Плевнелиев мислел за "Шкода", затова възродил Чехословакия

Не ме е страх да правя грешки, обяви държавният глава
Обновена: 7 май 2012 15:44 | 7 май 2012 15:43,
206
Плевнелиев мислел за "Шкода", затова възродил Чехословакия
Плевнелиев отчете 100 дни като президент. Снимка: БТА

Който не работи, не прави грешки, обяви президентът Росен Плевнелиев в равносметката си за първите си 100 дни на "Дондуков" 2.

Държавният глава определи като един от основните си приоритети изграждането на единна външна политика на страната.

По думите на Плевнелиев тя не трябва да се провежда формално, защото тогава и на страната ни ще се гледа формално.

Президентът допълни още, че не се притеснява да греши, а се притеснява да не върши формално работата си.

Плевнелиев направи отчет, че за стоте си дни на "Дондуков" 2 е провел повече от 60 срещи с представители на над 20 държави.

"Трябва да бъдем естествени и комуникативни", обобщи държавният глава и определи като изключително ползотворна срещата си с чешкия си колега Вацлав Клаус.

Въпросната визита на чешката делегация у нас се превърна в нарицателно за гаф - тогава президентът първо обяви делегацията за полска, а после я обяви за чехословашка, като възроди вече несъществуващата соцдържава.

До правилният отговор – Чехия, достигна чак на третия опит.

Днес Плевнелиев обясни откъде дошъл лапсусът. Преди пленарните разговори между двете делегации Клаус и Плевнелиев си говорели на "перфектен немски" и обсъждали шофьорския опит на чешкия президент с шкодите, произведени в Чехословакия.

Секунди по-късно, при влизане в залата за официалните разговори, Плевнелиев просто се объркал.

"Въпреки грешката дни по-късно подписахме много успешна културна спогодба", обобщи резултата държавният ни глава.

По думите на Плевнелиев България трябва да бъде активна във външната си политика, а политиците не бива да си пишат заучени изречения, които после преводачите да превеждат.

Държавният глава повтори, че основен приоритет на президентството тази година ще бъде разработването на стратегията за развитие "България 2020".

По неговите думи тази стратегия ще се реализира от около 4 правителства и президентът трябва да следи за приемствеността.

Росен Плевнелиев определи като много важна стъпка за страната ни и създаването на електронно правителство. Той обясни, че не трябва да се работи на парче, а да се действа като при магистралите – да се отчита работа не на всеки километър, но квартал по квартал.

Държавният глава предложи да бъде направена специална агенция, която да отговаря за проекта.

По думите му електронното правителство ще намали корупцията и ще е доказателство за гражданите, че се работи за тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
1
 
0
 
! Отговори
до200 преди 11 години
Верно че не карал партийна школа ама е карал комсомолска такава.Не може така.щатен сътрудник на окръжният комитет на ДКМС Благоевград да прави такива гафове.Язък за кадрите.
176
2
 
4
 
! Отговори
201 преди 11 години
абе президентството не е подготвителна паралелкавсеки може да прави гафове, естествено, но ако можеше да мисли преди да говори, можеше да греши по-малко, а това с мисленето по-трудно се научава, на тая възраст. останалото е проста дресировка
175
1
 
9
 
! Отговори
Gen преди 11 години
Какво ще се научи тоя сервитьор от Балкантурист с тъповидната усмивка бе? То сега започваме с изцепките...
174
11
 
1
 
! Отговори
Не човек, а Гоце преди 11 години
Плевнелиев е пич, верно прави гафове, но малки и ще се научи.Все пак не е карал партийна школа или АОНСУ и добре, че е така, защото заради АОНСУвците ни е срам да кажем от къде сме!
173
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
`komunizama ne si e oti6el o6te drogare
172
1
 
0
 
! Отговори
до 194 преди 11 години
че той ако беше с висока, щеше ли да е това, което е сега ?
171
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
a Полша кво общо имаше с това ?
170
1
 
6
 
! Отговори
Бате Бойко преди 11 години
Ох, на батко мушмурочетоо!
169
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За Жельо поне се сещаме о твреме на време и въпреки че беше неугледен, остана по народному симпатичен. За Плевнелиев съм сигурен, че след 4 години никой няма да се сеща за него, все едно не го е имало.
168
1
 
0
 
! Отговори
evgeni преди 11 години
Относно: DC-RazrezhdaneДата: Понеделник, 2012, Май 7 20:32:57 EESTСлушай сега Дядо попе.Днес,още преди да ме е чул един православен "оператор" от 112-мъж,каза:"Не е вярно".Абе Дядо,как да не е вярно като не ме е чул какво ще му кажа ! Вярно е Дядо попе,вярно е ! Преди малко се разминах с гоцеделчевския поп Стефан и на Въпроса коя е Първа и Втора заповед,знаеш ли Дядо какво се Случи? Няма да ти кажа ,но си спомням,че някога на руските коли отзад слагаха 'антистатик",една лентичка Дядо.От утре и аз ще си сложа една, че мно ви се НАЕЛЕКТРИЗИРАТ. Трябва си,дааа !!!
167
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Широкоскроен, прагматичен, решителен Така не спира да се описва Плевнелиев в честите си публични самохвалства. При Първанов те станаха видими чак през втория мандат. На 6 декември м.г., вероятно по невнимание, още невстъпилият в длъжност държавен глава се изпусна, че ще бъде и социален президент, но оттогава не е повтарял тази "грешка". Широката кройка невинаги е положително качество, понякога тя издава лош крояч. По-важна е мярката. А Плевнелиев все не успява да я уцели. Широтата на възгледите му или се ограничава до тясно консервативни схващания за управлението на държавата като вид бизнес, или пък се излива в мъгляви, но за сметка на това безконечни лакардии по повод на някаква програма "2020", от която никой нищо не разбра. Каквото и да каже или направи оттук нататък Плевнелиев обаче, той завинаги спечели сърцата на "либералните" среди в България с подкрепата си за спиране на АЕЦ "Белене" и отзоваването на посланиците с досиета. В замяна политолози от десния спектър се втурнаха да го ласкаят за първите сто дни и проявения характер. Даже му приписаха заслугата, че не робува на идеологически догми, въпреки че опитът му да се хареса безотказно на новите ни геополитически покровители издава стремеж да е "в крак с времето". Но това вероятно хвалителите му считат за проява на "прагматичност". Езикът, или както се изразяват в тези среди "доминиращият разказ" за събитията, може да превърне робията в суверенност. Вероятно воден от подобни съображения, новият държавен глава съвсем пропусна да спомене Русия като наша освободителка в официалната си реч за 3 март. И може би с право, защото от словото му така и не стана ясно били ли сме изобщо поробени и от кого.С една емблематична за решителността на Плевнелиев случка започна и първото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност към президента. При откриването на форума първи от кабинета на държавния глава излезе... премиерът Бойко Борисов, следван по петите от Плевнелиев с дежурната си "широкоскроена" усмивка на лице. Ха познайте дали последвалите решения не бяха изцяло съобразени с желанията на министър-председателя! По-широко от необходимото се оказа скроена и вицепрезидентът Маргарита Попова. В стремежа си да демонстрира откритост и прозрачност, тя често сбира журналистите, за да им обяснява часове наред как още никого не е помилвала. Рапортите й неусетно преминават в лекции по теория на правото, които, ако не друго, поне покачват юридическата култура на аудиторията. В това не би имало нищо лошо, ако зад този по женски бъбрив параван президентската двойка не разчистваше грубо сметки с предшествениците чрез контролиран теч на информация през неофициалния рупор на Президентството - депутата Яне Янев. "Росен Плевнелиев е човек, залутан в неприсъща роля.
166
1
 
9
 
! Отговори
ец преди 11 години
Какво ни разкриха стоте дни на Росен Плевнелиев като президент? Нищо по-различно от това, което вече знаехме от кампанията му. Все същият възторжен дилетантизъм, който разгърна в цялата му пълнота комичния потенциал на новия държавен глава. Откакто пое функциите си, Плевнелиев реди гаф след гаф с лекотата на мистър Бийн и с горе-долу същата отнесена усмивка. За сто дни изглежда още не е разбрал, че за държавен глава не е достатъчно да умее да сменя памперси. Че добрият пиар е незабележимият пиар. "Приоритизирането" и "адресирането" се превърнаха в любимите му езикови тикове, като не станаха ясни нито приоритетите, нито адресатът на проблемите. "Клъстери", "Хъбове" и "backup центрове за киберотбрана" изместиха вниманието от "паркингите" и "ритането на английски". В резюме: и след сто дни отсъстващата му съпруга Юлиана Плевнелиева продължава да е по-интригуваща от него. Ново за публиката е откритието, че вместо президент, имаме лобист Откакто зае кабинета на "Дондуков" 2, Плевнелиев не се спря да рекламира разни частни корпорации и техните най-нови достижения. Под прикритието на "тоталния си приоритет" - енергийната диверсификация, той се цани за рекламно лице на американска марка електромобили и подкара скъпия хибрид под доволния поглед на политическия си опекун Джеймс Уорлик. Сценката се разигра малко след тежкото и мистериозно пророчество на Ахмед Доган, че дор до три месеца президентът щял рязко да се разграничи от премиера Борисов и прозвуча като естествено опровержение. До резкия разрив остават още два месеца, така че ще видим. Дотук Плевнелиев поддържа отлични отношения с Борисов, даже му преотстъпи драговолно контрола върху разузнаването и сам си оряза прерогативите. Преди участието си в рекламата на автомобили новият президент демонстрира увлечение и по американската авиационна техника, като навести българския контингент в Афганистан на борда на американски правителствен самолет. После сподели възторга си от това преживяване - било "като в "Междузвездни войни". В спорните отношения между банки и кредитополучатели държавният глава недвусмислено застана на страната на банките и защити правото им да определят какъвто си искат лихвен процент. Зад мощно пропагандираната от него национална програма за саниране на панелките също прозират сериозни бизнес интереси. Ласкаво е отношението на Плевнелиев и към добива на шистов газ от американския гигант "Шеврон", въпреки опустошителните последици за околната среда. Дотук ефектът не е просто win-win, а 10 пъти win за бизнеса. Впрочем самият Плевнелиев никога не е крил, че смята да е президент на предприемачите, явно пренебрегвайки много по-широкия спектър на избирателите, гласували за него.
165
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Толкова е безличен и досаден този човек, че заспивам, като го слушам. И само клишета и глупости...Няма своя мисъл. И с бизнес да се занимаваш,пак трябва да си по-жив.
164
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сто пъти предпочитам Плевнелиев за президент,въпреки че не съм гласувал за него пред онова червено недорузомение,което за десет години един път не си смени новогодишната реч!
163
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само да не се размечтае за Мишел мацката на Обама, когато сега седне да пише поздравителното писмо на Путин, че тогава вече ще я втасаме.
162
1
 
12
 
! Отговори
Г-жа президентшата преди 11 години
Абе Росенчо,хубаво ти казвах да не приемаш,щото аз най-добре знам,че не ставаш за тая работа/то вече и за оная не ставаш/ама ти "не". та не.Като гледам безплодните ти напъни жал ми става за тебе.За сто дни освен,че помилвахте един и си направихте разходки тук-там друга работа не свършихте с твоето вице.
161
1
 
13
 
! Отговори
Фелисити преди 11 години
Хитро се е измъкнал...ама стига вече с тия гафове и сричане от листчета...
160
1
 
10
 
! Отговори
Rangel_55 преди 11 години
Лапсуси или нарочни грешки от тъпотия не знам...ще видим за сто дни нищо чак толкова не е станало, че да бъде прехвалван Плевнелиев
159
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако седиш в къщи до полата на жена си,можеш да правиш грешки колкото си искаш,но когато си държавен глава твоите грешки могат да се окажат в някой момент фатални за държавата.Да не говорим,че ти не просто правиш грешки,ти обикновено говориш големи глупости.На всичкото отгоре си толкова досаден и скучен,че само Кунева може да се състезава с теб в това отношение.
158
1
 
12
 
! Отговори
До 180 преди 11 години
Как разбрахте, че *** е добър "бизнесмен"? За пропуските в образованието е ясно....