СДС иска закон срещу агентите на ДС

Хора от бившите служби да не заемат ръководни постове в държавата
18 апр 2012 19:02,
162
СДС иска закон срещу агентите на ДС
Лидерът на СДС Мартин Димитров Снимка: архив, БТА

СДС предлага закон срещу агентите на Държавна сигурност. Според законопроекта сътрудниците на бившите комунистически тайни служби и репресивен апарат няма да могат за срок от 5 години да заемат ръководни постове в държавната и общинската администрация. СДС започват и консултации с останалите политически сили в парламента за промяна на Конституцията в тази посока.

Законопроектът предвижда  ограниченията да засягат всички щатни или нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Предлага се ограниченията да важат за ръководни длъжности в държавната и общинската администрация, Висшия съдебен съвет, военното министерство, МВР, съвременните служби за разузнаване, Българската народна банка, институцията на омбудсмана, ръководните органи на Националната електрическа компания и Българския енергиен холдинг.

Ограниченията ще важат за заемането на постове и в ръководствата на всички предприятия с преобладаваща държавна собственост. 

Изпълнението на закона е възложено на административните ръководители в съответното ведомство. Те са длъжни в срок от един месец от влизането в сила на законопроекта да изпратят списъци на служителите, заемащи ръководни постове, до Комисията по досиетата за проверка. 

Ако бъде установено, че даден висш държавен или общински служител е работил за бившите комунистически служби, то той трябва да напусне в седемдневен срок поста, който заема. Заповедта за освобождаване е окончателна и не подлежи на обжалване.

Законопроектът ще задължи всеки кандидат за ръководен пост да  представи удостоверение за липса на принадлежност към бившите комунистически тайни служби, издадено от Комисията по досиетата. Предвижда се и глоба от 5 000 лв. до 10 000 лв. при нарушение на разпоредбите на проектозакона. 

Според СДС приемането на този закон е един от начините да се осветлят икономическите и политическите мрежи след промените през 1989 г.

България вече сериозно изостава от другите европейски държави, които приеха подобни лустрационни закони. Време е политиците да приемат този морален акт и да покажат на българското общество желание за промяна, категорични са от СДС.

Според сините този законопроект ще е и сериозен тест за управляващата партия ГЕРБ. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
5
 
! Отговори
bravo,sds преди 12 години
za purvi pyt ot mnogo godini nesto adski nujno i smisleno idva ot sds. privetstvam
68
1
 
2
 
! Отговори
mara преди 12 години
...setila sa mara...da sa poobaraa......NA VSI4KI TAKIVA TRYABVA DA SE PROVERI IMOTNO SASTOYANIE I DA VIDIM KAK OT MILICIONER E STANAL MILIONER...to4no na takiva karleji tryabva da se konfiskuva vsi4ko
67
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
като видиш какви политически теми повдигат сегашните български псевдополитици заобикаляйки сегашните проблемми в обществото най вече финансови ти идва да вземеш една брадва и да халосаш някой от парламента скапан
66
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хората умират от глад тия пак ни залъгват с лов на вещици ***
65
7
 
8
 
! Отговори
Samo minavam преди 12 години
Мартине,Мартине и *** на каца за кисело зеле,не става от теб.Мнозинството са затънали в дългове и карат само за единия хляб,гугутко ***.Впрочем и ако аз съм бил ченге,на кого ли му пука.
64
4
 
9
 
! Отговори
Демон преди 12 години
Че то останаха ли живи агенти на ДС вече. Докога ще ни залъгвате с глупости. Народа е умрял от глад, а вие ни занимавате с някакви старчоци на преклонна възраст. Тъпоумни ***!!!
63
4
 
7
 
! Отговори
свестете се бе! преди 12 години
"Хора от бившите служби да не заемат ръководни постове в държавата".Хора от бившите служби да бъдат набутани за по 5год. в затворите, така както те правеха с хората по комун. време!
62
5
 
7
 
! Отговори
Раник56 преди 12 години
ХЕ ХЕ .....СДС иска закон срещу агентите на ДСЛидерът на СДС Мартин Димитров КАК е вдигнал глава ... лидер , на какво - има ли членска маса ?!
61
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Алооо,политиците,кво ви става бе?Едни искат краставичарите да не продават краставици криви и не по дълги от 25 см.,други пеят стари шлагери,трети се кучкуват в парламента за да се разцепят след това,четвърти си пишат дипломи.Направо лудница!А ти Мартинчо бегай,бегай и бегай подалеч и от хоризонта!
60
3
 
7
 
! Отговори
ВАЖНО да се знае! преди 12 години
Цялата власт никога не е била в ръцета на СДС. Те опитаха да направят закон за лустрация, но конституционния съд го отмени. Този съд все още се състои от верни на партията кариеристи и бивши агенти. Както между впрочем църковния клир, дипломатите, БАН, прокуратура и т.н.
59
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След още 20 години същото ли ще се дъвче - ДС...ДС...ДС.. ИЛИ ТОГАВА ЩЕ Е СДС...СДС...СДС...
58
5
 
6
 
! Отговори
Раник56 преди 12 години
Какво беше ... това СДС ?! Тези не се ли самоизядоха още ,когато се разбра ,че ЛИДЕРА ИМ .... Петър Берон е именно такъв - Агент на ДС .
57
6
 
7
 
! Отговори
Командир преди 12 години
Към списъка да се добавят и всички политработници в БНА и МВР.Политапарата на БКП беше по мръсен и от прикритите кадри ДС, които явно донасяха за морално политическото състояние в Армията и полицията.Най-добрите кадри на ПАртията изпращаха да се учат в Москва- ВПА "им. Ленина"Мръсни долни комисари.
56
8
 
9
 
! Отговори
християнин. преди 12 години
Мартинчо , костовска подлого. Не отвличай вниманието на общественото мнение. Това не е най-важно . По -важво е защо фискалния резерв достигна"санитарния " минимум.Вземете се се заедно с всички депутатски и управленски мекерета и се хвърлете в най-близкия язовир.
55
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И защо не го приеха по тяхно време? Или им е удобно 20 години да вадят досиета и да ги развяват? Те могат да си го правят вечно, но моят живот си минава. Писна ми от номерата им!
54
4
 
2
 
! Отговори
ванко преди 12 години
искам всички да разцепим, майна, майна,със яките пички от украйна, майна, да танцуват за нас на пилона, майна, на пилона да разклатят силикона ,майна!
53
8
 
5
 
! Отговори
за копието преди 12 години
За сравнение-лика прилика с норвешкият "лустратор" Брейвик!Пълно копие-Метил Димитров Брейвик!
52
3
 
5
 
! Отговори
KENEDY преди 12 години
Da givee US,Uorlik i Obama!!!!!!!Dai boge edin den da stanem 6tat ot US da givnem i nie malko!!!!!Dolo komunetata Turcite i ***!!!!!!!
51
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мартинчо сега е 2012г .
50
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добро предложение дано го гласуват от герб...