Седми блок на АЕЦ Козлодуй ще заработи до 10 г.

Реакторът ще е готов през октомври, обяви министър Добрев
14 май 2012 09:50, Миглена Иванова
70
Седми блок на АЕЦ Козлодуй ще заработи до 10 г.
Икономическият министър Делян Добрев. Снимка: архив, Булфото

Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще заработи през 2022 или 2023 г., каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред bTV.

Той поясни, че по-важният въпрос е, че създадената проектна компания сама ще носи финансовата отговорност за проекта.

Регистририраната преди дни нова проектна компания за строителството на седми блок на АЕЦ „Козлодуй” е с първоначален капитал 2 млн. лева, а реакторът се очаква да е готов напълно през октомври тази година.

Министърът обаче допълни, че това не означава, че веднага ще започне да се строи на площадката.

На въпрос за удължаването на работата на пети и шести блок на централата Добрев увери, че няма опасност от забавяне и точно заради това са направени рокадите на върха в енергетиката.

„След като изпълнителният директор на атомната ни централа е политическо лице, което да носи отговорност, процедурите ще вървят в срок”, категоричен беше икономическият министър.

Добрев обяви, че ще предложи експертът от държавната комисия по енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова, която в момента е член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР, за заместник-министър на икономиката на мястото на Валентин Николов, който стана директор на атомната централа.

Добрев мотивира предложението си с това, че Харитонова е отличен експерт в областта и познава енергийния пазар като цяло.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: АЕЦ Козлодуйседми блок
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
10
 
! Отговори
До 4 - Шалтера преди 11 години
Най-умното мнение до тук, но с една забележка:Комунистите не построиха 6 реактора за 45 години, а за 20. Цялата АЕЦ Козлодуй е построена между 1965 и 1985 г.Иначе заради фотоволтаиците, ветрогенераторите и квотите за въглеродните емисии от американските тецове, токът в бегето след 5 години ще е най-луксозната стока!!!
11
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Tozi povtaria tova koeto mu naredi Vozda,i sled kato niama sobstveno mnenie da si varvi
10
0
 
4
 
! Отговори
jitan преди 11 години
А старите комунистически реактори,като жп комунистическите ваго вагоните ще се продават ли или вече са спазарени????
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а знаеш ли колко плодородна земя неизползваема вече заемат тези соларни измислици? а колко е скъпа енергията придобита от тях? и как ще си я заплащаш ?
8
2
 
13
 
! Отговори
вот преди 11 години
Къще ще бъдеш ти,Добрив, след 10 години?Що говориш глупости! Вярваш ли си или смяташ хората за ***? То,вярно ,че властта потъмнява разсъдъка,но мисли и за после.
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
7-ми блок щял да заработи след 10 години, дотогава ще купуват скъп ток от тецовете Марица Изток, някои от които са американска собственост вече ... така им гарантират поне още 10г. печалбите ;)
6
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък съм за Соларни полета,в Германия им а места по магистралата-аутобана места направо цели полета от Соларни батерии с обхват 10-20дка и в момента се изграждат още на височина 1.20м.,в България съм виждал само на едно място такива конструкции.Мисля че това е бъдещето защото тия батерии съхраняват ел.енергията от слънцето и не се използва никакъв ресурс за произвеждането на ел.енергия,както е пр ел.централите където трябва да се закупи ресурс за производството на ток...
5
2
 
21
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!!! преди 11 години
до 10 години!!!Ами тя Кунева, както се е засилила да взима властта, ще го затвори преди да е отворен!
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като изпълнителният директор на атомната ни централа е политическо лице, което да носи отговорност, процедурите ще вървят в срок, категоричен беше икономическият министър.КАТО Е ПОЛИТИЧЕСКО ЛИЦЕ НЕКА В.НИКОЛОВ СЕ ЗАНИМАВА С ПОЛИТИКА,А НЕ С ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА!ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ГЕРБ СА ПРОФЕСИОНАЛНИ ПОЛИТИЦИ!!!!
3
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
браво бе *** ..и там ли започна на парче да строиш..един реактор значи..както в магазините стана след 1989 г...продават по мъничко..в малко опаковки..а при соца всичко беше по много ..примерно сегашна кутийка локум..е просто смешна и миниатюрна при тогавашната..и с всичко е така..един реактор..а не цяла централа..събират дивиденти за нов мандат господата..това е
2
2
 
25
 
! Отговори
странно преди 11 години
Това ми прилича на една нова хранилка и бездънна яма :(. Дано да не съм прав! Лошото, е че този "министър" хич не ми прилича на министър. Дано да не съм прав! :(
1
2
 
7
 
! Отговори
d преди 11 години
Г-н Министър, честит рожден ден и честита вожа!