Да не харчим Сребърния фонд, обедини се опозицията срещу Дянков

"Когато парите намаляват, отношенията между институциите се изострят"
Обновена: 12 апр 2012 14:40 | 12 апр 2012 13:50,
104
Да не харчим Сребърния фонд, обедини се опозицията срещу Дянков
Орешарски не подкрепя решението на Дянков. Снимка: архив Булфото

Сребърният фонд не бива да се харчи с лека ръка, заяви бившият финансов министър Пламен Орешарски.

Коментарът му идва на фона на предложението на финансовото министерство парите от фонда да могат да се инвестират в държавни ценни книжа.

Идеята вече предизвика полярни мнения сред политици, икономисти, банкери.

Експерти обявиха предложението за рисково и обясниха, че това ще измени функциите на Сребърния фонд, който в момента е стълб на пенсионната система и може да доведе до финансова дестабилизация на страната.

Дянков от своя страна твърди, че държавата губи от това, че парите от фонда седят в банка, а не се инвестират.

Ексминистърът и настоящ депутат Пламен Орешарски днес обясни, че последиците от пипането на Сребърния фонд ще бъдат много лоши за макроикономическата позиция на страната.

По думите му това е все едно семейство да изхарчи всичките си спестявания и да остане да чака на края на месеца заплата.

Орешарски обясни още, че ако Сребърният фонд бъде похарчен, на практика ще останем без фискален резерв.

Бившият министър каза още, че през последните 22 години БНБ никога не е излизала с позиция за дадени решения на финансов министър.

Преди дни ръководството на БНБ обаче излезе с доста остра позиция за решението за Сребърния фонд и призова Дянков да оттегли предложението си.

"Когато парите намаляват, отношенията между институциите се изострят", коментира лаконично финансист №1.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров днес също заяви, че се надява правителството да се откаже от идеята си за Сребърния фонд.

По неговите думи законопроектът за управление на фонда е във вреда на стабилността на страната и на пенсионната система.

Димитров припомни и негативните оценки на БНБ и Комисията по финансов надзор.

Той прогнозира и негативно становище на Европейската централна банка. Мартин Димитров смята, че ако идеите за Сребърния фонд бъдат осъществени, белите пари за черни дни ще намалеят още повече.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов също се противопостави на промените. По неговите думи Сребърният фонд е гарант за сигурността и основната му цел не е да носи доходност.

Конфликтът между БНБ и Министерството на финансите е доста притеснителен, каза още Адемов.

"От такъв конфликт може да възникне недоверие във финансовата система на България както в страната, така и извън нея", поясни той.

Адемов допълни, че управителят на БНБ Иван Искров е деликатен човек, но очевидно, че финансовата стабилност на страната е застрашена и неслучайно реагира по този начин.

Според него реално пари от Сребърния фонд ще се използват за финансиране на вътрешен дефицит.

От своя страна председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова заяви, че законопроектът може и да не бъде приет в сегашния му вид от парламента.

Тя обясни, че идеята ще бъде подложена на широка дискусия с икономисти и експерти. Ще се изчака и становището на Европейската централна банка.

Стоянова обаче смята, че решението да се инвестират средства от фонда в български ценни книжа няма да наруши финансовата стабилност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Eheee, towa Ore6arski-Sedqnkata li e na snimkata? Ajde razwalqjte sedqnkata.
21
5
 
31
 
! Отговори
спас преди 12 години
Колкото и да се прави на откачен и шут Дянков истината прозира а и отдавна се очакваше.Просто Боко излапа 8 млрд. а за да си завърши магистралите и да си усвоят комисионните за да няма недоволни е дал заповед на Дянката да му осигури милиарда ако ще и фелацио да прави.На туриста не му пука особено защото знае че след мандата торбицата и Америка го зове.На Боко също защото за него важно е кръга около него да усвои максимално лапаница защото втори мандат я има я няма.Голямо крадене голямо чудо!!!
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въпросът всъщност е на кого да се доверим?За съжаление аз нямам точен отговор.Довери се на себе си и останалите като теб независимо с какви политически убеждения...Другите са меко казано "различни", тоест хора, които защитават своите интереси независимо на каква цена...
19
5
 
30
 
! Отговори
Теглят и харчат преди 12 години
Последния теглил заеми преди тиквите беше Тодор Живков. Личи си комунистическата школовка на тиквите. Комунизма се върна в лицето на ГЕРБ - скес, лъжи и видео
18
28
 
3
 
! Отговори
IQ 146 преди 12 години
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ! КОМУНОИДНАТА *** 22 Г. НЕ МОЖА ДА ПОКАЖЕ ФИНАНСИСТ КАТО ДЯНКОВ! НО ПОСТИЖЕНИЕТО МУ НЕ Е КОЙ ЗНАЕ КАКВО, КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД ПРОДАЖНОСТТА, ПОДЛОСТТА И ПРЕДАТЕЛСТВАТА НА ПРЕДШЕСТВЕНИЦИТЕ МУ!
17
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз немога да разбера какъв още золум трябва да направи Дянков та да дойде акъл в главата на мат'ряла
16
5
 
3
 
! Отговори
Avatar преди 12 години
Аватар,що си го не завреш ***/НА/ешарски?Тогава и ще подхвърчаш като хвърчило!
15
22
 
4
 
! Отговори
IQ 146 преди 12 години
КОМУНОИДНИТЕ платени списуватели отново газ пикаят! По-спокойно, товарищи! Тези, които обичат Отечеството, се радват да видят в управлението хора, отговорни и патриоти, за които ОБЩЕСТВЕНИЯ ИНТЕРЕС е над всичко! 22 г. чакаме да се появят такива хора и вече съм 100% сигурен, че Дянков е такъв! Толкова за вас за днес... На останалите интелигентни и родолюбиви българи - ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!!!
14
19
 
3
 
! Отговори
ми преди 12 години
от ИЗМАМНИЦИ като този и Велчев - съвети не искаме. Ограбихте де що имаше, сега си затваряйте устата. Дано ви се наложи в скоро време да си отваряте устата само пред следовател, прокурор и съдия
13
4
 
29
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
На ГЕРБ им е наближило като на прасе коледата.
12
26
 
5
 
! Отговори
Avatar преди 12 години
Този същия Курвешарски ли е, дето наричаше преговорите по учителската стачка "седянка" и успя да напълни касите на червените другари с 4 милиарда лева излишък 2008-а?
11
2
 
25
 
! Отговори
? преди 12 години
Колко ли трябва да е *** един народ за да го мародерстват така ?
10
5
 
34
 
! Отговори
Нагли са ! преди 12 години
Този некадърник иска да затрие и малкото останало в тази жалка държавица. И мръсните *** не са си позволявали да харчат толкова безотговорно.
9
3
 
30
 
! Отговори
ГЕРБОушев преди 12 години
Сакън не зайкачайте гениалните идеии на ШИМОН ВДЯНКОВ... Както са казали хората след него и потоп ! Важното е да изпълни поръчките на СВЕТОВНИЯ БАНКОВ ЕЛИТ
8
4
 
30
 
! Отговори
21094 преди 12 години
Дянков, помни Трайчо, поддай си оставката навреме.
7
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей ама глупости говорите - Дянков каза, че ще увеличи пенсиите 2 пъти до изборите - ето там ще отидат тези пари - при пенсионерите. Друг е въпроса трябва ли така да се използват. Според мен истината е по средата - трябва, но по точно определен начин и не повече от 20-30% от размера на фонда.Иначе е ясно, че Искров ще пищи - да му изтеглят едни 2,1 млрд. лв от банката си е леко казано голямо главоболие за него.
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Похарчете го и да мирясат. Поне ще се знае че вече и за следващите няма да има.
5
3
 
42
 
! Отговори
ууу преди 12 години
ГЕРБ изядоха резерва оставен от правителствата на Костов, НДСВ и Станишев и сега искат да похарчат и спечелят изборите с нашите пари. Парите ще отидат за купуване на медии, платени анализатори и гласове.
4
4
 
34
 
! Отговори
azz преди 12 години
Явно хилядите за бонуси свършиха,само тези пари останаха за харчене.Четири години на ГЕРБовската ракета целия космосс и беше крив.Ще си разделят и тези пари и ще си ходят.Един друг министър направи подобен фокус преди време,но народа късно разбра че е опитното зайче.
3
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мда, май вървиме на зле, па да видим къде ще му излезе края