Абсурдни са териториални претенции в 21 век, скочи Борисов

Той иска секретно заседание на комисия заради газовата ни връзка с Турция
Обновена: 23 мар 2012 12:17 | 23 мар 2012 12:17,
170
Абсурдни са териториални претенции в 21 век, скочи Борисов
Борисов знаел защо досега не е станала връзката с Турция. Снимка: БТА

Абсурдно е в 21 век да се говори за териториални претенции на държави членки в ЕС. Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на Волен Сидеров, който предложи НС да излезе с декларация за „арогантните и нахални“ претенции на Румъния.

Вчера държавният секретар в румънското външно министерство Богдан Ауреску заяви, че ако България и Румъния не постигнат успех при преговорите за 17-километровата спорната зона от черноморския шелф, въпросът може да бъде отнесен в Международният съд в Хага или в Международния трибунал по морско право в Хамбург.

Още по темата

Преди дни стана ясно, че София и Букурещ водят преговори за 17-километрова зона. От българското външно министерство веднага уточниха, че те текат от 20 години и този въпрос не е новост. А посланикът на Румъния у нас категорично отрече страната му да има териториални претенции.

Според Волен Сидеров обаче заради тази намеса във вътрешните ни работи държавните институции трябвало да излята със светкавична позиция.

„В НС се бави позицията по този въпрос. Не чухме позиция на правителството. Ние сме готови с декларация“, обяви Сидеров.

В нея се посочва, че депутатите от 41-то НС  решително и категорично се противопоставят на претенциите на Румъния за корекции на границите на континенталния шелф, като и на претенциите за румънско малцинство в България.

Според Сидеров Румъния не била приключила с темата, тъй като в спорната територия имало находище на газ.

„Този спор поставя България в унизително положение да бъде притискана и рекетирана“, заключи Сидеров.

В отговор Борисов заяви, че ГЕРБ би подкрепила такава декларация.

„Аз се надявам, че българският парламент, след като заведете своята декларация, би било добре политическа партия ГЕРБ да я подкрепи, защото действително в 21 век за териториални претенции на държави членки в Европейския съюз е абсурдно да се говори”, отсече премиерът.

„Атака“ ще организира в неделя пред румънското посолство протест във връзка с претенциите на Румъния, обяви още лидерът на националистите, след което подхвана нова тема – за съвместното правителствено заседание на България и Турция, проведено в Анкара на 19-20 март.

Националистите не приемали такъв тип заседания, особено с Турция, която не крие своите имперски амбиции към България.

Според Сидеров България била унизена, тъй като премиерът поздравил на турски език почетната рота.

„Това е практика да се поздравява на родния език и в България, и в много други страни, стига да можеш да го кажеш“, отговори му Борисов.

Според него подобен тип съвместни заседания дават възможност на едно място, без да се харчат много пари, могат да се разгледат и да се потърсят проблемите.

„Г-н Сидеров, ако ме поканите на секретно заседание на икономическата комисия, мога да ви кажа защо десетилетия тази междусистемна газова връзка с Турция не е ставала. Премиерът на Турция е поел ангажимент  споразумението за междусистемна връзка за газ да се подпише в рамките на два месеца.

Бих могъл да ви споделя какво съм чул и разбрал. Това е най-малкото, което съм договорил – междусистемна връзка, която да задоволи наши нужди, при хуманитарни проблеми. Това е сложен проблем, затова не е решен досега и ако не го направим сега, няма да бъде решен никога поради други фактори”, каза Борисов. 

Той беше категоричен, че Турция си има свой газ и наистина ще има диверсификация от Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
7
 
20
 
! Отговори
! преди 12 години
Този име невероятен талант да съсипе всичко, до което се докосне. За съжаление, българите му подариха дълги ръце.
3
6
 
35
 
! Отговори
123 преди 12 години
Кога ще доживея да видя български политик, който защитава БЪЛГАРИЯ и българските интереси. Отказаха се от АЕЦ Белене - огромна загуба за икономиката ни и в частност енергетиката. За съжаление ще го усетим след няколко години, когато ще трябва да внасяме ток. Убиха индустрията ни вместо държавата да инвестира в производство, помага на мафията да си строи безлюдните хотели и молове т.е. подпомага прането на пари. Разни мижитурки като Кунева, Станишев, а дори сега и Борисов показват наглостта с
2
7
 
41
 
! Отговори
абсурд преди 12 години
Абсурдно е мутра да е министър председател. Боко Тиквата, приятелчето на Пашата, покровителят на ***, другар с другаря Златев. *** и неук. Нагъл и лицемерен. Крадец и мафиот !!!
1
12
 
28
 
! Отговори
Георгиу преди 12 години
Всичко заграбено от България трябва незабавно да се върне.