Румъния готова да стигне до Хага заради спорната зона

Букурещ иска преговорите с България да приключат бързо
22 мар 2012 21:45,
261
Румъния готова да стигне до Хага заради спорната зона
Спорът ни с Румъния не е нов. Снимка: архив Булфото

Ако България и Румъния не постигнат успех при преговорите за 17-километровата спорната зона от черноморския шелф, въпросът може да бъде отнесен в Международният съд в Хага или в Международния трибунал по морско право в Хамбург.

Това заяви държавният секретар в румънското външно министерство Богдан Ауреску в интервю за румънската агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Още по темата

Преди дни стана ясно, че София и Букурещ водят преговори за 17-километрова зона. От българското Външно министерство веднага уточниха, че те текат от 20 години и този въпрос не е новост.

Ауреску обаче предложи като най-подходящ за решаване на казуса метода на равноотдалечеността, който се използва от Международния съд в Хага.

Той подчерта, че преговорите по тази тема са  започнали още през 1994 г.  Държавният секретар в румънското външно министерство допълни, че единственият нов елемент е фактът, че въпросът е станал публичен.

"От румънска гледна точка реалният проблем е, че няма напредък в преговори, които би трябвало да решат много бързо това морско делимитиране”, обяснява Ауреску.

Той определя спорната територия като ”изключителната икономическа зона”.

Ауреску посочи, че Румъния би искала следващият 15-ти кръг от преговорите по темата, планирани да се състоят тази година в Букурещ, да се проведат възможно най-скоро.

Той подчерта, че желанието на румънската страна е решаване на спора чрез преговори, но в случай, че те не дадат резултат, и ако двете страни са съгласни, може да потърсят други начини за решаването му, включително да прибягнат до трета страна като Международния съд в Хага или Международния трибунал по морско право в Хамбург.

Ауреску не коментира появилата се информация, че спорната територия е част от трасето, през което ще преминава "Южен поток".

Държавният секретар на румънското външно министерство заяви, че проектът "Южен поток" не е в достатъчно напреднала фаза, че да може да се каже със сигурност откъде ще мине през Черно море.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Доколкото знам, Украинците показаха среден пръст на съда в Хага и доста мощен флот на Мамалигарите. В момента на спорния о. Змеинии има украинска военна база с пристанище, град и още доста други неща, вижте в гооглето. А отсъжданията в Хага са с препоръчителен а не със задължителен характер и отсъжданията са доста тенденциозни. На практика няма случай Хага да е решила в полза на България спорове от подобен род. Затова Румънците се надяват на Хага да прилапат каквото са си харесали.
168
1
 
19
 
! Отговори
askhole преди 12 години
Не става дума за териториални претенции, а за спорен участък, който не можем да си поделим. По-тревожното е не какво иска Румъния, а как ние ще отстояваме позицитие си. Подозирам ,че тази междуправителствена комисия от некадърност отново ще скрият резултата и няма да разберем какво е станало. Добре е , че се разшумя по този случай , за да потърсим отговорнос как управляващите защитава границите ни, за които всяко едно семейство е давало жертви през вековете...Та как решиха спора с Турция??!!
167
2
 
19
 
! Отговори
sgt.Hale преди 12 години
Я да направят едно посещение на Тутракан ...да си опреснят историческата памет...пък после да преценят няма ли да им приседне парче от България!
166
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
За да не се чудите,прочетете новините в Дарик.Иде реч за проучване на находища на газ и петрол.
165
2
 
19
 
! Отговори
зико преди 12 години
Хеййй мамалигари марш на другия бряг на Дунав. На нашия бряг нямате работа.
164
2
 
9
 
! Отговори
Balgarina преди 12 години
Balgariq da predqvi pretenciite si kam zavzetata ot mamaligite dobrudja , da q varnat i da si hodqt otataka dunava kadeto im e mqstoto
163
3
 
18
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
Не давам и една педя българска земя, море, река, планина и езеро! Марш скапаните мамалигари зад Карпатите.Съдът в Хага и този в Хамбург да получат адекватни данни от Българска страна. Ако това с "камионите" (226) е вярно просто нямам думи. Младенов не те чувам!!!
162
7
 
3
 
! Отговори
ууу преди 12 години
винаги е било така слаба и мутренска управление на БОКО РЕПОНА и разни ЦЪВ гейове виш какво става по времето но управлението на мутрата Стамбулов няма разлика
161
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е каква е врътката .. 20 години тишина и спокойствие и сега за 1 седмица вече и до Хага стигнаха.Явно залежите там са повече от колкото си мислим ?!
160
5
 
14
 
! Отговори
Сталин преди 12 години
Мамалигарите прости да напускат Еврозоната!
159
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Два дни ми го давате в новините и не само вие ,всички новинари и никой не показа къде е тази спорна зона.Или поне да беше обяснено за какво става въпрос. Никой нищо не разбира от това което пишете от 2 дни.
158
3
 
14
 
! Отговори
експерт преди 12 години
Защо има тук хора, които стрелят назад, вместо напред? ...Нахалните румънци преди години насипват пясък с камиони върху няколко камъка в морето. Така те искат да изкарат че това не са островчена, нос и следователно тяхната посока е определяща за границата! Ако това не е НАГЛОСТ!!!!
157
4
 
19
 
! Отговори
Тутракан.... преди 12 години
Много добре помнят руманягите какво е станало през 16ста година , за две седмици мамата има се е разкатала и петцифрени загуби -изгубена воина Срам и позор пред европа и света ....... Явно пак искат да го изпитат тоя СРАМ ........ ако има още истински Българи
156
4
 
7
 
! Отговори
Тутракан.... преди 12 години
Много добре помнят руманягите какво е станало през 16ста година , за две седмици мамата има се е разкатала и петцифрени загуби -изгубена воина Срам и позор пред европа и света ....... Явно пак искат да го изпитат тоя СРАМ ........ ако има още истински Българи
155
10
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Не разбрах , защо ругаете румънците? Както винаги са една крачка пред нас. Искат въпросът да се постави в Хага!!! Не в Букурещ.
154
2
 
6
 
! Отговори
доброволец преди 12 години
Ако тръгнем с щиковете, аз се пиша! Не само срещу Румъния, от тук до Унгария и Бяло Море, както е било при Канско време, чест ще е!Лошото е, че сега сме смешна държава и това няма да стане.
153
4
 
20
 
! Отговори
апел преди 12 години
ДА СЕ СЪБУДИМ ОТ ДЪЛБОКИЯ СЪН !!!
152
7
 
4
 
! Отговори
Santiago преди 12 години
...че то България, има ли я още???Аз си мислих,че отдавна е затрита тая държава. Сега остана само ние да се стопим и готово. Жалко само за литрите кръв, дето се е ляла за да го има това парче земя. Но...нали сме нация, дори и от ***.
151
2
 
2
 
! Отговори
\\\\\\\\\ до 210 преди 12 години
Много точно казано ! Така е.
150
6
 
8
 
! Отговори
Видин преди 12 години
Видин иска Автономия! Видин иска Свобода!