Седми блок на АЕЦ Козлодуй ще заработи до 10 г.

Реакторът ще е готов през октомври, обяви министър Добрев
14 май 2012 09:50, Миглена Иванова
70
Седми блок на АЕЦ Козлодуй ще заработи до 10 г.
Икономическият министър Делян Добрев. Снимка: архив, Булфото

Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще заработи през 2022 или 2023 г., каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред bTV.

Той поясни, че по-важният въпрос е, че създадената проектна компания сама ще носи финансовата отговорност за проекта.

Регистририраната преди дни нова проектна компания за строителството на седми блок на АЕЦ „Козлодуй” е с първоначален капитал 2 млн. лева, а реакторът се очаква да е готов напълно през октомври тази година.

Министърът обаче допълни, че това не означава, че веднага ще започне да се строи на площадката.

На въпрос за удължаването на работата на пети и шести блок на централата Добрев увери, че няма опасност от забавяне и точно заради това са направени рокадите на върха в енергетиката.

„След като изпълнителният директор на атомната ни централа е политическо лице, което да носи отговорност, процедурите ще вървят в срок”, категоричен беше икономическият министър.

Добрев обяви, че ще предложи експертът от държавната комисия по енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова, която в момента е член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР, за заместник-министър на икономиката на мястото на Валентин Николов, който стана директор на атомната централа.

Добрев мотивира предложението си с това, че Харитонова е отличен експерт в областта и познава енергийния пазар като цяло.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 11 години
Ало,"ЗНАЕЩ"-ия и коментара ти 46 , а защо смяташ ,че проучване,лиценз и другите документации,които са вече готови в "Белене" ще са по-евтини от въпросната инфраструктура ? Да не говорим за подготвената площадка , която тепърва ще трябва да се копае в "Козлодуй" ! Просто интересите са на друг , останалото са заблуди .
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 1 година ГЕРБ ще са само спомен, до 10 г. ще има и АЕЦ Белене, и АЕЦ Козлодуй.
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Г-н министър, лицензирането ако изобщо стане е най-рано след 7 год., геоложките проучвания най- малко 2 год., изготвянето на проекта минимум три год. и то ако Парсънс не се заяжда за простотии, строително разрешително, изграждане на инфраструктура необходима за строителството още минимум 4 год., до първи бетон 1 год., изграждане 5 год, въвеждане 1 год, от тук нататък си ти, нали си математик. Отчети че това са минимални срокове. Но до тогава ГЕРБ няма да го има, важна е заблудата.
49
2
 
4
 
! Отговори
PEPY преди 11 години
СУПЕР НО НАС ДАЛИ ЩЕ НИ ИМА СЛАД 10 ГОДИНИ ДАЛИ ЩЕ ИЗДЪРЖИМ???????????????????
48
1
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 11 години
Г-н Министър ДобревКога станахте коминочистач,кога Ви почерне ***.Хоратат учат с години енергетика,Вие за 10 месеца станахте експерт.Луда работаНяма такава държава
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като изпълнителният директор на атомната ни централа е политическо лице, което да носи отговорност, процедурите ще вървят в срок, категоричен беше икономическият министър.КАТО Е ПОЛИТИЧЕСКО ЛИЦЕ НЕКА В.НИКОЛОВ СЕ ЗАНИМАВА С ПОЛИТИКА,А НЕ С ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА!ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ГЕРБ СА ПРОФЕСИОНАЛНИ ПОЛИТИЦИ!!!!OТЧАЙВАЩО НЕКАДЪРНИ И НЕКОМПЕТЕНТНИ МИНИСТРИ ОТ ГЕРБ НАЧЕЛО С ПРЕМИЕРА!!!!1
46
1
 
1
 
! Отговори
Боко преди 11 години
Думичката "ЩЕ" е забранена в правителството!!!!Казах!
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много плямпане,много нещо.Туй не ни трябва - онуй не ни трябва и за това нямаме нищо.Затуй си затворихме заводите и няма иконмика,няма работни места и всички сме в кереча.
44
1
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 11 години
До 57.Разгеле най-после един професионален и стойностен коментар.
43
2
 
5
 
! Отговори
Стършел преди 11 години
Като чета голяма част от коментарите направо се смаях. 1.В Белене е изградена почти цялата инфраструктура - без връзката с енергийната система. 440 кW далекпровод минава на около 50 км. в права линия. Трябват и подстанции но 3-4 милиарда са поне 10 пъти по-вече. 2.Нито ТЕЦ нито АЕЦ могат да балансират или компенсират ВЕИ. Това не е печката в къщи за да се топлиш след половин час след като си я запалил. Това го правят единствено ВЕЦ и ПАВЕЦ.3.В България има за близо 2500 мW изградени мощности от ВЕЦ /справка сайта на НЕК/ това съставлява около 30 %. и не може никой да се оправдава, че трябва да достигнем някакви проценти от зелена електроенергие. 4.В сайта на МОСВ е публикувано съобщение за сключен договор за продажба на вредни емисии с Австрия на стойност 500 мил. евро за 2011 г. Имали други такива никой не казва а парите от тези продажби трябва за отиват точно в подобряване на енергийната ефективност и построяването на ВЕИ. А 5.ДКЕВР повишава цените с 10 % от 1 юли с основен мотив въвеждането в експлоатация на нови 50 мW от ВЕИ. Щом като цената от тях пада защо съществува все още задължението да се изкупува произведената от тях ел. енергия.То има още много но това все пак е достатъчно за нови коментари.
42
3
 
0
 
! Отговори
Томас преди 11 години
наивници - аец белене се строи от 30 години - ако беше толкова лесно и изгодно да са я построили до сега
41
0
 
3
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
Значи по въпроса с бързането за 7 реактор народа е казал Бързата *** слепи ги ражда, и ако ставаше въпрос за казана за ракия на чичото на Бойко в Банкя здраве му кажи но понеже говорим за ядрен реактор , така както са се разбързали от Герб да не се окаже че бързата *** ги ражда с две глави и седем крака. Тия направо сатават опасни за живота и здравето на Българите.
40
8
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕТЕ, ЧЕ ТОВА РЕШЕНИЕ НА ГЕРБ Е МНОГО ДОБРО. РЕАКТОРА Е ПЛАТЕН. КОГАТО ИМАМЕ ПАРИ И СИЛИ МАЛКО ПО МАЛКО ЩЕ ГО ИЗГРАДИМ.В СЛЕДВАЩИТЕ 20 Г. НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ТОК.МАРИЦИТЕ И КОЗЛОДУЙ ЩЕ БАЛАНСИРАТ ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Делянчо,не казвай хоп преди да скочиш.тия за пускови срокове сме ги чували много пъти.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОЙ ПУСНА ТОВА *** И СОПОЛИВО *** ДА ПЛЯМПА ТАКИВА ИДИОТЩИНИ И ДА СИ ВЯРВА НА ТЯХ. ТОЗИ *** АКО НЕ Е Р АЗБРАЛ ОТ НЕГО НИЩО НЕ ЗАВИСИ, ТОЙ НАПРАВО СИ Е "НЕЗАВИСИМ", КАКВОТО РЕЧЕ БАЩИЦАТА БЕТЕ БОЙКО ТОВА ЩЕ СТАНЕ, А ТОЗИ ***, АКО ВЪОБЩЕ МОЖЕ ДА СЪБЕРЕ СЪРЦЕ И ДА КАЖЕ НЕЩО НАПРЕКИ, ВЕДНАГА ЩЕ МУ ОСТАНАТ ПАНТФКИТЕ СИРАЧЕТА. АМАН ВЕЧЕ ОТ КАЛИНКИ И ОТ *** НА ВИСОКИ РЪКОВОДНИ ПОСТОВИ.
37
3
 
3
 
! Отговори
Знаещ преди 11 години
Aлеле щу комунист се е събрал тука... Алоу, енергетиците! На белене няма абсолютно нищо построено!!! Да кажем че построят централата за 6.5 милиарда евро +похарчените до сега, + поне още 3-4 милиарда инфраструктура (говоря за преносната мрежа за високо напрежение, трафопостове и т.н.) И кво се получава? Българското народ не трябва да яде една година а само да строи Белене. Щот горе долу толкова ни е т.н. Брутен национален продукт.
36
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 1 година ГЕРБ ще са само спомен, до 10 г. ще има и АЕЦ Белене, и АЕЦ Козлодуй.
35
1
 
8
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
Не разбирам, как може един човек се занимава и с икономика, и с енергетика, и със туризма. Той като Юли Цезар.
34
2
 
7
 
! Отговори
Мишо преди 11 години
Резнаха хранилката на БСП от Блене и правят своя собствена хранилка за Козлодуй. :-) Освен това от кога политическите личности носят отговорност, че слагат такава "личност" за шеф на централата?!? Не съм чул някой политик да е понесъл каквато и да е отговорност. :-)
33
1
 
2
 
! Отговори
tako преди 11 години
Добре де Европата не искаше ли да затворим целия АЕЦ до определена година за което да ни изплати някакви си неустойки? (които ние вероятно вече сме изхарчили?)