Конфискацията като правна каша

Опозиция и ГЕРБ в спор за човешките права
Обновена: 25 апр 2012 16:45 | 25 апр 2012 16:45,
53
Конфискацията като правна каша
Снимка: архив, БТА

Парламентът не успя да приеме на второ четене закона за конфискация на незаконно придобито имущество.

За четири часа дебати депутатите харесаха единствено заглавието на проектозакона и първия член от него, който урежда условията и реда за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, за придобиването на което не е установен законен източник. Утре приемането му ще продължи.

Това е втори опит за приемането на закона. Първият проект бе бламиран през юли миналата година, след като депутати от ГЕРБ "почиваха" при гласуването на проекта на тогавашния правосъден министър Маргарита Попова, която вече е вицепрезидент.

Още по темата

Настоящият законопроект е дело на депутати от ГЕРБ и наследницата на Попова – Диана Ковачева.

Той предвижда без влязла в сила присъда държавата да има право да отнема имущество на лице, което е привлечено като обвиняем по наказателно производство.

На практика обаче процедурата ще се задейства, след като едно лице е привлечено като обвиняем за някое от изброените в законопроекта престъпления. Сред тях са: тероризъм, участие в организирана престъпна група, отвличане, склоняване към проституция, трафик на хора, укриване на данъци.

Проверката за несъответствие между имуществото и доходите на лицето пък ще започва само при повдигане на обвинение. Самата проверка пък ще се прави за 10 години назад при разлика от минимум 250 000 лв. между притежаваното и доходите.

Споровете между опозицията и управляващите днес се въртяха около това кой и как ще доказва незаконното имущество, след като с този проектозакон се закрива специално създадената Комисия за конфискация, известна още като комисията „Коларов“, по-рано и като „Кушлев“.

"Това е една правна каша", обяви от трибуната Христо Бисеров от ДПС.

"Това е антиевропейско законодателство", защити го и левият депутат Михаил Миков.

"Какво правите с имуществото под 250 000 лв., което очевидно е предмет на престъпно придобиване? По-малко престъпник ли е човек откраднал 100 000 лв.", попита той.

"Явно маите са познали за 12.12.2012 г., когато влиза в сила законът за отнемане на незаконно придобито имущество", заяви с ирония към опозицията депутатът от ГЕРБ Анастас Анастасов, явно обаче непресметнал правилно календара на маите, защото там споменаваната дата е 21-и.

"Този закон е поредното оръдие, с което ще громите врага преди, по време и след изборите", отвърна му Мая Манолова от КБ. "Този проектозакон е антиевропейски", завърши червеното острие.

Подразнена от тези думи, правосъдният министър Диана Ковачева припомни, че законът е ключов и за него настояват от Европейската комисия.

Тя посочи, че концепцията на закона е съобразена с европейските стандарти и отговаря на очакванията на ЕК към България.

"Страната ни ще бъде оценявана в юлския доклад точно по отношение на това приет ли е законът, който вече няколко години ЕК очаква да бъде гласуван", предупреди тя.

Ковачева уточни, че в проктозакона е залегнало изработването на списък с определени престъпления и само при условията на повдигане на обвинение по някое от тях ще стартира процедурата по отнемане на имущество.

"Не се допускат анонимни сигнали. Включена е възможността граждани да сезират комисията, което е част от изискванията на ЕК, а самата комисия ще има правото да се самосезира", разясни правосъдният министър.

Накрая тя отсече, че отнемането на имущество, придобито от незаконни доходи, е санкция, която ще се налага на лица, позволили си да ограбват обществото.

"Става въпрос за възстановяване на социална справедливост", заключи Диана Ковачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Румяна преди 12 години
А бе хора, четете!!!"Проверката за несъответствие между имуществото и доходите на лицето пък ще започва само при повдигане на обвинение. Самата проверка пък ще се прави за 10 години назад при разлика от МИНИМУМ 250 000 лв. между притежаваното и доходите"Кой от средностатистическите българи ще има РАЗЛИКА МИНИМУМ от 250хил лева?Ако всичко се докаже като приход- нека да е богат човека, ама ако НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВА? Кой се страхува от такъв закон? Обикновеният българин, или незаконно забогатялият?
37
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Нов текст, но със стара снимка. На снимката се виждат бивши депутати Недялко Недялков вече е Областен управител на Стара Загора, а Живко Тодоров е кмет на Стара Загора - срам за този който е качил снимката !
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е, развива се демокрацията.Преди 15 г. мутрата Боко тиквата конфискуваше имущество с бухалката, сега бившият бияч ще конфискувапо закон.
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ми тогава да се закрие и съда ,каквото каже мутрата Борисов това да става
34
0
 
5
 
! Отговори
ба ли го?! преди 12 години
Незнам кой крив,кой прав,но искам повече конфискация на бандитски придобивки!
33
2
 
3
 
! Отговори
до 37 преди 12 години
А ако пазиш касовата бележка за телевизора,как тя доказва,че парите за него са спечелени законно? Нещо се разсейваш?!
32
2
 
3
 
! Отговори
pi4 преди 12 години
gerb via ste nai golemite bokluci v bg
31
0
 
1
 
! Отговори
B.B преди 12 години
..kakva socialna spravedlivost kakvi 5lv...SAMO S POVDIGANE NA OBVINENIE...VSI4KO TOVA E DA DARAJAT VSI4KI V POD4INENIE...I STRAXZA6TOTO SEGA KAT NE SLU6A6 TI PRA6TAT KA4ULKITE..UTRE TA GONYAT OT VAS NA ULICATA...I TAKA
30
6
 
19
 
! Отговори
Българин преди 12 години
НИКОЙ не може да бъде наказан - било с конфискация, било с каквото и да било, без съдебно решение - за какво е тоя съд иначе? Как ще докажат, че аз например съм се обогатил незаконно с 380 000, освен чрез съдът? По еднолично решение на *** борисов ли - защото не мога да го търпя?Поредното доказателство, че правителството на тоя *** трябва да бъде свалено с всички средства !!! Това не е правителство, а престъпна хунта !!!Човешки права? За ГРОБ такива имат само *** !!!
29
4
 
18
 
! Отговори
:) преди 12 години
Гражданска конфискация е оксиморон. Този проектозакон е изготвян от откровени некадърници. Не се надявайте, че някой политик или радател на ВМР ще бъде (даже няма да бъде осъден!) пострадал от него. В разрез с правото е, създава правна несигурност и ще му се метат лай*ата много след като излезе от сила. Дано да не го приемат тая пасмина от комунисти, наричаща се герб. Познайте ако влезе как синчетата на гербаджиите ще почнат да се гушат с апартаментчета, дето са си ги заплюли. Нямат наяждане
28
4
 
25
 
! Отговори
шантаж преди 12 години
Този закон е противоконституционен и няма нищо общо с европейското правораздаване. Това ще се разбере след отхвърлянето му от Коституционния съд. Така че това е порезен шантаж над избирателите.
27
1
 
19
 
! Отговори
777.. преди 12 години
ЗАКОН ЗА ФАЛИТ НА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА !!!ЗАКОН ЗА КРИМИНАЛИЗИРАНЕ НЕПЛАЩАНЕТО НА ЗАПЛАТИ /АНГАРИЯ/!! И ЗАКОНИ ОГРАНИЧАВАЩИ МОНОПОЛИТЕ И РЕКЕТА ИМ НАД ХОРАТА!!! ВСИЧКО ДРУГО Е ЗА ОТКЛОНЯВАНЕ НА ВНИМАНИЕТО .ПОНЕЖЕ ВСИЧКИТЕ НЕЗАКОННО ЗАБОГАТЕЛИ, ВЕЧЕ СА С ЧИСТИ ИЗПРАНИ ПАРИ ,ЧИСТО МИНАЛО И ЛЕГАЛЕН БИЗНЕС. СЕТИХТЕ СЕ! СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА !ИМА И ЕДИН ИЗРАЗ:,, НЕВИНЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО,, Т. Н. ПРЕЗУМЦИЯ ЗА НЕВИННОСТ, НО ТЯ В БГ. Е МИТ .А СЪДА Е БАКАЛИЯ!
26
18
 
6
 
! Отговори
hagen преди 12 години
Вижте кои са против и в тях ще познаете най-големите далавераджии и крадци.Да ги изброявам ли?Няма нужда.Цялата опозиция воглаве с Мая Манолова за чието състояние се носят легенди в Кюстендил.
25
14
 
3
 
! Отговори
32 преди 12 години
Това не е заслуга на Борисов а изискване на европейския съюз.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ееееееееееее как ще допускат анонимни сигнали .когато в повечето случаи са срещу заемащи високи постове.
23
24
 
7
 
! Отговори
За НАРОДА преди 12 години
Аман от радетели за човешки права. Щели били да отнемат имущество на тарикатите, корумпираните, митничарите, партийните прасета и прочие. Ами нали това чакаме вече 23 години ние - НАРОДА бе аланкоуловци червени и бенбени. Браво на Премиера на България - г-н Борисов !
22
1
 
23
 
! Отговори
До 21 преди 12 години
И като не си нарушил нищо и пак ти образуват акт с невярни данни и констатации? Печелиш в съда без съмнение. Обжалват. Пак печелиш. Служителя носи ли някаква отговорност че е въвел неверни данни за да те омаскари? Компенсират ли те нещо? Не. Ей така работи държавата, ако не си на някой човек. И с този закон така ще работи. А конфискуваните както и сега ще се пускат на нагласен търгове за "наши" хора.
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Правната каша"е предизвикана от неграмотни юристи от не заинтересовани депутати.Налага им се обача от европейския съюз. "колко жалко"-нарушава им се спокойствието.
20
1
 
22
 
! Отговори
Тялото преди 12 години
А кой оценява? Данъчна оценка? - НЕ- техен си оценител. Ако имаш голям апартамент съвсем спокойно могат да ти го сметнат по най-високата оферта на пазара, въпреки че е нереална. Точно това се опитах да кажа и по-долу. Никой не търси сметка на държавен служител , който е навредил на фирма или гражданин финнасово. И затова не се посвеняват да го правят при всеки удобен случай.А за честността на държавата можем да съдим по хилядите спечелени дела срещу нея.
19
1
 
19
 
! Отговори
Ами сега ? преди 12 години
Ако този закон бъде приет така както е предложен, парламентарната група на ГЕРБ ще се разпадне. Повечето от депутатите в тази група плащаха за да влязат в НС, само да не загубят имуществото си по този начин. Мисля, че Боко и Цецо също ще пострадат от такъв закон, само че при друго правителство. Боко е умен и не може да разбере, че работи срещу сабе си. Няма ли простаци около него да му кажат какво ще се случи с къщата му ако закона бъде приет. Цецо също е умен и за това не знае какво прави.