ще продължи да работи за правителството, обяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред БНТ.

Той не уточни за каква точно позиция става въпрос, но поясни, че се обсъждат няколко идеи, свързани с опита на Трайков по енергийните въпроси, и до няколко дни ще стане ясно с каква конкретна много важна задача ще бъде натоварен.

Оставката на Трайков дойде изненадващо след проваления бизнес форум в Катар. Премиерът обясни, че именно това е капката, преляла чашата за неговото освобождаване, защото докато външният министър Николай Младенов се опитвал да спаси събитието, Трайков се пекъл на плажа. Цветанов пък обяви, че Трайков е подал оставка по лични причини, което пък бившият министър опроверга.

"Знаете, не е тайна, той беше мое предложение в кабинета, отстояваше много добре позициите на България, особено в енергетиката, нещо, което 20 години не беше правено, и това му се признава от всички - от премиера, от мен. И за това аз съм убеден, че ние ще продължим с него да работим", коментира днес Дянков. 

Той добави, че в последните няколко дни се виждали с Трайков всеки ден и обсъждали различни идеи.

"В скоро време ще се разбере. На мен ми се иска, премиерът също е на това мнение, че може да му се намери конкретна много важна задача. Споменах вече, че той работеше с мен, с премиера, с останалата част от правителството по най-важните теми в областта на енергетиката, тези теми си остават и понеже има много опит, познаваме се добре и оценяваме работата му, сме в процес на разговори за една такава задача", коментира финансовият министър.

Още по темата

До няколко дни щяло да стане ясно каква ще е тази важна задача.

"Става въпрос, че оценяваме това, което е направил и искаме да продължим да работим с него", посочи още Симеон Дянков.

Относно оставката на здравния министър Стефан Константинов стана ясно, че финансовият министър му я е поискал, след като бившият вече министър започнал да набеждава своя екип за грешките си. Дянков отхвърли критиките на Константинов, че вицепремиерът кадрува в здравеопазването.

Финансовият министър обаче беше категоричен, че не може Константинов да прехвърля неуспехите си върху екипа си и защити заместник-министъра на здравеопазването Десислава Димитрова.

"В момента, в който той започна публично да обижда своя колектив, аз му поисках оставката.  Явно беше, че не му е мястото там", обясни финансовият министър. 

Според него в здравния сектор крайно време било да не влизат доктори, а хора с управленски опит, които добре познават проблемите и добре работят с парламента. Новия министър Десислава Атанасова била точно такава.

Министърът отхвърли възможността обаче председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ да оглави здравната каса с думите:"Не, Менда Стоянова я пазим за втори мандат".

Той обясни още, че ще работи активно, за да има второ правителство на ГЕРБ. "Ако ми се предложи, може би ще вляза в него", каза още Дянков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
11
 
20
 
! Отговори
десен преди 12 години
Трайков много забави скоростта на... Белене. И успя дори да я спре! Браво! Един достоен човек на място!
79
4
 
9
 
! Отговори
Hahah преди 12 години
Га иска банцата, Боко - не виде ли, че е криза???
78
4
 
46
 
! Отговори
145 преди 12 години
БСП управляваха четири години в коалиция с други партии,а Герб вече три години сами.През тези три години се оправдаваха с предишните ,а те самите нищо не направиха,докараха държавата до никъде - фискален резерв на довършване,инвестиции никакви,икономика на никъде,безработица колкото си искаш.И някои продължават да ги подкрепят,докога и докъде ще стигне държавата с тази подкрепа -замисляте ли се.
77
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредните откачени действия на ГЕРБ!!!
76
5
 
21
 
! Отговори
Алах е велик! преди 12 години
Трайков новият Киряк Стефчов, верен слуга на САЩ и Турция. Писмо на Атомстройекспорт до Росатом ..Вече е ясно , че строителството на АЕЦ Белене ще се придружава от политически рискове, създавани пред АСЕ от министерството на енергетиката на България, а също така от постоянната заплаха за загуба на делова репутация пред европейските партньори. В тази връзка, моля да се даде на АСЕ следните поръчения: 1.Да се подаде в арбитража подготвения по-рано иск по отношение на Националната електрическа компания на България за плащане на неустойки.2. Да се уведоми консорциума Арева- Сименс за прекратяване на руските плащания на работите по проекта Белене. 3.Да се предаде поръчаното през 2008 г. оборудване на реактора и турбините за използване при изграждането на АЕЦ "Аккую" в Турция.Началник на управлението по маркетинг и развитие на бизнеса А. Калинин /БГНЕСНовата задача на Трайков е да продаде реактора от Белене на Турция, на половин цена.
75
13
 
9
 
! Отговори
Киряк Стефчов - orig преди 12 години
Трайков е прекрасен професионалист, ни се приказва по СМИ. Как да си обясним тогава простичкия факт, че България няма реална икономика, (основното е работа на ишлеме на нископлатени шивачки, банкови лихварски офиси, алкохолен туризам и проституция)? Ако Трайков е умен, значи нарочно унищожава икономиката. Ако е ***,(или алчен и безскрупулен нагаждач) колко трябва да си *** ,че да не виждаш трагедията в икономиката и енергетиката? Но той обича да пътува по чужбина и по екзотични плажове значи (колкото и да е с елементарен интелект), явно може да брани личния си интерес. А щом дянков го подържа, дначи остава най-ясното това е поредният Киряк Стефчов, верен слуга на САЩ и Турция.
74
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трайчо рева, плака и се тръшка и ето Дянков обеща да го назначи в правителството.На каква длъжност тайна - може би ще отговаря за шистовия газ, понеже Уорлик много го харесвал...
73
4
 
43
 
! Отговори
честно преди 12 години
Страшни мърлячи сте това от ГЕРБ (от лидера до последния симпатизант).
72
2
 
30
 
! Отговори
Ne e werno! преди 12 години
Причината за резкия завой се нарича Уорлик.... :)
71
1
 
13
 
! Отговори
Сциализм-капитализъм преди 12 години
Дунав мост 1- Мостът на дружбатаПрез 1950 г. Министерският съвет на НРБ взема решение за построяването на мост при Русе. През следващата година е осигурено финансирането с помощ на СССР. Проектът е завършен за 4 месеца с помщ на руски проектанти. Строителството започва през 1952 и завършва след по малко от две години. Няма търгове, няма външни консултанти, няма чужди банки никакви шменти капели. На 20 юни 1954 г. е открит първият и единствен до момента мост над река Дунав, свързващ българския и румънския бряг при градовете Русе Гюргево. Мостът е с дължина 2224 метра и с 37 отвора и е най-дългият в Европа до март 1998 г., когато се открива мостът над река Тежу в Лисабон, ПортугалияДунав мост 2-мостът на капитализмаРешение за строителство на Дунав мост-2 се взима през средата на 90-те години разбира се , строителството ще е от чужди фирми. В края на 2002 британско-испанският консорциум "Скот Уилсън холдингс, Флинт&Нийл партнършип"(много яко име!) и испанската "Иберинса" са избрани за международен консултант по инженеринг и управление по проекта "Изграждане на нов граничен комбиниран мост на река Дунав при Видин Калафат".Следват безброй процедури търгове, мъргове, алъш-вериши, шменти-капели. През 2006 г. строител на моста става испанската компания FCC Construccion S.A. Договорът е подписан на 30 януари 2007-а. Срокът за изпълнение е три години и два месеца, а предвидената обща стойност за моста е 99 955 948 евро. Да не се мъчим, да ги кажем 100 милиона. И ние ще се разхождаме по моста до Калафат през март 2010-а. През 2008 г. стойността на моста изведнъж стана 236 млн. евро. Мост няма вече повече от 2 години след крайния срок. 17 години ще са необходими за изплащане на моста, тъй като сроковете не са спазени, парите от Европа се изпаряват..
70
0
 
14
 
! Отговори
Dedo Ivan преди 12 години
Тоя Трайчо Трайков твърдо са решили да го правят камикадзе. Задава се поредната серия на "Мисията невъзможна". Както се пееше в песента ".......show must go on....."
69
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хахах има ли хора дето подкрепят герб, тея са *** от примера на сев.корея
68
0
 
29
 
! Отговори
Петрован преди 12 години
май, май с този нов пост ще се опитат да държат наблизо Трайчо и устата му затворена.
67
2
 
33
 
! Отговори
МУТРЕНСКИ МУРАФЕТИ преди 12 години
КАКВАТО И ДА Е ПРИЧИНАТА ЗА ЗАВОЯ НА МУТРАТА ОБРАТНО КЪМ ТРАЙЧО СЛЕД ПЛЮВНИТЕ ПО НЕГОВ АДРЕС,ЧЕ Е МУДЕН,ЧЕ НИЩО НЕ Е НАПРАВИЛ ЗА ГОДИНИТЕ В КОИТО Е БИЛ МИНИСТЪР И ПР. МУТРЕНСКИ ПРОСТОТИИ,ТОВА Е ПОРЕДНИЯ ДЪРВЕН ОПИТ ЗА ЗАТВАРЯНЕ НА УСТАТА НА ТРАЙКОВ.МУТРАТА РАЗПОЛАГА С ВСИЧКИ ПАРИ НА ДЪРЖАВАТА И "ХРАНИ,ЛИ ХРАНИ"***,ДЕПУТАТИ,ЦЕЛИ ПАРТИИ,БИВШИ И НАСТОЯЩИ МИНИСТРИ,ЗАРАДИ ЕДНИЧКАТА ВЛАСТ-ДА ОСТАНЕ,ДА Е ТОЙ.ЗАТОВА И НИЩО НЕ ИЗЛИЗА НАЯВЕ,А ТРАЙЧО ЗНАЕ ПРЕКАЛЕНО МНОГО И ТРЯБВА ДА СИ ТРАЕ.ЦИРК ГЕРБ
66
0
 
16
 
! Отговори
някой преди 12 години
дянката е шефа той коли той беси :)
65
5
 
32
 
! Отговори
до 92 преди 12 години
"Наистина трябва да си много глупав, за да не взимаш под внимание световната криза..."Глупав,по-глупав, много глупав, най-глупав, абсолютен ***, гербераст.За да си гербераст и да вярваш на тиквенските оправдания, че имало световна криза, че комунистите го дискредитирали, че сме били лош мат'рял и т.н. е най-малкото жалко.
64
10
 
7
 
! Отговори
до 84 преди 12 години
От толкова 'КАДЪРНО"упрвление на БСП ,...само 20г. ПРЕХОД!АЙДЕ У ЛЕВО!
63
3
 
23
 
! Отговори
НМ(народна милиция) преди 12 години
Поредното доказателство,че "партията слънце " няма подготвени кадри за каквото и да е било.Новият министър на здравеопазването казва,че е по-важно да си партиен член отколкото експерт (бог да пази здравеопазването) Вчера гледах телевизия и видях как се прави партийно назначение в едно училище (трагедия) цялото село беше на площада. Такива примери знам около двадесетина.Сега Трайков щял да работи за правителството (каква олигофрения).Милицията (полицията) е изоставила задълженията си нацяло снощи
62
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво му беше толкова кадърното на този *** бе я стига сте се излагали !
61
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде е докладът на HSBC за АЕЦ Белене????ЗАЩО ГО КРИЕТЕ? След като бяха платени няколко милиона за този доклад,редно е поне да го видим.Или написаното в него не се харесва на Дянков,на Борисов.....Да не забравят,че те са СЛУГИ на БЪЛГАРСКИЯ НАРОД,а не негови господари!!! investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/konsultantyt-hsbc-aec-belene-ima-bydeshte,123607/ HSBC е консултант за АЕЦ "Белене" срещу ?2,7 млн Британската банка HSBC е спечелила конкурса за консултант за АЕЦ "Белене" с оферта от 2,7 млн. евро за финансовите анализи, които ще представи за строителството на централата, съобщава вестник "Класа". При доказване, че АЕЦ "Белене" е икономически обоснована, банката ще получи и 0,95% от крайната цена за осъществяването на проекта. HSBC ще може да прави анализи и оценки на работата по АЕЦ "Белене" през следващите две години. С тези параметри компанията бе избрана за финансов консултант от Българския енергиен холдинг. Анализът на HSBC ще е в основата на правителственото решение дали да се строи втората ядрена централа у нас, или проектът да бъде замразен. Очакваше се договорът с консултанта HSBC да бъде подписан вчера дистанционно, с размяна на подписи по факса, както обясниха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Официална церемония също не бе предвидена. Британската банка бе избрана през ноември 2010 г. за финансов консултант на АЕЦ "Белене", след като спечели търга в конкуренция с банка "Ротшилд", "Сосиете Женерал", KPMG в консорциум с "Магуайър", "Аржил", както и "Ърнст енд Янг". Енергийният министър Трайчо Трайков прогнозира тогава, че до края на март трябва да са готови първите резултати от работата на HSBC по преструктурирането на проекта и определянето на цената му. /БГНЕС /