АЕЦ "Белене" - "трик балкански", който не минавал никъде

Бойко Борисов: БСП е истинският противник на централата
29 мар 2012 11:00,
205
АЕЦ "Белене" - "трик балкански", който не минавал никъде
Борисов обвини БСП за провала на АЕЦ "Белене". Снимка: БТА

„Ако е имало противник на АЕЦ „Белене“, това  е било правителството на Сергей Станишев“. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред депутатите, които обсъждат проекторешение за спиране на строежа на АЕЦ „Белене“.

То предвижда още подкрепа на действията на правителството за проучване строежа на парогазова мощност и изграждането на нова ядрена мощност на площадката в „Козлодуй“.

Относно критиките на левицата за правителственото решение Борисов отново заяви, че проектът е бил компрометиран от самото начало. Той беше категоричен, че когато всички инструменти са били в БСП, левицата не е направила нищо да завърши проекта, да подпише окончателен контракт и процесът да стане необратим. Борисов обвини левицата, че много добре е знаела, че с 4 млрд. лева не може да се направи централа, а същевременно са плащали „скъпа ескалация“.

Той определи проекта като „трик балкански“, който не минава никъде. И това е била причината да не може да се намери стратегически инвеститор. Борисов припомни, че проектът е възстановен без конкурс, защото можело да бъде довършен от този, който го е започнал.

„Урбулешката просто продължавате без конкурс. Най-голямото компрометиране в очите на  евроатлантическите ни партньори“, разкритикува още Борисов, след което се обърна към сините, че не могат да си приписват успеха за „Белене“.

Още по темата

Той благодари на Иван Костов и на Мартин Димитров за поздравленията, но добави: "Истинският успех за нестроителството на АЕЦ "Белене" е на лявата част от залата и правителството на Станишев".

Премиерът пожела успех на икономическия министър Делян Добрев, който заминава за Москва с „тежката задача да подреди бакиите, които са оставени“. Той трябвало да убеди руснаците да излезем от проекта без съдебни процедури.

Борисов посочи, че Пети и Шести реактор на АЕЦ "Козлодуй" са жизненоважни за нашата икономика. По негови изчисления седмият реактор ще ни забави с между пет и седем години. Но от 33 години правим "Белене", така че на фона на това седем години не са нищо, отбеляза той.

По време на обсъждането Борисов влезе в полемика със зам.-председателят на ДПС Лютви Местан заради проекта "Цанков камък". Премиерът напомни, че НЕК е задлъжняла с 1 млрд. лева заради строежа на "Цанков камък".

„Трябва да призная, че на вас не са ви чужди миговете на откровения и  желанието да обслужвате политическите си амбиции с некоректни атаки. ДПС и Доган нямат нищо общо с Цанков камък. Не знам кога сте искрен. Вашият проблем не е цената на проекта на Цанков камък, а колко ще бъде цената от парогазовата централа, никой не казва. Защото тази тема се появи едва вчера. Вие го вкарвате в точка втора и предрешавате един проблем, който може да се окаже по-вреден икономически“, скочи заместникът на Сокола.

На свой ред Борисов поздрави Доган за рождения му ден и  добави: Гузен негонен бяга.

И добави, че ДПС няма отношение по "Цанков камък", а виновниците са други. Борисов допълни, че хонорарът на Доган е от други хидроенергийни поректи. Но като коалиционен партньор ДПС трябвало да знае с колко задлъжнява НЕК.

Относно газовата централа Борисов беше категоричен, че тя ще е частна след проведен конкурс. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
о ф преди 12 години
на баба ти хурката ....туризъм...земеделиес кво *** ....и за скраб не става рб......
54
1
 
6
 
! Отговори
XxX преди 12 години
За три дена 20 версии за АЕЦ "Белене". Много жалко, за пореден път показваме колко можем - всъщност сме едно голо нищо!
53
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това,че до сега по белене са изхарчени 1.5 милиарда въобще не значи,че има дейност извършена за толкова,който вярва в това е пълен найвникот тези пари за съоръжения и реално свършена работа има по малко от 15%,всичко друго е отчетено,изписано и окраденоспирането на проекта е най доброто което можеше да се случи в България
52
1
 
9
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Абе стига с тези комунисти бе! Вече не ви ли писна да повтаряте едно и също! Всичките, дето им се лигавите насреща и ще ви текнат лигите, са същите, изучили се и облажили се на гърба на партията любима и сега върли демократи. Чак от родата си се отказват! *** народ!
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българският премиер най-вероятно не се е ориентирал докрай в проекта за АЕЦ "Белене", цитира РИА Новости руския експерт Владимир Грачов, според когото реакторът за тази централа няма начин "просто ей тъй да бъде изпратен на друга площадка, щом няма нито технико-икономическа обосновка, нито експертиза, нито всъщност и проект за нов енергоблок за АЕЦ "Козлодуй". Това означава, че реакторът "ще остане заключен" за около 10 години, смята специалистът.Той коментира и думите на премиера Борисов в парламента, че новият реактор в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде хибриден, с диверсифицирано гориво. "За момента това е просто очевидна фантазия" казва Грачов, според когото "изявлението на българския премиер засега напомня по-скоро набързо измислено основание, което да прикрие неспособността на българското правителство да вземе истинско решение по проекта в течение на няколко години".
50
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до Българин отиди при Уорлик да ти шитене няколко фукушимски реактора за по евтино и регламентирано
49
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стга с тоя Цанков камък , не разбра ли , че проекта е финансиран от Австрийска компания срещу покупка на вредни емисии , спестени от същия този обект ! Единствения ангажимент на България е построяването на пътя до язовира ! Пък , че австрийците са платили и хонорара на Доган , кво от туй ? Съдът за това се произнесе по този начин ! Обаче Боко не , та не ! Все някой трябва да му е виновен !
48
6
 
7
 
! Отговори
СС преди 12 години
АМА И БЪЛГАРИНА Е *** КАТО НЕ ИСКАТЕ ШИСТОВ ГАЗ И ЦЕНТРАЛА КАК ИСКАТЕ ДА ИМА КИНТИ ?? САМО СЕ ОПЛАКВАМЕ, НО ЕНЕРГИЯТА Е НАЧИНА ДА СЕ ПРАВЯТ ПАРИ 55% ОТ РУСКАТА ИКОНОМИКА Е ОТ ПРИРОДНИ ИЗКОПАЕМИ... КАТО НЕ ИСКАТЕ НИЩО СТИГА СЕ ОПЛАКВАХТЕ ***... БЪЛГАРИЯ СЕ НУЖДАЕ И ОТ ДОБИВ НА ШИСТОВ ГАЗ И ОТ ЦЕНТРАЛА НАЙ-ЖАЛКОТО Е ЧЕ ВСИЧКИ ПРОТЕСТИРАТ, А ДОРИ НЕ ЗНАЯТ ДО КАКВА СТЕПЕН ВЪОБЩЕ СА ОПАСНИ..
47
8
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
Много добре Б.Б.,но сега най добре е да се продаде всичко от площадката на АЕЦ"Белене"включае и реактора,и да се започне н чисто стройтелството на 7-ми и по възможност и 8-ми реактори с проектанска фирма,която да предложи конкурс за най ефтения и доходоносен проект на площадката на АЕЦ"Козлодуй",никакви повече такива политически проекти с цел изгода за комунистите или турците,дано да ви е за урок тоя аец белене 33г.само кражби и лъжи....
46
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
за една хилава икономически държава-ошушкана безочливо от комунистите- най-доброто решение е това- на Борисов. Това е най- доброто решение и за екологията на България.По-добре усилията да си насочим към чиста земеделска продукция-туризъм-винопроизводство и износ-отколкото да си слагаме "таралеж в гащите"
45
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БББ дали може да направи разлика между енергиина сигурност иенергиина зависимост ?
44
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предпочитам да съм зависим от Русия , когато цената на тока ми е около 10 пъти по-ниска от тази , която ще плащам като " независим " ! Предпочитам да ме упрамлява правителство от " *** " и "червени *** " или в кран случай " сини комунисти ", които вдигаха заплати и пенсии поне по два пъти в годината с по около 10-тина % .Предпочитам правителства , които натрупаха резерв от около 8 милиарда , а не тиквеници и мутри , които не знаят , за какво става въпрос !
43
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И кво стана бе умници, плюхте като за световно срещу добива на шистовия газ, а се оказа, че не само Румъния, но и Полша ще добива шистов газ. Там всички експерти са единодушни, че добива на шистов газ по метода фракинг е безвреден за околната среда, само нашите продажници платените *** на Газпром си разпориха гърлата от викане по митингите и успяха да уплашат хората, които като овце заблеяха в хор с продажниците колко било опасен добива на шистов газ. А в САЩ се оказва, че масово се добива такъв газ и себестойността му била по-ниска и от тази на добив на въглища. Да не говорим, че при добива на въглища в атмосферата се изхвърлят хиляди тонове серни и други окиси, които тровят атмосферата и засилват парниковия ефект, който пък довежда до промяна на климата и все повече приближава планетата ни към сигурен апокалипсис! Защо еколозите *** на Газпром не протестират срещу ТЕЦ-овете на Ив. Костов, които тровят атмосферата ни, пък произведения ток е изключително скъп, но Костов когато беше мин. председател е сключил тези неизгодни договори за 20 г. напред, при които държавата се задължава да изкупува тока от тези ТЕЦ-ове. Сега *** си получава добри печалби от тях и не го интересува екологията. Скоро румънците ще добиват шистов газ и лошото е, че едно от местата е само на 8 км. От границата и де факто ще добиват наш газ, а ние до като се наумуваме, мамалигарите ще дръпнат много, въпреки, че те си имат отделно добив на нефт, а ние които нямаме нищо бързо се отказахме от единствената алтернатива на добив на чиста енергия и то на много ниска цена, но нали трябва да сме слугинажа на Газпром и да изпълняваме техните поръчки и да си останем напълно зависими от тях и да плащаме най-скъпия газ в Европа! Хора осъзнайте се и не вярвайте на руските агенти на Газпром, които плащат на нашите пишман еколози и разни измислени екологични дружества да плашат хората, това не са българи, а безотечественици, които за пари са готови на всичко. Бъдещето е на шистовия газ, рано или късно и ние ще почнем да го добиваме, защото това е световна тенденция и се прави навсякъде по света! Въпросът е да не се бавим и накрая да останем със среден пръст в устата, както много пъти до сега! Повтарям: не вярвайте на лъжите на платените продажници, няма никаква опасност, ако има такава, то тя е забавянето на тези проучвания и до като се натуткаме ще мине много време през което румънците да дръпнат доста от нашия газ и вместо ние да имаме полза, тя ще бъде за румънците!
42
2
 
10
 
! Отговори
57 преди 12 години
57, Ами да закрием Козлодуй тогава? За по-сигурно да забраним колите, че и те са рисков фактор :) Да спрем и малкото си заводи, защото и там стават аварии :) И армията си да разпуснем, защото са много опасни с тези оръжия :)
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
55,в Гърция цената на кВтч за краен потребител е 9.2 цента, основното производство е от слектрически централи на вносни газ, мазут и въглища.
40
1
 
3
 
! Отговори
51 преди 12 години
51, Какво пак е виновен Костов :) :) :)
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При сегашните условия просто гарантираме сигурна печалба на ГазПром за десетилетея на пред! Като се има предвид, че цената на един мв.час енергия прозведена с ГЕЦ срува около 380лв.а от АЕЦ около 40лв.всеки може да си направи аритметиката , кой е на кяр .
38
2
 
10
 
! Отговори
:) преди 12 години
49, По-голяма глупост не бях чел скоро, а по БГ форумите глупости да искаш :) От "екологична гледна точка", ако АЕЦ-а е в Румъния (на Дунав) и вземе, че "гръмне", каква ще е разликата? Разликата ще е, че българите ще живеят още по-бедно и пак ще бъдат засрашени. Това е !
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Турция има инсталирани в 10 ГВтч частни газови електроцентрали с комбиниран цилъл които продават енергията на едро 8.5 евро цента за кВтч.
36
7
 
15
 
! Отговори
емо преди 12 години
шепа подкупни *** ще си напълнят банковите сметки с американски пари ище избягат от тук след края на мандата на пожарникаря.ние които оставаме тук ще плащаме за тяхната далавера.българия ще изпадне във енергиен колапс от който излизане няма да има.