Никоя страна да не е зависима от един вид енергия или източник

Стартира процедура "Easy визи" за облекчаване получаването на US виза
Обновена: 7 апр 2012 13:45 | 7 апр 2012 13:45, Елка Василева
253
Никоя страна  да не е зависима от един вид енергия или източник
Посланик Джеймс Уорлик. Снимка: архив, Булфото

Всички проекти могат да водят до по-голяма енергийна независимост на България, но тя трябва да вземе решение за себе си. Това коментира американският посланик Джеймс Уорлик пред Дарик.

Русия е надежден доставчик на енергоносители, но България трябва да продължи да търси диверсификация, която по думите му е изключително важна. Това не е лесна задача и според него ще отнеме години.

Според Уорлик за газопровода "Южен поток" България трябва да вземе решение заедно с Русия: "България има напредък по "Южен поток" и такова решение България трябва да вземе сама за себе си. Нито една страна не трябва да бъде зависима само от един-единствен вид енергия или източник. Това е валидно и за САЩ, и за България. България може да продължи с напредъка по "Южен поток", но може и да продължава с диверсификацията на алтернативни източници".

За шистовия газ Уорлик посочи, че е важно е да се състои дискусия. "Най-важното е околната среда и никой не иска да има негативно отражение върху българската околна среда. Никога не можем да постигнем нулев риск, когато става дума за разработването на каквато и да е енергия. Има регулаторни рамки, които да гарантират максимална безопасност. Искам да видя широка дискусия за плюсовете и минусите за шистовия газ", заяви Джеймс Уорлик.

За нова газова централа "Белене" Уорлик каза, че първо трябва да се вземе решението дали ще се изгражда такава. "Това решение все още не е взето окончателно. Ако се обяви обществена поръчка за изграждането на такава централа, се надявам, че американските компании ще обмислят внимателно и ще проявят интерес", добави посланикът на САЩ.

Посланик Уорлик съобщи още, че в сряда започва процедурата "Easy визи". По думите му ще се облекчи получаването на виза от страна на българите.

„Не става дума за вдигането на визите са САЩ, но посредством тази процедура ще има още по-голямо улеснение за получаването на виза за Съединените щати, затова именно така се казва. В сряда ще се стартира процедурата. Това е от интерес за българите, тъй като ще улесни още повече получаването на виза от страна на българите и също така ще насърчи още повече пътуванията на българите в САЩ, а също така смятам и инвестициите", обясни Уорлик.

„Нямам съмнения, че рано или късно България ще стане част от програмата за безвизов режим на САЩ, но не мога да прогнозирам кога. Надявам се, това решение да бъде взето възможно най-скоро", каза още американският посланик.

„Това е допълнително облекчение, което те създават, за да може по-лесно да се издават визи за български граждани", обясни от своя страна външният министър Николай Младенов за „Easy визи".

Във връзка с облекченията за български граждани в чужбина Младенов обяви: „Скоро ще приключат тестовете на електронната ни система за визови услуги, която в момента правим и се надявам до края на годината в основните ни посолства, поне в Европа, тя да бъде въведена, с което многократно по-бързо ще се обслужват българските граждани за всякакви видове легализации, заверки и т. н., които трябва да направят в едно посолство".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
7
 
! Отговори
чело,недочело преди 12 години
Договорът е сключен през 1867г ЗА СРОК ОТ 100 ГОДИНИ,но янките си правят оглушки.
138
6
 
2
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Това е една от най-евтините продажби на земя в историята цената на квадратен метър в 0.0004 цента хахаха... Много са *** алкохолиците, спор няма....
137
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не мога да ги разбера тия дето възхваляват американосите. Ние нищо не видяхме от техния мед ,само видяхме как се става бананова република.
136
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо Уорлик не разкаже за отровените земи в Пенсилвания, докато са прилагали прекрасните си технологии за шистов газ, а ни будалка тука?!? Цялата борба за така наречената "енергийна независимост" си е чисто и просто борба за 100% зависимост от САЩ. Тоя иска да ни продава да дишаме сгъстен въздух от кислородни бутилки за да ни осигури кислородна независимост от околния въздух?!? Що не отиде да си пробутва финтовете в Германия? Ами защото Германия си брани интересите а ние му служим за изтривалка!
135
1
 
5
 
! Отговори
До 142 преди 12 години
Напълно те подкрепям, защото пред очите ми мина цялостното преминаване от БКП-в СДС-в НДСВ- в ГЕРБ.Най-активни в това преместване бяха милиционерите и нискоразрядни партийни секретари.Сигурно си от моето поколение, което без да има интернет, четяхме много и имахме много повече познания за света от сегашното чалга-поколение.И тогава като казвахме, че от САЩ трябва да се вземат положителните неща, милиционерите ни наричаха фашисти, а сега като кажем, и с право, че САЩ са деградирали сме "***
134
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Русия продава Аляска на САЩ за 7 млн. 200 хил. златни долара, което сега са милиарди. И добре ,че са я продали, защото иначе са щели да им я вземат без пари. Така е било тогава.
133
2
 
7
 
! Отговори
До 152 преди 12 години
Хайде още един, плод на съвременната образователна система!:) Министър Игнатов да не ти е баща?
132
9
 
5
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Руските мужици са продали Аляска на Америка за жълти стотинки, за да си купи царя алкохол..... хъхъххъъхъхъ
131
1
 
7
 
! Отговори
До 150 преди 12 години
Гербаджиите да не ви обучават по специален секретен и не много верен учебник по история?:) До колкото помня на мен ми е известна версията, че Русия продава Аляска на САЩ. За пари. Ще уточня като за гербер - САЩ дават едни долари , а Русия дават Аляска. Ако не вярваш питай Боко. Впрочем не го питай, може да не е чувал за Аляска.:)
130
2
 
11
 
! Отговори
друг път преди 12 години
Излез от помийната яма и прочети,че Аляска е бивша територия на Русия,погълната от лакомия американски ***!
129
1
 
6
 
! Отговори
за 148 преди 12 години
Аляска е отровила природата си за векове напред заради лакомите печалби от добива на петрол и газ.
128
6
 
7
 
! Отговори
за 147 преди 12 години
По- добре Аляска отколкото Сибир.........ако си си показвал носа навън от *** знаеш ,че съм прав ......:)
127
1
 
12
 
! Отговори
ха ха преди 12 години
Слугите на Уорлик- в Аляска, при мечките гризли!
126
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
слугите на кремлин в Сибир, не в Камчатка да садят борчета
125
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Никакви американски бази тук.Клоуните и купените продажници -в пустинята Невада.
124
2
 
6
 
! Отговори
123 до 137 преди 12 години
Определено ти не си от хората, които четат статии. Лошото е, че и с писането не те бива. Пореден нискочел гербаджийски интелектуалец може би?:) Виж, лексиката на гербаджиите страшно напомня лексиката на комунистите от преди 20-30 години, ама то няма и как да е иначе - нали са деца и внуци на такива и като такива са свикнали все нечий *** да лижат. Дедите ви го правиха поне дискретно и бензинът беше жълти стотинки. А и наши войски не загиваха зад граница.
123
5
 
3
 
! Отговори
за 138 преди 12 години
Тези ще са от ''еколозите '' на офчия румен- 50 кинта за бройка........с 2 тестета лозунги уплашиха тиквата и замразиха проучванията за шистов газ, сега с още 2 тестета искат да ни нахлузтя на големия муй на гоцю/***...
122
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никакви руски инвестиции у нас............*** в сибир трябва да е мотото на всеки патриот........русия и турция за ни врагове от стотици години
121
1
 
3
 
! Отговори
до 133 преди 12 години
Абсолютно вярно!
120
3
 
11
 
! Отговори
СЕГА Е! преди 12 години
Около 500 души протестират на пътя София-Русе срещу решението за спиране на строителството на АЕЦ Белене", съобщи БНР. Протестът, започнал в 14 часа, е организиран от инициативния комитет Аз не се отказвам от Белене, а ти?".Протестиращите са се разположили край плевенското село Българене, но не са блокирали пътя. Тежкотоварните автомобили с клаксони подкрепят протестиращите, които са предимно млади хора от общините Белене, Плевен, Свищов, Никопол, Гулянци, Павликени и Левски.Протестиращите издигат лозунги: "Аз искам да живея и работя в България", "Ние сме за АЕЦ "Белене", "Искаме референдум за атомната електроцентрала". Протестът е мирен. За около 2-3 минути протестиращите спират преминаващите автомобили и обясняват защо искат да продължи строителството на електроцентралата като раздават и листовки.По думите на Красимир Тодоров от Инициативния комитет "Аз не се отказвам от АЕЦ "Белене", а ти", който е и член на общинския съвет в Белене, тази форма на протест е ясно изразена гражданска позиция и нещата трябва да се случват като гражданите да изразяват своето мнение пред обществото. Той посочи, че настояват правителството да ревизира взетото решение, което е в пълен разрез с историята до момента и е парадокс в междудържавните отношения на две държави. Ние смятаме, че едно правителство няма право да отменя междудържавен договорПротестът преминава при добра организация и ще продължи още до 16 часа.