Обрат: Строим АЕЦ Белене, САЩ ни финансират

Трайчо Трайков се връща на бял кон, става шеф на БЕХ
524
Обрат: Строим АЕЦ Белене, САЩ ни финансират
На 1 април Джеймс Уорлик застана зад гърба на Трайчо Трайков.Снимка: Булфото

Пореден обрат претърпя прословутата сага със строителството на АЕЦ Белене. Това стана само три дни след като българското правителство обяви, че страната ни се отказва от проекта.

"В крайна сметка преценихме, че е по-добре България да строи АЕЦ "Белене", заяви преди минути премиерът Бойко Борисов сред продължителна среща с американския посланик Джеймс Уорлик.

Финансирането на бъдещата атомна централа обаче ще дойде не от Русия, както се планираше предварително, а от САЩ.

"Имаме сериозен интерес да инвестираме в българската енергетика, въпреки необоснования ви отказ за шистовия газ", посочи след срещата Джеймс Уорлик и продължи:

"Ние оценяваме България като изключително важен партньор както във военно, така и в икономическо отношение, и затова решихме да ви протегнем ръка за изграждането на атомната централа".

Уорлик обаче разкри, че е поставил условие на българското правителство, за да стане факт бъдещото финансиране – бившият икономически министър Трайчо Трайков да бъде назначен за изпълнителен директор на БЕХ. Само преди дни американският посланик заяви открито, че напускането на Трайков е голяма загуба за българското правителство.

Бойко Борисов призна, че веднага след ранната среща в утрото на 1 април е говорил с Трайков.

"Разговарях с Трайков, да. Аз мога да прощавам, не като Станишев и Доган само да прибирам, мога и да давам“, отсече премиерът и добави, че Трайков също е изразил готовност да стане шеф на БЕХ.

Все пак съществува възможност ако той откаже, да бъде изпратен от Борисов на задгранична мисия с намигване – спасител на плажа в Катар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


524
Още по темата: АЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
1
 
8
 
! Отговори
vaskes преди 12 години
1 април ,ден на парламентариста и българския политик,ежесекундно лъжат.
284
10
 
16
 
! Отговори
До манипулаторите преди 12 години
Гледам платените *** се опитват да манипулират обществото с цените на газта.Защо тиквеника сравнява цената на газта с Германия,която освен всичко друго купува 50 пъти повече газ от нас.Няма как като купиш 1 обувка и като купиш 50 цената да е същата.Защо тиквеника не сравнява с други страни,с които Русия няма купища договори и споразумения както е с Германия? Може би защото ще се види,че проамериканското ни правителство пак се опитва да ни манипулира като ***.И какво сега,като им забиваме нож в гърба после пак ли да чакаме намаление на газта ?!? Както ние предаваме Русия,се насочваме към Америка и няма как да очакваме намаление на газта,така Германия заздравява връзките си с Русия,инвестира милиарди там и съответно според различни споразумения срещу инвестициите и сътрудничеството в различни сфери получава по-евтин газ,пък и купува 50 пъти по-голямо количество от нас.Да сравнявате цената на газта с тази в Германия е идиотско.Все едно ние да инвестираме Х пари в Сърбия,с което да се договорим те да ни продадат яйцата по-евтини и отнякъде Румъния да се обади,че и те искат такава цена.Просто дупетатите ни,проамериканските и протурските депутати нагло ни манипулират и тактично премълчават немските инвестиции в Русия,отношенията които имат те,както и количеството газ,което се купува.
283
2
 
12
 
! Отговори
iMunch преди 12 години
Просташко чувство за хумор.
282
1
 
21
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
ЧЕСТИТО ПЪРВИ АПРИЛ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!!!/Лошото е, че за българските политици всеки ден е първи април!!!/
281
2
 
6
 
! Отговори
Водния мс преди 12 години
Бряя аз са чудя Джъстин Бийбър на кой приличал , приличал на друг ****ал на име Джеймс Уорлик !
280
2
 
16
 
! Отговори
БългаринМразиТурци преди 12 години
1. Цени на електроенергия при продажба от производители АЕЦ Козлодуй 11,68 лв/мегават час ТЕЦ Марица изток 2 40,50 лв/мегават час ТЕЦ Бобов дол - 65,08 лв/мегават час Тец Марица изток 3 67,64 лв/мегават час ТЕЦ Варна 71,88 лв/мегават час ТЕЦ Русе 76,39 лв/мегават час2. Цена, по която ВЕЦ продават електроенергия 105,00 лв/мегават час3. Цени на вятърни електрически централи:3.1. до 2250 пълни ефективни годишни часове на работа 189,00 лв/мегават час3.2. над 2250 пълни ефективни годишни часове на работа 172,00 лв/мегават час4. Цена на електроенергия, произведена от фотоволтични централи:4.1. с инсталирана мощност до 5 кВтп 823,00 лв/мегават час4.2. с инсталирана мощност над 5 кВтп 755,00 лв/мегават часЦените са без ДДС Вижда се какви са цените на тока от американските ТЕЦ
279
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честит първи април и за тая новина :)
278
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хайде всички херберски ученички.. повдигнете поличики.. :) хаха
277
2
 
13
 
! Отговори
1 априлски новини: преди 12 години
от ИТАР-ТАССМайка Русия решава да вземе обратно Вардарска Македония, която подари на Тито и да я върне на братска България, от която я отне.Русия ще изкупи обратно всички Лади и Москвичи и ще възстанови заводът на Булгаррено,които затвори,за да се купуват по-горните.Газпром ще намали газът не с 11,а с 60%, за да се изравни с цените на които продава в ЕС.Всички начални училища в Русия задължително ще преподават Български език.Червеният площад се преименува на площад Васил Левски.
276
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
mnogo lo6a purvoaprilska 6ega
275
4
 
14
 
! Отговори
БългаринМразиТурци преди 12 години
След 5 години в АЕЦ Козлодуй ще остане само 1 реактор,а след още 2 и той няма да работи.Да ни е честито проемариканското правителство,да ни е честит премиера Уорлик.
274
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1-ви април
273
2
 
9
 
! Отговори
БългаринМразиТурци преди 12 години
Когато затворят и последните 2 работещи реактора в АЕЦ Козлодуй от къде ще взимаме ток ?!? Или съседите от Турция ще ни помогнат да станем независими от лошата Русия и зависими от приятелска Турция...
272
1
 
6
 
! Отговори
Панталеев преди 12 години
Аз съм Панталеев от 16-я етаж и искам да попитам Боко:Токът от американския АЕЦ Белене по левче ли ще го купува НЕК и в продължение на колко години? Щото още 15 години ще плащаме за мърлявия ТЕЦ по 36 ст., отделно за въглеродните емисии.При тая политика се гответе за ток над 1 лв./КВч.
271
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На 1 април е основана и партия ГЕРБ. Легендата разказва, че на 1 април Бойко Борисов закусвал филия с мас и печена тиква в Банкя и точно тогава му хрумнала гениалната идея да основе партия ГЕРБ.
270
0
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 12 години
брей, реакторчетата имали чувство за хумор!
269
1
 
3
 
! Отговори
Тъпанарска преди 12 години
Тъпанарска първоаприлска шега! Голяв УМОР!
268
0
 
2
 
! Отговори
не е шега преди 12 години
Така например син на депутат, близък до президента, беше осъден на три години условно в края на 2011 г., след като удави свой бизнеспартньор, прикачвайки към тялото му радиатор.Сега недоволството от съдбата на Оксана се нажежи и от видео, представено като разпит на един от мъчителите на момичето и разпространено в YouTube.Заради размерите, които придоби скандалът, освободените предполагаеми изнасилвачи бяха арестувани отново, а няколко полицаи и представители на местната прокуратура бяха уволнени, съобщава украинското министерство на вътрешните работи.Авторите на престъплението рискуват доживотен затвор, най-строгата присъда в Украйна.
267
3
 
2
 
! Отговори
Моканина преди 12 години
Като знаем на каква цена ни продават тока американските "инвеститори" AES от ТЕЦ Гълъбово и ветропарка "Св. Никола", още от сега ме побиват тръпки за цената на тока от този АЕЦ. Начи хамериканците взимат на готово атомен реактор за 1 млрд. евра и после ни таксуват тока като от техен Уестингхауз, дето го оферират по 10-15 млрд.Интересно, американците парите за строителството ще ни ги харижат ли?Баси тъпата държава сме! Ако тоя клоун Боцко верно го сътвори това, шапка му свалям! Боже, Боже!
266
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ви е срам.... Ще ми се тунквате тука