Никоя страна да не е зависима от един вид енергия или източник

Стартира процедура "Easy визи" за облекчаване получаването на US виза
Обновена: 7 апр 2012 13:45 | 7 апр 2012 13:45, Елка Василева
253
Никоя страна  да не е зависима от един вид енергия или източник
Посланик Джеймс Уорлик. Снимка: архив, Булфото

Всички проекти могат да водят до по-голяма енергийна независимост на България, но тя трябва да вземе решение за себе си. Това коментира американският посланик Джеймс Уорлик пред Дарик.

Русия е надежден доставчик на енергоносители, но България трябва да продължи да търси диверсификация, която по думите му е изключително важна. Това не е лесна задача и според него ще отнеме години.

Според Уорлик за газопровода "Южен поток" България трябва да вземе решение заедно с Русия: "България има напредък по "Южен поток" и такова решение България трябва да вземе сама за себе си. Нито една страна не трябва да бъде зависима само от един-единствен вид енергия или източник. Това е валидно и за САЩ, и за България. България може да продължи с напредъка по "Южен поток", но може и да продължава с диверсификацията на алтернативни източници".

За шистовия газ Уорлик посочи, че е важно е да се състои дискусия. "Най-важното е околната среда и никой не иска да има негативно отражение върху българската околна среда. Никога не можем да постигнем нулев риск, когато става дума за разработването на каквато и да е енергия. Има регулаторни рамки, които да гарантират максимална безопасност. Искам да видя широка дискусия за плюсовете и минусите за шистовия газ", заяви Джеймс Уорлик.

За нова газова централа "Белене" Уорлик каза, че първо трябва да се вземе решението дали ще се изгражда такава. "Това решение все още не е взето окончателно. Ако се обяви обществена поръчка за изграждането на такава централа, се надявам, че американските компании ще обмислят внимателно и ще проявят интерес", добави посланикът на САЩ.

Посланик Уорлик съобщи още, че в сряда започва процедурата "Easy визи". По думите му ще се облекчи получаването на виза от страна на българите.

„Не става дума за вдигането на визите са САЩ, но посредством тази процедура ще има още по-голямо улеснение за получаването на виза за Съединените щати, затова именно така се казва. В сряда ще се стартира процедурата. Това е от интерес за българите, тъй като ще улесни още повече получаването на виза от страна на българите и също така ще насърчи още повече пътуванията на българите в САЩ, а също така смятам и инвестициите", обясни Уорлик.

„Нямам съмнения, че рано или късно България ще стане част от програмата за безвизов режим на САЩ, но не мога да прогнозирам кога. Надявам се, това решение да бъде взето възможно най-скоро", каза още американският посланик.

„Това е допълнително облекчение, което те създават, за да може по-лесно да се издават визи за български граждани", обясни от своя страна външният министър Николай Младенов за „Easy визи".

Във връзка с облекченията за български граждани в чужбина Младенов обяви: „Скоро ще приключат тестовете на електронната ни система за визови услуги, която в момента правим и се надявам до края на годината в основните ни посолства, поне в Европа, тя да бъде въведена, с което многократно по-бързо ще се обслужват българските граждани за всякакви видове легализации, заверки и т. н., които трябва да направят в едно посолство".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 123: Това, че руският посланник не дава интервюта си е негов проблем, но че най-редовно ти предлагат статий от газетите със заплахите на разните му КГБ апаратчици го игнорираш...чиннопоклоннически по навик !
118
3
 
10
 
! Отговори
123 до 134 преди 12 години
Говорех за СЪВЕТСКИЯ и за НРБългария. Предполагам, че си гербаджия след като не си направил разликата и не си разбрал смисъла на написаното от мен. Ама нормално, за вас връх на интелекта са Боко, Цвъко и да не забравя Христо Стоичков.:)
117
10
 
5
 
! Отговори
за 123 преди 12 години
Руския посланик не знае български, пък и е прекалено зает с агентите си у нас..................докато не ги пратим подарък на *** ще сме си все в мизерията. Турция и руссия винаги са ни дърпали в азиатското блато...
116
2
 
6
 
! Отговори
ОТ ГАЗЛАНД преди 12 години
Добивът на газ и петрол = земетресенияПроизводството на петрол и газ може да обясни рязкото увеличаване на земетресенията в Средния Запад в САЩ, заключава докладА.Федерален доклад твърди, че производството на петрол и газ може да обясни рязкото увеличаване на земетресенията в Средния Запад в САЩ, съобщава Асошиейтед прес.Изследователите установили, че земните трусовете са скочили шест пъти от края на XX век досега.Особено много са били увеличили земетресенията между 2009 и 2011 г.
115
2
 
6
 
! Отговори
отчаян преди 12 години
Е как бе, Урко ще сме независими от пияндурниците? Агент Лостов им подари Нефтохима, а агент Буда ще им строи Южен поток...............малко сме българите по тез земи - предатели, турци, *** са масата
114
2
 
7
 
! Отговори
pege преди 12 години
гнусен мазник
113
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С тези толкова "приятелски" отношения на САЩ към България бяха нужни цели 23 години, за да преминем към лесни визи. Така вероятно към 2035 г. САЩ ще отменят визите за България, но то пък в България няма да е останал никой жив демократ, за да иска да пътува до САЩ.
112
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хахахаха
111
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аха,,,сега разбирам каква е била предизборната уговорка на Борисов и уОРЛИК
110
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Опитвам се да си спомня колко пъти съм чел/гледал интервюта със съветския посланик в Народна република България. Опитвам се да се сетя по колко ВЪТРЕШНО политически въпроса се е изказвал публично. Май не се сещам за такива неща. Иначе този *** каубой Уорлик ми омръзна. Единственото което постига е да направи така, че разумните хора да намразят САЩ.
109
0
 
7
 
! Отговори
до 118 преди 12 години
абе ти наистина си много глупав
108
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
vorlik ,nema zna4enie kvo iska6.naroda ne iska vodata mu da e otrovena
107
9
 
6
 
! Отговори
минаващ преди 12 години
На русогъзолизците плащат ли ви , или просто вкусът ви харесва?
106
4
 
9
 
! Отговори
до 115 преди 12 години
смешен си... "руската мафия".. а за американската мафия нещо да кажеш? тя сигурно е по-морална, не си гони безскрупулно интереса и прави благодеяния навсякъде по света?
105
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уорлик нареди и ГРОБарите сформираха в парламента комисия, която да разгледа : "Положителните практики за проучване и добив на ШИСТОВ ГАЗ" ...Нали знаете, че ще последва много, ама МНОГО положителна оценка за условия за добив на шистов газ в Добруджа!Шеврончетата : *** Ваньо, фъфлещ МаЛтин ще завият от радост.
104
6
 
9
 
! Отговори
za 105 преди 12 години
Подкрепям, ако махнем и паметника на окупационната червена армия....иначе не участвам в мероприятия на позитано
103
6
 
6
 
! Отговори
до 113 преди 12 години
На *** комунист само заповеди му в главата, всяка държава може да си купи газ от Катар и не само от Катар, може и от Египет, Алжир и т.н. и т.н. , но за целта тази държава нетрябва да е управлявана руската мафия, и да вложи пари във терминал за втечнен газ :))))Например като Хърватия, терминала на Адригаз е с капацитет от 10 млрд. куб.м, това за твое сведение е 3-пъти повече от годишната консумация на България :))) и задоволява нуждите на Хърватия и Словения, и освен това се изнасят :)))
102
3
 
19
 
! Отговори
до 110 преди 12 години
Изобщо не е смешно, защото е вярно! В момента сме толкова про-американска държава, че чак ме е срам от политиците ни!
101
2
 
14
 
! Отговори
до 73 преди 12 години
Затвърди ми мнението, че си ***. Какво значение има къде пише каква е цената на втечнения чаз. Хайде, като е конкуренция, що САЩ не заповядат на слугата си Катар да ни докарат втечнен газ на половин цена, за да подбият руската цена. И защо след като американците купиха ТЕЦ Марица, ИЗНУДИХА България да купува тока на фиксирана цена, много по-висока от пазарната. Като понякога се плащаше и непроизведен ток. Това е конкуренция по американски. А по нашенски се нарича РЕКЕТ. *** неграмотен.
100
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Страна с ядрена електроцентрала няма да ти бомбандират, нито нападнат... Спираме АЕЦ-а и още на другия ден ще сме турски вилает, то подготовката денонощно си тече - медии, капитали, политици-предатели, легитимиране на измислено малцинство, всичко е на лице.