България обърна гръб на АЕЦ "Белене"

На площадката сега ще строим газова централа
Обновена: 28 мар 2012 15:03 | 28 мар 2012 13:33,
412
България обърна гръб на АЕЦ "Белене"
На площадката на АЕЦ "Белене" ще строим газова централа. Снимка: архив, Булфото

България се отказва от проекта АЕЦ „Белене“, съобщи заместник-финансовият министър Владислав Горанов след заседание на МС.

На мястото на площадката ще се строи газова централа, а поръчаният реактор ще отиде като седми блок в АЕЦ „Козлодуй“.

България обаче ще трябва да плати още близо 100 милиона евро на Русия за този реактор. Според Горанов не е ясно откъде ще се вземат тези пари.

Утре министърът на икономиката, енергетика и туризма Делян Добрев заминава за Москва, за да съобщи българската позиция. С него ще пътуват и представители на НЕК и на Българския енергиен холдинг.

В момента премиерът Бойко Борисов информира за отказа от проекта за втора атомна електроцентрала президента Росен Плевнелиев. След това ще докладва и на депутатите на закрито заседание на икономическата комисия.

Още по темата
 Вчера ИТАР-ТАСС съобщи, че е възможно вместо АЕЦ "Белене" България да строи газова електроцентрала, която да се захранва с гориво от газопровода „Южен поток“.

По данни на неназования източник на агенцията при обсъждането на съдбата на руско-българските енергийни проекти единственият проект, подкрепен на 100% и от двете страни, си остава газопроводът "Южен поток", чиято подготовка ще тече приоритетно.

Като алтернативен вариант е започнало обсъждане на перспективите да се пренесе цялото подготвено за "Белене" сложно технологично оборудване на площадката на АЕЦ "Козлодуй", където според обсъжданите варианти може да се построи седми блок. Това заяви неведнъж бившият министър на икономика, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Последната публично обявена позиция на Бойко Борисов е, че е против продължаване на работата по проекта АЕЦ "Белене", ако не бъде намерен голям европейски или американски инвеститор за диверсифицирането му. 

В понеделник Борисов проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, по време на който трябваше да го информира за позицията на страната ни по проекта АЕЦ „Белене“.

Разговорът обаче потъна в пълна мъгла след оскъдната информация на пресслужбата на кабинета.

В съобщението се посочваше само, че в удобно за премиера време той ще информира президента и депутатите за позицията на страната ни.

От руски медии пък научихме, че икономическият министър Делян Добрев ще отиде в Москва, за да обсъди съвместните проекти с руската страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вие пък,на този дето си мени мението по 6 пъти на ден ли му вярвате,че чак и се карате тука.Споко той ще сънува и утре друго ще каже!ДНЕСКА ИМА УТРЕ НЕМА!
247
3
 
6
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Аз знам прекрасно аот какво Германия си произвежда тока, около 20% ВЕИ, 15% атом, останалото в въглища в голямата си част и малко газ.
246
6
 
10
 
! Отговори
емигрант преди 12 години
Злобата и ненавистта ще затрият бугаристанеца. Ще си купувате ток от турците и не ревете, че ви вдигат цената на тока.
245
1
 
8
 
! Отговори
подай си оставката! преди 12 години
Другарю член на БКП Борисов, подай си оставката!
244
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 270 кой те излъга че не сме изковали сами свободата си , напротив сами си я извоювахме , дори и само заради Опълченците на Шипка , дори само с тази битка се реши хода на войната . не защото Вазов го е написал а защото си е така , а какво осттава за всико останало , няма да ти давам уроци по история.
243
5
 
7
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Поредните малоумия от страна на мутрата б.б.,които ще излезнат през носа на страната и окончателно ще сложат кръст на България като ядрена държава-за огромна радост на запада разбира се,за да може той да продава ток тука в този регион,вместо ние,както беше досега.Но ще дойде видовден и тази тиква-боко ще си получи заслуженото-националното предателство няма да остане ненаказано бъдете сигурни и то няма да е много отдалечено във времето-аз му се чудя как тоя не го осъзнава.
242
6
 
4
 
! Отговори
ПАНАИОТИС ЕПИКУРИС преди 12 години
мправо вулгари, сега Россиа--и с помоста на Еллада и Сержиа сте ви сцепем волгарскиа дупник
241
3
 
11
 
! Отговори
НМ(народна милиция) преди 12 години
Винаги ще си останем робска държава.Избираме си политици зависими от престъпници.Затриха България за две години.
240
4
 
6
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Не знам какво ще го правят, ако не успеят да го шитнат, но съм сигурен че този реактор никога няма да тръгне на българска земя, ако никой не го иска можем да го сложим до летящата чиния на бузлуджа като пореден паметник на комуинистическите безумия, които Гоце & Ko. ни набутаха.....
239
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 264Я преди да пишеш глупости се осведоми Германия от какво си пройзвежда ток и с какво ще замести атомните си централи.
238
6
 
5
 
! Отговори
до 272 преди 12 години
Ами ние ли сме най-големите ***, че да купуваме и на руснаците ***?
237
2
 
10
 
! Отговори
удължената ръка преди 12 години
"герб" е удължената ръка на Османската империя в България!
236
1
 
9
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Жоро, а що тая зима германците пуснаха спряните мощности?Сигурно щото им стигат перките ли?Не Жоре, щото Франция не им даде повече от договореното.
235
0
 
9
 
! Отговори
Rad преди 12 години
До гербер*269- И какво доказа Бойко? Последната дупка на кавала в целия ЕС. А при гербавите ви освен бивши комунисти и такива, които крепяха милиционерщината и комунизма при тато-други не зная дали има.
234
0
 
6
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
ако продължават така, скоро може да излезе нова версия на играта S.T.A.L.K.E.R. - Shadow of Belene, с главни действащи лица: ББ и Цветанов. Те биха били лидерите на бандитите. (Който е играл играта ще ме разбире какво имам в предвид.) Шегата настрана обаче! Подкрепям 213 коментар.
233
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"нов блок в Козлодуй - чудесно...нов търг за Белене - пак чудесно...вече си имаме реактор, търси се някой да налива основи и да изкарва лицензи!"Да, то така - ще извикаме няколкостотин *** да наливат основи... на ядрен реактор. Абе ти чуваш ли се? Изкара го все едно барака на лозето се строи... С такова мислене наистина е по-добре да няма АЕЦ. Щото по бързата строителна процедура видя в Чернобил какво се случи.
232
1
 
4
 
! Отговори
до 267 преди 12 години
НМ(нямам мозък), затова не ми обръщайте внимание.
231
2
 
3
 
! Отговори
До жорко преди 12 години
Ам италия произвежда какво ли не,дето ти го продава тука,германия също,цяла Европа си продава *** На България,А ти какво предлагаш да произвеждаме ние,от къде пари да се пълни хазната,ако искаш да направим ддс-то 50%,да има за пенсии то за друго никога не е имало!
230
0
 
8
 
! Отговори
до 246 преди 12 години
Живей си живота и не ме занимавай с гербаджийските ти убеждения. Утре като ти труснат увеличението на тока ти сам ше дойдеш тука да си мрънкаш.
229
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Народ, който не е извоювал само свободата си, а е чакал винаги наготово да му я подарят-никога няма да я оцени и ще си остане вечен роб.