Да не харчим Сребърния фонд, обедини се опозицията срещу Дянков

"Когато парите намаляват, отношенията между институциите се изострят"
Обновена: 12 апр 2012 14:40 | 12 апр 2012 13:50,
104
Да не харчим Сребърния фонд, обедини се опозицията срещу Дянков
Орешарски не подкрепя решението на Дянков. Снимка: архив Булфото

Сребърният фонд не бива да се харчи с лека ръка, заяви бившият финансов министър Пламен Орешарски.

Коментарът му идва на фона на предложението на финансовото министерство парите от фонда да могат да се инвестират в държавни ценни книжа.

Идеята вече предизвика полярни мнения сред политици, икономисти, банкери.

Експерти обявиха предложението за рисково и обясниха, че това ще измени функциите на Сребърния фонд, който в момента е стълб на пенсионната система и може да доведе до финансова дестабилизация на страната.

Дянков от своя страна твърди, че държавата губи от това, че парите от фонда седят в банка, а не се инвестират.

Ексминистърът и настоящ депутат Пламен Орешарски днес обясни, че последиците от пипането на Сребърния фонд ще бъдат много лоши за макроикономическата позиция на страната.

По думите му това е все едно семейство да изхарчи всичките си спестявания и да остане да чака на края на месеца заплата.

Орешарски обясни още, че ако Сребърният фонд бъде похарчен, на практика ще останем без фискален резерв.

Бившият министър каза още, че през последните 22 години БНБ никога не е излизала с позиция за дадени решения на финансов министър.

Преди дни ръководството на БНБ обаче излезе с доста остра позиция за решението за Сребърния фонд и призова Дянков да оттегли предложението си.

"Когато парите намаляват, отношенията между институциите се изострят", коментира лаконично финансист №1.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров днес също заяви, че се надява правителството да се откаже от идеята си за Сребърния фонд.

По неговите думи законопроектът за управление на фонда е във вреда на стабилността на страната и на пенсионната система.

Димитров припомни и негативните оценки на БНБ и Комисията по финансов надзор.

Той прогнозира и негативно становище на Европейската централна банка. Мартин Димитров смята, че ако идеите за Сребърния фонд бъдат осъществени, белите пари за черни дни ще намалеят още повече.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов също се противопостави на промените. По неговите думи Сребърният фонд е гарант за сигурността и основната му цел не е да носи доходност.

Конфликтът между БНБ и Министерството на финансите е доста притеснителен, каза още Адемов.

"От такъв конфликт може да възникне недоверие във финансовата система на България както в страната, така и извън нея", поясни той.

Адемов допълни, че управителят на БНБ Иван Искров е деликатен човек, но очевидно, че финансовата стабилност на страната е застрашена и неслучайно реагира по този начин.

Според него реално пари от Сребърния фонд ще се използват за финансиране на вътрешен дефицит.

От своя страна председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова заяви, че законопроектът може и да не бъде приет в сегашния му вид от парламента.

Тя обясни, че идеята ще бъде подложена на широка дискусия с икономисти и експерти. Ще се изчака и становището на Европейската централна банка.

Стоянова обаче смята, че решението да се инвестират средства от фонда в български ценни книжа няма да наруши финансовата стабилност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мдаааа трябва да останат пари за крадене от тройните разбойници!
41
2
 
8
 
! Отговори
С. преди 12 години
Спри се бе аватарчо да бълваш странични неща и говори по темата:Би ли си вложил парите в български ДЦК?---"при добро управление печели, а при лошо губи":1. Кое точно ти гарантира доброто управление?2. Кое точно гарантира, че догодина ЕС няма да го тресне още по-сериозна дългова криза (с дефолт на цели държави, и т.н.). Какво правим тогава?
40
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АВАТАРЧО,ВЪРНИ СЕ МОЛЯ ТЕ В ЛУДНИЦАТА ДА СИ ВЗЕМЕШ ХАПЧЕТАТА,ЧЕ ЕДИН НЕНОРМАЛЕН ИКОНОМИСТ НА НАШАТА НЕЩАСТНА ДЪРЖАВА СТИГА,А С ТВОИТЕ БЕЗУМНИ КОМЕНТАРИ ВЕЧЕ СТАВА ВЕЧЕ СЪВСЕМ ТАШКЪН!
39
1
 
3
 
! Отговори
до 46 преди 12 години
Въпросът ти е малко глупав.Защото държавата инвестира в самата себе си, при добро управление печели, а при лошо губи.Друг е въпроса, че ако държи парите задължително ще изгуби заради инфлацията (намаляваща покупателна способност на парите)
38
10
 
5
 
! Отговори
Avatar преди 12 години
Глуповатий С.,Нормалните нива на неразплатени средства по време на сърГЕЙ са били над 800 милиона лева - почти двийно на това, което държавата дължи в момента. Но тогава никой не казваше, че някой унищожава средния бизнес. Я да ми посочиш, *** селски, десет фалирали фирми от средния бизнес? А фалирали бензиностанции, както бяхте оревали орталъка по медиите преди година и нещо? Мммм??? Смрад долна комунистическа!
37
2
 
8
 
! Отговори
С. преди 12 години
И отговори на въпроса бе *** нещастен:БИ ЛИ СИ ИЗТЕГЛИЛ ДЕПОЗИТА ДА ГО ВЛОЖИШ В ДЦК?Или повече от 200 лв накуп не си виждал?
36
3
 
10
 
! Отговори
С. преди 12 години
Аватарчо, платено нещастно драскач-че, имаш паразитна думичка - "***", май баща ти така ти е викал като малък?Дянков почти успя да унищожи средния бизнес, най-малкото, половин милиард не е разплатил на частни фирми. Но това е ДРУГ ВЪПРОС, какво е направил или ненаправил. Тук се обсъжда ползването на Сребърния Фонд. Квото и да клакираш, това е най-голямата глупост, която може да се измисли, просто щото твоя приятел дянкофф няма друг начин да си държи дефицита нисък. Затова, харчим НАРЕД!
35
5
 
2
 
! Отговори
Avatar преди 12 години
Анонимен (43)Кутева ти свърши в устата и реши да я проветриш с този си постинг ли?
34
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аватарчо в момента се мисли за свръх учен икономист,но до вечерта може вече да се изявява и като Наполеон!
33
11
 
6
 
! Отговори
Avatar преди 12 години
С., ми като не си министър, де се месиш в министерските работи, а, *** селски? Гледай си козата и остави умните и образованите да си вършат работата. Когато ти станеш финансов министър и успееш не само да крепиш държавата с най-нисък бюджетен дефицит в Европа по време на най-голямата криза, но и на два пъти да вдигнеш пенсии и минимална работна заплата, като в същото време осигуряваш пари за инфраструктура, музеи, спортни съоръжения, пречиствателни станции, театри, архитектурни разкопки и пр., тогава ще искаш да ти обръщаме внимание. За сега си един беден ***, който търси вината за собственото си оскотяване и бедност в успехите и постиженията на някой друг - типично по комунистически!
32
4
 
0
 
! Отговори
pi4a преди 12 години
Пак ще изчакаме да видим дали сме прави - Европейска институция, народно мнение типично за ГЕРБ. Защо не закриият властта и да мааме под диктовка. Ами като сте взели решение колкото и да е пагубно носете си кръста.
31
10
 
0
 
! Отговори
тоя луд ли е? преди 12 години
п.орешарски казва "По думите му това е все едно семейство да изхарчи всичките си спестявания и да остане да чака на края на месеца заплата" и тоя е бил финансов министър! а на какво трябва да се разчета в една нормална държава,БЕ?!!! това беше като смешките на шкумбата преди 30г. -"СМЕШКИ"!!!! дето бай тошо бил ген.сек. на патията, бил в прецедател на министерски съвет и т.н. още длъжности и с това доказал, че българинът с една заплата не може да издържа!
30
1
 
12
 
! Отговори
С. преди 12 години
Аватарчо, отговори на въпроса!Би ли си изтеглил парите от депозит в банката, и да ги вложиш в ДЦК?Аз няма какво да ти показвам дипломата си, щото не съм министър. BTW, твоята любима еврейска *** Дянков няма нито едно сериозно постижение в истинския живот - драскач на книги, дето не е виждал реален бизнес в живота си. Искай му неговата диплома и постижения.
29
13
 
6
 
! Отговори
Avatar преди 12 години
Кой си ти бе, С., регистрирай се, покажи диплома на икономист, дай да ти видим биографията - какви са ти финасовите постижения и т.н. Инак - кой си ти, че ще казваш кое - да и кое - не? Ае у лево, комунасте мухлясъл!
28
1
 
16
 
! Отговори
С. преди 12 години
Тъпчо "Ми"Не става въпрос за комунисти и антикомунисти. Това е чисто икономическо решение. Ама финансовото министърче с педераския гласец не е тук за да помогне на държавата си. Или поне не му стига акъла за това. Затова на глупавите му идеи - НЕ! Независимо дали този дето ще харчи Сребърния фонд е комунист, гербер, син, или какъвто и да е - това действие е икономически опасно, затова - НЕ!
27
18
 
2
 
! Отговори
Ми преди 12 години
ХА-ХА-ХА колкото и минуси да слагате на нормално мислещите - вие *** ще си останете прости завинаги - от минусите не се поумнява :)))))
26
1
 
27
 
! Отговори
С. преди 12 години
На *** герберски *** ще им го обясня простичко: Уважаеми любители на еврейския предател Дянков, имате ли пари в банката на депозит? Ако имате, бихте ли си изтеглили парите, които сте спестили с години труд, и да ги вложите в ДЦК? Кажете бре! Ще си вложите ли спестените пари в ДЦК? Не, нали? В тези времена кой иска да си държи парите на нещо различно от сигурна лихва. Ама Дянков ей това иска да направи с нашите общи пари. Сори Дянков, *** си, ходи си, не пипай нашите пари!
25
18
 
6
 
! Отговори
optimist преди 12 години
ДОЛУ БСП!
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков иска да играе на тото с държавни средства
23
6
 
12
 
! Отговори
Avatar преди 12 години
Този същия Курвешарски ли е, дето наричаше преговорите по учителската стачка "седянка" и успя да напълни касите на червените другари с 4 милиарда лева излишък 2008-а?