Стартира подписката за референдум за АЕЦ "Белене"

Каракачанов: Ако не я изградим, ще изпаднем в турска зависимост
26 апр 2012 18:20,
371
Стартира подписката за референдум за АЕЦ "Белене"
Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив, Булфото

До края на седмицата ще започне подписката за референдум за развитието на ядрената енергетика в България и за изграждането на атомна централа в Белене.

Днес беше учреден Инициативен комитет за организиране на подписката, а за негов председател беше избран проф. Стефан Воденичаров.

Инициативният комитет се състои от 15 души, сред които политици, експерти и учени.

В него влизат председателят на БСП Сергей Станишев, депутатите Румен Овчаров и Янаки Стоилов, кметът на община Белене Петър Дулев, двама бивши ръководители на АЕЦ "Козлодуй" - Иван Генов и Йордан Костадинов, акад. Петър Кендеров и  Димитър Бучков.

„Разполагаме само с три месеца да ангажираме с подписката 500 хиляди граждани, за да можем да задължим Народното събрание да свика референдум“, обясни Янаки Стоилов.

Още по темата

Въпросът, който се предлага да бъде поставен на референдума, е "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадката в Белене?".

Инициативата за организиране на подписка за национален референдум се подкрепя от ВМРО и "Екогласност".

„Тук става въпрос за една национална кауза. Ако не изградим други мощности, след девет години ние ще сме страна, която не произвежда ядрена енергия. Омръзна ми да слушам, че ние сме страна, която чрез „Белене“ попада в руска зависимост. Ако не изградим централата, ще изпаднем в зависимост и то в турска зависимост. Като български патриот се дразня, когато един или друг български управляващ е взел решение под чужд натиск“, коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов,

„Днес започваме едно пътуване, което е голямо предизвикателство, трудно за реализация в българските условия“, посочи и лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той отбеляза, че за първи път от 22 години демокрация в България можем да постигнем българските граждани да се произнесат по ключов въпрос и да се почувстват истински суверен.

„За 22 години в България не се е реализирал нито един високотехнологичен проект. Убеден съм, че разполагаме с много сериозни аргументи в подкрепа на развитие на енергетиката в България и за развитието на проекта АЕЦ „Белене”. Каузата, която ни обединява, е много справедлива и имаме възможност да покажем на управляващите, че гласът на българите и общественото мнение трябва да бъдат чути”, допълни още той.

Председателят на инициативния комитет Стефан Воденичаров смята, че България би трябвало да има още една ядрена електроцентрала. "Трябва ясно да заявим, че България иска да развива ядрена енергетика, по този начин ще станем видими за хората, които имат финансови ресурси да развиват атомна енергетика", посочи той.

По думите му с колебливото поведение отблъскваме потенциални инвеститори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
0
 
1
 
! Отговори
Осакатен завинаги преди 11 години
ДО 326 : Аз пък казвам ,че трябва да приемем закон за изселване на недоубитите фашистки изчадия /като теб /,останали в България след 1944 г. Точно и ясно ,чадо мое !
266
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Не казвай, че народът е ***.Прости са тези които го управляват.Ако искаш атом- строй си централа, ако не - копувай ток от дургаде (RО, TR).
265
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко ли са компетентите в България по въпросите на енергетиката ? А колко от тях са компетентни по въпросите на атомната енергетика ? Отговорът е : 1.Малко са компетентите по енергетика. 2. Нщожен е броя на компетентите по въпросите на атомната енергетика. Добре,а как да гласуват на един бъдещ референдум некомпетентните,хората с друго орбазование,ниско грамотните и неграмотните,които имат правото също да пуснат своя глас - ЗА и ПРОТИВ.Отново ли ЦВЕТОВИ/ПАРТИЙНИ/ пристрастия. БЕЗОТГОВОРНО Е !!!
264
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
към 343:Не ми товори глупости бе човече!А задаваш ли си въпросите:- ЗАЩО ТУРЦИЯ ИМА ИКОНОМИКА А НИЕ НЯМАМЕ?!-КЪДЕ БЕШЕ ТУРЦИЯ ПРЕДИ 22год.,КЪДЕ Е СЕГА И НИЕ КЪДЕ СМЕ?-ЗАЩО НАЦИОНАЛИЗМА Е ВЪРХЪТ В ТУРЦИЯ?- ЗАЩО ТУРЦИТЕ СЕ ВРЪЩАТ СЛЕД КАТО ГОДИНИ РАБОТЕХА КАТО ГАЗАРБАЙТЕРИ В ЕВРОПА?Въпроси,въпроси...Ако можеш да си го позволиш отиди там дори и за 2-3 дни и ще си отговориш защо Турция строи АЕЦ-ове и то с руски реактори и не пиши глупотиите на това мутро-ченгеджийско правителство!
263
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Понеже в българите,родени и живеещи не на територията на страната,националното чувство и отговорността към родината са многократно по-силно развити,мисля че странта ни ще се оправи когато правителството се състави само от хора, живеещи я в западните покрайнини,я в македония (не промитите мозъци а българите там), от южна тракия и северна добруджа,бесарабия и т.н.Дано поне тогава имаме национално отговорно правителство, защото и ГЕРБ, и БСП, и НДСВ, и СДС и т.н ни закопаха до абсолютното дъно
262
0
 
1
 
! Отговори
По-заинтересован преди 11 години
Всеки един истински българин иска това,което искаш и ти,но проблема е,че няма кой да плати масрафа.И аз искам хладилника да ми е пълен с месо,плодове и зеленчуци,но не мога да си го позволя,защото нямам пари.Набивам повече хлебец,гледайки новините се питам как другите държави са постигнали висок жизнен стандарт,а ние буксуваме и потъваме.С държавата е същото.Няма работеща икономика(всеки потенциален инвеститор е посрещнат с протести),заплатите ниски,няма постъпления от данъци.А народа иска,иска.
261
0
 
5
 
! Отговори
Заинтересован преди 11 години
Aми за какво да строим? Ще оправим един цял регион, който и без това е западнал. Толкова ужасно. Ще оправим половината енергопреносна мрежа (в северна България) Ама моля ви се, това също ужасно и ненужно, последните лета го показват. И не на последно ще фалираме американските тец-ове и еко-далаверата на Б.Б. И после какво ще правят всички цокачи от последните обекти? И не на последно за какво са ни 2-3000 квалифицирани специалисти, то в бг образованието и кадърността не са на мода и без това!
260
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правилно, ***, плюйте, не искайте да плащате 10млрд евро кредит, пардон то няма вие да ги плащате, ами АЕЦ-а сам. Но ви е кеф да плащате милиардите борчове за "магистрали", за фотоволтаиците на г-жа борисова и за американските тец-ове, които ви тровят със сяра и производните й ежедневно. Интересно ми е, пак ли с КЕФ ще плащате на турците за ток, или със същия кеф и стаст ще искате да стоите на тъмно през зимата, щото НЯМА да има ток. ЖАЛЪК НАРОД, ЖАЛЪК!
259
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако строим АЕЦ Белене това означава национална катастрофа, фалит, излизане от Европейския съюз - Българи в България няма да има, ще останат само тези дето чакат безплатния ток и безплатния обяд.
258
2
 
7
 
! Отговори
ред преди 11 години
БЕЗ БЕЛЕНЕ БЕДНОТИЯ БЕЗРАБОТИЦА БЕЗПАРИЧИЕ ВНОС НА ТОК ОЩЕ 20 000ХИЛ.ЕМИГРАНТИ ОЩЕ ПО ЗДРАВО ЗАПАДАНЕ НА СЕВЕРОЗАПАДНАЛА БЪЛГАРИЯ- ПРОСТАЦИ *** СКАПАНИ,КАТО НЕЩЕТЕ РУСКИ НАПРАВЕТЕ ГО С ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА СЪС САЩ ,ЧАСТЕН ГО НАПРАВЕТЕ ПУ ДА *** БАЛАМУРНИЦИТЕ МУ,ЦЯЛ СВЯТ СТРОЙ НИЕ СЕ ЧУДИМ НАКЪДЕ ДА СЕ ОГЪЗИМ-*** ***
257
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че и турските АЕЦове ще бъдат преставете си с руски реактори!?А де?!
256
3
 
19
 
! Отговори
пешо преди 11 години
До всички болни мозъци/естествено ако имат такива/:За да си СВОБОДЕН,както го изисква демокрацията,трябва да си НЕЗАВИСИМ ОТ СТРАНА НА ЕНЕРГОНОСИТЕЛИ!С други думи като държава да развиваш икономика,да имаш пазар на стоката си,народа ти да е конкурентно способен,да се движиш напред във всяко едно отношение,САМ ТРЯБВА ДА ПРОИЗВЕЖДАШ ЕНЕРГИЯ!НИЕ ПЕТРОЛ НЯМАМЕ,ЕСТЕСТВЕНО Е ДА ПРОИЗВЕЖДАМЕ ЕЛ.ЕНЕРГИЯ!Така че ИЗВОДА Е ЯСЕН!И между другото,защо Турция ще строи цели 5АЕЦ-а?Отговорете си!
255
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия руснаци пак искат да ни клатят с тая централа!Трябва да има забрана за влизането на руснаци в БГ.
254
3
 
10
 
! Отговори
до 336 преди 11 години
Е, аз доколкото си спомням това е в основата на така наречение отворен пазар, пазарен принцип или каквото там се нарича. Т.е. произвеждаш нещо по-качествено или ефтино, при което то, ако се купува, си на печалба иначе фалираш. А не е ли комунизъм и репресия да дойде някой от вън и да ти каже: "ама ти щото си по-компетентен и конкурентен от мен, айде спри си бизнеса, че аз да си правя моята далавера". *** ти и ЕС-а тогава. Или, като се сетя за Чехия, проблема май е само наш, не на ЕС???
253
0
 
11
 
! Отговори
до 330 преди 11 години
по-горния коментар е правилен, но не съвсем: първите 4 блока работеха почти изцяло за експорт. Чистата печалба на година беше над 1млрд лв. Благодарение на тези пари именно, през последните години преди влизането ни в т.нар ЕС, се трупаха излишъци и държавни резерви. Къде изчезнаха тези резерви обаче аз не питам, а и отговор не искам.... А факт е, че същите тези 4 реактора можеша да докарат на страната още над 10млрд евро печалби, с които съвсем спокойно да построим Белене,например
252
1
 
3
 
! Отговори
до 332 преди 11 години
мда, прав си, в аец-ите в задните стаички едни мутиралис 5 очи и 6 ръце сглобяват атомни бомби...и един мармот завива урана в целуфан.
251
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 330, 332: Да, вербуваните доносници от МААЕ, както и вербуваните такива от ХСБЦ, преди това от Парсънс, Арева и Сименс. Всички са вербувани (в главата ти???). За козлодуй пари няма, защото блоковете бяха затворени предварително, средно 5 годни преди изтичане на предварителните им, 30-годишни лицензи, като реакторите от този тип са с проектоживот 40 години. Последното, за никого не е тайна, не беше поради технически причини, а изцяло под политическо давление
250
3
 
5
 
! Отговори
до 328 преди 11 години
Ами те енергетиците и финансистите са си казали мнението. Именно защото Б.Б и Цв.Цв и компания действат СРЕЩУ казаното от тях, трябва да се пита, аджеба, и простолюдието, барем то има достатъчно акъл да вярва на експертите, а не на псевдополитиците, който са го заробили
249
3
 
5
 
! Отговори
до 326 преди 11 години
Говориш глупости: в цената на тока, произведен от АЕЦ влиза покриването на всички разходи: от въвеждане в експлоатация, разходи по поддръжка, за труд и гориво, както по бъдещето извеждане от експлоатация. Всички тези сметки ВЕЧЕ са част от цената, не само на Белене, а и на всеки един друг ядрен проект по света. Освен това, при подобни пари, се правят застраховки за евентуални аварии, които също са включени в продажанта цена. Няма нужда да насъскваш неразбиращите, понеже и ти си дезинформиран!
248
0
 
0
 
! Отговори
uf4e преди 11 години
и къде ще е тази подписка?