АЕЦ "Белене" - "трик балкански", който не минавал никъде

Бойко Борисов: БСП е истинският противник на централата
29 мар 2012 11:00,
205
АЕЦ "Белене" - "трик балкански", който не минавал никъде
Борисов обвини БСП за провала на АЕЦ "Белене". Снимка: БТА

„Ако е имало противник на АЕЦ „Белене“, това  е било правителството на Сергей Станишев“. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред депутатите, които обсъждат проекторешение за спиране на строежа на АЕЦ „Белене“.

То предвижда още подкрепа на действията на правителството за проучване строежа на парогазова мощност и изграждането на нова ядрена мощност на площадката в „Козлодуй“.

Относно критиките на левицата за правителственото решение Борисов отново заяви, че проектът е бил компрометиран от самото начало. Той беше категоричен, че когато всички инструменти са били в БСП, левицата не е направила нищо да завърши проекта, да подпише окончателен контракт и процесът да стане необратим. Борисов обвини левицата, че много добре е знаела, че с 4 млрд. лева не може да се направи централа, а същевременно са плащали „скъпа ескалация“.

Той определи проекта като „трик балкански“, който не минава никъде. И това е била причината да не може да се намери стратегически инвеститор. Борисов припомни, че проектът е възстановен без конкурс, защото можело да бъде довършен от този, който го е започнал.

„Урбулешката просто продължавате без конкурс. Най-голямото компрометиране в очите на  евроатлантическите ни партньори“, разкритикува още Борисов, след което се обърна към сините, че не могат да си приписват успеха за „Белене“.

Още по темата

Той благодари на Иван Костов и на Мартин Димитров за поздравленията, но добави: "Истинският успех за нестроителството на АЕЦ "Белене" е на лявата част от залата и правителството на Станишев".

Премиерът пожела успех на икономическия министър Делян Добрев, който заминава за Москва с „тежката задача да подреди бакиите, които са оставени“. Той трябвало да убеди руснаците да излезем от проекта без съдебни процедури.

Борисов посочи, че Пети и Шести реактор на АЕЦ "Козлодуй" са жизненоважни за нашата икономика. По негови изчисления седмият реактор ще ни забави с между пет и седем години. Но от 33 години правим "Белене", така че на фона на това седем години не са нищо, отбеляза той.

По време на обсъждането Борисов влезе в полемика със зам.-председателят на ДПС Лютви Местан заради проекта "Цанков камък". Премиерът напомни, че НЕК е задлъжняла с 1 млрд. лева заради строежа на "Цанков камък".

„Трябва да призная, че на вас не са ви чужди миговете на откровения и  желанието да обслужвате политическите си амбиции с некоректни атаки. ДПС и Доган нямат нищо общо с Цанков камък. Не знам кога сте искрен. Вашият проблем не е цената на проекта на Цанков камък, а колко ще бъде цената от парогазовата централа, никой не казва. Защото тази тема се появи едва вчера. Вие го вкарвате в точка втора и предрешавате един проблем, който може да се окаже по-вреден икономически“, скочи заместникът на Сокола.

На свой ред Борисов поздрави Доган за рождения му ден и  добави: Гузен негонен бяга.

И добави, че ДПС няма отношение по "Цанков камък", а виновниците са други. Борисов допълни, че хонорарът на Доган е от други хидроенергийни поректи. Но като коалиционен партньор ДПС трябвало да знае с колко задлъжнява НЕК.

Относно газовата централа Борисов беше категоричен, че тя ще е частна след проведен конкурс. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днес ако не друго, то поне вече е безпощадно ясно кои български партии са руски проекти това са БСП и Атака, разбира се. Това прочее са и партиите, които по никакъв начин и на никаква цена не би трябвало да бъдат допускани до властови ресурси.Предизборният принцип, който би могъл да бъде следван на предстоящите парламентарни избори, би трябвало да бъде всички срещу рубладжиите и неговото следване би било политическо отговорното поведение за всеки български гражданин.
74
4
 
12
 
! Отговори
ха ха ха преди 12 години
Ето на ББ ся пак друг му е виновен.Този човек вече не е смешен,а жалък.
73
3
 
14
 
! Отговори
до да купуваме преди 12 години
Много заблудена овца си...Русия прави АЕЦ в Турция, които ще са руски.Запомни-руска собственост.И ще продават ток на такава цена, че да си върнат парите и да печелят, но при продажба зад граница и Турция ще си слага процент.Прос народ има, много ***...гербер е диагноза...с летален край.
72
3
 
8
 
! Отговори
до 81 преди 12 години
Тя -"голата истина"ще лъсне след 10 -12 години ,когато ще си светим с газени лампи ,но такива като теб ще са забравили.В това ви е силата на такива както теб-бързо забравяте и лесно се нагаждате.
71
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
боко ще направи изкуствен геноцид на българите.Говори за газова централа защото ще пусне еврейската шеврон ...Събудете се...тоя човек е опасен за България
70
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С газова централа от Шеврон и брокери от Сибанк и ЧЕЗ, токът ще е най-малко 2 лева на киловатчас.
69
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
грешката на Борисов е -че много угажда на народа!Реваха-реваха против шистовия газ.той го забрани .Затова- не неукият народ да се произнася-а необходимите експерти нека да направят това .
68
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каква АЕЦ на диваци и роби бе!Вие да не сте цивилизовани като турците.Само газови централи и шистов газ на вас
67
4
 
14
 
! Отговори
Инженер преди 12 години
Някой задавал ли си е въпроса , как един реактор предвиден и конструиран да работи с ядрено гориво , ще върви на газ ? Е тоя който го е измислил , направо да му дават Нобелова награда ! Браво Бойко , ти си велик !
66
4
 
15
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
обявеното от дон боко решение че ще строим газостанция е само първата крачка пред даването на разрешително на шеврон да започне проучване а после и добив на шистов газ!обещано от Герб!
65
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В МАДАН ПОСРЕЩНАХА БОРИСОВ КАТО ОСВОБОДИТЕЛМинистър-председателят Бойко Борисов пристигна в Мадан, за да се срещне с протестиращите миньори от ГОРУБСО.Късно снощи стана ясно, че бизнесменът Николай Вълканов поема задълженията на бившия собственик Валентин Захариев след като се отказа от концесията. Днес работниците са получили заплатите си. Борисов бе придружаван от икономическия министър Делян Добрев, депутати от Смолянска област и от кметовете на Мадан и Смолян. Пред чакащите го близо 2 часа на площада миньори той каза, че не е било негова работа да се намесва в разрешаването на проблема, тъй като става въпрос за частна компания. Впоследствие обаче видял, че трябва да се намеси. Министър Делян Добрев заяви, че е бил най-притеснен от това, че след изтичане на 30-дневния срок е трябвало да се отнеме концесията и хората да останат без работа.Хората в родопското градче твърдят, че Бойко Борисов ги избавил от едно тежко робство". По късно през деня ще му подарят кристали и пирит от рудниците в знак на благодарност. Щастливите работници почерпиха близките си с лакомства и отвориха над 200 бутилки шампанско
64
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МЕТАЛУРЗИТЕ В КЪРДЖАЛИ: БОЙКО Е ГОСПОД!Ако Бойко Борисов се намеси, пари ще има. Ако не - оставаме без заплати. За някои той може да е бандит, но за мен е Господ!. Това заяви в ефира на БНТ един от миньорите в ОЦК Кърджали.Металурзите подготвят нова блокада на пътя за Хасково и очакват премиера да пристигне при тях по-късно днес.Според депутата от ГЕРБ Цвета Караянчева намесата на държавата е необходимо при този проблем. Присъствието на премиера Борисов и министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов е гаранция, че правителството се грижи за тези хора и мисли за тях, обяви Караянчева пред БНТ.В момента на служителите в ОЦК Кърджали се издават удостоверения, които по-късно днес ще бъдат депозирани в съда и сметките на дружеството ще бъдат запорирани.
63
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато Бойко Борисов се появи в парламента и вземе думата имам чувство , че препрочитам Вазовите "Чичовци" . Все едно , че пред мен са събрани в едно образите на Върлаам Копринарката , Селямсъза и жените им ! Вечна му паметна Вазов , за пореден път доказа че е Велик Българин и Велик творец !
62
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На цоциалистите все някой друг им е виновен - я Костов, я кризата, я международното положение. Половината от управляващите са бивши доносници от дс, другите са бивши членове на БКП - почти всички са кукли на конци. През последните две десетилетия кой пречеше на този "елит" от бивши партийци и бивши доносници да построи АЕЦ Белене? Кой?
61
1
 
9
 
! Отговори
BULGARIN преди 12 години
v momenta ministyr predsedatel na bulgariq e amerikanskiq poslannik !
60
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истината е, че монархисти от НДСВ като Николай Василев и костовисти от НДСВ като Бойко Борисов спъваха строежа на централата още когато бяха министри от НДСВ.
59
15
 
6
 
! Отговори
Голата И С Т И Н А преди 12 години
Най-после г-н Борисов се прояви като истински държавник и все съдбоносното решение да се спре да се трошат пари в Белене.Не слушайте,г-н Борисов,джавкането на комунистите зад гърба си.Вървете и гледайте напред....
58
1
 
5
 
! Отговори
м преди 12 години
абе ти не си уред....продажник.....земеделие ти ли ще копаш ....третокласник
57
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
73-ти, напълно си прав, изхарчени 1.5 милиарда, свършена реална работа за 15% от парите; така са свикнали да работят другарите - нашироко и спокойно; как да накараш тази пасмина да работи както трябва, не става с пари, не става и с много пари; просто ги изритваш и това е;
56
5
 
2
 
! Отговори
да купуваме преди 12 години
България тока пак ще минава през чужди фирми.Да правиш централа с заем е пълна глупост.Купуваме и горивото .По-добре е да купуваме тока на готово(от Турция)Те правят 4 централи и ел. инфроструктората е изградена.До сега изнасяхме,след време ще купуваме от турците.